Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2024,
17.33

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Soudal-Quick Step Remco Evenepoel BORA - hansgrohe Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji

Sreda, 3. 4. 2024, 17.33

1 mesec

Dirka po Baskiji, 3. etapa (Ezpeleta–Altsasu, 190,9 km)

Primož Roglič grdo padel, a ubranil vodstvo na dirki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Primož Roglič, Baskija 2024 | Primož Roglič ni preživel mirnega dne na Dirki po Baskiji, 39 kilometrov pred koncem najdaljše etape je grdo padel.  | Foto Guliverimage

Primož Roglič ni preživel mirnega dne na Dirki po Baskiji, 39 kilometrov pred koncem najdaljše etape je grdo padel.

Foto: Guliverimage

Na najdaljši etapi letošnje Dirke po Baskiji, 190,9-kilometrski preizkušnji od Ezpelete do Altsasa, je grdo padel slovenski as Primož Roglič (BORA - hansgrohe), a nadaljeval dirko, v cilj prišel na 18. mestu v času zmagovalca in ubranil rumeno majico vodilnega. Etapne zmage se je veselil Belgijec Qinten Hermans (Alpecin-Deceuninck).

Primož Roglič, Baskija 2024
Sportal Primož Roglič rutinirano ubranil vodstvo na dirki: Sprintal sem, da bi preživel

Štiriintridesetletni Kisovčan Primož Roglič je danes grdo padel 39 kilometrov pred ciljem najdaljše etape 63. Dirke po Baskiji tik pred predzadnjim kategoriziranim vzponom. Padel je v levem ovinku, odrgnjeno pa je imel desno stran kolka, stegna in ramena ter okrvavljen levi komolec.

Takole je Rogličev padec ujel eden od gledalcev ob progi:

Preizkušnjo je sicer po nekaj minutah lahko nadaljeval, a je bil ob tem videti precej pretresen in omotičen. Preden je lahko znova sedel na kolo, so po pravilih opravili tudi krajši protokol za preverjanje morebitnega pretresa možganov.

Glavnina si je medtem nabrala dobri dve minuti naskoka, nato pa ni dirkala na vso moč, da se je lahko Rogličeva skupina z njegovimi moštvenimi kolegi vrnila še pred zadnjim vzponom na Lizarrusti.

V ciljnem sprintu nekoliko navkreber je bil nato najmočnejši Belgijec Qinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), ki je ugnal Italijana Edoarda Zambaninija (Bahrain-Victorious) in Španca Alexa Aranburuja (Movistar). Roglič je zasedel 18. mesto in ohranil skupno vodstvo.

V seštevku ima po treh etapah sedem sekund naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal - Quick Step) in deset pred Dancem Mattiasom Skjelmosejem (Lidl-Trek). Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike) zaostaja 14 sekund.

V četrtek bo na sporedu četrta etapa od Etxarri Aranatza do Legutia (159 kilometrov). Kolesarje čakajo štirje kategorizirani vzponi. Upamo, da bo startal tudi Roglič.  

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Baskiji, potek tretje etape:

Cilj: Sprint za etapno zmago je dobil Belgijec Qinten Hermans (Alpecin-Deceuninck). Primož Roglič je kljub grdemu padcu ubranil vodstvo na dirki. V cilj je prišel na 18. mestu v času zmagovalca. 

1,4 km do cilja - V glavnini je prišlo še do enega množičnega padca, Roglič se je temu srečno izognil, te sreče pa ni imel mladi Španec Juan Ayuso (UAE Emirates), do danes še eden izmed velikih favoritov za skupno zmago.

3 km do cilja - Glavnina je spet skupaj.

5 km do cilja - Vodilna trojica ima le nekaj sekund prednosti pred glavnino. 

7,3 km do cilja - V vodstvo se je odpeljala močna trojica, Gorka Izagirre, Mark Soler in Nelson Oliveira.

8,7 km do cilja - Sprint na letečem cilju v Etxarri Aranatzu je dobil Belgijec Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step) in pobral tri bonifikacijske sekunde. 

15 km do cilja - Glavnina nadaljuje mirno, tudi Meintjes, ki je na zadnjem kategoriziranem klancu dneva na Izarrustiju pobral šest gorskih točk, je spet v skupini. O etapni zmagi bo danes, kot kaže, odločal ciljni sprint. Bliža pa se leteči cilj, kjer so na voljo bonifikacijske sekunde, in na čelu glavnine se spet gnetejo kandidati, pokazal se je tudi Remco Evenepoel.

Izidi gorskega cilja, Lizarrusti:
1. Louis Meintjes 6 točk

20 km do cilja - Roglič je s kolegi spet nekje v ospredju glavnine, v vodstvo se je odpeljal Južnoafričan Louis Meintjes. Favoriti za skupni seštevek ne kažejo želje, da bi Rogliču slekli rumeno majico. 

24 km do cilja - Kolesarji se zdaj vzpenjajo na Lazarrusti (II. kategorija, 6,3 kilometra, 5,2 odstotka), Roglič se počasi prebija skozi glavnino v ospredje. Na čelu moštvo Ineos Grenadiers drži dokaj umirjen tempo, nihče ne poskuša napadati, nihče noče izkoristiti Rogličeve nesreče.

26 km do cilja - Primož Roglič je spet v glavnini. Zdaj je vprašanje, kako se slovenski šampion počuti in ali bo sploh lahko sledil kakšnemu hujšemu ritmu v zaključku etape. 

29 km do cilja - Okoli Rogliča se je nabrala večja skupina kolesarjev, ki so zdaj le še minuto oddaljeni od glavnine. Ta vseeno ne dirka na polno. Slovenec je po desni strani telesa kar močno obtolčen.

31 km do cilja - Glavnina je takoj po Rogličevem padcu upočasnila tempo, zdaj pa spet dirka. Zasavec, Nemec in Italijan so zdaj 1:40 za glavnino.  

V senci Rogličevega padca so kolesarji obračunali za gorske točke na Olaberrii, tri je pobral mladi Mehičan Isaac del Toro (UAE Emirates).

Izidi gorskega cilja, Olaberria
1. Isaac Del Toro  3 točke
2. Johannes Staune-Mittet 2
3. Brandon Rivera 1

36 km do cilja - Roglič s kolegoma vozi dobri dve minuti za glavnino. Utrpel je nekaj odrgnin, deluje malce pretresen.

38 km do cilja - Primož Roglič zdaj s kolegoma Emanuelom Buchmannom in Matteom Sobrerom lovi glavnino. Upamo, da je s slovenskim šampionom vse v redu. 

39 km do cilja - Roglič je padel v enem od krožišč. Ne izgleda dobro. Zdravnik je preveril, ali je Slovenec utrpel poškodbe. Kaže, da se je udaril v glavo. 

41 km do cilja - Tudi Paquot je zdaj v glavnini, obeta se zanimiv zaključek dneva. Primož Roglič in njegovi kolegi iz BORE - hansgrohe lahko pričakujejo kakšen napad. 

50 km do cilja - Ubežno skupino je ujela močno razpotegnjena glavnina, le še Belgijec Tom Paquot se še bori in vztraja nekaj sekund pred zasledovalci. 

57 km do cilja - Ekipe se pred dolgim spustom v dolino gnetejo v ospredju glavnine, tempo je močno narasel in prednost vodilne četverice naglo padla. Ubežniki imajo zdaj le še dobre pol minute prednosti.

Medtem so kolesarji prevozili prvi leteči cilj etape, v Altsasu je deset točk in tri bonifikacijske sekunde pobral Fouche.

Izidi letečega cilja, Altsasu:
1. James Fouche 10 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Tom Paquot 6/2
3. Alan Jousseaume 4/1

62 km do cilja - Prednost vodilne četverice zelo počasi pada in zdaj znaša 2:39. Verjetnost, da bi bil danes pobeg uspešen, je minimalna, Rogličeva BORA - hansgrohe ima popoln nadzor nad etapo. Zasavčeva želja glede vremena pa se uresničuje, kolesarji danes dirkajo v sončnem vremenu. 

86 km do cilja - Novozelandcu se je le uspelo priključiti ubežnikom. Četverica Alan Jousseaume (TotalEnergies), Tom Paquot (Intermarche – Wanty), Eric Antonio Fagundez (Burgos – BH) in James Fouche (Euskatel – Euskadi) ima zdaj še dobre tri minute prednosti pred glavnino. Virtualno rumeno majico vodilnega na dirki pa ima v tem trenutku prav Fouche, ki je po drugi etapi za vodilnim Rogličem v skupnem seštevku zaostajal 1:19. Rogličeva BORA - hansgrohe tudi danes na čelu glavnine nadzoruje dogajanje v etapi.

90 km do cilja - Fouche je le še 24 sekund za čelom dirke, zaostanek glavnine pa se je ustalil okoli štirih minut. 

Izidi gorskega cilja, Zuarrarrate
1. Eric Fagundez 3 točke
2. Alan Jousseaume 2
3. Tom Paquot

105 km do cilja - Novozelandec Fouche se je vodilni trojici približal na 55 sekund, glavnina pa vozi štiri minute za čelom dirke. Po dveh urah etape je bila povprečna hitrost kolesarjev 39,85 kilometra na uro.

Roglič: Upam, da bo danes ostalo suho
"Včeraj je bilo kar lepo, kajne? Morda je bilo bolj mokro, kot bi si želel, a sem užival. Fantje so bili močni, razmere se bile na koncu kar zahtevne, očitno nam dež sledi z dirke Pariz–Nica, ampak se je dobro končalo. Upam pa, da bo danes ostalo suho," je pred startom današnje etape povedal slovenski as Primož Roglič, ki ima v skupnem seštevku dirke deset sekund prednosti pred Dancem Mattiasom Skjelmosejem (Lidl-Trek) in Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal - Quick Step).  

120 km do cilja - Vodilna trojica ima zdaj že 3:50 prednosti pred glavnino, Fouche se še trudi ujeti priključek, a vozi 1:30 za čelom dirke. Jousseaume je na Uitiziju pobral še tri gorske točke in prevzel vodstvo v seštevku najboljšega hribolazca na dirki. Kolesarji se zdaj vzpenjajo na Zuarrarrate (III. kategorija, 6,8 kilometra, 3,4 odstotka).

Izidi gorskega cilja, Uitzi:
1. Alan Jousseaume 3 točke
2. Eric Fagundez 2
3. Tom Paquot 1

127 km do cilja - Pred vrhom Usategiete Gaine je glavnini pobegnil Francoz Alan Jousseaume (TotalEnergies), kmalu sta se mu pridružila še Belgijec Tom Paquot (Intermarche – Wanty) in Urugvajec Eric Antonio Fagundez (Burgos – BH). Glavnina se je sprijaznila s sestavo ubežne skupine, ta pa je hitro pridobila dve minuti prednosti. Trojico sicer lovi še Novozelandec James Fouche (Euskatel – Euskadi), ki pa vozi 1:25 za čelom dirke. Kolesarji se že vzpenjajo na Uitizi, 4,4 kilometra dolg vzpon tretje kategorije (7,3 odstotka).

Izidi gorskega cilja Usategieta Gaina:
1. Alan Jousseaume 6 točk
2. Eric Fagundez 4
3. Tom Paquot 2
4. James Fouche 

141 km do cilja - Kolesarji se že vzpenjajo na Usategieto Gaino, 11-kilometrski klanec druge kategorije s 3,2-odstotnim povprečnim naklonom. Glavnini občasno želi pobegniti kakšna manjša skupina kolesarjev, a je hitro zatrta. V prvi uri etape je bila povprečna hitrost glavnine 45,2 kilometra na uro.

163 km do cilja - Kolesarji so spet skupaj.

176 km do cilja - Kolesarji so opravili s prvi kategoriziranim klancem dneva, Otsondo je prvi prečkal Južnoafričan Louis Meintjes (Intermarché - Wanty).

Izidi gorskega cilja, Otsondo
1. Louis Meintjes (IWA) 6 točk
2. Davide Formolo 4
3. Jetse Bol 2
4. Quinten Hermans 1 

178 km do cilja - Skupina treh kolesarjev (Louis Meintjes (IWA), Quinten Hermans (ADC) in Filippo Conca (Q36)) se je uspela oddaljiti od glavnine. Njihova prednost je 20 sekund.

182 km do cilja - Skupina šestih kolesarjev je poskusila pobegniti, a so kolesarji INEOS Grenadiers ujeli ubežnike.

185 km do cilja - Glavnina trenutno kolesari v skupini.

188 km do cilja - Začela se je tretja etapa Dirke po Baskiji. Naš Primož Roglič brani rumeno majico.

Pred etapo

Tudi tretja etapa letošnje Dirke po Baskiji se bo končala z rahlim vzponom, a bo za selekcijo med sprinterji poskrbelo šest kategoriziranih vzponov, zagotovo pa zadnji na Lizzarusti – 6,4 kilometra dolg vzpon druge kategorije s 4,7-odstotnim povprečnim naklonom.

Slovenskega asa Primoža Rogliča bi v zaključku utegnil napasti Belgijec Remco Evenepoel (Soudal – Quick Step), morda celo Zasavčev nekdanji moštveni kolega Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike), čeprav se zdi, da je za Danca ta klanec prekratek in prelahek. Do konca etape bo po vrhu zadnjega klanca še skoraj 19 kilometrov.

A naporna bo že pot do zadnjega klanca. Na gor bo šlo praktično od starta, vrh prvega klanca Otsonda bo že po 8,5 kilometra etape. To je 8,2 kilometra dolg klanec druge kategorije s 5,7-odstotnim povprečnim naklonom. Po dolgem spustu že sledi nov vzpon, spet druge kategorije, tokrat 11,2-kilometrski klanec na Usategieta Gaina (3,2 %).

Dirka po Baskiji, trasa 3. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Počitka ne bo, sledita dva vzpona tretje kategorije Uitzi (4,7 km, 6,9 %) in Zuarrarrate (6,8 km, 3,6 %), po kakšnih desetih kilometrih spusta pa bo nadaljevanje vsaj začasno bolj umirjeno. Trasa se bo ves čas rahlo vzpenjala do 134. kilometra etape, vmes bo na prelazu Meta še leteči cilj z bonifikacijskimi sekundami, nato pa sledi skoraj 20 kilometrov spusta do novega kategoriziranega klanca, kratkega, a strmega Olaberrie (1,6 km, 7,5 %). Sledi zaključek etape z Lizarrustijem.

Favoriti za skupno zmago na dirki morda tudi danes ne bodo v ospredju, trasa je idealna za uspešen pobeg, ponovi se lahko tudi včerajšnji scenarij s skupinskim sprintom. Etapa se bo začela ob 12.23, zares kakšnih 20 minut kasneje, v cilju kolesarje pričakujejo med 17.15 in 17.45.     

Izidi 2. etape:

Results powered by FirstCycling.com.

Preberite še:

Primož Roglič kronometer
Sportal Evenepoel s posebno pohvalo Rogliču, ki je bil nasmejan kot že dolgo ne
Primož Roglič kronometer
Sportal Izjemni Roglič zgrešil traso, a deklasiral Vingegaarda in Evenepoela
Tadej Pogačar Dirka po Kataloniji 2024
Sportal Pogačar po zmagi v Kataloniji utrdil prvo mesto na lestvici
Ne spreglejte