Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
22. 6. 2016,
23.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Irska Belgija italija Švedska Euro 2016 Madžarska Avstrija Islandija Portugalska

Sreda, 22. 6. 2016, 23.12

6 let, 6 mesecev

EP 2016, 13. dan

Konec je, veliki Zlatan Ibrahimović je pomahal v slovo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Skupinski del evropskega prvenstva v Franciji je končan. Dobili smo še zadnje odgovore v skupinah F, v kateri je Cristiano Ronaldo rešil Portugalce, ob njih so napredovali še Islandci in Madžari, in E, v kateri so napredovali Italijani, Belgijci in Irci. Švedska Zlatana Ibrahimovića, ki je zaigral zadnjič v njenem dresu, se poslavlja.

Zlatanu Ibrahimoviću ni uspelo. Najboljši strelec v zgodovini švedske reprezentance je pred časom najavil, da se po nastopu na letošnjem evropskem prvenstvu poslavlja od izbrane vrste, po porazu Švedske proti Belgiji v zadnjem krogu skupine E z 0:1 pa je jasno, da je pot, na kateri je v 116 nastopih zabil kar 62 golov, sklenil prav s tekmo v Nici, ki jo je v samem zaključku, ko so Švedi, ki so za napredovanje potrebovali zmago, napadli, odločil Radja Nainggolan. Od zadnjega velikega tekmovanja, na katerem je nastopil, se poslavlja brez zadetka.

Na drugi tekmi skupine je Italija, ki si je že pred tekmo z Irsko zagotovila prvo mesto, izgubila z 0:1. Skorajda istočasno kot na tekmi v Nici je za Irce zadel Robbie Brady in jih kot eno izmed štirih najboljših tretjeuvrščenih reprezentanc popeljal v osmino finala.

Cristiano Ronaldo je zablestel v pravem trenutku in Portugalce rešil pred izpadom. | Foto: Cristiano Ronaldo je zablestel v pravem trenutku in Portugalce rešil pred izpadom.

Cristiano Ronaldo je rešil Portugalce, ki jih čakajo Hrvati

V zadnjem krogu skupine F je bilo razburljivo kot že dolgo ne. Medtem ko so si Madžari zagotovili napredovanje, so se zanj potegovali Portugalci, Islandci in Avstrijci. Na koncu je uspelo prvima, medtem ko se Avstrija, ki je na prvenstvo prišla z visokimi cilji, poslavlja zgolj s točko.

Portugalce, ki so se v Lyon proti Madžarom, ti so presenetljivo postali zmagovalci skupine, kar trikrat vračali po zaostanku, je z dvema goloma rešil njihov prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo. Najboljši strelec v zgodovini Portugalske, ki do te tekme na letošnjem prvenstvu še ni zadel, je tako utišal kritike in ob tem poskrbel za nov rekord. Postal je namreč prvi nogometaš, ki je zadel na štirih evropskih prvenstvih. Tretji gol za Portugalce je zabil Nani, medtem ko sta se pri Madžarih med strelce vpisala veteran Zoltan Gera, ki šteje že 37 let, in Balazs Dzsudzsak, ki je zadel dvakrat.

Portugalci kljub napredovanju ne morejo biti zadovoljni, saj bi se z zmago izognili zahtevnemu tekmecu v nadaljnjem tekmovanju.

Islandci slavijo zgodovinsko zmago

Islandci proslavljajo veliki uspeh. | Foto: Islandci proslavljajo veliki uspeh. Medtem so v Parizu Avstrijci, za napredovanje so nujno potrebovali zmago, že na začetku tekme doživeli šok proti Islandiji, ko je debitante na evropskih prvenstvih v vodstvo popeljal Jon Bödvarsson. Po zaostanku so Avstrijci napadli z vsemi močmi, imeli premoč in po uri igre z golom rezervista Alessandra Schöpfa prišli do izenačenja, a jim je na koncu zmanjkalo časa.

V samem sklepu tekme so šli na vse ali nič, kar so globoko v sodnikovem podaljšku izkoristili Islandci, zadeli za zgodovinsko prvo zmago na tem tekmovanju (Arnor Ingvi Traustason) in na lestvici preskočili Portugalce.

Pred nami sta dva dneva premora

Nogometne zelenice v Franciji bodo v četrtek in petek mirovale. Z osmino finala se bo nadaljevalo v soboto, ko bodo na sporedu tri tekme. Hrvati se bodo merili s Portugalci, Wales s Severno Irsko in Švica s Poljsko. V nedeljo bo Madžarska igrala proti Belgiji, Nemčija proti Slovaški in Francija proti Irski. V ponedeljek se bodo v zadnjih dveh tekmah udarili Italijani proti Špancem in Angleži proti Islandcem.

Euro 2016, 13. dan (22. junij 2016):

Skupina F:
Madžarska : Portugalska 3:3 (1:1)
Gera 19., Dzsudzsak 47., 55.; Nani 42., Ronaldo 50., 62.

Islandija : Avstrija 2:1 (1:0)
Bodvarsson 19., Traustason 94.; Schopf 60.

Skupina E:
Švedska : Belgija 0:1 (0:0)
Nainggolan 84.

Italija : Irska 0:1 (0:0)
Brady 84.

Pari osmine finala:

Švica – Poljska (25. junij, St. Etienne)
Hrvaška – Portugalska (25. junij, Lens)
Wales – Severna Irska (25. junij, Pariz)
Madžarska – Belgija (26. junij, Toulouse)
Nemčija – Slovaška (26. junij, Lille)
Francija – Irska (26. junij, Lyon)
Italija – Španija (27. junij, St. Denis)
Anglija – Islandija (27. junij, Nica) 

Lestvica, skupina E:

1. Italija* 3 tekme – 6 točk (gol razlika 3:1)
2. Belgija* 3 – 6 (4:2)
3. Irska* 3 – 4 (2:4) 
4. Švedska 3 – 1 (1:3)

Lestvica, skupina F:

Madžarska* 3 tekme – 5 točk (gol razlika 6:4)
Islandija* 3 – 5 (4:3)
Portugalska* 3 – 3 (4:4)
Avstrija 3 – 1 (1:4)

*uvrščeni v osmino finala

Ne spreglejte