Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2024,
17.02

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Soudal-Quick Step Remco Evenepoel Visma | Lease a Bike Jonas Vingegaard BORA - hansgrohe Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji

Ponedeljek, 1. 4. 2024, 17.02

1 mesec

Dirka po Baskiji, 1. etapa (Irun – Irun, posamični kronometer, 10 km)

Izjemni Roglič zgrešil traso, a deklasiral Vingegaarda in Evenepoela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Primož Roglič kronometer | Primož Roglič je za seboj pustil vse favorite. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je za seboj pustil vse favorite.

Foto: Guliverimage

V Irunu se je z desetkilometrskim posamičnim kronometrom začela 63. Dirka po Baskiji. To je tudi druga letošnja dirka za slovenskega šampiona Primoža Rogliča, ki je po lanski sezoni zapustil nizozemsko Vismo in se pridružil nemški Bori-hansgrohe. Roglič je v Baskiji na prvi etapi na posamičnem kronometru zablestel, kljub temu da je med vožnjo zgrešil traso, pa je na koncu prišel do velike zmage. Za sabo je pustil tako prvega favorita kronometra Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step), ki je sicer na začetku padel, na koncu pa na četrtem mestu zaostal 11 sekund, kot tudi Danca Jonasa Vingegaarda (Visma | Lease a Bike), ki je bil peti (+0:15). Na drugem mestu je končal Jay Vine (UAE Team Emirates; +0:07), tretji je bil Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), ki je zaostal deset sekund.

Primož Roglič kronometer
Sportal Evenepoel s posebno pohvalo Rogliču, ki je bil nasmejan kot že dolgo ne

Za Primoža Rogliča je bila to prva zmaga v dresu nove ekipe Bora-hansgrohe, ki se ji je pridružil iz nekdanje Jumbo-Visme, skupno pa 81. v karieri. V vožnjah na čas je zabeležil 18. zmago, od tega peto zaporedno na dirki po Baskiji (2017, 2018, 2021, 2022).  Rogličev čas bi bil še boljši, a je 34-letni Kisovčan v Irunu tik pred koncem zgrešil zadnji ovinek in izgubil nekaj sekund, preden se je vrnil na traso. 

Vseeno je Roglič s časom 12:34 slavil pred Vinom (UAE Team Emirates), Skjelmosejem (Lidl-Trek) in Evenepoelom (Soudal-Quick Step), ki je padel tudi sam in izgubil nekaj časa. Danski as Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) je bil peti s 15 sekundami zaostanka.

Results powered by FirstCycling.com

V torek bo na sporedu pretežno razgibana druga etapa od Iruna do Kanba (160 km), na kateri bi lahko na svoj račun prišli redki sprinterji na dirki.

Primož Roglič Jonas Vingegaard
Sportal Na velikonočni ponedeljek prvo soočenje Rogliča in Vingegaarda

Potek kronometra:

Končni vrstni red na cilju:

1. Primož Roglič (Bora-hansgrohe)  12:34
2. Jay Vine (UAE Team Emirates)  +0:05
3. Mattias Skjelmose (Lidl-Trek)  +0:10
4. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)  +0:11
5. Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike)  +0:15
6. Kevin Vauquelin (ARKEA-B&B HOTELS)  +0:16
7. Juan Ayuso (UAE Team Emirates)  +0:16
8. Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe)  +0:16
9. Ethan Hayter (INEOS Grenadiers)  +0:19
10. Ion Izagirre (Cofidis) +0:21
11. Brandon McNulty (UAE Team Emirates)  +0:23
...

Trenutek, ko je Roglič zgrešil traso:


Veselje Rogliča ob zmagi. | Foto: Guliverimage Veselje Rogliča ob zmagi. Foto: Guliverimage

16.55 – Kolesarji, ki so zdaj na progi, se spopadajo s težkimi pogoji, saj je začelo močno deževati. Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) se je kljub temu zavihtel na deveto mesto, zaostal je 19 sekund, potem ko je bil na vmesnem času le sekundo za Rogličem.

15.51 – Jay Vine (UAE Team Emirates) je po odlični vožnji za slovenskim šampionom zaostal le pet sekund in se uvrstil na drugo mesto. 

15.45 – izjemno hiter je na vmesnem času Jay Vine (UAE Team Emirates), ki za vodilnim Rogličem zaostaja le pet sekund.

15.30 – v cilju se je na peto mesto zavihtel Kevin Vauquelin (ARKEA-B&B HOTELS), ki je za Rogličem zaostal 16 sekund, na vmesnem merjenju je bil še bližje (+0:08)

15.15 – z nastopom Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step) so z nastopi zaključili vsi favoriti današnjega kronometra, tako da bi bilo vse drugo kot zmaga Primoža Rogliča (Bora-hansgrohe) zdaj velika senzacija.

15.11 – v cilju je tudi že glavni favorit Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), ki je prikolesaril na tretje mesto, za Rogličem, ki se mu nasmiha zmaga, pa je zaostal enajst sekund, sekundo več od drugega Mattiasa Skjelmoseja (Lidl-Trek). Roglič je do zdaj dobil štiri posamične kronometre na tej preizkušnji, Dirko po Baskiji pa je dobil v letih 2018 in 2021.

15.04 – Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) je tik po začetku kronometra padel, na prvem merjenju vmesnega časa za Rogličem zaostal devet sekund, kar je trenutno drugi najhitrejši čas. Medtem je v cilju na drugo mesto prišel Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), ki je za Slovencem zaostal enajst sekund in se uvrstil pred Vingegaarda.

Padec Evenepoela:

15.00 – Brandon McNulty (UAE Team Emirates), ki je bil hiter na prvem vmesnem času, je v cilju za Rogličem zaostal 23 sekund in je trenutno četrti.

14.57 – Pravkar je startal glavni favorit kronometra Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step).

14.55 Brandon McNulty (UAE Team Emirates) je na vmesnem času postavil drugi najhitrejši čas, za Rogličem, ki ima še vedno najhitrejši čas na vmesnem merjenju časa, je zaostal deset sekund.

14.45 – v cilju je tudi že Jonas Vingegaard (Team Visma | Lease a Bike), ki pa je za Rogličem zaostal 15 sekund, torej je v drugem delu trase izgubil še sekundo, v cilju pa je za las prehitel Ayusa. 

14.43 – Primož Roglič (Bora-Hansgrohe) je v cilju s časom 12:34 prevzel vodstvo, za 16 sekund je prehitel Juana Ayusa (UAE Team Emirates). Roglič je sicer tik pred koncem zapeljal s trase in izgubil nekaj sekund.

Težave Rogliča:

14.39 – Jonas Vingegaard (Team Visma | Lease a Bike) je na vmesnem času za Rogličem zaostal 17 sekund.

14.38 – Primož Roglič (Bora-Hansgrohe) je na vmesnem času postavil trenutno najhitrejši čas (6:55), 12 sekund ima prednosti pred Juanom Ayusom (UAE Team Emirates), ki trenutno vodi v cilju.

14.32 – Le dve minuti za Rogličem je s kronometrom začel tudi Jonas Vingegaard (Team Visma | Lease a Bike).

14.30 – S starta se je pognal Primož Roglič (Bora-Hansgrohe). Čaka ga desetkilometrska vožnja na čas z vzponom tretje kategorije na Olaberrio, 1,7 kilometra dolg klanec s 5,2-odstotnim povprečnim naklonom, na delu vzpona so tudi tlakovci, ki so sicer zaščitni znak severnih klasik. Že takoj po startu ga čaka krajša rampa z desetodstotno naklonino, podobna bo tudi povsem pred ciljem uvodne etape dirke.

Primož Roglič kronometer | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

14.10 – Kot prvi se je na traso kronometra podal Damien Howson (Q36.5 Pro Cycling Team). Na ogledu proge je padel Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), ki danes ne bo nastopil. Iz njegove ekipe so sporočili, da je po padcu odšel na dodatne preglede v bolnišnico. Startal ni niti Simon Yates (Jayco-AIUIa), ki je zbolel.

14.00  Favoriti kronometra so odločili, da bodo štartali v ospredju, saj bi se pozneje lahko spremenilo vreme.

13.55 – Jonas Vingegaard je pred današnjim kronometrom šel ne ogled proge.



13.50 – Prvi kolesar, ki se bo zapeljal s štarta današnjega kronometra, je Avstralec Damien Howson (Pro Cycling Team). Ta bo šel na progo ob 14.10. Naš Primož Roglič (BORA-hansgrohe) bo štartal ob 14.30, Jonas Vingegaard (Team Visma | Lease a Bike) pa dve minuti za njim. Remco Evenepoel bo štartal ob 14.58. Na štartu je 168 kolesarjev.

Trasa kronometra:

Dirka po Baskiji 2024, trasa 1. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Pred začetkom etape:

Največji zvezdniki letošnje Dirke po Baskiji so Primož Roglič, Jonas Vingegaard in Belgijec Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step), ki so se nazadnje merili na lanski Vuelti, le da sta bila tedaj Slovenec in Danec še moštvena kolega. Tokrat so vsi trije kapetani svojih ekip, prva etapa 63. baskovske pentlje pa bi morala biti povsem po njihovem okusu. Gre namreč za posamični kronometer s klancem.

Roglič, ki se na uvodni dirki sezone Pariz – Nica ni pokazal v šampionski luči, ki smo je bili od njega vajeni, bo imel danes prvič priložnost v tekmovalnih razmerah preizkusiti novo kronometrsko opremo. No, pravzaprav drugič, saj je bila vožnja na čas tudi del dirke Pariz – Nica, le da tam ni bil odvisen le od sebe, saj je šlo za ekipni kronometer.

Kolesarje danes čaka desetkilometrska vožnja na čas z vzponom tretje kategorije na Olaberrio, 1,7 kilometra dolg klanec s 5,2-odstotnim povprečnim naklonom, na delu vzpona so tudi tlakovci, ki so sicer zaščitni znak severnih klasik. Že takoj po startu bo tekmovalce pričakala še krajša rampa z desetodstotno naklonino, podobna bo tudi povsem pred ciljem uvodne etape dirke. Teren je dovolj razgiban, da bodo na njem lahko zablesteli najmočnejši kolesarji na startni listi.

In ta je izjemno zanimiva. Od štirih glavnih kandidatov za zmago na poletnem Touru v Baskiji letos manjka le Tadej Pogačar, ki se pripravlja na majski Giro, še prej, 21. aprila, pa bo nastopil na spomeniku Liege – Bastogne – Liege. Jonas Vingegaard je letos že pokazal osupljivo formo in je tudi v Baskiji bržčas glavni favorit za končno zmago. Tudi Remco Evenepoel je leto 2024 odprl odlično, le Roglič ostaja manjša neznanka.

A na dirki ne bodo le omenjeni trije kolesarski zvezdniki, z nadvse zanimivo in mlado zasedbo bo nastopil UAE Emirates, ki lahko danes stavi predvsem na mladega Španca Juana Ayusa. Adut moštva Lidl – Trek bo Danec Mattias Skjelmose, Ineos Grenadiers utegne dobro zastopati Britanec Tom Pidcock, Cofidis Ion Izagirre, Bahrain Victorious Pello Bilbao … Roglič ima v ekipi še močnega Avstralca Jayja Hindleyja, izjemno močan kronometrist je tudi Italijan Matteo Sobrero.  V Ayusovem UAE Emirates so v vožnji na čas dobri še mladi Mehičan Isaac Del Toro, pa bolj izkušena Jay Vine in Brandon McNulty.

Prvi tekmovalec se bo na progo podal ob 14.10, zadnji ob 17.17. Ob 17.30 bo že znan prvi nosilec majice vodilnega na dirki. To bo nosil na jutrišnji drugi etapi, razgibani 160-kilometrski preizkušnji od Iruna do Kanba, ki pa ima le en kategoriziran klanec. Dirka se bo končala v soboto, 6. aprila v Eibarju.

Roglič je Dirko po Baskiji dobil v letih 2018 in 2021, lani pa je bil skupni zmagovalec Jonas Vingegaard. Roglič je dobil štiri posamične kronometre na tej preizkušnji.

Preberite še:

Tadej Pogačar Dirka po Kataloniji 2024
Sportal Pogačar po zmagi v Kataloniji utrdil prvo mesto na lestvici
Ne spreglejte