Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2017,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Pariz slovenska hokejska reprezentanca Nik Pem risi SP v hokeju 2017

Torek, 9. 5. 2017, 10.00

6 let, 6 mesecev

Intervju z debitantom na svetovnih prvenstvih

Nik Pem: Malo pozitivne nervoze, a sem hitro začutil igro in hitrost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Nik Pem | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Zadovoljen sem, da sem sploh lahko v reprezentanci za svetovno prvenstvo. V minutah, ki jih dobim na ledu, poskušam fantom iz prvih treh napadov pomagati, da si čim bolj oddahnejo," je priložnosti za nastop na premiernem svetovnem prvenstvu vesel 21-letnik.

Slovenski selektor Nik Zupančič je mladega napadalca Nika Pema reprezentanci prvič priključil novembra leta 2015. Od takrat je Gorenjec pridobil kar nekaj reprezentančnih izkušenj, sodeloval na olimpijskih kvalifikacijah, na katerih so si Slovenci priborili olimpijsko vozovnico, zdaj pa drsa na premiernem svetovnem prvenstvu. Potem ko se je poškodoval Žiga Pance, je Nik Pem vskočil že na uvodnem srečanju s Švicarji, zaigral pa tudi proti hokejski velesili Kanadi. Pogovarjali smo se o tem, kako se znajde na veliki reprezentančni sceni, pa tudi o klubski sezoni, ki jo je začel pri Olimpiji, končal pa v Nemčiji.

Svetovno prvenstvo bi morali začeti na tribuni, a ste se zaradi poškodbe Žige Panceta morali hitro aktivirati in debi dočakali že na tekmi s Švico. Ste bili pripravljeni na tako hiter začetek?
Sem najmlajši član te reprezentance, tako da sem zadovoljen, da sem sploh lahko zraven. Res škoda je za Panceta, a to je hokej, takšne stvari se dogajajo. To, da se je poškodoval zadnji dan pred tekmo, je brez dvoma velika izguba za nas. Trener je opozoril, da morata biti deveti branilec in 13. napadalec vedno pripravljena, saj se dogajajo nepredvidljive stvari, kot je kazen Žige Jegliča. Ves čas sem bil pripravljen. Zdaj sem v ritmu in moram pokazati svoje najboljše igre.

Je bilo kaj nervoze, ko ste izvedeli, da bo vaš debi prišel, preden je bilo načrtovano?
Prav veliko ne. Navajen sem tega tempa z olimpijskih kvalifikacij iz Minska. Morda je bilo malo pozitivne nervoze. To je nekaj povsem normalnega, a mislim, da je ta po prvi tretjini izginila in da sem potem tudi začutil igro in hitrost. Na drugi tekmi pa je bilo še veliko lažje.

"Kanada je bila za nas zelo dobra izkušnja, da smo videli, kako igrajo fantje z najvišje ravni." | Foto: Vid Ponikvar "Kanada je bila za nas zelo dobra izkušnja, da smo videli, kako igrajo fantje z najvišje ravni." Foto: Vid Ponikvar

Res? Igrali ste proti aktualnim svetovnim in olimpijskim prvakom Kanadčanom, ki imajo ekipo sestavljeno iz samih NHL-ovcev. Kako se jim je bilo zoperstaviti?
To je povsem drug svet. Igrajo hiter in preprost hokej. Popolnoma nič ne komplicirajo. Pri njih fantje iz vseh štirih napadov igrajo v ligi NHL, mi na drugi strani nimamo niti enega NHL-ovca, le hokejiste iz Kontinentalne hokejske lige, pa še to le v dveh napadih. Za nas je bila to zelo dobra izkušnja, da smo videli, kako igrajo fantje z najvišje ravni. Bili so boljši, seveda, a tudi mi nismo prikazali tako slabe igre, da bi se videla gromozanska razlika.

In še nekaj nesrečnih zadetkov ste prejeli.
Res je. Od sedmih zadetkov so bili trije res nesrečni. Rezultat bi bil lahko precej drugačen, a na to ne moremo vplivati. Danes zadetki padajo tudi s sredine igrišča, tako da nimamo kaj.



"Fantom prvih treh napadov poskušam pomagati, da si vsaj malo oddahnejo." | Foto: Vid Ponikvar "Fantom prvih treh napadov poskušam pomagati, da si vsaj malo oddahnejo." Foto: Vid Ponikvar

Kako ste zadovoljni s svojimi predstavami na prvenstvu?
Rekel bom, da v teh minutah, kolikor jih dobim, poskušam narediti vse, kar lahko. Narediti dober forecheck, kakšnega na telo odbiti v bando, pravzaprav poskušam pomagati fantom iz prvih treh napadov, da si za kakšne pol minute, minuto malo oddahnejo in spočijejo.

Ti dve tekmi sta pozabljeni. V torek vas čakajo Norvežani, proti katerim bi bila zmaga v boju za obstanek izjemno zaželena.
Norvežani so tečni. So trd oreh in dobri drsalci. Verjetno bodo igrali zelo fizično in tudi disciplinirano. A tudi mi smo zelo dobri drsalci. Nujno potrebujemo te točke. Če bomo sestavili skupaj tri tretjine, kot jih moramo, se lahko veselimo vseh treh točk.

"Norvežani so tečni in dobri drsalci, a tudi mi znamo dobro drsati." | Foto: Hokejska zveza Slovenije "Norvežani so tečni in dobri drsalci, a tudi mi znamo dobro drsati." Foto: Hokejska zveza Slovenije

Selektor je takoj po tekmi s Kanado dejal, da ste dobili hokejsko lekcijo, dan pozneje pa dal vedeti, da je videl tudi veliko pozitivnih stvari. Katere lahko prenesete na tekmo z Norvežani?
Ne daš vsak dan dveh zadetkov Kanadčanom. Moramo vedeti, da so napadalci in branilci, ki igrajo pri njih, med najboljšimi na svetu. Težko je igrati proti njim, a menim, da smo se zelo dobro kosali z njimi. Padajo zadetki, ki na koncu naredijo razliko, a lahko rečem, da smo se res bojevali in vztrajali do konca. Prav to bo pomembno tudi proti Norvežanom. Zbrani bomo morali biti ves čas in prenesti to hitrost na tekmo z njimi.

Letos ste klubske izkušnje najprej nabirali pri Olimpiji, nato pa februarja odšli za nekdanjim trenerjem zmajev Fabianom Dahlemom v drugo nemško ligo. Kako je bilo?
Prestop se je zgodil zadnji dan prestopnega roka. Fabian je potreboval enega napadalca. Moral sem zapustiti Olimpijo, saj v okolju, kakršno je tam, ni šlo več normalno naprej. Res ni bilo več normalno. V Ljubljani so se dogajale stvari, kot so se, a o tem nočem veliko govoriti. V Nemčiji so stvari urejene, kot morajo biti. Dobiš vse, kar potrebuješ, tako da si lahko osredotočen le na hokej.

Mislim, da sem v teh mesecih, ko sem bil v Nemčiji, naredil dober vtis, tako da si želim v prihodnji sezoni, če ne bo nobene boljše ponudbe, ostati v isti ligi.

Je pa tam težje, saj so štiri mesta za tujce, Nemci pa radi kupujejo Kanadčane nad 25 leti, tako da je težko priti zraven. A od vseh tekem nisem odigral le dveh, tako da sem bil res zadovoljen.

Po poškodbi Žige Panceta in kazni Žige Jegliča nepopolni četrti napad sestavljata nekdanja soigralca pri Olimpiji Nik Pem in Aleš Mušič. | Foto: Vid Ponikvar Po poškodbi Žige Panceta in kazni Žige Jegliča nepopolni četrti napad sestavljata nekdanja soigralca pri Olimpiji Nik Pem in Aleš Mušič. Foto: Vid Ponikvar

Spoznali ste ligo EBEL, pa tudi drugo nemško ligo. Kako velik je razkorak?
Lahko rečem, da je liga EBEL bolj kakovostna. Tu ni dileme. Ni pa tako velika razlika, da bi rekel, da sem šel dve stopnici navzdol. Igra se dober hokej, a je v igri več napak. Nimajo tako močnega sistema, kot je v ligi EBEL. V Nemčiji tujci dvignejo hokej še na višjo raven. Mislim, da bi bilo prvih šest ekip, kolikor jih je igralo v končnici, nekje v sredini lige EBEL.

 

Ne spreglejte