Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 5. 2017,
18.31

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,68

1

Belorusija slovenska hokejska reprezentanca risi Pariz SP v hokeju 2017

Natisni članek

Sobota, 13. 5. 2017, 18.31

6 let, 10 mesecev

Svetovno prvenstvo v Kölnu in Parizu, 9. dan

Švica po preobratu spodnesla Kanado, Slovenci po neuspehu: Očitno je to naša realnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,68

1

Slovenija Belorusija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski pingpong sprehodov med elito in divizijo I se nadaljuje. Slovenci so na šesti tekmi svetovnega prvenstva po usodni drugi tretjini z 2:5 izgubili z Belorusi in tekmo pred koncem skupinskega dela že izgubili vse možnosti za obstanek. Risi tako niso uresničili zadanega cilja. Zdaj jih čaka več kot 48 mučnih ur do zadnje tekme prvenstva, na kateri sicer lahko pustijo dober vtis, ki ga za zdaj še niso, sicer pa zanje ponedeljkov obračun s Francijo (20.15) ne bo imel velikega pomena.

-> Spored
-> Rezultati

Obračun med najslabšima reprezentancama skupine B se je izkazal za odločilnega. Pred njim je namreč veljalo, da bo, če bo katera od reprezentanc zmagala v rednem delu, ta obstala med elito, druga pa bo že izpadla v divizijo I.

V primeru podaljška ali kazenskih strelov bi se odločitev prestavila na ponedeljek ali torek. Uresničil se je prvi scenarij. Belorusi so kljub petkovi večerni tekmi s Francijo, zaradi katere so imeli štiri ure počitka manj od risov, delovali sveže in zagnano ter si z zmago priigrali obstanek med elito. S tem so Slovencem vrnili za grenak septembrski poraz na domačih olimpijskih kvalifikacijah – takrat so jih Slovenci premagali po kazenskih strelih in si priigrali olimpijsko vozovnico.

Brez sprememb

Slovenski selektor Nik Zupančič, ki je pred tekmo vpeljal skupinsko ogrevanje v upanju, da bi njegovi varovanci bolje vstopili v srečanje (prve tretjine Slovencem na prvenstvu v delajo težave), sestave ekipe ni spreminjal. V vratih je tekmo začel Gašper Krošelj (njegova menjava Matija Pintarič). Na tribunah so tekmo spremljali poškodovani napadalec Žiga Pance, vratar Luka Gračnar in branilec Andrej Tavželj.

Pri Belorusih se je v postavo vrnil napadalec Andrej Kostitsin, medtem ko Dave Lewis ne more računati na poškodovanega branilca Romana Grabovskega in napadalca Danila Karabana, ki se je poškodoval proti Franciji.

V dobrih dveh minutah od zaostanka do vodstva

Že uvod tekme je pokazal, da sta reprezentanci v podobnem kakovostnem rangu in da bomo spremljali najbolj enakovredno srečanje Slovenije na tem prvenstvu. Žiga Jeglič je v tretji minuti prenesel igro z desne na levo stran do Mitje Robarja, ki je drsal neoviran proti vratarju Kevinu Lalandu, a mu ni uspelo zadeti.

Žiga Jeglič se je v prvi tretjini takole veselil izenačenja na 1:1, po koncu pa led zapustil sklonjene glave. | Foto: Vid Ponikvar Žiga Jeglič se je v prvi tretjini takole veselil izenačenja na 1:1, po koncu pa led zapustil sklonjene glave. Foto: Vid Ponikvar

Slovenci so si nato privoščili dve zaporedni kazni, med katerima je bil Krošelj na preizkusu. Risi so imeli ob tem tudi nekaj sreče, saj je slovenski vratar v eni izmed akcij že ležal na tleh, Belorus pa je streljal mimo. So bili pa bivoli natančni v 14. minuti, ko so Slovenci v svoji tretjini izgubili plošček, nasprotniki so zdrveli v protinapad, Aleksander Pavlovič pa ga je končal z zadetkom.

Slovenija je nujno potrebovala zadetek, da bi ostala v igri za obstanek. Dočakala ga je v 17. minuti, ko je imela prvo številčno premoč. Robert Sabolič je počakal Jegliča, da je prišel na menjavo, nato ustrelil, a je Lalande plošček le odbil prav do Jegliča, ta pa ga je pospravil v gol. Dobro dve minuti zatem so se risi iz slabega položaja spravili v odličnega. Najizkušenejši med napadalci na SP David Rodman je z natančnim strelom z vrha desnih krogov, tudi s pomočjo okvirja vrat, zatresel belorusko mrežo in postavil izid tretjine.

Sanje o obstanku iz minute v minuto manjše

A nato je prišla druga tretjina, v kateri so se stvari obrnile povsem na glavo. Že po pol minute je Andrej Kostitsin zadrsal za slovenski gol, podal pred njega do Jevgenija Kovrjašina, ki je izenačil.

Gol je Beloruse dvignil, delovali so precej nevarnejše, Slovenci pa so jim dopuščali prelahke prehode iz obrambne v napadalno tretjino. Brez večjih težav so prihajali pred Krošljev gol in ga do konca druge tretjine še tretjič premagali , tudi z nekaj srečnimi odbitki. Najprej je Pavlovič s svojim drugim gol priskrbel vodstvo z 2:3, ko sta udarila še Ilja Šinkevič in Andrej Stas, so se slovenski upi o obstanku med elito začeli manjšati.

Belorusi se veselijo zaslužene zmage in obstanka med elito. | Foto: Vid Ponikvar Belorusi se veselijo zaslužene zmage in obstanka med elito. Foto: Vid Ponikvar

Še sedmič ji ni uspelo

Slovence bi v igro vrnil le izjemen preobrat, a ga kljub spodbudnejšemu začetku niso dočakali. Belorusi v zadnji tretjini niso delovali prav nič utrujeno in so pametno pazili, da se jim Slovenci ne bi preveč približali.

To se na koncu ni zgodilo. Ostalo je pri zasluženi zmagi Belorusov, ki so si z njo že zagotovili obstanek. Tudi če bodo na naslednji tekmi ostali brez točk, Slovenija pa bi prejela tri proti Franciji (v tem primeru bi imeli obe ekipi 4 točke), bodo zaradi zmage na medsebojnem srečanju napredovali oni.

Fotogalerija
1
 / 34

Slovenija je tako na svojem devetem svetovnem prvenstvu elite poskušala tretjič obstati v njej, a ji to ni uspelo. Risi se tako po hitrem postopku še sedmič - šestič zapored - vračajo v divizijo I, kjer bodo spet igrali prihodnje leto.

Kaj so povedali po tekmi?

Nik Zupančič, selektor Slovenije: Kljub dvema izključitvama v prvi tretjini nas ni zajela panika. Z igralcem manj smo odigrali dobro in se ubranili. Nato smo izkoristili power-play in dosegli izenačujoč zadetek. Pred koncem tretjine smo povedli, kar je bilo super. Nato pa slab začetek druge tretjine in pa trije zadetki. Nekaj ploščkov se jim je srečno odbilo na palico, a to so si zaslužili, mi pač ne. Zadnjo tretjina ni bila več odločilna, imeli bi majhne možnosti, če bi zadeli takoj, a Belorusija je premočna, da bi dovolila tak scenarij. Imeli smo nekaj priložnosti, delali, kar smo se dogovorili, a smo bili neučinkoviti.

Rok Tičar, napadalec Slovenije: Prva tretjina je bila dobra, kljub temu da so prvi povedli, a nato smo naredili preveč napak, bili smo premehki pred svojim vratarjem, oni so to izkoriščali in zmagali. Preveč prostora smo jim pustili pred golom. Dva zadetka sta bila sicer srečna zanje. Verjetno si je srečo treba zaslužiti. Na turnir smo se dobro pripravljali, bili dobro pripravljeni, a nekako nam ni uspelo odigrati vse tekme brez napak. Prejeli smo ogromno zadetkov, kar je vsekakor preveč za elito. Lahko si očitamo, saj cilj ni izpolnjen. So vzponi in padci. Če sem iskren, smo bili zelo prepričani, da nam letos lahko res uspe, a nam ni. Izpadli smo. Čaka nas še ena tekma, ki jo bomo odigrali profesionalno in poskušali premagati Francoze.

Jan Muršak, slovenski kapetan: Začeli smo zelo dobro, čeprav so povedli. Nato smo prišli do vodstva. V drugi tretjini so zadeli v prvi menjavi, nato še enega in podrl se nam je sistem. Ne vem, zakaj na tem svetovnem prvenstvu, ko dobimo zadetek ali dva, nehamo igrati. Za razliko od nekaj minut smo bili enakovredni nasprotniki, a očitno je to naša realnost, da se potikamo med skupino A in B. Predvsem naša igra v obrambni tretjini ni zadovoljiva. Ne moreš premagati nasprotnika, če vsako tekmo dobiš minimalno pet zadetkov. Nismo ekipa, ki bi jih dali šest. Pri tem se lahko kaj naučimo od Francozov, ki imajo zelo izpiljen sistem. Žal mi je za navijače, da nam ni uspelo. Imeli smo lepo priložnost, a nam ni uspelo. Razočaranje je veliko.

Dave Lewis, selektor Belorusije: Čestitam Sloveniji, ki se je vrnila. Nismo odigrali dobre prve tretjine. Ne vem, kaj se je dogajalo v drugi. Začeli smo odlično z zadetkom iz prve priložnosti. Imeli smo nekaj sreče, nekaj dobrih odbitkov in vse se je sestavilo. A tudi srečo smo si zaslužili. Vzeli bomo te pomembne točke, saj je bil za nas to zelo težek turnir.

 

 

Američani po preobratu strli Latvijo, Švicarji spodnesli Kanado

Prvo današnjo tekmo v Parizu je dobila Finska, ki je v skandinavskem spopadu z Norveško slavila šele v podaljšku. Odločilen zadetek je v 62. minuti dosegel Markus Hannikainen. Zvečer sta se pomerili Kanada in Švica. Kanadčani so hitro povedli z 2:0 in ob začetku zadnje tretjine je kazalo na gladko zmago favoritov. A Švicarji se niso predali. Do konca rednega dela so rezultat izenačili, v podaljšku pa zadeli in pripravili pravi preobrat.

V kölnski skupini A sta palice na prvi tekmi dneva prekrižali reprezentanci Latvije in ZDA. Latvijci so vodili z 2:0 in 3:1, a so se Američani pobrali, pripravili preobrat in zmagali s 5:3. Rusija je kar s 6:0 premagal Slovaško, zvečer pa je Nemčija premagala Italijo, ki ji grozi izpad iz elite.

SP, 9. dan:

Skupina B, Pariz:

Slovenija : Belorusija 2:5 (2:1, 0:4, 0:0)
0:1 Pavlovič (Šinkevič, 14.), 1:1 Jeglič (Sabolič, Verlič, 17., PP1), 2:1 Rodman (Pretnar, Kovačević, 20.), 2:2 Kovrjašin (A. Kostitsin, 21.), 2:3 Pavlovič (Šinkevič, 30.), 2:4 Šinkevič (Pavlovič, 39.), 2:5 Stas (Stefanovič, 40., PP1)

PP1-zadetek z igralcem več

Postava Slovenije: Krošelj, Pintarič; Pretnar, Kovačević, Jeglič, Tičar, Sabolič; Gregorc, Robar, Urbas, Muršak, Verlič; Vidmar, Kranjc, Rodman, Ograjenšek, Goličič; Podlipnik, Repe, Mušič, Pem , Kuralt. Selektor: Nik Zupančič.

Postava Belorusije: Lalande, Karnauhov; Lisovets, Korobov, A. Kostitsin, S. Kostitsin, Kovjršin; Šinkevič, Khenkel, Šarangovič, Linglet, Pavlovič; Jevenko, Vorobei, Kulakov, Demkov, Stas; Stefanovič, Drozd, Volkov, Kogalev. Selektor: Dave Lewis.

Norveška : Finska 2:3* (1:0, 0:2, 1:0; 0:1)
Bastiansen 19., Martinsen 60.; Hietanen 26., Honka 29., Hannikainen 62.

Kanada : Švica 2:3* (2:0, 0:0, 0:2; 0:1)
O`Reilly 4., Marner 6.; Herzog 47., 64., Praplan 50.

* - v podaljšku

Skupina A, Köln:

Latvija : ZDA 3:5 (1:0, 2:3, 0:2)
Blugers 12., Daugavins 21., Cibulskis 32.; Compher 29., Bjugstad 34., Gaudreau 39., Copp 57., Larkin 59.

Rusija : Slovaška 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)
Dadonov 2., 14., Mironov 20., Kučerov 23., Telegin 33., Gavrokov 56.

Italija : Nemčija 1:4  (1:2, 0:2, 0:0)
Marchetti 5.; Ehrhoff 4., Plachta 19., Seidenberg 23., Kahun 26.

- Belorus še ni pozabil septembra - ob omembi Slovenije ima grenkobo v ustih

- Če ne bo točke, se bodo Slovenci poslovili: "Samo od sebe ne bo nič prišlo"
- Slovenski selektor bo pred bojem z Belorusi za obstanek vpeljal spremembo
Mitja Robar: Vsak ve, da ima rezerve. Le kot ekipa smo močni.
Vstopite v slačilnico slovenskih hokejistov #foto
S slovenskimi hokejisti je imela precej dela

Lestvici:

Skupina B:
1. Kanada 5 tekem – 13 točk
2. Švica 5 – 11
3. Češka 5 – 10
4. Finska 5 – 9
5. Norveška 5 – 8
6. Francija 5 – 7
7. Belorusija 6 – 4
---------------------------------
8. Slovenija 6 – 1

Skupina A:

1. Rusija* 5 tekem – 14 točk
2. ZDA* 5 – 12
3. Švedska 5 – 10
4. Latvija 5 – 9
5. Nemčija 6 – 9
6. Danska 5 – 4
7. Slovaška 5 – 4
8. Italija 6 – 1

* - že v četrtfinalu

Ne spreglejte