Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
5. 7. 2016,
15.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Euro 2016 Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Gareth Bale

Torek, 5. 7. 2016, 15.30

6 let, 6 mesecev

V polfinalu zvezdnika madridskega Reala vsak na svoji strani

Priložnost, da Gareth Bale dokončno stopi iz sence Cristiana Ronalda

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Sredina tekma polfinala letošnjega evropskega prvenstva med Walesom in Portugalsko bo tudi obračun dveh najdražjih igralcev v zgodovini nogometa, Garetha Bala in Cristiana Ronalda.

 

Gareth Bale in prijatelji, Cristiano Ronaldo in pomagači. Tudi tako je marsikdo opisal reprezentanci Walesa in Portugalske pred začetkom prvenstva. Reprezentanci, ki poleg njiju nimata izrazitih zvezdnikov, a imata dva najdražja posameznika v zgodovini nogometa, za nameček soigralca. Real Madrid je pred tremi leti za Valižana odštel rekorden 101 milijon evrov. Še štiri leta pred tem je v klub za takrat rekordnih 94 milijonov prišel portugalski zvezdnik.

Z madridskim Realom sta bila v zadnjih treh letih dvakrat evropska prvaka. | Foto: Z madridskim Realom sta bila v zadnjih treh letih dvakrat evropska prvaka.

Portugalčevih 163 proti Valižanovim 58 golom

Od takrat naprej sta zvezdnika skupaj osvojila dva naslova evropskega prvaka, zmagala na klubskem svetovnem pokalu, v evropskem superpokalu in španskem pokalu. Real je lovorike v veliki meri osvajal prav zaradi njiju.

Bale je v tem času na 123 nastopih v vseh tekmovanjih zabil 58 golov in dodal 46 podaj, ki jih je dokaj enakomerno razporedil med vse tri sezone. Ronaldo, s kar 364 goli je najboljši strelec v zgodovini Reala, je v tem času dosegel neverjetnih 163 golov.

Zasenčil ga je tudi v prejšnji sezoni, predvsem v ligi prvakov

V ligi prvakov je dosegel neverjetnih 16 golov. | Foto: V ligi prvakov je dosegel neverjetnih 16 golov. V prejšnji sezoni je bil Ronaldo na svoji siceršnji ravni, ki smo je vajeni v zadnjih letih. V vseh tekmovanjih skupaj je zabil kar 51 golov na vsega 48 tekmah. Blestel je predvsem v ligi prvakov: na 12 tekmah je zabil 16 golov. Bale, ki je imel nekaj težav s poškodbami, je v ligi na 23 tekmah zbral 19 golov in 11 podaj. V ligi prvakov se na osmih tekmah ni vpisal med strelce.

Valižan, ki je pet let mlajši od Ronalda in naj bi bil tisti, ki bo v prihodnosti pri madridskem nogometnem velikanu prevzel vajeti v svoje roke, je bil vsa tri leta v senci svojega zvezdniškega soigralca. Namigovali so tudi na to, da se ne razumeta najbolje, a po uspešnih sezonah so tudi takšne govorice potihnile.

Zdaj, na evropskem prvenstvu, bosta vsak na svoji strani. Pred tekmo, vsaj tako pravita, se nista slišala, na igrišču v Lyonu se bosta pred prvim sodnikovim žvižgom prav gotovo pozdravila, potem bo šlo zares. Vsak svoji ekipi bosta skušala na poti do finala pomagati po najboljših močeh. Bale je z Walesom debitant na evropskih prvenstvih, Ronaldo je s Portugalsko vseskozi prisoten, kar nekajkrat je prišel že zelo daleč, a še nikoli do konca. Letos verjame in upa, da mu bo uspelo prav to.

Na pravega Cristiana Ronalda Portugalci še čakajo. | Foto: Na pravega Cristiana Ronalda Portugalci še čakajo. Bale blesti, na Ronalda še čakamo

Na letošnjem evropskem prvenstvu je Bale dosegel tri gole in prispeval podajo, Ronaldo je zadel dvakrat in dvakrat podal. Podobna učinkovitost, a Valižan je vseeno bolj v ospredju in je za zdaj zasenčil zvezdniškega soigralca. Zadel je prav na vsaki tekmi skupinskega dela tekmovanja in podal za gol za zmago nad Severno Irsko v osmini finala. V četrtfinalu je, čeprav je Wales zadel trikrat, njegova statistika pri zmagi nad Belgijo s 3:1 ostala prazna.

Pri Ronaldu je bilo tako na treh tekmah. Dodobra jo je napolnil na odločilni tekmi zadnjega kroga skupinskega dela, ko se je pri remiju z Madžarsko s 3:3 izkazal z dvema goloma in podajo. To so mu pripisali tudi pri zmagi nad Hrvaško v osmini finala po podaljških, ko je po njegovem odbitem strelu gol za zmago dosegel Ricardo Quaresma.

Gareth Bale je Wales popeljal do zgodovinskega uspeha. Ga lahko odvleče še naprej? | Foto: Gareth Bale je Wales popeljal do zgodovinskega uspeha. Ga lahko odvleče še naprej?

Ga bo, vsaj za nekaj tednov, dokončno zasenčil?

Če bi Bale zablestel tudi v polfinalu in Wales prek Ronaldove Portugalske popeljal do velikega finala, bi prav gotovo dokončno stopil iz sence enega izmed najboljših igralcev v zgodovini nogometa. Vsaj za nekaj časa. Do začetka priprav Reala na novo sezono, ko bo ne glede na vse zgodba spet podobna, kot je bila do zdaj. V glavnih vlogah bo spet zvezdniški Portugalec.

Ne spreglejte