Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
6. 7. 2016,
17.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Euro 2016 Chris Coleman Portugalska Wales Gareth Bale Hal Robson Kanu

Sreda, 6. 7. 2016, 17.15

6 let, 7 mesecev

Zgodbe, ki jih piše EP (24.) – Hal Robson Kanu

Še en Britanec, o katerem prepevajo na štadionih v Franciji

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Ni Severni Irec Will Griggs, ki je, čeprav na letošnjem evropskem prvenstvu ni odigral nobene minute, postal ena glavnih zgodb tekmovanja, a tudi o Valižanu Halu Robsonu Kanuju, ki ga bomo danes zvečer gledali na delu v polfinalu proti Portugalski, navijači na štadionih v Franciji prepevajo pesmi.

Prejšnje zgodbe: Mario Gomez (Nemčija), brata Romelu in Jordan Lukaku (Belgija), Renato Sanches (Portugalska), Jakub Blaszczykowski (Poljska), Ricardo Quaresma (Portugalska), Kolbeinn Sigthorsson (Islandija),Gianluigi Buffon (Italija), Theodor Elmar Bjarnason (Islandija), Hrvoje Ćustić/Danijel Subašić (Hrvaška), Zlatan Ibrahimović (Švedska), IslandijaAnte Čačić (Hrvaška), Will Grigg (Severna Irska)Neil Taylor (Wales), Davor Šuker (Hrvaška), Armando Sadiku (Albanija), Marcus Rashford (Anglija), György Garics (Avstrija), Gabor Kiraly (Madžarska), Graziano Pelle (Italija), Darijo Srna (Hrvaška), Gareth Bale (Wales), Dimitri Payet (Francija).

27-letnemu napadalcu prepevajo na štadionih v Franciji. | Foto: 27-letnemu napadalcu prepevajo na štadionih v Franciji. Verz hita dekliške skupine Salt-N-Pepa, ki je navduševala v devetdesetih letih, Push It, so si sposodili navijači Walesa in začeli opevati nogometaša, ki jih je popeljal do zgodovinskega polfinala evropskega prvenstva, do katerega so prišli v Franciji. Čeprav je napadalec, pa gole dosega redkeje od nekaterih branilcev. Nogometaša, ki ga selektor Chris Coleman danes zvečer, ko Wales v Lyonu čaka Portugalska Cristiana Ronalda, zagotovo ne bo pogrešil v začetni enajsterici, so navijači vzljubili.

Bolj kot z naskokom prvi zvezdnik ekipe Gareth Bale valižansko reprezentanco namreč opisuje zgodba Hala Robsona Kanuja. To je zgodba o upanju, trudu in nesebičnosti. Nogometašu, ki je nekaj tednov pred začetkom poletnega nogometnega festivala v Franciji dopolnil 27 let, na njegovi nogometni poti ni bilo lahko.

Pri Arsenalu so ga odslovili, rešil ga je trener, ki je danes v Sloveniji

Rojen v Londonu se je z nogometom začel pri tamkajšnjem Arsenalu ukvarjati, ko je bil star deset let. Pet let pozneje so ga pri slovitem londonskem klubu odslovili, saj so ocenili, da ni dovolj dober. "Bil sem med najšibkejšimi in najnižjimi v ekipi. Tudi dovolj hiter nisem bil, zato je bila njihova odločitev razumljiva," se danes spominja glavni akter tokratne zgodbe.

Da je danes tam, kjer je, se mora v veliki meri zahvaliti Brendanu Rodgersu, zdajšnjemu trenerju Celtica. | Foto: Da je danes tam, kjer je, se mora v veliki meri zahvaliti Brendanu Rodgersu, zdajšnjemu trenerju Celtica.

Pozneje je srečo preizkusil pri Readingu. Tudi tam je bilo veliko takšnih, ki so dvomili vanj, a tisti, ki je imel glavno besedo, je dvignil palec gor. Brendan Rodgers, takrat glavni mož nogometne akademije Readinga, pozneje tudi njegov glavni trener, ki je nase širšo javnost opozoril predvsem na klopi Liverpoola,, zdaj pa vodi Celtic, s katerim te dni gostuje v Sloveniji.

Severni Irec je v takrat še najstniku videl nekaj posebnega in ga obdržal. Pozneje se je izkazalo, da je imel prav, čeprav začetek tega še zdaleč ni obetal. Takoj po prihodu v Reading se je namreč huje poškodoval in bil z igrišč odsoten več kot eno leto. Ko se je po mukotrpnem okrevanju vrnil, se je kmalu spet poškodoval. Spet je bil odsoten dolgo časa, skupaj je okreval skoraj tri leta, a po vrnitvi je začel delati še bolj zavzeto. Trud se je izplačal.

Najprej je igral za Anglijo, potem so ga k sebi zvabili Valižani

Selektor Walesa Chris Coleman ga obožuje. | Foto: Selektor Walesa Chris Coleman ga obožuje. Postal je eden izmed obetavnejših nogometašev v Angliji, zaigral je tudi za njene mlajše selekcije. Nastopal je v reprezentanci do 19 in 20 let, a so ga pozneje, njegova babica prihaja iz Walesa, k sebi zvabili Valižani. Leta 2010 je začel igrati za njihovo mlado reprezentanco, istega leta je debitiral tudi med člani.

V reprezentanci Walesa je debitiral pod vodstvom Johna Toschaka maja 2010 na prijateljski tekmi proti Hrvaški. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2012 je dobil priložnost na vsega dveh tekmah in skupaj odigral 15 minut. Zgodba se je spremenila, ko je na klop Walesa sedel zdajšnji selektor.

Pod vodstvom Colemana, ki v tem marljivem in timskem igralcu vidi enega nosilcev ekipe, je postal nezamenljiv član najboljše ekipe, kar jih premore Wales. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji je igral na osmih tekmah in zabil tudi pomemben gol, in sicer za zmago nad Škotsko v gosteh z 2:1. V kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo je igral na vseh tekmah, razen na eni. Zbral je devet nastopov in zabil en gol.

V četrtfinalu je z eno potezo iz igre vrgel tri branilce Belgije in Wales popeljal do polfinala. | Foto: V četrtfinalu je z eno potezo iz igre vrgel tri branilce Belgije in Wales popeljal do polfinala.

Zablestel in spomnil na Johana Cruyffa

V Franciji je zablestel. Od štirih golov, ki jih je v izbrani vrsti do zdaj dosegel v 34 nastopih, jih je kar polovico prispeval na letošnjem evropskem prvenstvu. Najprej je na koncu prve tekme Walesa v skupinskem delu proti Slovaški zadel za zmago z 2:1 malce po prihodu na igrišče. Še bolj je navdušil v četrtfinalu, ko je mojstrsko zadel za vodstvo proti Belgiji z 2:1, ko je v slogu pokojnega Nizozemca Johana Cruyffa z eno potezo iz igre vrgel tri nasprotnikove branilce in hladnokrvno zadel.

Po tej mojstrovini v vrsti zanj stojijo številni klubi, ki ga vabijo medse. Nič čudnega, saj je brezposeln. Po koncu prejšnje sezone je napadalcu, ki pogosto igra tudi na krilnem položaju, potekla pogodba z Readingom, katerega član je bil kar dvanajst let in v njegovem dresu zbral kar devet sezon na članski ravni, a se ni ravno zapisal v zgodovino kluba.

Po 12 letih bo letos zamenjal klub

Po 12 letih zapušča Reading. | Foto: Po 12 letih zapušča Reading. V 228 nastopih je zabil za napadalca skromnih 30 golov. Osem od teh sezon je prebil v ligi Championship (drugi kakovostni razred angleškega nogometa) in eno v elitni premier ligi. Nikoli ni dosegel več kot sedem prvenstvenih golov v eni sezoni. Zanimivo, ta rekordna znamka je 185 centimetrov visokemu napadalcu uspela ravno, ko je igral v najmočnejši angleški nogometni ligi.

Nič za to. Kljub zelo slabi strelski statistiki, v prejšnji sezoni je v klubskem dresu zadel le petkrat, je v sijajnem položaju. "Nekaj ponudb sem imel že pred začetkom prvenstva, a sem se odločil, da bom raje počakal," je dejal po bleščeči predstavi proti Belgiji. Seveda ima prav.

Bo po polfinalu ponudb še enkrat več?

Zdaj lahko mirno čaka in se odloča med številnimi ponudbami, ki jih ima na mizi. Počakal bo še malo. Če bi se izkazal še na večerni tekmi proti Portugalcem, bo ponudb še veliko več. To si je, glede na to, kaj vse je preživel, tudi zaslužil, se strinjajo mnogi.

Takole Halu Robsonu Kanuju prepevajo navijači Walesa

Ne spreglejte