Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2017,
18.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Pariz Norveška slovenska hokejska reprezentanca risi SP v hokeju 2017

Torek, 9. 5. 2017, 18.24

6 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo, Köln & Pariz, 5. dan

Bleda Slovenija pokleknila še pred Vikingi, Francozi do nove zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Norveška risi | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca je na tretji tekmi svetovnega prvenstva v Parizu po razglašeni predstavi izgubila še tretjič. Na papirju lažje premagljivim Norvežanom je priznala premoč z 1:5. Vikingi so z drugo zmago naredili odločen korak proti obstanku med elito. Risi bodo do konca prvenstva odigrali še štiri tekme. Točke, s katerimi bi si zagotovili obstanek, bodo iskali predvsem na predzadnji tekmi z Belorusijo.

Če v prvih dveh krogih proti Švici in Kanadi slovenski navijači od risov niso pričakovali zmage, je bilo v torek drugače. Norveška je ena od tistih reprezentanc, ki bi jo v boju za obstanek med elito že morali premagati. Vikingi so v prvem krogu premagali Francijo, v drugem pa izgubili proti Švici.

Slovenci so pogrešali poškodovanega Žigo Panceta in kaznovanega Žigo Jegliča, na prekršek tega v Parizu še niso pozabili. Zaradi manka dveh napadalcev je selektor Nik Zupančič pred obračunom z Vikingi premešal peterke. Jan Muršak se je iz drugega napada preselil v prvega k Roku Tičarju in Robertu Saboliču, v drugem se je Janu Urbasu in Mihi Verliču pridružil Ken Ograjenšek, v tretjem so zaečli David Rodman, Boštjan Goličič in Anže Kuralt, v nepopolnem četrtem pa Aleš Mušič in Nik Pem.

Številko ena med vratnicama je Zupančič zaupal Matiji Pintariču, njegova menjava je bil Gašper Krošelj. S precej praznih tribun, zbralo se je okoli tisoč gledalcev (uradna številka je bila sicer 2.696) , pa sta tekmo ob Pancetu in Jegliču spremljala Jurij Repe in Luka Gračnar.

Začeli po scenariju proti Švici

Slovenija je začela neprepričljivo, obramba je bila premalo odločna, napad ni deloval nevarno, v šesti minuti pa se je začel ponavljati še scenarij z uvodne slovenske tekme prvenstva, ko je po prvi tretjini proti Švici zaostajala z 0:4. Pintariča je iz bližine premagal Mathis Olimb, ki je izkoristil zmedo slovenskih branilcev.

Slovenci so po prvi tretjini zaostajali že z 0:3. | Foto: Vid Ponikvar Slovenci so po prvi tretjini zaostajali že z 0:3. Foto: Vid Ponikvar

Risom se je nato ponudila igra z igralcem več, a power-play tokrat ni stekel (iz petih niso uspeli zadeti), več od igre so imeli v tem delu celo vikingi. Ti so se uspešno ubranili, v 15. minuti pa prek osamelega Kena Andreja Olimba, ki je streljal z bližine pod prečko, povedli z 2:0. Še pred prvim odmorom je Kristian Forsberg s strelom po sredini s polbližine premagal štajerskega vratarja in postavil izid tretjine.

Krošelj v bitko namesto Pintariča

Zupančič je igro razglašene čete poskušal dvigniti z menjavo vratarja, a prav vidno ta ni pomagala. Veliko je bilo raztrgane igre, na obeh straneh. Norvežani so bili še najbolj nevarni ob igralcu več, medtem ko slovenska igra z igralcem več še naprej ni bila prepričljiva. Ko je bila na semaforju do konca druge tretjine le še minuta, so še četrtič udarili Skandinavci. Aleksander Reichenberg se je sprehodil med slovensko obrambo, mimo Sabahudina Kovačevića, zaustaviti ga ni uspelo niti Blažu Gregorcu na drugi strani, neovirano je prišel pred gol in premagal Krošlja.

Povsem ob koncu druge tretjine so risi le premagali Larsa Haugna. | Foto: Vid Ponikvar Povsem ob koncu druge tretjine so risi le premagali Larsa Haugna. Foto: Vid Ponikvar

Slovenska barka se je počasi, a vztrajno potapljala, ko je nekaj sekund pred sireno norveški vratar najprej odbil slovenski strel, plošček je prišel do Saboliča, ta pa ga je z natančnim strelom z desne poslal za hrbet Larsa Haugna in s soigralci na odmor odšel z 1:4.

Norvežani dovolj pametni, da so zadržali vodstvo

Slovenci so imeli pred zadnjo tretjino težko delo. Za preobrat bi morali igro, ki je bila brez pravega repa in glave, povsem spremeniti, a jim to ni uspelo. Hkrati pa so Norvežani, ki so večji del čakali na konec tekme, igrali dovolj pametno, da so uspešno držali svojo prednost in jo ob koncu z zadetkom Patricka Thoresena zvišali na končnih 1:5.

Risi bodo spet na delu v sredo ob 20.15, ko jim bodo nasproti stali ranjeni finski levi.

Francozi in Danci slavili po loteriji

Na večerni tekmi sta se udarili reprezentanci Švice in Francije. Slednja je prišla do nove zmage, in sicer je slavila po kazenskih strelih.

V skupini A v Kölnu so Latvijci na prvi tekmi dneva po dveh zadetkih Andrisa Dzerinsa premagali Italijo, zvečer so Danci prišli do prve zmage. Po loteriji so na kolena spravili Slovake.

SP, 5. dan:

Skupina B, Pariz:

Slovenija : Norveška 1:5 (0:3, 1:1, 0:1)
0:1 M. Olimb (Thoresen, 6.), 0:2 K. A. Olimb (Thoresen, Norstebo, 15.), 0:3 Forsberg (Martinsen, 19.), 0:4 Reichenberg (Holos, 39.), 1:4 Sabolič (Podlipnik, Vidmar, 40.), 1:5 Thoresen 60.

Postava Slovenije: Pintarič, Krošelj; Robar, Kovačević, Tičar, Muršak, Sabolič; Vidmar, Kranjc, Ograjenšek, Urbas, Verlič; Pretnar, Gregorc, Rodman, Goličič, Kuralt, Tavželj, Podlipnik, Mušič, Pem. Selektor Nik Zupančič.

Postava Francije: Haugen, Haukeland; Holos, Norstebo, K. A. Olimb, Thoresen, M. Olimb; Sveum, Odegaard, Bastiansen, Roymark, Rosseli Olsen; Johannesen, Bonsaksen, Martinsen, Forsberg, Reichenbrg; Sorvik, Trettenes, Olden, Roest, Karterud. Selektor: Petter Thoresen.

Švica : Francija 3:4** (0:1, 2:0, 1:2, 0:0,0:1)
Praplan 2, Ambuhl; Auvitu, S. Da Costa, Rech, S. Da Costa

**kazenski streli

Skupina A, Köln:

Italija : Latvija 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Insam 4.; Dzerins 13., 59.

Slovaška : Danska 3:4** (0:1, 0:2, 3:0, 0:0, 0:1)
Gernat, Bliznak, Miklik; Hardt, Russell, Poulsen, Green

**kazenski streli

 -> Nik Pem: Malo pozitivne nervoze, a sem hitro začutil igro in hitrost
-> David Rodman: Osredotočiti se moramo na svojo igro
-> V Franciji operirata s tono opreme
-> Slovenci nad Norvežane z Muršakom v prvem napadu, selektor še skriva prvega vratarja #foto #video

SP 2017: 1. dan2. dan3. dan, 4. dan    

 

Lestvici:

Skupina B:

1. Kanada 3 tekme – 9 točk
2. Švica 3 – 6
3. Norveška 3 – 6
4.Francija 3 – 5
5. Češka 3 – 5
6. Finska 3 – 4
7. Slovenija 3 – 1
8. Belorusija 3 – 0

Skupina A:

1. Latvija 3 tekme – 9 točk
2. Rusija 3 – 8
3. ZDA 3 – 6
4. Švedska 3 – 4
5. Slovaška 3 – 3
6. Nemčija 3 – 3
7. Danska 3 – 2
8.Italija 3 – 1

Ne spreglejte