Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2017,
20.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

1

Natisni članek

SP v hokeju 2017 risi slovenska hokejska reprezentanca Pariz Slovenija Češka

Petek, 12. 5. 2017, 20.25

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo v Kölnu in Parizu, 8. dan

Po večerni tekmi risi še pod večjim pritiskom. Za ohranitev upanja potrebujejo vsaj točko.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

1

Hokej SP 2017 Slovenija Češka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca je na peti tekmi svetovnega prvenstva še petič izgubila. Risi so Čehom priznali premoč z 1:5. Edini preostali tekmeci Slovenije za obstanek med elito Belorusi so zvečer po kazenskih strelih izgubili s Francozi in vknjižili prvo točko. Slovenija in Belorusija se bosta na morda odločilni tekmi pomerili že v soboto ob 16.15. Če bo katera reprezentanca izgubila po rednem delu, se bo od elite poslovila že v soboto, sicer se bo odločitev o tem, kdo bo izpadel v divizijo I prestavila na ponedeljek ali torek.

Čehi so na tem prvenstvu najprej z 1:4 izgubili proti Kanadi, prepričljivo s 6:1 premagali Belorusijo, nato pa se dvakrat hudo mučili, a jo odnesli srečno. Najprej so v derbiju tretjega kroga Fince premagali šele po kazenskih strelih, včeraj pa so šele v podaljšku strli odpor Norvežanov. Slovenci so v prvem krogu odščipnili točko Švicarjem, nato pa izgubili proti Kanadi, Norveški in Finski. Slovenija se je z njimi med elito do danes pomerila trikrat in vselej izgubila.

Nespremenjena ekipa, a začetek za pozabo Slovenski vratar Gašper Krošelj je imel tudi tokrat polne roke dela. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski vratar Gašper Krošelj je imel tudi tokrat polne roke dela. Foto: Vid Ponikvar

Slovenski selektor Nik Zupančič, ki je bil s predstavo proti Fincem zadovoljen, saj so njegovi varovanci precej bolje delovali v obrambi (sploh v prvi tretjini), ekipe ni spreminjal. Branilski pari in trojke so za uvod tekme ostali enaki. Prav tako je v vratih tekmo začel Gašper Krošelj, njegova menjava je Matija Pintarič. Ob ledu tekmo spremljajo vratar Luka Gračnar, poškodovani napadalec Žiga Pance in branilec Andrej Tavželj.

Obračun bi se za rise težko začel slabše. Že po 66 sekundah je moral na kazensko klop Blaž Gregorc, Čehi so pritiskali in v tretji minuti premagali Krošlja. Ta je prvi strel še ubranil, a plošček je prišel na drugo do Michala Repika, ki mu ni bilo težko zadeti skoraj praznega gola.

Češki pritisk se je stopnjeval, slovenska obramba pa še zdaleč ni bila tako kompaktna kot proti Fincem. Ko je moral na kazensko klop še slovenski kapetan Jan Muršak, je bil slovenski čuvaj mreže ves čas na preizkušnji. Kazen se je že iztekla, sodnik si je po njej ogledal akcijo med češko številčno premočjo in po ogledu videoposnetka priznal še drugi gol iz power-playa.


Oglejte si galerijo našega fotografa Vida Ponikvarja:

Fotogalerija
1 / 54

Pod tega se je podpisal Roman Horak, ki je tri minute zatem v gneči pred golom prišel do novega odbitega ploščka in ga zbezal za Krošljev hrbet za 3:0. Zupančičevi varovanci, med katerimi je bil marsikdo videti kot, da je z mislimi že pri pomembni sobotni tekmi z Belorusijo, so imeli zatem dvakrat igralca več, a Petra Mrazka niso resneje ogrozili. Do konca tretjine, v kateri so Čehi pokazali občutno prevlado (18:4 streli na gol), je ostalo pri 3:0.

Nova hladna prha na uvodu in lahkotnejše nadaljevanje Čehov

Se je pa prednost hitro zvišala v drugem delu, v 23. minuti je zmedo štirih Slovencev v gneči pred golom izkoristil Michal Kempny in popeljal Češko na +4. Čehi so po zvišanju vodstva stopili s plina, Slovenci so lažje zadihali in prišli do nekaj strelov, a nasprotniki so še vedno budno nadzorovali potek srečanja, v katerem sta se do drugega odmora oba vratarja spopadla z majhnim številom strelov, rezultat pa se ni več spremenil.

Čehi so že v 23. minuti povedli s 4:0. | Foto: Vid Ponikvar Čehi so že v 23. minuti povedli s 4:0. Foto: Vid Ponikvar

Slovencem je v nadaljevanju le uspelo streti vratarja Detroit Red Wings. Muršak je izza gola lepo podal do Mihe Verliča, ta pa je z bližine premagal Mrazka. A Čehi so hitro odgovorili na znižanje risov, v igri katerih je bilo spet preveč napak. Jan Kovar je iz obrambne tretjine v protinapad "poslal" Romana Červenko, ki je sam zadrsal pred Krošlja in ga premagal za 5:1. Do svojih priložnosti sta prišla še Robert Sabolič, ki se je sam znašel pred Mrazkom, a mu ga ni uspelo premagati, in Žiga Jeglič, ki je poskušal v gol pospraviti odbitek, a se mu načrt ni izšel.

Slovenija po petih tekmah ostaja pri petih porazih in eni točki. V soboto popoldne jo čaka odločilna tekma v boju za obstanek med 16 najboljšimi reprezentancami sveta.

Prva točka za Belorusijo

V večerni tekmi skupine B so gostitelji Francozi neposredne tekmece Slovenije za obstanek med elito Beloruse premagali šele po kazenskih strelih. Belorusi so osvojili prvo točko in so na lestvici prehiteli rise. Dan D za te bo sobota, ko jim bodo ob 16.15 nasproti stali prav Belorusi.

V skupini A, ki tekme igra v Kölnu, so Švedi visoko odpravili Italijo, Danska pa je v podaljšku premagala Nemčijo.

SP, 8. dan:

Skupina B, Pariz:

Češka : Slovenija 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)
1:0 Repik (Kovar, Červenka, 3., PP1), 2:0 Horak (Pastrnak, Voraček, 9., PP1), 3:0 Horak (Gudas, Simek 12.), 4:0 Kempny (Vrana, 23.), 4:1 Verlič (Muršak, Urbas, 45.), 5:1 Červenka (Kovar, 48.)

Postava Češke: Mrazek, Francouz; Gudas, Šimek, Plekanec, Pastrnak, Voraček; Jerabek, Krejčik, Červenka, Kovar, Radil; Kempny, Rutta, Birner, Vrana, Repik; Kundratek, Horak, Hyka, Hanzl, Zohorna. Selektor: Josef Jandač.

Postava Slovenije: Krošelj, Pintarič; Pretnar, Kovačević, Jeglič, Tičar, Sabolič; Gregorc, Robar, Urbas, Muršak, Verlič; Vidmar, Kranjc, D. Rodman, Ograjenšek, Goličič; Podlipnik, Repe, Mušič, Pem, Kuralt. Selektor: Nik Zupančič.

Francija : Belorusija 4:3* (1:0, 1:2, 1:1; 0:0)
Treille 13., Fleury 21., Bellemare 53.; Pavlovič 27., Šarangovič 38., Kulakov 42.

Skupina A, Köln:

Švedska : Italija 8:1  (2:0, 1:1, 5:0)
Rask 4., Holm 9., Brodin 30., Lindholm 41., Omark 51., Klingberg 55., 59., Eriksson 57.

Danska : Nemčija 3:2** (2:2, 0:0, 0:0; 1:0)
Storm 17., Poulsen 17., Regin 62.; Reimer 9., Macek 10.

* - kazenski streli
** - v podaljšku

-> Mitja Robar: Vsak ve, da ima rezerve. Le kot ekipa smo močni.
-> "Energijo je treba obdržati do konca SP. Če se kocke sesujejo prej, ne bo dobro."
-> 
Rok Tičar: Ni nam lahko, a ne bomo obupali 

Lestvici:

Skupina B:
1. Kanada 4 tekme – 12 točk
2. Češka 5 – 10
3. Švica 4 – 9
4. Finska 4 – 7
5. Norveška 4 – 7
6. Francija 5 – 7
7. Belorusija 5 – 1
8. Slovenija 5 – 1

Skupina A:
1. Rusija 4 tekme – 11 točk
2. Švedska 5 – 10
3. ZDA 4 – 9
4. Latvija 4 – 9
5. Nemčija 5 – 6
6. Danska 5 – 4
7. Slovaška 4 – 4
8. Italija 5 – 1

Ne spreglejte