Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 10. 2020,
10.02

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

Kari Savolainen HK Olimpija Alpska liga

Torek, 20. 10. 2020, 10.02

3 leta, 6 mesecev

HK SŽ Olimpija

Olimpija potrdila novosti v strokovnem štabu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Kari Savolainen | Kari Savolainen bo vodja stroke pri Olimpiji in svetovalec glavnega trenerja Gregorja Polončiča. | Foto Morgan Kristan / Sportida

Kari Savolainen bo vodja stroke pri Olimpiji in svetovalec glavnega trenerja Gregorja Polončiča.

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Kar se je že dlje časa namigovalo, so danes pri HK SŽ Olimpija tudi uradno potrdili. Strokovnemu štabu se je kot šef stroke, glavni svetovalec in vodja razvoja pridružil stari znanec slovenskega hokeja Kari Savolainen. Ob tem so izrazili zaupnico Gregorju Polončiču, ki ni več zgolj vršilec dolžnosti glavnega trenerja, pač pa glavni trener. Matic Kralj bo prevzel koordinacijo trenerskih selekcij kluba, ob tem pa bo še naprej opravljal vlogo pomočnika trenerja med člani. Celotna ekipa, v kateri so v ponedeljek potrdili okužbo s covid-19, je danes opravila testiranje na novi koronavirus.

HK Olimpija Steel Wings Linz
Sportal Še tretja Olimpija v karanteni, okužba tudi na Jesenicah

Dober mesec po tem, ko je polfinalni pokalni poraz s HDD Sij Acroni Jesenice z mesta glavnega trenerja odnesel Iva Jana, so pri Olimpiji le imenovali novega glavnega trenerja. Čeprav so se v zadnjih tednih pojavljale govorice in želje po nekaterih uglednih tujih strokovnjakih, je vodstvo ljubljanskega kluba nazadnje podelilo zaupnico trenerski navezi Gregor Polončič - Matic Kralj, ki je moštvo energetsko močno dvignila. Polončič se je tako še drugo leto zapored iz trenerskega gasilca prelevil v glavnega trenerja. Naveza oziroma kar celoten klub pa je dobil še slovenskemu hokeju dobro znano finsko pomoč.

"Sklenili smo sodelovanje s Karijem Savolainenom, ki bo šef stroke oziroma vodja razvoja, poleg tega pa bo tudi glavni svetovalec kluba. Zadolžen bo tako za razvoj članske ekipe, kot tudi za razvoj vseh mlajših selekcij, od mladincev navzdol. Imenovali smo glavnega trenerja članske ekipe, ki bo Gregor Polončič. Že lani sem povedal svoje mnenje o Gregorju, je izjemna oseba, premore ogromno občutka za hokej, je analitičen in ima tudi veliko željo. Tretja novost je, da bo Matic Kralj prevzel koordinacijo vseh trenerskih selekcij kluba. Sodeloval bo s Karijem, da vse selekcije dvignemo na čim višjo raven. Ob tem pa bo tudi pomočnik glavnega trenerja," je predsednik kluba Miha Butara na videokonferenci predstavil novosti v strokovnem štabu.

Jan Drozg
Sportal Jan Drozg namesto v ZDA v Olimpijo: Pogledovali smo v druge lige, a ...

Za kombinacijo mladosti in izkušenj Miha Butara verjame v dobrobit kombinacije finskih izkušenj in slovenske mladosti. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Miha Butara verjame v dobrobit kombinacije finskih izkušenj in slovenske mladosti. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Dodal je, da so bili v pogovorih še s sedmimi trenerji, enim slovenskim, enim kanadskim in petimi Finci. Še najbližje dogovoru so bili z Raimom Summanenom, ki ostaja vpet v delo, vezano tudi na ligo NHL. Pri ljubljanskem klubu še niso opustili možnosti, da se jim kdaj v prihodnje pridruži.

"Vprašali smo se, kateri slog hokeja želimo gojiti. Vodstvo se je odločilo, da je finski hokej tisti, ki nam je najbližje, ki ima dobre rezultate, ki ponuja vse tisto, kar si mi želimo. Naredili smo seznam trenerjev. Imeli smo kar nekaj zanimivih imen, na koncu smo se odločili za Karija, ki zelo dobro pozna slovenski hokej, ki je v Sloveniji premaknil reprezentančne mejnike, po drugi strani pa je izjemen mentor, predavatelj. Pozna hokej, ve, kako stvari gredo, je analitičen. Verjamem, da bomo na ta način naš klub dvignili še na višjo raven. Poleg tega verjamem, da kombinacija mladosti in izkušenosti lahko prinese dober razvoj," je prepričan Butara.

Savolainen bo naslednje mesece delal na daljavo iz domovine, kjer je zaradi položaja z novim koronavirusom tudi trenutno, v Ljubljani ga pričakujejo marca ali aprila. 

Dolga leta sodelovanja s slovensko reprezentanco

Savolainen je že več kot desetletje in pol vpet v slovenski, predvsem reprezentančni hokej. Kot selektor je slovensko reprezentanco vodil že v sezonah 2003/04 in 2004/05, nato več let v njej deloval v vlogi svetovalca, leta 2017 se je za eno leto znova vrnil na selektorsko mesto risov in jih vodil tudi na olimpijskih igrah v Pjongčangu. V lanski sezoni, v kateri je zaradi novega koronavirusa med drugim odpadlo domače SP, pa se je s prihodom selektorja Matjaža Kopitarja znova pridružil reprezentanci.

Nova zaupnica Polončiču

"Dvojec Polončič - Kralj je v zadnjih treh tednih z energijo, pristopom, elanom in tudi hokejskim znanjem prepričal," je o novi zaupnici Polončiču povedal direktor kluba Jože Kovač Gregor Polončič je dobil zaupnico vodstva kluba, imenovali so ga za glavnega trenerja. Tudi lani je bil sprva predviden za pomočnika, a mu je po slovesu Jureta Vnuka pripadla vloga glavnega trenerja. | Foto: Grega Valančič/Sportida Gregor Polončič je dobil zaupnico vodstva kluba, imenovali so ga za glavnega trenerja. Tudi lani je bil sprva predviden za pomočnika, a mu je po slovesu Jureta Vnuka pripadla vloga glavnega trenerja. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Zahvala klubu, Mihi Butari, Jožetu Kovaču za ponujeno priložnost. Ekipa, ki sva jo z Maticem prevzela, je bila po porazih z Jesenicami psihološko nekoliko na tleh, menim, da smo v zadnjem času to spremenili, da je prisotno pozitivno mišljenje. Sodelovanje s Karijem že poteka. Ne bo se vmešaval v način igre, to je vse v mojih in Matičevih rokah. On bo svetoval, kako se izboljšati v določenih elementih. Po vsaki tekmi tako dobim zelo natančno poročilo, kako je on videl tekmo. Pričakujem, da bo moj trenerski napredek zelo velik," se nadeja 39-letni trener.

"Vse skupaj je prišlo malo na hitro. Pripravili se bomo po najboljših močeh. Kar se tiče mlajših selekcij, se s Karijem še nismo povsem pogovorili o tem, kako bo treba peljati stvari naprej. Držati se bo treba enega sistema in po njem voditi vse skupaj. Glede članskega hokeja pa sem vesel, da sem del te zgodbe. Pri Olimpiji vidim velik napredek, vse je na višji ravni od takrat, ko sem še sam igral (sezona 2017/18, op. a.). Ekipo bo treba motivirati za vsako tekmo, s treningi pa se bo treba prilagajati. Upamo, da bo šlo vse tako kot mora, da bodo fantje dobro pripravljeni, da bomo odigrali dobro sezono," pa je misli strnil Kralj.

Čakajo na rezultate testiranj 

V ljubljanskem klubu so v ponedeljek dobili obvestilo o pozitivnem rezultatu testa na novi koronavirus pri enem od hokejistov. Celotna ekipa je odšla v samoizolacijo, danes pa tudi opravila testiranje.  Direktor kluba Jože Kovač je zadovoljen, kako sta Polončič in Kralj dvignila ekipo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Direktor kluba Jože Kovač je zadovoljen, kako sta Polončič in Kralj dvignila ekipo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Igralec se je po poškodbi v torek in sredo priključil moštvu, naslednji dan pa vodstvo kluba obvestil, da ima vročino. Svetovali so mu, naj ostane doma in počaka nekaj dni, da se stanje izboljša. V nedeljo zvečer je opravil testiranje in prejel pozitiven rezultat. Po besedah kluba čuti nekaj utrujenosti in bolečine v mišicah, težjih simptomov nima. 

"Obvestili smo igralce in ligo AHL. Danes zjutraj smo opravili testiranje in čakamo na rezultate. Upam, da bo večina negativna. Kdor bo imel negativen test, bo lahko začel s treningom," je o položaju s koronavirusom povedal direktor kluba Kovač in dodal, da preostali člani nimajo simptomov, ki bi kazali na okužbo. 

Usoda četrtkove tekme še ni znana

Olimpija bi morala v četrtek gostiti povratno tekmo Alpske lige z drugo ekipo Linza. Na prvi je avstrijsko moštvo doma premagala z 9:0. Kakšna bo usoda gostovanja, še ni jasno. Tudi če bi se Ljubljančani odpovedali gostovanju, bi točke pripadle njim, saj se te v tem delu tekmovanja delijo še po seštevku obeh tekem, Olimpijina prednost pa je +9. Usoda tekme bo znana v naslednjih 48 urah.

"Smo v stiku tako z ligo kot s Hokejsko zvezo Slovenije, ki je predsedujoča ligi. V tej so v mesecu dni naredili kar nekaj kompromisov, saj je imelo kar nekaj klubov v svoji vrsti okužbo. Ta tekma bo tako stvar dogovora in improvizacije," je o tem, kaj bo s povratnim srečanjem z Linzem, dejal Kovač.

Olimpija, ki se ji je pridružil Jan Drozg, je v soboto z 9:0 odpravila drugo ekipo Linza. Usoda povratne četrtkove tekme bo znana v 48 urah. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Olimpija, ki se ji je pridružil Jan Drozg, je v soboto z 9:0 odpravila drugo ekipo Linza. Usoda povratne četrtkove tekme bo znana v 48 urah. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kako naprej? Za zdaj po predvidenih načrtih Trenutno še ni sprememb v koledarju rednega dela Alpske lige, v klubu upajo, da tako ostane. | Foto: Grega Valančič/Sportida Trenutno še ni sprememb v koledarju rednega dela Alpske lige, v klubu upajo, da tako ostane. Foto: Grega Valančič/Sportida .

Po četrtkovem tekmovalnem sporedu je predvideno, da se v soboto v Alpski ligi začne redni del, v katerem bodo točke znova podeljevali po ustaljenem sistemu, torej po vsaki tekmi. 

Kljub vse slabši epidemiološki sliki v vseh treh sodelujočih državah, pa v ljubljanskem klubu pravijo, da bo za zdaj vse potekalo normalno, da pa ima vodstvo Alpske lige, ki ji predseduje HZS, v primeru poslabšanja razmer, pripravljenih več različnih scenarijev. O teh bodo govorili, če bo treba. Na Celovški 25 upajo, da bodo sezono lahko izpeljali v celoti in da ne bi bilo vmesnih daljših prekinitev tekmovanja.

Predvideno je, da Olimpija v prvem krogu gosti italijansko Gardeno, tekma v Tivoliju bo potekala brez prisotnosti gledalcev.

Preberite še:

Lenart Markun
Sportal Lenart Markun v Švici uresničuje sanje: Še enkrat bi šel po isti poti
HK Olimpija Steel Wings Linz
Sportal Drozg debitiral ob visoki zmagi Olimpije, Jeseničani na Koroškem do tesne prednosti
Ne spreglejte