Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 10. 2020,
16.50

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Miha Verlič IceHL slovenska hokejska reprezentanca

Sreda, 28. 10. 2020, 16.50

3 leta, 5 mesecev

Kako novi koronavirus kroji tekmovanja legionarjev

Nekaterim stop znak, Slovencu v Franciji "strelski vrh"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Boštjan Goličič | Boštjan Goličič je prvi strelec francoskega prvenstva. V tem so imeli zaradi novega koronavirusa največ težav s prestavljanjem tekem na začetku sezone. Po Macronovi napovedi nove karantene za vso državo se obeta zaustavitev tekmovanja.  | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Boštjan Goličič je prvi strelec francoskega prvenstva. V tem so imeli zaradi novega koronavirusa največ težav s prestavljanjem tekem na začetku sezone. Po Macronovi napovedi nove karantene za vso državo se obeta zaustavitev tekmovanja.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prihodnji teden bi morali na Bledu spremljati reprezentančno akcijo, na kateri bi ob risih sodelovali še Avstrijci, Francozi in Belorusi, a so reprezentančni zbor odnesle vse slabše razmere, vezane na covid-19. Preverili smo, kako ta vpliva na potek lig, v katerih si kruh služijo nekateri legionarji. Nekatere so se morale ustaviti, nekatere se sploh še niso začele, druge se spopadajo s prestavljenimi tekmami ...
 

slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Belorusija Bled
Sportal Dokončen križ čez reprezentančno akcijo

Francija

Največ  legionar si kruh služi v francoski prvi ligi, kjer je koronavirus največ zapletov povzročal na začetku sezone, ko se je marsikatera ekipa znašla v samoizolaciji. V to je med drugimi moral tudi vratar Matija Pintarič, ki z Rouenom po šestih tekmah in šestih zmagah s stoodstotnim izkupičkom zaseda vrh lestvice.

Iz Francije prihajajo tudi novice o dobri formi napadalca Boštjana Goličiča, ki je s sedmimi zadetki na petih tekmah trenutno najboljši strelec Synerglace Magnus League. Njegovo moštvo Gap je šesto. Goličič je dva zadetka dodal še v pokalu, a se je po kazenskih strelih poslovil od tekmovanja, v 1/16-finala jih je izločil Briancon.

Dve mesti višje je Nica, h kateri se je pred to sezono preselil branilec Kristjan Čepon (dva zadetka, dve asistenci na osmih tekmah), za francosko moštvo pa brani Rok Stojanovič.

V Franciji službuje tudi Gašper Sušanj (ena asistenca), ki s Chamonixom zaseda deveto mesto. Povsem pri dnu lestvice sta še lani člana Jesenic, Urban Sodja in Nik Grahut (asistenca), ki z Brianconom še čakata na prvenstveno zmago. 

Lestvica ni povsem merodajna, saj je zadnji Briancon odigral le štiri tekme, tretji Bordeaux pa devet.

Vprašanje je, kaj se bo s francosko ligo zgodilo v prihodnjih dneh, saj je predsednik Macron od petka do 1. decembra napovedal novo karanteno za vso državo. 

Dejan Kontrec T
Sportal Nič ne bo z mehurčkom na Bledu, članska tekmovanja gredo naprej

Liga IceHL (nekdanja EBEL)

Gradec Kena Ograjenška ima za seboj odličen niz štirih zmag, s katerim je skočil na drugo mesto lige IceHL, a pot graških panterjev je nato zaustavilo več pozitivnih testov in posledična prestavitev več tekem ... | Foto: Gradec Kena Ograjenška ima za seboj odličen niz štirih zmag, s katerim je skočil na drugo mesto lige IceHL, a pot graških panterjev je nato zaustavilo več pozitivnih testov in posledična prestavitev več tekem ...

Velik del legionarjev drsa v nekdanji ligi EBEL, po novem IceHL, v kateri imajo, kot v večini držav, precej težav s spreminjanjem urnikov in prestavljanjem tekem. Ne mine krog, ko ne odpade vsaj eno srečanje.

Na vrhu je Dunaj, tik za njim pa Gradec Kena Ograjenška (sedem tekem, sedem asistenc) in Adisa Alagića (sedem tekem, štirje goli, ena asistenca). Moštvo iz avstrijske Štajerske je na zadnjih štirih srečanjih vselej zmagalo, a nato ga je zaustavil covid-19. V klubu so potrdili več okužb, tako da je Gradec zadnjo tekmo odigral pred 12 dnevi. 

Celovec Roka Tičarja (sedem tekem, dva gola, dve asistenci) in Blaža Gregorca (sedem tekem, dve asistenci) je trenutno četrti, na petem mestu je z istim številom tekem in točk Fehervar Anžeta Kuralta (sedem tekem, zadetek, tri asistence). Prvih pet ekip je do zdaj odigralo sedem obračunov, največ, devet, jim ima na računu deveti Linz, katerega član je vratar Luka Gračnar (priložnost za branjenje je dobil na treh tekmah, zaustavil je 88,7 odstotka strelov). 

Liga IceHL trenutno "stoji", tekme, predvidene konec tedna, so danes prestavili na poznejši termin. Upajo, da bodo večino lahko odigrali v času prihajajočega reprezentančnega odmora.

HDD Sij Acroni Jesenice
Sportal Jeseniški seznam okuženih vse daljši, tudi Olimpija v samoizolaciji

Češka

Češka Extraliga, v kateri imamo letos le enega predstavnika, Gašperja Krošlja, stoji že dobra dva tedna.  | Foto: Peter Podobnik/Sportida Češka Extraliga, v kateri imamo letos le enega predstavnika, Gašperja Krošlja, stoji že dobra dva tedna. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Med češko elito imamo letos zgolj enega predstavnika, vratarja Gašperja Krošlja, ki še tretjo sezono zapored brani vrata BK Mlada Boleslav, pa tudi on ni prav aktiven. Razlog je izjemno slaba epidemiološka slika na Češkem, kjer so prepovedali treninge v dvorani. Nekatera moštva, tudi Krošljevo, so led poiskala na prostem.

Na Češkem so hokejska tekmovanja prekinjena že več kot dva tedna. V Extraligi so zadnjo tekmo odigrali 11. oktobra, v drugi Chance ligi pa dan prej. Zadnji obračun Mlade Boleslav ima še daljšo brado, saj je morala ekipa v karanteno, tako da so se za točke zadnjič borili 27. septembra. Trenutno so šesti, a lestvica ne prikazuje realne slike, saj so nekateri kolektivi odigrali zgolj dve tekmi, drugi pa tudi sedem. Slovenski čuvaj mreže je branil na dveh tekmah in bil pri tem 87,2-odstotno zanesljiv.

slovenska hokejska reprezentanca Japonska olimpijske predkvalifikacije Gašper Krošelj
Sportal Pri Krošljevih led poiskali sto kilometrov "od doma"

Slovaška

Košice Žige Pavlina v zadnjih dneh spet igrajo. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Košice Žige Pavlina v zadnjih dneh spet igrajo. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Tudi na Slovaškem je koronavirus krojil urnik in prestavil kar nekaj oktobrskih tekem. Najkakovostnejša Tipos Extraliga teče naprej, a v okrnjenem obsegu. Košice Žige Pavlina so v torek odigrale četrto prvenstveno tekmo, slovenski branilec je k zmagi prispeval zmagoviti zadetek. Edini Slovenec v tekmovanju je po štirih tekmah pri zadetku in treh asistencah, njegovo moštvo je peto. Na vrhu je Zvolen, ki pa ima na računu dve tekmi več od večine.

Lenart Markun
Sportal Lenart Markun v Švici uresničuje sanje: Še enkrat bi šel po isti poti

Poljska 

Luka Kalan (na fotografiji), Klemen Pretnar in Gregor Koblar uspešno nastopajo za Unia Oswiecim, trenutno drugo moštvo poljske lige, kjer korona ni pretirano posegla v koledar. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Luka Kalan (na fotografiji), Klemen Pretnar in Gregor Koblar uspešno nastopajo za Unia Oswiecim, trenutno drugo moštvo poljske lige, kjer korona ni pretirano posegla v koledar. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Liga, v kateri so klubi do zdaj odkljukali največ tekem, je Polish Hockey League, kjer je večina že odigrala 12 srečanj, vodilni Tychy pa 14. Tudi drugouvrščeni klub Unia Oswiecim, ki ga trenira Nik Zupančič, ima na računu 14 tekem, a štiri točke manj od prvih. Za Oswiecim uspešno igrajo trije Slovenci. Luka Kalan je pri 13 točkah (štirje goli, devet asistenc), drugi najboljši strelec med branilci Klemen Pretnar pri devetih (štirje goli, pet asistenc), Gregor Koblar pa je prav tako mrežo nasprotnikov zatresel štirikrat in dodal še tri asistence.

Slovenija Litva olimpijske predkvalifikacije Miha Verlič (91) Žiga Jeglič (desno)
Sportal Slovenski trio kmalu na tekme

Nemčija

Jan Urbas že več kot sedem mesecev ni odigral nobene tekme. Liga DEL se še ni začela, štart je predviden za 18. december. Pred tem bodo Urbas in kolegi igrali na pokalu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jan Urbas že več kot sedem mesecev ni odigral nobene tekme. Liga DEL se še ni začela, štart je predviden za 18. december. Pred tem bodo Urbas in kolegi igrali na pokalu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nemška elitna liga DEL, katere del so trije Slovenci (Jan Urbas, Miha Verlič in Žiga Jeglič), se sploh še ni začela. Razloga sta bila pred mesecem dva: pomanjkanje finančne pomoči klubom in zapoved, ki omogoča, da so tribune za gledalce v dvoranah v času tekem lahko zgolj 20-odstotno zasedene.

Po zadnjih informacijah naj bi nemški prvoligaši s prvenstvom začeli 18. decembra, a odločitev bo padla po novem sestanku sredi novembra. Scenarijev, kako naj bi izpeljali sezono, je več, mogoče je, da bodo odigrali zgolj redni del tekmovanja.

Bo pa osem moštev lige DEL v želji po čimprejšnji vrnitvi v tekmovalni ritem med 11. novembrom in 13. decembrom sodelovalo na pokalu MagentaSport Cup. Med njimi je tudi Fischtown Pinguins trojice Slovencev iz Bremerhavna.

Tudi druga nemška liga se še ni začela, prvi krog je predviden 6. novembra.

Švedska

Na Švedskem spored teče po načrtovanem urniku. Jan Muršak je v sredo dosegel prvi zadetek po vrnitvi v Skandinavijo. | Foto: Sportida Na Švedskem spored teče po načrtovanem urniku. Jan Muršak je v sredo dosegel prvi zadetek po vrnitvi v Skandinavijo. Foto: Sportida

Na Švedsko, kjer koronavirus do zdaj ni pretirano prestavljal srečanj, se je pred sezono vrnil nekdanji reprezentant Jan Muršak. Štajerski napadalec s Frolundo trenutno zaseda drugo mesto. Muršak je ob sredinem porazu z Oskarshamnom dosegel prvi zadetek v sezoni, sicer pa je na 12 tekmah v statistiko vpisal še šest asistenc.

Jan Drozg
Sportal Jan Drozg namesto v ZDA v Olimpijo: Pogledovali smo v druge lige, a ...

NHL, AHL ...

Jan Drozg trenutno igra za Olimpijo. Začetek American Hockey League, v katero se želi vrniti, še ni določen. Želeli so začeti 4. decembra, a bo prišlo do prestavitve. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jan Drozg trenutno igra za Olimpijo. Začetek American Hockey League, v katero se želi vrniti, še ni določen. Želeli so začeti 4. decembra, a bo prišlo do prestavitve. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Želja vodstva lige NHL je, da bi se nova sezona začela 1. januarja 2021, a vprašanje je, ali bodo Anže Kopitar in kolegi res lahko takrat začeli. American Hockey League, v kateri na igranje upa Jan Drozg, ki je trenutno posojen Olimpiji, želi tekmovanje "prižgati" decembra.

Preberite še:

hokej splošna
Sportal Nova prestavitev začetka sezone v Nemčiji

 

Ne spreglejte