Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 5. 2017,
21.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

2

Natisni članek

SP v hokeju 2017 slovenska hokejska reprezentanca risi Pariz Nik Zupančič

Sobota, 13. 5. 2017, 21.39

6 let, 6 mesecev

Slovenski selektor po izpadu iz elitne hokejske divizije

Nik Zupančič po neuspehu: Prevzemam odgovornost. Očitno bi moral biti bolj strikten.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

2

Nik Zupančič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"S tega prvenstva bom odšel razočaran, saj sem bil trdno prepričan, da lahko s to reprezentanco ostanemo v elitni diviziji. Prevzemam odgovornost za odločitve. Spadamo na rob elite in na vrh divizije I," je po izpadu slovenske hokejske reprezentance iz druščine svetovne hokejske smetane dejal njen selektor Nik Zupančič.

Slovenskim hokejistom je v Parizu spodletelo, saj cilja niso izolnili. Še devetič od samostojnosti so zaigrali v najkakovostnejšem razredu svetovnega prvenstva in se še sedmič, šestič zapored, po hitrem postopku vrnili v nižji rang tekmovanja. Teoretično jih od tega loči še zadnja tekma s Francijo v ponedeljek ob 20.15, ki pa na njihovo usodo ne bo vplivala. Slovenci so namreč po sobotnem porazu z Belorusijo ostali brez možnosti obstanka, ki so si ga zadnjič zagotovili leta 2005.

"Razočaran in žalosten bom odšel s tega prvenstva, saj sem bil trdno prepričan, da lahko s to reprezentanco ostanemo v elitni diviziji. Mislim, da so verjeli tudi fantje. Kar se tiče psihološke priprave, je bilo narejeno, kar se je dalo. Seveda so tudi porazi sestavni del športa, jemljem jih tako, a če ne bi bil razočaran, potem bi bilo z menoj nekaj narobe," je, potem ko njegovim varovancem ni uspelo uresničiti cilja (obstanka med elito), novinarjem dejal Zupančič.

Igra v obrambni tretjini pred svojim vratarjem je bila najšibkejša točka risov, ki so v Franciji delovali šibko kot že dolgo ne. | Foto: Vid Ponikvar Igra v obrambni tretjini pred svojim vratarjem je bila najšibkejša točka risov, ki so v Franciji delovali šibko kot že dolgo ne. Foto: Vid Ponikvar

Spodletelo mu je prvič

Gre za njegov prvi neuspeh v vlogi glavnega trenerja. Od prevzema vodenja reprezentance (konec maja 2015) so imeli risi pod njegovo taktirko pred neuspešno pariško misijo, na kateri je Slovenija delovala majhna kot že dolgo ne, dve večji nalogi. Lani so se na svetovnem prvenstvu vrnili med elito, na olimpijskih kvalifikacijah pa so si še drugič zapored priigrali olimpijske igre.

Očita si, da ni bil bolj strikten

"Prevzemam odgovornost za odločitve, ki smo jih sprejeli na prvenstvu. Morda se mi nekatere niso posrečile. Tudi trenerji smo samo ljudje in poskušamo delati po najboljših močeh.  Prejemali smo preveč zadetkov. Težava je bila predvsem igra v obrambni tretjini. Pa ne samo igra branilcev, pač pa celotne ekipe. Prejemali smo preveliko število zadetkov. V fazi priprav bi moral biti očitno bolj strikten, bolj tečen, po domače povedano bi moral biti bolj zaj…. To je povsem moja krivda," je 48-letnik razmišljal, kaj bi lahko pred in med prvenstvom naredil drugače.

Fotogalerija Vida Ponikvarja

Fotogalerija
1 / 34

V nekaterih odločitvah smo bili zelo slabi …

Tudi po koncu upanja na obstanek je ostal odločen, da je zadovoljen z izborom igralcev, ki jih je pripeljal v Pariz, a ob tem priznal, da je pričakoval več od ključnih igralcev z najvišjo minutažo. Ob tem je še enkrat s prstom pokazal na pomanjkanje trdnosti v obrambi celotne ekipe in na sprejemanje slabih odločitev igralcev na ledu.

 "Vsako tekmo prejeti pet in eno sedem zadetkov je preveč, če želiš igrati na taki ravni. Bili smo premehki in sprejemali slabe odločitve. Obramba je eno samo garanje. Za tak turnir moraš imeti kot posameznik veliko značaja. Vsak se mora biti pripravljen vreči pod plošček, narediti dodatno potezo in v teh odločitvah smo bili mi zelo slabi. Prejemali smo zadetke po odbitih ploščkih ali pa smo imeli dva igralca na enem, eden od nasprotnikov pa je ostal sam. To se nam je zgodilo prevečkrat za to raven tekmovanja."

Pance, Jeglič, Kopitar …

Kazen Žigi Jegliču vidi kot največji udarec reprezentanci. | Foto: Vid Ponikvar Kazen Žigi Jegliču vidi kot največji udarec reprezentanci. Foto: Vid Ponikvar

Slovenija je med pripravami in svetovnim prvenstvom doživela kar nekaj udarcev. Najprej je odločitev, da ne bo pomagal, sporočil Anže Kopitar, nato se je še pred prvo tekmo poškodoval stalni član reprezentance Žiga Pance, dve tekmi kazni pa je moral odsedeti Žiga Jeglič. Kako so te stvari vplivale na izbrano vrsto?

"Anže Kopitar bi manjkal tudi Kanadi. A če ga ni, ga ni. Pancetova poškodba se je zgodila že pred začetkom svetovnega prvenstva in glede na to, da smo imeli dodatnega napadalca, to ni toliko vplivalo. Je bila pa Jegličeva kazen kar velik dejavnik in udarec za nas, saj je eden od vodilnih igralcev te reprezentance."

Med A in B

Slovenski kapetan Jan Muršak je po porazu dejal, da bo imela Slovenija s takšno igro v obrambni tretjini težave tudi na svetovnem prvenstvu skupine B, kamor se je spet vrnila, in da je to naša realnost. Kaj pravi selektor?

"Očitno spadamo na rob elitne divizije in na vrh divizije I. Velike reprezentance so še vedno velike in tiste v narekovajih manjše so še vedno manjše. Kaže, da smo kar daleč. Kako bo prihodnje leto v diviziji I, je še prezgodaj govoriti. Čakajo še olimpijske igre, ki bodo na tej ravni, če ne še na višji," meni nekdanji slovenski reprezentant.

Slovenija bo prihodnje leto igrala v diviziji I. | Foto: Slovenija bo prihodnje leto igrala v diviziji I.

Ne moreš se skriti in pobegniti

Ta bo varovance  vodil še na eni tekmi prvenstva v Franciji, in sicer jih zadnja tekma s Francijo čaka šele v ponedeljek ob 20.15. "Dovolj profesionalen sem, da bom odpeljal do konca, kot je treba, in to zahtevam tudi od svojih fantov. Najlažje bi bilo spakirati in oditi. A ne moreš se skriti v luknjo in pobegniti."

Ne spreglejte