Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2024,
17.22

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,67

Natisni članek

Jonas Vingegaard Remco Evenepoel Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji

Torek, 2. 4. 2024, 17.22

1 mesec

Dirka po Baskiji, 2. etapa (Irun–Kanbo, 160 km)

Primož Roglič rutinirano ubranil vodstvo na dirki: Sprintal sem, da bi preživel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,67
Primož Roglič, Baskija 2024 | Primož Roglič je danes rutinirano ubranil skupno vodstvo na 63. Dirki po Baskiji. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je danes rutinirano ubranil skupno vodstvo na 63. Dirki po Baskiji.

Foto: Guliverimage

Primož Roglič (BORA - hansgrohe) je rutinirano ubranil skupno vodstvo na Dirki po Baskiji. Za zmago v 160 kilometrov dolgi etapi od Iruna do Kanba so se udarili sprinterji, najboljši pa je bil Francoz Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale). Roglič je v cilj pripeljal na 29. mestu v času zmagovalca. Večji del dneva je deževalo, ob koncu etape je bilo na mokri cesti tudi nekaj padcev. 

Primož Roglič kronometer
Sportal Izjemni Roglič zgrešil traso, a deklasiral Vingegaarda in Evenepoela

Primoža Rogliča so danes cel dan dobro varovali njegovi kolegi iz BORE - hansgrohe ter tudi nadzorovali dogajanje na dirki, ob koncu etape se je Kisovčan sam prebil v ospredje, a se na nevarni, tehnični in mokri cesti ni stoodstotno spustil v sprint ne na letečem cilju za bonifikacijske sekunde ne v zaključku za etapno zmago. V cilj je prikolesaril mirno in varno na 29. mestu ter zadržal prednost v skupnem seštevku.

"Sprintal sem, da bi preživel"

"Etape nismo nadzorovali, da bi na koncu sprintali za zmago. Tega nismo načrtovali. Dež je v glavnino vnesel nekaj živčnosti, zato so vse ekipe želele biti v ospredju. Ubežnike smo ujeli bolj zaradi tega in na koncu je prišlo do sprinta večje skupine," je etapo v izjavah, ki jih je delilo njegovo moštvo, ocenil Roglič. "Sprintal sem, da bi preživel. Vedel sem, da moram ostati blizu. Ostali kolesarji so močno pritisnili in se udarili za zmago. Na dirkah ni več lahkih etap, vsi kolesarji so zelo močni in iz dneva v dan iščejo svoje priložnosti. Vseeno je bil to za nas dober dan," je še o tem, zakaj ni sprintal za zmago, po poročanju STA dejal slovenski as.

Kisovčan ima v skupnem seštevku deset sekund prednosti pred Dancem Skjelmosejem in Belgijcem Evenepoelom. | Foto: Guliverimage Kisovčan ima v skupnem seštevku deset sekund prednosti pred Dancem Skjelmosejem in Belgijcem Evenepoelom. Foto: Guliverimage

Kisovčan ima deset sekund naskoka pred Dancem Mattiasom Skjelmosejem (Lidl-Trek) in Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step). Ta je sicer na zadnjem letečem cilju osvojil tretje mesto in si prislužil eno bonifikacijsko sekundo. Četrti je Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates) s 14 sekundami zaostanka, peti pa Danec Jonas Vingegaard (Visma Lease a Bike), ki za nekdanjim moštvenim kolegom zaostaja 15 sekund.

Nekaj časa je danes izgubil Avstralec Jay Vine (UAE Team Emirates), ki je bil po ponedeljkovem kronometru drugi s sedmimi sekundami zaostanka.

Francoz poskušal z napadom že prej, toda ...

V zadnjem sprintu je tretjo zmago v karieri slavil Paul Lapeira, ki je ugnal Italijana Samueleja Battistello (Astana Qazaqstan) in Belgijca Louisa Vervaekeja (Soudal-Quick Step). "Poskušal sem napasti že 1,5 kilometra pred ciljem, ko je bilo manjše zatišje, pa so me takoj razkrili in onemogočili. Popustil sem in začel razmišljati o ciljnem sprintu. Bruno Armirail me je povlekel do zadnjih 200 metrov in ko se je začel zaključni vzpon sem sprožil napad. Uspelo je. Raven v svetovni seriji je tako visoka, da sem presrečen zaradi zmage," je v cilju razlagal 23-letni francoski junak dneva.

Paul Lapeira je dobil ciljni sprint druge etape. | Foto: Guliverimage Paul Lapeira je dobil ciljni sprint druge etape. Foto: Guliverimage

V sredo bo na sporedu razgibana tretja etapa od Ezpelete do Altsasuja (190,9 km). Gre za najdaljšo traso 63. izdaje dirke, kolesarje pa v njej čaka šest kategoriziranih vzponov.

Results powered by FirstCycling.com.

Dirka po Baskiji, potek 2. etape:

Cilj  Sprint za etapno zmago je dobil Francoz Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale). 

2 km do cilja – Na spolzki cesti je spodneslo tudi enega od kolesarjev moštva Groupama FDJ. 

4 km do cilja – Na mokri cesti je prišlo do padca, skupil jo je Britanec Tao Geoghegan Hart (Lidl - Trek), ki nadaljuje dirko, a je izpadel iz boja za etapno zmago. 

5 km do cilja – V osredju glavnine se je pokazala ekipa Soudal - Quick Step, Remco Evenepoel je videti nestrpen. Bo napadel Rogliča? Cilj današnje etape je rahlo navkreber.

8,5 km do cilja – Leteči sprint v Ezpeleti je dobil Mehičan Isaac del Toro (UAE Emirates).

13 km do cilja – Glavnina je še pred drugim letečim ciljen dneva ujela ubežno četverico. Na čelo glavnine so se prerinila moštva Lidl - Trek, EF Education - Easy Post, UAE Emirates ... Primož Roglič in njegovi kolegi iz Bore vozijo takoj za čelom dirke.    

22 km do cilja – BORA - hansgrohe je spet prevzela vajeti na čelu glavnine, ubežniki imajo še 32 sekund prednosti. Zaključek današnje etape utegne biti še zelo zanimiv. 

27 km do cilja – Na čelo glavnine so se prebili tudi člani ekip UAE Emirates, Bahrain Victorious, Groupama FDJ, prednost vodilne četverice je padla na 51 sekund. 

35 km do cilja – Ubežniki imajo le še 1:30 prednosti. 

40 km do cilja – Kaže, da bo dež kolesarje spremljal vse do cilja današnje etape, prednost vodilne četverice pa je zdaj padla pod dve minuti na 1:55.

48 km do cilja – Rogličevi so malce popustili, a razliko do ubežnikov držijo pod tremi minutami, zdaj ima četverica 2:50 prednosti. V Baskiji zdaj tudi že precej močno dežuje. 

60 km do cilja – Prednost ubežnikov se počasi topi in zdaj znaša le še 2:35. Na čelu glavnine tempo ves čas diktira Rogličeva BORA - hansgrohe. 

84 km do cilja – Ivan Cobo (Kern Pharma) je počakal glavnino, ta vozi 3:30 za vodilno četverico. 

Primož Roglič: Noben dan v Baskiji ni zaspan, treba je ostati zbran
"Videti je, da bo šlo danes precej gor in dol, ne bo ravno lahek dan. Noben dan v Baskiji ni zaspan, treba je ostati zbran. Težko je reči, kako se bo razpletlo, zagotovo bo boj za pobeg, po drugi strani pa na dirki ni prav veliko sprinterskih dni. Bomo videli, kako se bo razpletlo," je pred današnjo etapo prirediteljem povedal Primož Roglič.

Danes 26. rojstni dan praznuje Američan Brandon McNulty /UAE Emirates), njegov moštveni kolega, Španec Juan Ayuso, pa je bil danes kaznovan z globo tisoč švicarskih frankov zaradi "nesodelovanja na protokolarni ceremoniji". 

91 km do cilja – Cobo popušča in vozi že 30 sekund za vodilno četverico.

95 km do cilja – Ivan Cobo (Kern Pharma) je malce zaostal za kolegi iz ubežne skupine, čelo dirke je 3:35 pred glavnino. 

107 km do cilja – Kolesarji so prevozili prvi leteči cilj dneva, v Kanbu je deset točk in tri bonifikacijske sekunde pobral Francoz Vuillermoz, drugi in tretji sta bila brata Xabier in Enekoitz Azparren. Glavnina zaostaja 3:30 za ubežniki. Jetse Bol je menjal kolo, a je ostal v vodilni skupini. 

Izidi letečega cilja, Kanbo:
1. Alexis Vuillermoz 10 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Xabier Azparren 6/2
3. Enekoitz Azparren 4/1

110 km do cilja – Rogličeva BORA - hansgrohe skrbi, da zaostanek glavnine za ubežniki ne preseže štirih minut, trenutno peterica vozi 3:45 pred zasledovalci.

V glavini je prišlo do padca, na tleh so se znašli Španca Ion Izagirre (Cofidis), Jonathan Lastra (Cofidis) in Belgijec Tom Paquot (Intermarche – Wanty). Za zdaj ni informacij o kakšnih poškodbah. Prireditelji dirke pa so sporočili, da je odstopil Gleb Brussenskiy (Astana).  

139 km do ciljaJetse Bol je prvi prečkal gorski cilj na Saint Ignaceju, ubežniki so vrh dosegli 3:40 pred glavnino.

Izidi gorskega cilja, Saint Ignace (III. kategorija):
1. Bol – 3 točke
2. Cobo – 2
3. Vuillermoz – 1

Saint-Ignace, profil klanca, Dirka po Baskiji | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona 143 km do cilja – Kolesarji se vzpenjajo na Saint-Ignace, ubežniki skoraj tri minute pred glavnino. Na čelu te vztraja Rogličeva Bora. 

145 km do cilja – Prednost ubežnikov je hitro narasla na 2:40. Vsak čas se bo začel vzpon na Saint-Ignace (III. kategorija, 2,6 km s 5,9-odstotnim povprečnim naklonom). To je edini kategoriziran klanec dneva.

150 km do cilja – Glavnina se je sprijaznila s pobegom in upočasnila, vodilna peterica ima že 50 sekund prednosti, kar pomeni, da je Xabier Azparren prevzel virtualno rumeno majico vodilnega. Na čelu glavnine pa je Rogličeva BORA - hansgrohe, ki bo danes nadzorovala dogajanje. 

153 km do cilja – Zbežala je peterica kolesarjev, v skupini so Francoz Alexis Vuillermoz (TotalEnergies), Nizozemec Jetse Bol (Burgos - BH) ter Španci Enekoitzs Azparren (Euskatel - Euskadi), Ivan Cobo (Kern Pharma) in Xabier Mikel Azparren (Q 36.5). Zadnji je v skupnem seštevku najvišje, včeraj je za Rogličem zaostal 48 sekund in je na 52. mestu v skupnem seštevku.

155 km do cilja – Takoj po uradnem startu etape so se začeli napadi, iz glavnine kar naprej skačejo različni kolesarji, nihče pa si še ni privozil kakšne omembe vredne prednosti. 

Start: ob 13:30 se je začelo zares! Startalo je 167 kolesarjev. 

Druga etapa 63. Dirke po Baskiji se bo v Irunu začela ob 13.21. Po nekaj kilometrih zaprte vožnje bo šlo zares, kilometer nič naj bi kolesarji prevozili ob 13.29.

Na današnji, 160-kilometrski etapi do Kanba je le en kategoriziran vzpon, začetek klanca tretje kategorije na Saint-Ignace bodo kolesarji dočakali še po dobrih 16 kilometrih. Gre za 2,6 kilometra dolg vzpon s 5,9-odstotnim povprečnim naklonom. Zanimivo bo tudi na dveh letečih ciljih v Kanbu in Ezpeleti, kjer se bodo delile tudi bonifikacijske sekunde. 

Primož Roglič (BORA - hansgrohe) po včerajšnji imenitni zmagi na uvodnem posamičnem kronometru danes kolesari v rumeni majici vodilnega na dirki.  

Pred etapo

Slovenski kolesar Primož Roglič si je v prvi etapi na desetkilometrski trasi posamičnega kronometra privozil sedem sekund naskoka pred najbližjim zasledovalcem. Razlika bi bila še večja, a je zgrešil zadnji ovinek in se je moral obrniti. Jay Vine (UAE Emirates) se mu je tako najbolj približal, in sicer na sedem sekund. Na tretjem mestu je pred današnjim dnem Mattias Skjelomse (Lidl-Trek) z zaostankom desetih sekund.

Ljubitelje kolesarstva je bolj zanimalo, kako se bodo med seboj udarili osrednji favoriti za zmago na Dirki po Baskiji. Remco Evenepoel (Soudal Quicks-Step) in Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike) sta zaostala za 11 oziroma 15 sekund, a je treba izpostaviti, da je nekaj časa zaradi padca izgubil tudi Belgijec.

Danes je na dirki čas za etapo, ki je prvotno namenjena šprinterjem. Vendarle gre za 160 kilometrov dolgo traso z 2.300 višinskimi metri, na kateri je kategoriziran vzpon na začetku dneva, ki ga bodo šprinterji zmogli prekolesariti.

Primož Roglič kronometer
Sportal Evenepoel s posebno pohvalo Rogliču, ki je bil nasmejan kot že dolgo ne

A je kljub vsemu zaključek razgiban in s kar nekaj krajšimi vzponi. Zadnji kilometri niso izjema, kolesarji bodo namreč naleteli na tehnični del. Slabih osem kilometrov pred ciljem bo sledil še leteči cilj, na katerem se bodo kolesarji potegovali za bonifikacijske sekunde, zato bi lahko bilo razburljivo tudi tam, če bodo do takrat ubežno skupino že ulovili.

Na zadnjih 2,2 kilometra trase bosta dva krajša vzpona, eden je znotraj zadnjega kilometra, ki sicer ni tehnično zahteven, vendar ponuja priložnost za morebiten napad, ki bi otežil življenje šprinterjem.

Zato ne bi bilo prav nobeno presenečenje, če bi ob koncu dneva videli v ospredju kolesarje, kot so Roglič, Evenepoel, Skjelmose …, ki bi jih zanimale bonifikacijske sekunde ob prečkanju ciljne črte.

Čeprav trasa nima večjih vzponov, lahko prinese razburljiv dan – zlasti zaradi razgibanega zaključka.

Rezultati po 1. etapi

Results powered by FirstCycling.com

Ne spreglejte