Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
24. 6. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zlatan Ibrahimović Euro 2016

Petek, 24. 6. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Zgodbe, ki jih piše EP (14.) - Zlatan Ibrahimović

Dovolj je (bilo) reči Zlatan

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Prišel je dan, ki se ga je bal prav vsak Šved. Reprezentančno slovo je vzel Zlatan Ibrahimović. Človek, ki je vse prej kot tipičen Šved in je svoje rojake kar nekajkrat tudi odkrito kritiziral, a so ga ti vseeno vzeli za svojega in ga v zadnjih letih tako zelo vzljubili, da si lahko v rodni državi privošči vse.


Prejšnje zgodbe: Islandija, Ante Čačić (Hrvaška), Will Grigg (Severna Irska)Neil Taylor (Wales), Davor Šuker (Hrvaška), Armando Sadiku (Albanija), Marcus Rashford (Anglija), György Garics (Avstrija), Gabor Kiraly (Madžarska), Graziano Pelle (Italija), Darijo Srna (Hrvaška), Gareth Bale (Wales), Dimitri Payet (Francija). 


Leta 1994 so se vsi švedski fantje zaljubili v nogomet. | Foto: Leta 1994 so se vsi švedski fantje zaljubili v nogomet. Podobno kot vsak njegov vrstnik na Švedskem se je tudi on v nogomet zaljubil poleti leta 1994. To so bili tedni, v katerih so Švedsko na noge dvigovali Martin Dahlin, Kennet Andersson in seveda legendarni Henrik Larsson, ki so se na svetovnem prvenstvu v ZDA uvrstili v polfinale in na koncu, potem ko so v tekmi za tretje mesto s 4:0 razbili Bolgarijo, osvojili bron.

"Spomnim se polfinalne tekme med Brazilijo in Švedsko. Vsi moji prijatelji so gledali Švede in navijali za njih, jaz pa ne. Sam sem stiskal pesti za Brazilce," je vrsto let pozneje dejal Zlatan Ibrahimović, ki je kot najstnik občudoval brazilskega nogometnega fenomena Ronalda. "Švedski reprezentanti so bili tako zelo dolgočasni. Tipični švedski fantje pač," je dodal sloviti nogometaš.

Marsikje bi ga zaradi takih besed kritizirali, a ne na Švedskem. Tam si lahko privošči prav vse, pa ga bodo vedno ljubili.

"Lahko si mislite, kar hočete, a jasno je, da sem popoln." | Foto: "Lahko si mislite, kar hočete, a jasno je, da sem popoln."

Arogantne izjave, s katerimi je gradil kult

"Lahko si mislite, kar hočete, a jasno je, da sem popoln" in podobne so izjave, zaradi katerih ga ima v tujini marsikdo za narcisa, a na Švedskem je z njimi vseskozi le utrjeval svoj kultni status. Sin bosanskega Muslimana in hrvaške matere, katoličanke, je imel v mladosti vseskozi občutek, da je odrinjen na obrobje družbe, a prav ti, ki so ga včasih odrivali, ga zdaj častijo in povzdigujejo v nebo.

Seveda predvsem zaradi vseh mojstrovin, golov in promocije, ki jo je priskrbel švedskemu nogometu, pa tudi zato, ker se je, ne glede na vse, zapisal Švedski. Lahko bi igral za Hrvaško ali Bosno in Hercegovino, oboji so ga snubili, a je ostal pri švedskem dresu. Njegova reprezentančna zgodba ni bila vedno idilična, bilo je tudi nekaj obdobij, ko je Švedski obrnil hrbet in obratno, a so zdaj že zdavnaj pozabljena.

Nepozabnih trenutkov je bilo kar nekaj

Leta 2012 je Angliji nasul kar štiri gole. | Foto: Leta 2012 je Angliji nasul kar štiri gole. V spominu bodo ostali le številke in izjemni trenutki. Njegov sredin nastop na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji proti Belgiji je bil 116. v izbrani vrsti, od katere se poslavlja z 62 zadetki, kar je seveda švedski rekord.

Nepozabnih predstav je bilo kar nekaj. Spektakularen gol proti Italiji na evropskem prvenstvu 2004, atraktiven zadetek v mrežo Francije na evropskem prvenstvu osem let pozneje, štirje goli na prijateljski tekmi proti Angliji novembra 2012, ko je spektakularno zmago s 4:2 začinil z golom po strelu nad glavo s skorajda sredine igrišča, in še bi lahko naštevali.

"Mislim, da sem danes videl največ, kar lahko ponudi nogomet. To, kar mu je uspelo, je nogometna perfekcija. Bolje ne gre, o tem sem prepričan," je po tej tekmi v Stockholmu dejal legendarni angleški reprezentant Steven Gerrard in se poklonil reprezentančni poti edinega nogometaša, ki je v ligi prvakov zadeval v dresih kar šestih različnih klubov.

Na velikem tekmovanju je prvič zaigral leta 2002m in sicer na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji in na Japonskem. | Foto: Na velikem tekmovanju je prvič zaigral leta 2002m in sicer na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji in na Japonskem.

Po prvem golu je bil nekaj časa nezavesten

Ta zgodba se je začela pisati daljnega januarja 2001, ko je v izbrani vrsti z 19 leti debitiral na prijateljski tekmi proti Ferskim otokom. Že leto in pol pozneje je nastopil na prvem velikem tekmovanju, a je imel na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji in na Japonskem še stransko vlogo. Nastopil je le na dveh tekmah, na obeh je na igrišče prišel s klopi. Švedi so, potem ko so zasedli prvo mesto v skupini skupaj z Anglijo, Argentino in Nigerijo, v osmini finala doživeli razočaranje. Po podaljških jih je izločil Senegal.

Oktobra 2002 je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2004 v dresu Švedske prvič zadel. Pri remiju z Madžarsko z 1:1 je premagal še enega zvezdnika letošnjega evropskega prvenstva, in sicer Gaborja Kiralyja. Ob tem je trčil z legendarnim vratarjem in za hip omedlel. "Kdo je dal gol? Kdo je dal gol?" naj bi, ko je prišel k sebi, spraševal svojega soigralca.

Zaradi ponočevanja ga je selektor izključil iz reprezentance

Leta 2004 je spektakularno zadel proti Italiji. | Foto: Leta 2004 je spektakularno zadel proti Italiji. To je bil začetek strelskega niza, s katerim je podrl vse rekorde. Na evropskem prvenstvu na Portugalskem je bil eden izmed junakov tekmovanja. V štirih nastopih je prispeval podajo in dva gola, že omenjenega spektakularnega proti Italiji, in Švede popeljal do četrtfinala. Tam so spet izpadli po hudem boju. Po enajstmetrovkah so jih izločili Nizozemci.

Na svetovnem prvenstvu dve leti pozneje podobna zgodba, le da brez njegovih zadetkov. V skupinskem delu tekmovanja se ni vpisal med strelce, poraza proti Nemčiji v osmini finala proti Nemčiji prav tako ni mogel preprečiti.

Ob prvi reprezentančni akciji po prvenstvu, na katerem so naslov osvojili Italijani, je bil, ker je ponočeval z dvema soigralcema, izključen iz reprezentance. Takratni selektor Lars Lägerback, avtor zdajšnjega islandskega čudeža, ga je želel prečrtati za zgolj eno tekmo, a Zlatan, samosvoj kot je, se ni strinjal z njim in sporočil: "Nič nisem kriv. Kazni si ne zaslužim. Če me ne bo zraven zdaj, me ne bo nikoli več."

Po neuspehu leta 2009 si je vzel premor

Trmo je kuhal še nekaj časa, izpustil nekaj tekem in se v reprezentanco vrnil skorajda leto pozneje. Po vrnitvi kar nekaj časa ni našel poti do nasprotnikovih vrat, a se potem med strelce vpisal takrat, ko je bilo najbolj potrebno. Spektakularno, kako drugače, je zadel ob zmagi Švedske nad Grčijo na prvi tekmi na evropskem prvenstvu 2008. Pozneje je zadel še enkrat, a se s soigralci po porazih s Španijo in Rusijo vseeno predčasno poslovil od Avstrije in Švice, ki sta gostili tekmovanje.

Za spektakularen gol je poskrbel tudi na evropskem prvenstvu 2012 na tekmi proti Franciji. | Foto: Za spektakularen gol je poskrbel tudi na evropskem prvenstvu 2012 na tekmi proti Franciji.

Leta 2009, ko Švedski ni uspelo v boju za svetovno prvenstvo v Južni Afriki, je reprezentančni status zamrznil še drugič. "Ne zamerite me, v čast mi je igrati za Švedsko, a trenutno, ko pred nami ni velikih tekmovanj, nimam prave motivacije. Za zdaj me ne bo zraven," je sporočil in se zameril številnim Švedom.

Ko se je vrnil, je bil na udaru kritikov, a ne za dolgo

Od leta 2009 je bil kapetan Švedske. | Foto: Od leta 2009 je bil kapetan Švedske. Ko je na klop reprezentance sedel Erik Hamren, leto pozneje, se je vrnil. Zdajšnji selektor je dal prvemu zvezdniku v roke vse niti igre Švedske, tudi kapetanski trak, in poskrbel za kar nekaj negodovanj.

Ta se danes, šest let pozneje, ko je Zlatan na Švedskem zaščitena blagovna znamka (dobesedno) - v slovarju švedskega jezika je dobil celo svojo besedo (zlataner, kar pomeni dominanten), v Malmöju ima svoje igrišče, njegova podoba polni naslovnice vseh časopisov in štrli s plakatov v praktično vseh mestih po Švedskem, kar desetkrat je bil izbran za švedskega nogometaša in štirikrat za športnika leta - zdijo neresnična in smešna.

Vmes je s Švedsko nastopil še na evropskem prvenstvu 2012 in se, čeprav je zabil dva gola, s soigralci poslovil po predtekmovanju.

Po neuspehu v boju za svetovno prvenstvo 2014 je sporočil: "To prvenstvo ne bo vredno ogleda." | Foto: Po neuspehu v boju za svetovno prvenstvo 2014 je sporočil: "To prvenstvo ne bo vredno ogleda."

Svetovno prvenstvo brez Zlatana ni vredno ogleda

Po neverjetni simultanki, ki sta jo režirala s Cristianom Ronaldom v tekmah dodatnih kvalifikacij (sam je zabil dva gola, as madridskega Reala, ki je Portugalsko popeljal v Brazilijo, pa kar štiri), je ostal brez nastopa na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma in po neuspehu podal sporočilo v svojem slogu.

"Svetovno prvenstvo brez Zlatana? Ni vredno ogleda," je malce preveč samozavestno dejal, ob prejšnjih dveh nastopih na največjem nogometnem tekmovanju na svetu namreč ni zadel niti enkrat, in poskrbel, da so ga oboževalci povsod po svetu začeli pozivati, naj v Brazilijo pride vsaj kot gledalec. Na različnih družabnih omrežjih se je sprožil pravi val.

Švedski je prinesel nastop v Franciji in se poslovil

V dodatnih kvalifikacijah za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu je spet blestel in bil uspešnejši, Danski je na dveh tekmah zabil tri tole. Na zaključnem turnirju v Franciji se je ustavil. Poskrbel je, da si je Irska zabila avtogol in Švedski prinesel točko na prvi tekmi, to pa je bilo tudi vse. Po izpadu Švedov je le potrdil, kar je napovedal že pred časom, in se pri 34 letih poslovil od reprezentančnega dresa.

V sredo se je morje švedskih navijačev še zadnjič poklonilo svojemu največjemu ljubljencu. | Foto: V sredo se je morje švedskih navijačev še zadnjič poklonilo svojemu največjemu ljubljencu.

Ni jih malo, ki verjamejo, da si bo premislil, a glede na naravo tega vse prej kot tipičnega nogometaša - poročen je z enajst let starejšo lepotico Heleno Seger, kot najstnik je kradel kolesa, ima črn pas v taekwondoju, nosi številne tatuje in lahko se pohvali s podobo v muzeju voščenih lutk v Parizu - si ne bo.

Vse kaže, da se bo ob koncu bleščeče nogometne zgodbe, star je že 34 let, posvetil zgolj klubskim barvam. Po amsterdamskem Ajaxu, torinskem Juventusu, Interju, Barceloni, Milanu in PSG, z vsemi je osvojil naslov državnega prvaka, bo podobno skušal narediti še v Manchester Unitedu, kjer bo skoraj zagotovo igral v prihodnji sezoni. Ena zanimivejših reprezentančnih nogometnih zgodb je zaprta.


Najlepši zadetki Zlatana Ibrahimovića v dresu Švedske:


Še nekaj zanimivih izjav Zlatana Ibrahimovića:

"Porsche? Ne, nisem kupil porscheja. Kupil sem si letalo, saj je veliko hitrejše."

"Ne morem si pomagati, a dejstvo je, da sem brezhiben."

"Kaj bom kupil ženi za rojstni dan? Nič, saj že ima Zlatana."

"Z ženo kupujeva stanovanje. Če ne bova našla nič pametnega, bova najverjetneje kupila kar hotel."

"Šel sem levo, on tudi. Preigraval sem v desno, on je šel za mano. Potem sem šel še enkrat levo, njega pa poslal po hotdog."

"Na to vprašanje vam lahko odgovori samo bog. Kar vprašajte ga, stoji pred vami."

"Arsene Wenger me je, ko sem bil star 17 let, povabil na preizkušnjo k Arsenalu. Zavrnil sem ga in odgovoril, da Zlatan ne hodi na preizkušnje."

"Klub, ki me kupi, je kupil ferrarija. Če voziš tak avto, vanj natočiš najboljši bencin, se zapelješ na avtocesto in stopiš na gas."

"Nekatere stvari so nam usojene, druge pridejo s trdim delom, a kakovost, kakovosti se ne da pridobiti. S tem se rodiš."

"Ne potrebujem lovorik, da bi vedel, da sem najboljši."

Ne spreglejte