Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 6. 2016,
22.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

5

Natisni članek

Poljska Severna Irska Ukrajina Nemčija Španija Hrvaška Turčija Češka Euro 2016

Torek, 21. 6. 2016, 22.40

6 let, 6 mesecev

EP 2016, 12. dan

Vsi so pričakovali navijaške izgrede, a za bombo so poskrbeli hrvaški nogometaši!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

5

Hrvaški nogometaši so v derbiju skupine D evropskega prvenstva, ki je minil brez napovedanih navijaških izgredov, z oslabljeno postavo presenetili branilko naslova Španijo. Nemčija si je zagotovila prvo mesto v skupini C. Napredovali sta tudi Poljska in Severna Irska, Turčija pa si je podaljšala upanje na uvrstitev v osmino finala.  

Hrvati so kljub odsotnosti motorja ekipe Luke Modrića in še nekaterih članov najmočnejše enajsterice, ki jih je selektor Ante Čačić spočil zaradi lažjih poškodb oziroma kartonov, premagali Špance, branilce naslova, in tako z zmago potrdili preboj med najboljših 16 ekip. Kljub porazu bodo tam igrali tudi Španci, ki so sicer uvodoma pokazali igro, ki jo mnogi od njih pričakujejo, v preostanku tekme pa so Hrvati delovali odločneje in enim izmed osrednjih favoritov prvenstva povzročali obilico težav.

Španci so v dvoboj s Hrvati krenili brez taktiziranja in hitro povedli. Po izjemni ekipni akciji, v kateri je David Silva najprej našel vtekajočega Cesca Fabregasa, ta pa je žogo mimo hrvaškega vratarja spravil pred gol, kjer je Alvaro Morata žogo le potisnil čez črto.

Španci so imeli tudi v nadaljevanju vse pod nadzorom, vseeno pa so v zadnjih sekundah prvega polčasa malce popustili in dovolili, da so Hrvati prišli do izenačenja. Po izjemni podaji Ivana Perišića je mojstrsko Davida de Geo premagal Nikola Kalinić, soigralec Josipa Iličića pri Fiorentini.

Subašić ubranil enajstmetrovko, Perišić poskrbel za presenečenje

 | Foto:

Tudi v drugem polčasu so Hrvati nadaljevati s podjetno igro, a si kakšne prave priložnosti niso priigrali, so pa zato na drugi strani v 72. minuti do velike priložnosti za novo vodstvo prišli Španci. Po spornem prekršku Šimeta Vrsaljka nad Davidom Silvo v kazenskem prostoru je kazenski strel izvajal Sergio Ramos, a mu je hrvaški vratar Danijel Subašić poskus ubranil in Hrvate obdržal med živimi.

Ravno ta obramba je Hrvatom dala še dodatnega zagona in dodatne moči, ki jim je prav prišla v zaključku tekme. Tri minute pred iztekom rednega dela je z izjemnim prodorom in strelom navdušil Perišić, ki je k podaji za izenačenje dodal že zmagoviti zadetek. Začelo se je veliko slavje Hrvaške.

Pred tekmo grozili z novim incidentom

Nogometna javnost se je pred tekmo bala, da ne bi hrvaški huligani na dvoboju v Bordeauxu poskrbeli za nove nerede. Pojavljala so se namigovanja, da se bodo neredi začeli že v 30. minuti, ko naj bi huligani vdrli na igrišče in napadli sodnika, a so na srečo grožnje ostale le pri besedah.

Spomnimo, v St. Etiennu so zaradi hrvaških huliganov srečanje prekinili za nekaj minut, nov eksces pa bi postavil pod vprašanje nadaljnjo udeležbo slovenske sosede na evropskem prvenstvu. Hrvaška nogometna zveza jo je na koncu odnesla "le" z denarno kaznijo v višini 100 tisoč evrov. 

Turki so premagali Čehe in še upajo na napredovanje. | Foto: Turki so premagali Čehe in še upajo na napredovanje.
Turki prehiteli Čehe

Tudi Češka in Turčija sta imeli svoje izračune o napredovanju. Obe sta lovili zmago, na koncu pa je do zdaj povsem nemočna Turčija deklasirala Čehe in jih poslala v domovino. Turkom sta zmago zagotovila Burak Yilmaz v 10. minuti, v drugem polčasu pa je končni rezultat 2:0 postavil Oznan Tufan.

Pari osmine finala EP 2016:

Švica – Poljska (25. junij, St. Etienne)
Hrvaška – tretjeuvrščena ekipa B/E/F (25. junij, Lens)
Wales – tretjeuvrščena ekipa C/D (25. junij, Pariz)
Zmagovalec F – drugouvrščena ekipa E (26. junij, Toulouse)
Nemčija – tretjeuvrščena ekipa A/B (26. junij, Lille)
Italija – Španija (27. junij, St. Denis)
Francija – tretjeuvrščena ekipa C/E (26. junij, Lyon)
Anglija – drugouvrščena ekipa F (27. junij, Nica) 

Mario Gomez je v nemškem dresu dosegel še svoj 28. zadetek. | Foto: Mario Gomez je v nemškem dresu dosegel še svoj 28. zadetek.

Nemci in Poljaki brez težav v izločilne boje

Svetovni prvaki Nemci so z minimalno zmago nad Severno Irsko zadržali prvo mesto v skupini C. V prvem polčasu tekme, na kateri je bil četrti sodnik Slovenec Slavko Vinčić, so gledalci videli popolno prevlado Nemčije, ki je zapravila številne priložnosti, zabila pa "le" en zadetek. Tega je v 29. minuti dosegel Besiktašev napadalec Mario Gomez, ko je iz bližine zatresel mrežo po nesebični podaji Thomasa Müllerja. Prav slednji, zvezdnik Bayerna, je bil v osredju večine obetavnih akcij Nemcev. V drugem polčasu je ritem tekme močno padel, zadetkov ni bilo več. Severni Irci so po večernem razpletu v skupini D bučno proslavljali, saj so se kot ena izmed štirih najboljših tretjeuvrščenih ekip urstili v napredovanje.

Jakub Blaszczykowski je bil junak Poljske. | Foto: Jakub Blaszczykowski je bil junak Poljske.

V boju za prvo mesto v skupini je bila tudi Poljska, ki pa bi morala v tem primeru visoko premagati že odpisano Ukrajino. To ji ni uspelo, vseeno pa se z enakim številom točk kot Nemci veseli napredovanja v izločilne boje. Mreži sta do polčasa ostali nedotaknjeni, Poljake pa je le osem minut po vstopu v igro v drugem polčasu v vodstvo popeljal rezervist Jakub Blaszczykowski.

Še pred omenjeno tekmo je imela veliko dela francoska policija, ki je proti navijačem Poljske in Ukrajine uporabila tudi solzivec in vodne topove. Številne izgrednike so pridržali.

EP 2016, 12. dan (21. junij 2016)

Skupina C, 3. krog: 
Severna Irska : Nemčija 0:1 (0:1)
Gomez 30.

Ukrajina : Poljska 0:1 (0:0)
Blaszczykowski 54.

Skupina D, 3. krog:
Hrvaška : Španija 2:1 (1:1)
Kalinić 45., Perišić 87.; Morata 7.

Češka : Turčija 0:2 (0:1)
Yilmaz 10., Tufan 65.
 

Lestvica, skupina C:

1. Nemčija* 3 tekme - 7 točk (gol razlika 3:0)
2. Poljska* 3 - 7 (2:0)
3. Severna Irska* 3 - 3 (2:2) 
4. Ukrajina 3 - 0 (0:5)

Lestvica, skupina D:

1. Hrvaška*       3 tekme - 7 (gol razlika 5:3)
2. Španija*       3 - 6 (5:2)
3. Turčija       3 - 3 (2:4)
4. Češka         3 - 1 (2:5)

* že uvrščena v osmino finala

Lestvica tretjeuvrščenih reprezentanc na EP 2016: 

1. B Slovaška 3 1 1 1 3:3 0 4
2. C Severna Irska 3 1 0 2 2:2 0 3
3. D Turčija 3 1 0 2 2:4 -2 3
4. A Albanija 3 1 0 2 1:3 -2 3
5. F Portugalska 2 0 2 0 1:1 0 2
6. E Švedska 2 0 1 1 1:2 -1 1

 

Ne spreglejte