Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
17. 6. 2016,
22.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Slaven Bilić Davor Šuker Zdravko Mamić Euro 2016 Hrvaška

Petek, 17. 6. 2016, 22.53

6 let, 7 mesecev

Odmevi na navijaške nerede v St. Etiennu

Predsednica jezna na sovražnike Hrvaške: Sram vas bodi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Navijaški neredi na srečanju med Hrvaško in Češko, ki so se napovedovali že nekaj dni, so zasenčili dogajanje na igrišču v St. Etiennu. Po dvoboju evropskega prvenstva, ki se je končal z remijem (2:2), jeze niso skrivali niti hrvaški nogometaši niti vodilni politiki.

V 86. minuti srečanja v St. Etiennu, ko je Hrvaška proti Češki še vodila z 2:1, je bilo konec nogometne pravljice slovenskih sosedov. Skupina navijačev, ki opozarja na anomalije v hrvaškem nogometu, zlasti moči kontroverznega funkcionarja Zdravka Mamića, in je v odkritem sporu s Hrvaško nogometno zvezo (HNS), je zasula igrišče z baklami, za nameček pa je ravno v trenutku, ko so pristojne osebe s strani gostiteljev začele odstranjevati pirotehnična sredstva z igrišča, odvrgla še topovski udar. Počil je v neposredni bližini francoskega delavca. Podatki o tem, kako resne so njegove poškodbe, še niso znani.

Po nenapovedanem pirotehničnem vložku, ki ga Uefa na nogometnih igriščih noče videti niti v nočnih morah, je sledil še pretep med hrvaškimi navijači. V St. Etienne jih je pripotovalo več kot deset tisoč, med njimi pa je bila tudi skupina (domneva se, da gre za pripadnike splitske Torcide), ki je uresničila črn scenarij in prekinila srečanje. Dogodek je požel ostre obsodbe tako na Hrvaškem kot tudi po svetu, Uefa pa je uro po koncu tekme odprla disciplinski postopek, v katerem bo marsikaj odvisno od vsebine zapisnika, pod katerega se je podpisal uradni delegat tekme.

Hrvaška predsednica: Odgovarjali boste za to in svastiko

Hrvaška predsednica je napovedala, da bodo storilci odgovarjali za svoja dejanja. V mislih je imela navijače, ki sovražijo hrvaško izbrano vrsto. | Foto: Hrvaška predsednica je napovedala, da bodo storilci odgovarjali za svoja dejanja. V mislih je imela navijače, ki sovražijo hrvaško izbrano vrsto. Hrvaški nogometaši, še šokirani od neljubega dogodka, so v zadnjih minutah dovolili Čehom, da so nadoknadili zaostanek in osvojili pomembno točko (2:2), ozračje v hrvaškem taboru pa je bilo kljub izvrstni predstavi, saj so v dveh tretjinah srečanja nadigrali Čehe, polno negativne energije in črnogledih napovedi.

Kako jezna je bila predsednica Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović, priča njen zapis na družbenem omrežju Facebook. ''Čestitke, ognjeni (vatreni, vzdevek hrvaške nogometne reprezentance, op. p.). Čestitke, hrvaški navijači. Vam, sovražnikom Hrvaške, ki sovražite svojo reprezentanco in državo, sporočam, da boste odgovarjali za to in svastiko (afera s kljukastim križem, izrisanim na igrišču v Splitu med kvalifikacijsko tekmo med Hrvaško in Italijo, op. p.). Sram vas bodi,'' je zapisala predsednica in spomnila na nekatera dejanja, ki so v preteklosti obšla svet in slovesu hrvaškega nogometa naredila ogromno škodo.

Sporočilo hrvaške predsednice v hrvaškem jeziku:

''Ostro obsojam sramotno obnašanje huliganov na tekmi s Češko. Pričakujem najstrožje kazni,'' je dodal ''tehnični'' predsednik vlade Tihomir Orešković.

Strelec gola za Hrvaško: Morda je še najbolje, da nehamo igrati

Delavce, ki so pobirali pirotehnična sredstva, je presenetil tudi glasen pok topovskega udara. | Foto: Delavce, ki so pobirali pirotehnična sredstva, je presenetil tudi glasen pok topovskega udara. ''Je sploh smiselno, da igramo naprej? Težko bo nadaljevati evropsko prvenstvo. Morda je še najbolje, da nehamo igrati, kot pa da zaradi nekaj oseb tako sramotimo našo državo. Moramo najti rešitev,'' je v mikrofon hrvaške nacionalne televizije dejal Ivan Perišić, strelec prvega zadetka za Hrvaško. Bil je na robu solza, saj je razmišljal o tem, kakšne disciplinske kazni lahko doletijo njegovo reprezentanco.

Čeprav je bila na pragu druge zmage in je s številnimi mednarodnimi zvezdniki kandidat za najvišja mesta na letošnjem Euru, bi se lahko njena zgodba končala za zeleno mizo, ne pa na igrišču, kjer je bila uspešna in v dveh nastopih zbrala štiri točke. ''Kot da ne bi bil več prisoten na tekmi. Razmišljal sem le o teh dogodkih, moral pa bi igrati nogomet. Čehi so to kaznovali. Zdaj čakamo še na kazen Uefe, bomo videli, kaj bo odločila,'' je bil žalosten soigralec Samirja Handanovića pri milanskem Interju.

Strelec drugega zadetka je dodal: "Prav mogoče je, da nas bodo poslali domov," se je čudil zvezdnik Barcelone Ivan Rakitić.

Odgovori se nasmihajo v naslonjačih

"To niso navijači, ampak teroristi," je dejal hrvaški selektor Ante Čačić. | Foto: "To niso navijači, ampak teroristi," je dejal hrvaški selektor Ante Čačić. ''To niso navijači, ampak teroristi. Tisti, ki so odgovorni za to, se zdaj nasmihajo v naslonjačih. To ne koristi naši državi, našim ljudem in igralcem, ki s ponosom nosijo ta dres,'' je bil oster selektor Ante Čačić, eden izmed razlogov, zakaj najbolj skrajne navijaške skupine v zadnjem letu nočejo več stiskati pesti za reprezentanco. Prepričane so, da si je tako eminenten in odgovoren položaj prisvojil le zaradi poznanstva in prijateljstva z Zdravkom Mamićem, v njihovih očeh (pri obeh največjih navijaških skupinah na Hrvaškem, splitski Torcidi in zagrebškim Bad Blue Boys) najbolj osovraženem nogometnem delavcu. Prisoten je bil tudi v St. Etiennu in se po navijaških izgredih s tribune pogovarjal s selektorjem.

Preostale vodilne člane hrvaške krovne zveze, zlasti predsednika Davorja Šukerja, doživljajo kot Mamićevo marioneto in se trudijo, da bodo z nasilnimi sredstvi prenehali šele takrat, ko bo Hrvaška nogometna zveza dobila novo vodstvo. Slabo energijo zaradi stalnih očitkov in nesoglasij je opaziti tudi v hrvaškem prvenstvu, zlasti pa na relaciji dveh največjih mest, med prestolnico Zagrebom in Splitom, ki je v teh dneh poln negativnih sporočil, naperjenih vodstvu zveze. Šlo je celo tako daleč, da so pred tekmo s Turčijo pred mestom Trogir razvili velikanski transparent in na njem zapisali, da si od srca želijo, kako bi Hrvaška na tem Euru izgubila vse tekme.

Slaven Bilić: To je boj severa proti jugu

V tujini so se spraševali, kako je mogoče, da so navijači na štadion kljub številnim varnostnim pregledom in kontrolam spravili tolikšno število pirotehničnih sredstev. Angleži so se za pojasnilo, zakaj so hrvaški navijači na največjem nogometnem dogodku leta pokvarili idilo svoje reprezentance, obrnili na Slavena Bilića, nekdanjega hrvaškega selektorja, danes pa zelo uspešnega trenerja londonskega kluba West Ham United.

''Začelo se je pred šestimi, sedmimi, osmimi leti. Veliko navijačev je proti Hrvaški nogometni zvezi, to ni od včeraj. Verjetno smo največji sponzor Uefe, saj smo zaradi navijaških prekrškov plačali že toliko kazni. To je boj severa proti jugu. Hrvaška reprezentanca igra redko v Splitu, skoraj vedno v Zagrebu. V mlajših reprezentancah igrajo le nogometaši iz Dinama. Težava je tudi, ker so ljudje v Splitu revni,'' je pojasnil Bilić.

Kakšna kazen bo doletela hrvaško nogometno reprezentanco? Bo izključena s tekmovanja? Bo lahko nastopila v kvalifikacijah za SP 2018? | Foto: Kakšna kazen bo doletela hrvaško nogometno reprezentanco? Bo izključena s tekmovanja? Bo lahko nastopila v kvalifikacijah za SP 2018?

Navijaški izpadi, povezani s sovraštvom do zdajšnjega vodstva HNS (Mamić je podpredsednik), so v zadnjih letih zelo pogosti. Zadeva je kompleksna, večina Hrvatov pa meni, da bi bilo veliko bolje, če bi se težave reševale doma, ne pa na tako pomembnem dogodku, ki ga prenaša vsa Evropa. Petek, ki se je spogledoval z novo veliko zmago kockastih, se je sprevrgel v šok.

Zdaj sledi mučno odštevanje dni do trenutka, ko bo Uefa sporočila kazen. Najhuje pa je to, da se je takšen scenarij napovedoval, a ga ni mogel nihče preprečiti. Zato obstaja resna bojazen, da se lahko ponovi že v kratkem, morda že na tekmi tretjega kroga med Hrvaško in Španijo.

Ne spreglejte