Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 10. 2020,
17.02

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

državno prvenstvo liga IHL Koronavirus Hokejska Zveza Slovenije Alpska liga slovenska hokejska reprezentanca

Četrtek, 22. 10. 2020, 17.02

3 leta, 5 mesecev

hokejska tekmovanja v obdobju epidemije

Nič ne bo z mehurčkom na Bledu, članska tekmovanja gredo naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Dejan Kontrec T | Pri HZS so začasno ustavili vsa nečlanska tekmovanja, medtem ko se bo večina članskih nadaljevala. Kaj bo z novembrsko reprezentančno akcijo, še ni povsem jasno. Turnirja v mehurčku na Bledu zagotovo ne bo. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Pri HZS so začasno ustavili vsa nečlanska tekmovanja, medtem ko se bo večina članskih nadaljevala. Kaj bo z novembrsko reprezentančno akcijo, še ni povsem jasno. Turnirja v mehurčku na Bledu zagotovo ne bo.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ob vse slabši epidemiološki sliki v Sloveniji in zaostrovanju razmer tudi na športnem področju smo preverili, kako je s hokejskimi članskimi tekmovanji v Sloveniji. Za zdaj se bodo Alpska liga, liga IHL in državno prvenstvo nadaljevali, medtem ko je pri novembrski reprezentančni akciji še vprašaj. Načrtovanega turnirja v mehurčku na Bledu zagotovo ne bo, mogoče pa je, da bi se risi na pripravljalni tekmi pomerili s Francozi.
 

Jan Drozg
Sportal Jan Drozg namesto v ZDA v Olimpijo: Pogledovali smo v druge lige, a ...

Danes je začel veljati vladni odlok o začasnih omejitvah športnih dejavnosti po razglasitvi epidemije. Ta je zaustavil pogon mlajših selekcij, še naprej pa dovoljuje pripravo in tekmovanja najboljšim športnikom ter z močnimi omejitvami tudi rekreacijo vsem državljanom. Vadba je tako dovoljena športnikom olimpijskega razreda, teh je po podatkih Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) 49, svetovnega (144), mednarodnega (366) in perspektivnega razreda (693) ter poklicnim športnikom. Zadnjih je po razvidu ministrstva, pristojnega za šport, okrog 500. Vsi omenjeni morajo biti po pisanju STA starejši od 15 let in vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Ob novih zapovedih za zajezitev širjenja novega koronavirusa smo se pogovarjali z generalnim sekretarjem Hokejske zveze Slovenije (HZS) Dejanom Kontrecem, ki nam je potrdil, da se bodo članska tekmovanja nadaljevala po večinoma predvidenem urniku. Če seveda ne bo novih zaostrovanj in dodatnih ukrepov, ki bi ustavili tudi članski pogon. Na današnji popoldanski novinarski konferenci je predsednik vlade Janez Janša dejal, da se ukrepi na področju športa za zdaj ne bodo zaostrovali. Prihodnji četrtek bodo proučili, ali bodo potrebne dodatne spremembe.

HDD Sij Acroni Jesenice - HK SŽ Olimpija
Sportal Olimpija z novo visoko zmago do maksimalnega izkupička, Jeseničani brez tekme

Alpska liga

Kluba Olimpija in Jesenice bosta v soboto začela redni del Alpske lige. Predvideno je, da bodo Ljubljančani gostili Gardeno, železarji pa bodo gostovali pri Lustenauu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kluba Olimpija in Jesenice bosta v soboto začela redni del Alpske lige. Predvideno je, da bodo Ljubljančani gostili Gardeno, železarji pa bodo gostovali pri Lustenauu. Foto: Grega Valančič/Sportida

V soboto je predviden začetek rednega dela Alpske lige. Ta je zadnje tri tedne potekala po regionalnih skupinah s po štirimi udeleženci, zdaj pa je predvideno, da bo vseh 16 sodelujočih moštev iz Slovenije, Avstrije in Italije lahko igralo med seboj. "Tekmovanje se bo v soboto normalno nadaljevalo. Podobno kot pri Olimpiji, ki je po eni okužbi in preostalih negativnih testih lahko nadaljevala treninge in tekmovanje, je bil v kakšnem klubu kdo okužen, ni pa nobenih informacij, da bi imel kdo od sodelujočih pomisleke o nadaljevanju," pravi generalni sekretar HZS, ki letos predseduje alpskemu tekmovanju.

Lenart Markun
Sportal Lenart Markun v Švici uresničuje sanje: Še enkrat bi šel po isti poti

Liga IHL, člansko DP

Državno moško člansko prvenstvo in moška članska liga IHL se prav tako nadaljujeta. | Foto: Eva Brili Grebenar Državno moško člansko prvenstvo in moška članska liga IHL se prav tako nadaljujeta. Foto: Eva Brili Grebenar

Nadaljevala se bo tudi članska moška liga IHL, v kateri slovenska moštva še vedno igrajo le med seboj, mešanje s hrvaškimi in srbskimi bo, če bo to mogoče, na sporedu pozneje. Prav tako se nadaljuje člansko moško državno prvenstvo. Se pa začasno prekine tekmovanje IHL v kategoriji članic.

"Za zdaj se nadaljuje tudi liga IHL. Če se bodo pojavile kakšne težave, bomo tekmovanje prekinili in tekme nadomestili, ko bo to mogoče. Načeloma tekmovanje tudi po zadnjem odloku lahko poteka naprej in ni ustavljeno. Kar zadeva državno prvenstvo, je predsednik HDK Maribor Mitja Robar izrazil željo, da bi zaradi trenutnega položaja s tekmami radi počakali nekaj časa. Ne glede na to, da morda nimajo nobenega primera, je treba upoštevati, da ima morda kdo od članov doma starše, ki spadajo v tvegano skupino ali kaj podobnega. Če bo kakšna podobna želja, se bomo odločali glede na posamezen primer. Ne bo kakšnih sankcij, tekme bodo v tem primeru prestavljene. Sicer pa se bo državno člansko prvenstvo s preostalimi nadaljevalo po urniku."

Lakers - Miami
Sportal NBA ne more biti ključ

Mlajše selekcije

Začasno je prekinjeno tudi tekmovanje v kategoriji IHL članice, prav tako vsa tekmovanja za mlajše selekcije. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Začasno je prekinjeno tudi tekmovanje v kategoriji IHL članice, prav tako vsa tekmovanja za mlajše selekcije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pogon v mlajših selekcijah je za zdaj začasno "ustavljen". Prekinjena so vsa tekmovanja v selekcijah mlajši dečki U-13, dečki U-15, kadeti U-17 in mladinci U-19.

"Strinjam se s to potezo. Zaradi zdravstvenih delavcev, povišanih številk in vsega, kar se trenutno dogaja, se strinjam z ustavitvijo tekmovanj, ki niso nujna. Upam, da se bo res ustavilo zgolj za nekaj tednov. Tako bo precej manj škode, kot pa če bi zdaj vsi igrali in bi nato morali zapirati vse za dlje časa, kot se je zgodilo lani.

Sem pa vesel, da je država prisluhnila temu, da poskušamo profesionalni šport ohraniti. Pri profesionalnem športu gre prav tako za neke vrste gospodarsko družbo, ki bi se brez dejavnosti znašla v težavah. Z ustavitvijo mlajših selekcij se je tako zmanjšala možnost okužb v dvoranah, čeprav teh okužb ni bilo veliko. Lahko rečem, da smo se kar držali pravil, tekmovanja so dobro potekala, ni bilo množičnih odpovedi, prav tako ni bilo večjega števila okužb znotraj enega kluba. Morda je bila katera v kakšnem klubu."

NK Olimpija : ND Gorica, prva liga
Sportal Janša: V športu brez dodatnih zaostritev

Članska moška reprezentanca

Slovenci bi morali novembra na Bledu gostiti Avstrijce, Beloruse in Francoze, a je turnir prestavljen na prihodnje leto. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Slovenci bi morali novembra na Bledu gostiti Avstrijce, Beloruse in Francoze, a je turnir prestavljen na prihodnje leto. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Slovenska moška članska reprezentanca bi morala novembra gostiti pripravljalni turnir, na katerem bi sodelovale še Avstrija, Francija in Belorusija. Ko smo pred tedni govorili s Kontrecem, je dejal, da turnirja najverjetneje ne bo, da je prej mogoče pričakovati pripravljalni tekmi z Avstrijo. Ko smo ga dopoldne vprašali, kakšni so novembrski reprezentančni načrti, nam je na presenečenje odgovoril, da so tekmeci kljub vse slabšim razmeram, povezanim z boleznijo covid-19, pripravljeni priti na pripravljalni turnir na Bled.

Pri HZS so sicer pričakovali, da ga bodo v upanju na boljše čase prestavili na prihodnje leto, a so naposled začeli razmišljati o gostiteljstvu turnirja v mehurčku na Bledu med 5. in 7. novembrom letos (Slovenija je po dogovoru med štirimi zvezami gostiteljica prvega turnirja). Ta bi potekal v odsotnosti gledalcev in sedme sile, v dvorani bi bili le igralci, člani trenerskega štaba, zdravstveno osebje in preostali, potrebni za izvedbo tekme. Reprezentance bi bivale v dveh hotelih, namenjenih (skoraj) izključno njim, vsi bi pred prihodom opravili testiranje ...

A popoldne nam je Kontrec potrdil, da z mehurčkom na Bledu ne bo nič. Po današnjem pogovoru z vsemi zvezami so se vendarle dogovorili, da vse skupaj prestavijo za eno leto, na november 2021. Ob vse slabših številkah se ukrepi iz dneva v dan spreminjajo, kaj lahko bi se zgodilo tudi, da bi ekipe že pripotovale na prizorišče, na semaforju za organizacijo tekem pa bi ravno takrat zagorela rdeča luč ali pa bi se spremenil režim na mejah ... Avstrijci so na uradni spletni strani pozneje zapisali, da po pogovoru s svojo zdravstveno stroko ne bi  tvegali s prihodom.  Na to, kakšna bo usoda novembrske reprezentančne akcije, bo treba še počakati. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Na to, kakšna bo usoda novembrske reprezentančne akcije, bo treba še počakati. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Po Kontrečevih besedah so sicer Francozi še vedno pripravljeni pripotovati v Slovenijo in odigrati pripravljalni tekmi. Na končno odločitev, ali bo Matjaž Kopitar po dolgih mesecih dočakal tekmo varovancev (v primeru mehurčka bi jih bilo največ iz slovenske lige ter legionarji iz Avstrije in Francije), bo treba še nekoliko počakati, a glede na trenutne razmere je težko verjeti, da bodo pripravljalni srečanji res izvedli.

Preberite še:

HK Olimpija Steel Wings Linz
Sportal Drozg debitiral ob visoki zmagi Olimpije, Jeseničani na Koroškem do tesne prednosti
HK Olimpija Steel Wings Linz
Sportal Še tretja Olimpija v karanteni, okužba tudi na Jesenicah
Kari Savolainen
Sportal Olimpija potrdila novosti v strokovnem štabu

 
Ne spreglejte