Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 3. 2023,
17.03

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tim Merlier Dirka Pariz - Nica

Nedelja, 5. 3. 2023, 17.03

1 leto, 1 mesec

Dirka Pariz−Nica, 1. etapa

Belgijcu prva etapa, tudi Pogačar že pokazal mišice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je v prvi etapi za šest sekund pobegnil največjemu tekmecu za skupno zmago, Dancu Jonasu Vingegaardu. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je v prvi etapi za šest sekund pobegnil največjemu tekmecu za skupno zmago, Dancu Jonasu Vingegaardu.

Foto: Guliverimage

Prva etapa 81. izvedbe dirke Pariz−Nica se je končala s sprintom v La Verrierju, etapne zmage pa se je veselil Belgijec Tim Merlier (Soudal − QuickStep). Ta bo jutri nosil tudi rumeno majico vodilnega, v skupnem seštevku pa mu s štirimi sekundami zaostanka sledita Irec Sam Bennett (Bora - Hangrohe) in slovenski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Emirates).

Tadej Pogačar je končal dirko na 27. mestu, a v času zmagovalca. Na zadnjem klancu pred ciljem si je priboril šest sekund bonusa in v skupnem seštevku za Merlierjem zaostaja štiri sekunde. Belgijec je za etapno zmago namreč dobil deset sekund bonusa.

Tim Merlier je v zaključnem sprintu 169,4 kilometra dolge etape s startom in ciljem v La Verrierju ugnal Sama Bennetta in Danca Madsa Pedersena (Trek Segafredo).

Američan razburkal dogajanje

Dobrih 20 kilometrov pred ciljem je selekcijo v glavnini z napadom naredil Američan Neilson Powles (EF Education – EasyPost), na manjšem klancu se je za njim podal tudi Tadej Pogačar, še pravočasno pa je reagiral tudi Jonas Vingegaard. Močna skupina je hitro pridobila 20 sekund prednosti pred glavnino.

Powless je nato napadel še enkrat in takrat se mu je uspelo odlepiti zasledovalcem, ti pa so počakali glavnino. Deset kilometrov pred ciljem je imel Američan 20 sekund prednosti, a ga je glavnina spet ujela še pred zadnjim klancem.

Tadej Pogačar pa je izkoristil leteči cilj, na katerem so se delile bonus sekunde. Šest kilometrov pred ciljem je silovito sprintal za šest sekund časovnega odbitka. Vingegaard, ki se je sicer ves čas držal slovenskega asa, se na ta napad ni odzval. 

Po tem so se za etapno zmago udarili sprinterji, ki so preživeli hud tempo favoritov na zadnjem klancu. Zmage se je veselil Belgijec Tim Merlier (Soudal – Quick Step).

Vingegaard že zaostaja v skupnem seštevku

Na tej dirki se prvič v sezoni merita protagonista lanskega Toura Pogačar in Vingegaard, Danec je bil danes 31., v cilj je prišel v času zmagovalca, v skupnem seštevku pa mu je Pogačar nekoliko pobegnil na račun bonusnih sekund. Drugi Slovenec na dirki je Jan Tratnik, ki je v ekipi Jumbo-Visma Vingegaardov pomočnik. V cilj je danes Idrijčan pripeljal na 65. mestu.

"Na začetku dneva sem se počutil še dokaj slabo, ampak z vsako uro na kolesu je bilo bolje. Upam, da se ta trend nadaljuje v prihodnjih dneh," je za Eurosport sprva dejal Pogačar. "Jonas mi je med dirko rekel, da če bomo poskusili po vmesnem sprintu. Privozili smo si nekaj prednosti, ampak z vetrom v prsi in le dvema kolesarjema, ki sta narekovala ritem, enostavno ni šlo. Jonas pač ni pomagal in zato ni imelo smisla nadaljevati napada," je še dejal 24-letnik s Klanca pri Komendi, kot poroča STA.

Jutri je na sporedu ravninska, 164-kilometrska druga etapa od Bazainvilla do Fontainebleauja.

Preberite še:

Tom Pidcock
Sportal Mladi Britanec osvojil Strade Bianche, Mohorič šesti
Primož Roglič, Vuelta 22
Sportal Vesela novica za navijače Primoža Rogliča
Jonas Vingegaard
Sportal Vingegaardu vse etape na O Gran Caminu, Bernala ne bo na Pariz-Nici
Tadej Pogačar, Andaluzija 2023
Sportal Pogačar tokrat v vlogi pomočnika, skupna zmaga vseeno njegova
Ne spreglejte