Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
12. 6. 2016,
10.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Wales Gareth Bale Euro 2016

Nedelja, 12. 6. 2016, 10.20

6 let, 7 mesecev

Gareth Bale in valižanska pravljica

Najdražji nogometaš na svetu še ni bil tako srečen

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Pravljica o hitronogem zvezdniku Garethu Balu, simbolu nogometne moči Walesa, se je začela pisati v neposredni bližini Slovenije. V državnem dresu je debitiral pred desetimi leti v avstrijskem Gradcu, v soboto pa postal prvi Valižan, ki se je vpisal med strelce na evropskem prvenstvu. Po zmagi nad Slovaško z 2:1 ga je razganjalo od ponosa.

Kaj se je dogajalo 2. dan EP 2016?
Kaj se je dogajalo 1. dan EP 2016?

Wales je del Združenega kraljestva, kjer nogomet ponavadi živi v senci ragbija. V soboto je bilo drugače. Nogometaši so bili športni kralji ponosne države, ki je nastopila prvič na evropskem prvenstvu in v neposrednem obračunu debitantk premagala Slovaško. Bilo je 2:1, prvi zadetek za Valižane pa je dosegel njihov največji as. Gareth Bale je star 26 let in je v bogati karieri osvojil že marsikaj, zadetka in zmage nad Slovaki pa se je razveselil kot le malo katerega. ''To je zgodovinski trenutek za našo državo,'' je zvezdnik, ki bo prihodnji mesec dopolnil 27 let, poudarjal pred televizijskimi kamerami po zmagi v Bordeauxu.

Sanjaril je o velikem tekmovanju

Bale je popeljal Wales v vodstvo po zvitem prostem strelu. | Foto: Bale je popeljal Wales v vodstvo po zvitem prostem strelu. Imenitno se je počutil že pred dvema tednoma, ko je z madridskim Realom ponovno osvojil naslov evropskega prvaka. V soboto, po zmagi na uvodni tekmi evropskega prvenstva, je v srcu začutil drugačno srečo. Branil je barve domovine, usoda pa je hotela, da je dosegel prvi zadetek za rdeče zmaje. In to na njegov način, ko je z zvitim strelom s prostega strela prelisičil slovaškega vratarja Matuša Kozačika in se znašel na naslovnicah.

Wales nastopa prvič na velikem tekmovanju po letu 1958. Nazadnje se je udeležila svetovnega prvenstva na Švedskem, nato pa se ni več družila z elito. Najboljši valižanski nogometaši so bili navajeni, da se lahko v času največjih tekmovanj predajo užitkom poletnih počitnic. Ian Rush, Mark Hughes in Ryan Giggs, veliki asi otoškega nogometa, niso dočakali priložnosti, ko bi lahko nastopili na velikem odru. Podobno je veljalo tudi za Bala. Je najdražji nogometaš na svetu, v državnem dresu pa je lahko le sanjal o tem, da se bo v albumih s samolepilnimi sličicami, obvezno uverturo pred vsakim velikim nogometnim tekmovanjem, znašla tudi njegova podoba.

Počutil se je kot doma

Nogometaše Walesa je na prvi tekmi Eura spremljalo ogromno navijačev. | Foto: Nogometaše Walesa je na prvi tekmi Eura spremljalo ogromno navijačev. Odločitev Evropske nogometne zveze (Uefa), da v Franciji nastopi kar 24 udeležencev, mu je olajšala delo. Wales se je znašel med udeleženci, Bale pa se je končno izognil uvrstitvam v idealno enajsterico nogometnih asov, ki se niso uvrstili na prvenstvo. Tega je bil vajen v preteklosti, pred Eurom v Franciji pa je bilo drugače.

Ponos Valižanov je zrasel, navijaška evforija je rasla, zmaga nad Slovaško pa je pokazala, koliko pomeni majhnemu delu Združenega kraljestva odmeven nastop na Euru. V Francijo je pripotovalo kar 25 tisoč navijačev.

''Počutim sem se, kot da bi igrali doma. Naši navijači so najboljši na svetu. So nam v ogromno podporo. Podarili smo jim razlog za veselje in praznovanje,'' je pohvalil privržence, ki prihajajo iz dežele z dobrimi tremi milijoni prebivalcev. Kako čustveno je bilo, pričajo solze v očeh nogometašev in navijačev, ki so se nabirale v njihovih očeh ob predvajanju himne Hen Wlad Fy Nhadau (Dežela mojih očetov). Na njo so na tako pomembni tekmi čakali 58 let.

Od obetavnega dečka do najdražjega nogometaša na svetu

Zgodbe o tem, da velja za čudežnega dečka otoškega nogometa, so začele polniti naslovnice že pred desetimi leti. Ko se je iz rojstnega mesta Cardiff odpravil v Southampton in kot najstnik navduševal v drugem kakovostnem razredu angleškega klubskega nogometa (championship), se je rodila zvezda. Ena najhitrejših v zgodovini otoškega nogometa, o čemer pričajo tudi rezultati, ki jih je kot mladenič dosegal na atletskih progah, ko je 100 metrov pretekel v dobrih 11 sekundah.

Ko je zatresel slovaško mrežo, je začutil nepopisno srečo. Podobno velja za njegove soigralce. | Foto: Ko je zatresel slovaško mrežo, je začutil nepopisno srečo. Podobno velja za njegove soigralce.

Kmalu ga je kupil Tottenham, izkoristil takratno katastrofalno finančno svetnikov in ga namesto za predvidenih devet dobil za takoj vplačanih dva milijona evrov. V Londonu je Bale s hitrostjo, nepredvidljivostjo in surovo močjo udarca napredoval iz leta v leto. Postal je najboljši posameznik angleškega prvenstva, nato pa ga je kupil Real. Postal je del napadalnega trojčka BBC (Bale, Karim Benzema in Cristiano Ronaldo), ki je na seznamu udeležencev Eura prisoten le dvotretjinsko, saj je francoski napadalec zaradi številnih afer izpadel iz načrtov selektorja Didierja Deschampsa.

Wales ni le Bale

Hal Robson-Kanu je odločil zmagovalca, saj je dosegel zadetek za končnih 2:1. | Foto: Hal Robson-Kanu je odločil zmagovalca, saj je dosegel zadetek za končnih 2:1. Valižanski selektor Chris Coleman si brez Bala ne more zamisliti udarne postave. Še več. Mnogi so prepričani, da je Wales brez velemojstra evropskega klubskega prvaka tako oslabljen, da spada le še v rang povprečnih izbranih vrst. Zato je bilo veselje v valižanskih vrstah še toliko večje, ko sta po zadetku Bala in izenačanju Slovaške (rezervist Ondrej Duda je za gol potreboval je 58 sekund!) stvari v svoje noge vzela Aaron ''Rambo'' Ramsey in rezervist Hal Robson-Kanu. Prvi je prodrl in podal, drugi pa z ne dovršenim, a dovolj natančnim strelom, matiral slovaškega vratarja.  

''Hal je odločil zmagovalca. To je nekaj izjemnega. Rezervisti so imeli veliko vlogo pri zmagi. Ko je prišel v igro, je bil odličen. Vsi smo prispevali nekaj k zmagi Walesa. Zagotavljamo, da se bomo borili do zadnjega atoma moči tudi v prihodnje,'' je bil Bale vesel, da se je izkazalo, kako ni Wales le reprezentanca, v kateri je nekaj vreden le on. Slovaški selektor Jan Kozak je po srečanju potarnal, da je imel Wales več sreče. V mislih je imel številne zapravljene priložnosti njegovih izbrancev. Tresel se je tudi okvir Walesa. A sreča ponavadi spremlja hrabre, Otočani pa se niso ustrašili priložnosti, ampak se po uvodnem nastopu v zgodovini Eura povzpeli na prvo mesto v skupini B. Remi med Anglijo, s katero se bodo spoprijeli na naslednji tekmi, in Rusijo, je poskrbel, da bo Wales v prihodnjih dneh užival ob pogledu na lestvico.

Bale je najdražji nogometaš vseh časov. Stran Football Leaks, ki v svet pošilja zamolčane podatke o nekaterih največjih nogometnih poslih, je v začetku leta razkrila, da je Real Madrid zanj vplačal Tottenhamu kar 101 milijonov evrov, ne pa 91. S tem je Valižan na lestvici največjih prestopov prehitel celo Portugalca Ronalda (94).

Začel v neposredni bližini Slovenije, nato postal najmlajši vseh časov

V reprezentančnem dresu je v 56 nastopih dosegel 20 zadetkov. Prvič ga je oblekel pred desetimi leti, ko je v avstrijskem Gradcu, v neposredni bližini Slovenije, odigral prijateljsko srečanje s Trinidadom in Tobagom. Bilo je 27. maja 2006, Wales pa je premagal zasedbo s karibskega otoka z 2:1. Bale, postal je najmlajši reprezentant Walesa vseh časov, je vstopil v igro v 55. minuti in prispeval podajo za zmagoviti gol. Trinidad in Tobago, ki se je pripravljal na nastop na svetovnem prvenstvu v Nemčiji, je štiri dni pozneje gostoval še v Celju in izgubil proti Oblakovi zasedbi (1:3), vse tri zadetke za slovensko izbrano vrsto pa je dosegel Milivoje Novaković.

Zanimivo je, da je Bale kot 17-letni reprezentant dosegel prvi reprezentančni gol ravno proti Slovaški in to iz ... prostega strela! | Foto: Zanimivo je, da je Bale kot 17-letni reprezentant dosegel prvi reprezentančni gol ravno proti Slovaški in to iz ... prostega strela!

Ljubljančan najverjetneje ne bo nikoli izkusil, kako je zadeti v polno na tekmi evropskega prvenstva, Bale pa je občutil tovrstno radost že po devetih minutah. Slovaška igra v njegovi karieri pomembno vlogo. Pred desetimi leti se je prvič vpisal med strelce v državnem dresu ravno na dvoboju med Walesom in Slovaško. Igrale so se kvalifikacije za EP 2008, navijači v Cardiffu pa so spremljali visok poraz ljubljencev (1:5). Častni gol za gostitelje je dosegel takrat komaj 17-letni Bale in postal najmlajši strelec Walesa vseh časov. V polno je zadel s prostega strela, tako kot na letošnjem Euru v Franciji.

V naslednjem desetletju je dosegel še 19 zadetkov, tako da je danes z 20 že peti najboljši strelec na večni valižanski lestvici. Če bo nadaljeval v tem ritmu, bo kmalu najboljši. Sloviti rojak Rush si lasti rekord z 28 zadetki. Morda se mu Bale približa že v četrtek, ko se bo v sosedskem spopadu udaril z Anglijo. Ko se je odločal za reprezentanco, bi lahko izbral tudi angleško, saj je njegova babica Angležinja, a o tem, koga bo zastopal na meddržavnih tekmovanjih, ni razmišljal niti za sekundo. Izbral je Wales, ponosno državico, ki je v soboto dočakala enega najlepših trenutkov v nogometni zgodovini. Prva tekma, prva zmaga, prvi gol prvega zvezdnika in prvo mesto na lestvici. Bi lahko šlo Walesu sploh še lepše?

Ne spreglejte