Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
18.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Hrvaška Euro 2016 huligani Madžarska Rusija Davor Šuker

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 18.23

6 let, 6 mesecev

Hrvaška si je oddahnila: Uefa jo je kaznovala le finančno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

hrvaska bakle navijaci | Foto Reuters

Foto: Reuters

Disciplinska komisija Evropske nogometne zveze (Uefa) je zaradi petkovih navijaških neredov na srečanju evropskega prvenstva s Češko kaznovala Hrvaško z denarno kaznijo v višini 100 tisoč evrov. Slovenski sosedi so si oddahnili, saj se je napovedala še hujša kazen.

Hrvaškim nogometašem se nasmiha napredovanje v osmino finala, saj so na tekmah s Turčijo in Češko osvojili štiri točke in v skupini D trenutno zasedajo drugo mesto. Vzdušje po remiju s Češko vendarle ni bilo idilično, saj je slovenska soseda trepetala, da jo bo disciplinska komisija Evropske nogometne zveze (Uefa), ki ima na letošnjem Euru polne roke dela, strogo kaznovala. Na koncu so si hrvaški ljubitelji nogometa oddahnili, saj je Uefa hrvaško krovno zvezo kaznovala le finančno. Plačati bo morala 100 tisoč evrov, turnir pa bo lahko nadaljevala, kar je pomirilo tabor hrvaške reprezentance.

Disciplina komisija Uefe je zaradi navijaških izgredov prejšnji teden Rusiji izrekla pogojno izključitev in visoko denarno kazen (150 tisoč evrov). V torek bo razpravljala o kazni Madžarski, katere navijači so se na sobotni tekmi v Marseillu z Islandijo pretepali z varnostniki, v enega izmed islandskih reprezentantov pa po poročilu delegata s tribun, kjer so bili madžarski privrženci, vrgli še predmet, ko je ta proslavljal vodstvo Otočanov z 1:0.

Je Uefa primerno kaznovala Hrvaško?

  • Ne, kazen je premila. Hrvaška bi morala biti izključena z EP 2016.
    47,66 %
    163 glasov
  • Da, kazen je primerna
    5,26 %
    18 glasov
  • Ne, kaznovati bi morali izgrednike, ne pa hrvaško zvezo
    44,15 %
    151 glasov
  • Ne, Uefa je bila prestroga
    1,17 %
    4 glasov
  • Ne vem, me ne zanima
    1,75 %
    6 glasov
Oddanih 342 glasov

Kdo je odločal o usodi Hrvaške na EP 2016?

Disciplinski komisiji Uefe predseduje Avstrijec (slovenskih korenin) Thomas Partl, člani komisije pa prihajajo iz Švice, Madžarske, Španije, Nemčije, Danske, Romunije, Češke, Irske in Luksemburga.

Šuker je bil z razlogom optimist

Hrvaški navijači, ki so v petek poskrbeli za prekinitev, se borijo proti zdajšnjemu vodstvu hrvaške zveze. | Foto: Reuters Hrvaški navijači, ki so v petek poskrbeli za prekinitev, se borijo proti zdajšnjemu vodstvu hrvaške zveze. Foto: Reuters Hrvaška je v zadnjih dneh živela v strahu, da bi jo Uefa zaradi ponavljajočih se incidentov, za katere so poskrbeli navijači, ki niso zadovoljni z vodenjem hrvaške krovne zveze in prisotnostjo Zdravka Mamića v vrhu hrvaškega nogometa, predčasno izključila s turnirja.

V petek je skupina huliganov na srečanju s Češko na igrišče vrgla vsaj deset bakel in topovski udar, ki je poškodoval enega izmed francoskih gasilcev, ko je z zelenice odstranjeval prižgana pirotehničnega sredstva. Uefa je na srečanju opazila tudi več transparentov z rasistično vsebino, med katere uvršča tudi ustaški znak U.

"To bo najhujša kazen, kar smo jo kadarkoli prejeli od Uefe," je opozarjal izvršni direktor HNS Damir Vrbanović. Na drugi strani je za večji optimizem skrbel predsednik HNS Davor Šuker, tudi član izvršnega odbora Uefe. Njegova napoved, da bo morala Hrvaška ponovno seči v žep, se je uresničila. Uefa je naložila Hrvaški kazen v višini 100 tisoč evrov, to pa je bilo tudi vse. S tem ji je omogočila nadaljevanje nastopov na prvenstvu, na katerem si je v uvodnih tekmah priigrala lepe možnosti za preboj v osmino finala.

Hrvaški zvezdniki ostajajo na prvenstvu

Hrvaške ni doletela ponovitev ruske kazni, torej pogojna izključitev, še zadnje opozorilo pred dokončnim izgonom s tekmovanja. Ostaja pa povečana skrb pred zadnjo tekmo skupinskega dela evropskega prvenstva, na kateri se bo Hrvaška v torek v Bordeauxu pomerila s Španijo, saj so se ponovno okrepile govorice, da huligani pripravljajo vse potrebno za novo prekinitev srečanja. 

Luka Modrić si je na srečanju s Češko poškodoval stegensko mišico, a se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje iz dneva v dan, tako da bi lahko zaigral že v torek. | Foto: Reuters Luka Modrić si je na srečanju s Češko poškodoval stegensko mišico, a se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje iz dneva v dan, tako da bi lahko zaigral že v torek. Foto: Reuters

Po kazni, ki jo je v ponedeljek sprejela Uefa, ostaja vprašljivo, ali bi novi izgredi hrvaških navijačev lahko poskrbeli, da bi Luka Modrić, Ivan Rakitić in soigralci za zeleno mizo predčasno izpadli iz boja za evropsko krono.

Prepoved prodaje vstopnic hrvaških huliganom

Uefa je po obsežnem dopisu Hrvaške nogometne zveze prišla do spoznanja, da velika večina hrvaških navijačev, ki v teh dneh stiskajo pesti za ognjene v Franciji, ne podpira nešportnega obnašanja in težnje po prekinitvi tekem. Uefa je prepovedala prodajo vstopnic osebam, ki se nahajajo na seznamu hrvaških huliganov, odgovornih za petkove nerede na srečanju v St. Etiennu.

V torek bo Uefa sprejela še odločitev o kazni za dogajanje na srečanju v Parizu, v katerem je Hrvaška ugnala Turčijo z 1:0. Obravnavala bo primer hrvaškega navijača, ki se je izognil varnostnikom in stekel na rob igrišča, ko je Modrić dosegel za Hrvaško, pa tudi prižiganja pirotehničnih sredstev na Parku Princev.

Ne spreglejte