Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
22. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

Natisni članek

Severna Irska Will Grigg Euro 2016

Sreda, 22. 6. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Zgodbe, ki jih piše EP (11.) - Will Grigg

Anonimnež, o katerem prepevajo na štadionih v Franciji

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

Will Grigg je širši javnosti popolnoma neznan nogometaš, a se je na letošnjem evropskem prvenstvu, čeprav v Franciji za Severno Irsko na treh tekmah ni odigral še niti minute, znašel v središču pozornosti. Navijači o njem na štadionih, v pubih in še kje prepevajo pesem, ki je postala pravcati hit. Zakaj?


Prejšnje zgodbe: Neil Taylor (Wales), Davor Šuker (Hrvaška), Armando Sadiku (Albanija), Marcus Rashford (Anglija), György Garics (Avstrija), Gabor Kiraly (Madžarska), Graziano Pelle (Italija), Darijo Srna (Hrvaška), Gareth Bale (Wales), Dimitri Payet (Francija). 


24-letnik se je nenadejano znašel v središču pozornosti. | Foto: 24-letnik se je nenadejano znašel v središču pozornosti. Ni ga bilo pri porazu z 0:1 proti Poljski, na klopi je obsedel pri zgodovinski zmagi z 2:0 nad Ukrajinci, igral ni niti v torek, ko so izgubili z 0:1 proti Nemčiji, a si kljub temu kot ena izmed tretjeuvrščenih reprezentanc zagotovili mesto v osmini finala, a Will Grigg je ob njihovem debitantskem nastopu na evropskih prvenstvih eden izmed osrednjih, če ne celo osrednji lik Severnih Ircev.

O anonimnem napadalcu, o katerem se je selektor Severne Irske Michael O'Neill odločal do zadnjega in ga v Francijo popeljal kot enega izmed tistih, na katere ne računa najbolj resno, navijači prepevajo na štadionih, v pubih in na ulicah. Le redkokateri severnoirski reprezentant, če sploh kdo, bo v svetu kdajkoli deležen pozornosti, sredi kakršne se je znašel ta sicer sramežljivi nogometaš.

Z vsem skupaj je začel nič hudega sluteči navijač

Vse zaradi zgodbe, ki jo je, brez kakršnihkoli visokoletečih načrtov, začel pisati strastni navijač Wigana. Kluba, ki je tudi po zaslugi 25 prvenstvenih golov po sezoni v League one (tretji razred angleškega klubskega nogometa) napredoval nazaj v ligo Champions, kakovostni razred višje.

Navdušen nad predstavami 24-letnika, ki si je v prejšnji sezoni garderobo delil s Slovencem Harisom Vučkićem, je Sean Kennedy predelal glasbeno uspešnico iz devetdesetih let prejšnjega stoletja italijanske pop ustvarjalke Gale "Freed from desire", jo spremenil v Will Grigg's on fire (Will Grigg je vroč). Zamenjal je njen refren, dodal nekaj novih verzov, v katerih opeva svojega nogometnega junaka, se posnel, video objavil na spletu in usul se je plaz.

Avtor pesmi je dobil brezplačno sezonsko vstopnico

Pesem so navijači Wigana nemudoma vzeli za svojo, predsednik kluba Dave Sharpe je bil nad njo tako navdušen, da je njenemu avtorju takoj ponudil brezplačno sezonsko vstopnico za naslednjo sezono, čez noč je postala velik hit.

"Niti v najbolj norih sanjah si nisem mislil, da bo tako," je povedal človek, ki je vse skupaj zakuhal in se zaradi tega tudi sam znašel v središču pozornosti.

Pesem se vzpenja po britanskih glasbenih lestvicah

Junak navijačev Severne Irske gole zabija za Wigan. | Foto: Junak navijačev Severne Irske gole zabija za Wigan. Glas o pesmi, ki jo prepevajo navijači Wigana, se namreč še zdaleč ni ustavil zgolj v njihovem mestu. O njej se je začelo govoriti po vsem Otoku in tudi drugje.

Šlo je celo tako daleč, da je britanski duet Blonde, ki prisega na elektronsko glasbo, posnel njeno predelavo in se z njo prebil med najbolj priljubljene pesmi britanske glasbene lestvice!

Seveda so pesem za svojo hitro vzeli tudi navijači Severne Irske, ki letos v Franciji ponosno spremljajo svoje nogometaše. Prepevali so jo v Nici, Lyonu in nazadnje v Parizu. Na štadionih, na ulicah in drugje. Povsod, kjer so stopicali.

To, da v njej opevajo nogometaša, ki v izbrani vrsti ni naredil prav veliko – do zdaj je od leta 2012, ko je debitiral v njenem dresu, v osmih nastopih zadel le enkrat – jih niti najmanj ne moti.

Prepevajo jo na ves glas, poskakujejo, se zabavajo in skrbijo za to, da se ob zdaj že ponarodeli pesmi mnogi sprašujejo: "O kom sploh pojejo?" Malo pozneje, ko dobijo odgovor, se jim večina pridruži in prepeva skupaj z njimi.

Njegov oboževalec je postal tudi svetovni prvak

"Zgodba o Willu Griggu je sijajna. Postal sem njegov oboževalec. Po tekmi se bom potrudil, da bom dobil njegov dres."

To so besede, ki jih je večer pred tekmo s Severno Irsko o njenem opevanem nogometašu izrekel Mats Hummels. Dolgoletni branilec svetovnih prvakov Nemcev, za katerega je münchenski Bayern pred kratkim odštel skoraj 40 milijonov evrov.

Tudi on se ni mogel izogniti vprašanjem o nogometašu, ki še nikoli ni igral v višjem razredu, kot je po kakovosti tretja angleška liga.

V Franciji smo ga do zdaj videvali le na treningih. Bo v nadaljevanju dobil priložnost tudi na tekmi? | Foto: V Franciji smo ga do zdaj videvali le na treningih. Bo v nadaljevanju dobil priložnost tudi na tekmi?

Kaj bo šele, če bo dobil priložnost in jo izkoristil

Igral je za klube, kot so Stratford Town, Walsall, Brentford, Milton Keynes Dons in zdaj Wigan, a je trenutno najbolj priljubljen severnoirski nogometaš in eden izmed redkih iz države, ki je svetu dala legendarnega Georga Besta, o katerem govorijo tudi v tujini. V zadnjem času, ko je nogomet, vsaj v Evropi, v središču pozornosti, še toliko bolj.  

Da, tudi to so zgodbe, ki jih pišejo evropska prvenstva in nogomet. In kakšno nadaljevanje bi šele dobila, če bi njen glavni junak v Franciji priložnost dočakal tudi na igrišču, jo izkoristil, zabil gol, Severne Irce na tem prvenstvu popeljal še dlje in potrdil, da verz v tako zelo priljubljeni pesmi ne govori tja v en dan. Ne upamo si niti pomisliti … 

Ne spreglejte