Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
1. 7. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Romelu Lukaku Belgija Euro 2016 Jordan Lukaku

Petek, 1. 7. 2016, 16.00

6 let, 6 mesecev

Zgodbe, ki jih piše EP (22.) – Brata Lukaku

Brata, ki ne moreta eden brez drugega, bi lahko danes spisala posebno pravljico

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Usoda je hotela, da bosta v četrtfinalu evropskega prvenstva moči proti Walesu združila brata Lukaku, saj se je zaradi poškodbe gležnja prvenstvo že končalo za nesrečnega Jana Vertonghena. Če je Romelu standardni član prve ekipe Belgije, pa je njegov brat Jordan do zdaj le sedel na klopi za rezerviste. Danes bo drugače.

Prejšnje zgodbe: Renato Sanches (Portugalska), Jakub Blaszczykowski (Poljska), Ricardo Quaresma (Portugalska), Kolbeinn Sigthorsson (Islandija), Gianluigi Buffon (Italija), Theodor Elmar Bjarnason (Islandija), Hrvoje Ćustić/Danijel Subašić (Hrvaška), Zlatan Ibrahimović (Švedska), IslandijaAnte Čačić (Hrvaška), Will Grigg (Severna Irska)Neil Taylor (Wales), Davor Šuker (Hrvaška), Armando Sadiku (Albanija), Marcus Rashford (Anglija), György Garics (Avstrija), Gabor Kiraly (Madžarska), Graziano Pelle (Italija), Darijo Srna (Hrvaška), Gareth Bale (Wales), Dimitri Payet (Francija)

Če je Romelu že dolgo na nogometnem zemljevidu in velja za enega najboljših mladih napadalcev na svetu, o njegovem dve leti mlajšem bratu Jordanu še nismo slišali veliko. Čeprav imata istega očeta, Roger je za Kongo igral tudi v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu 1994 v ZDA, je Jordan kar 13 centimetrov nižji od Romeluja, kar je najbrž razlog, da je eden strah in trepetu v napadu, drugi pa teče gor in dol na boku obrambe.

Če je Romelu za belgijsko reprezentanco debitiral že leta 2010 na prijateljski tekmi proti Hrvaški, nekaj mesecev pozneje pa je proti Rusiji zabil že prvi zadetek, je njegov brat ognjeni krst doživel šele v kvalifikacijah za nastop v Franciji proti Andori, ki jo je Belgija dobila s 4:1. Romelu takrat ni igral, zato pa sta brata pri rdečih vragih prvič združila moči na prijateljskem srečanju proti Portugalski, kar je bilo nekaj posebnega.

Sanjala sta o tem

"Oba sva sanjala o tem, že odkar sva bila majhna. Tudi ekipa je bila vesela za naju in čeprav smo izgubili, nama to ni pokvarilo tega posebnega trenutka," je po tekmi proti Portugalcem povedal starejši Lukaku, ki je dosegel tudi edini zadetek Belgije, podal pa mu je ravno brat.

"Vesel sem, da lahko predstavljam Belgijo. To, da  lahko igram skupaj z bratom, pa vse skupaj naredi še bolj posebno," je po čustvenem dogodku dodal Jordan.

Jordan Lukaku je za belgijsko reprezentanco debitiral leta 2015, a nima vodilne vloge. Po poškodbi Jana Vertonghna bo dobil priložnost kar v četrtfinalu. | Foto: Jordan Lukaku je za belgijsko reprezentanco debitiral leta 2015, a nima vodilne vloge. Po poškodbi Jana Vertonghna bo dobil priložnost kar v četrtfinalu.

Niti blizu starejšega brata, a …

Če je Romeluja že leta 2011 kupili Chelsea, je Jordan še vedno v belgijski ligi in igra za Oostende. "Mlad sem še, še vedno se učim, a napredujem iz dneva v dan. Po prihodu trenerja Yvesa Vanderhaegheja imam več svobode, tako v fazi obrambe kot tudi napada," se ne obremenjuje s tem, da še ni tam, kjer je njegov brat, ki pa je nasprotnega mnenja. 

"Po tehnični plati je veliko boljši od mene, a tudi fizično ne zaostaja veliko. Vse ima," je brata, kako tudi ne, pohvalil Romelu.

Tako Romelu kot Jordan, čeprav sta v mladinskih selekcijah igrala tudi za nekatere druge klube, sta se pravih nogometnih korakov naučila pri Anderlechtu. Njuna velika želja je, da bi enkrat v prihodnosti igrala tudi v istem klubu, a za zdaj to še ni realno.

 

❤️ always together

A photo posted by Romelu Lukaku Bolingoli🇨🇩🇧🇪 (@romelulukakubolingoli10) on

Različna od drugih bratov in sester

Čeprav ne igrata v isti državi, je njuna vez nerazdružljiva. "Zelo blizu sva si. Nimava drugih bratov in sester, zato si lahko predstavljate, kako sva preživela mladost. Vse sva okusila skupaj. Starša sta nama priskrbela prijazno okolje za odraščanje, saj vemo, kako težko je v Kongu. Če pogledam, kakšen odnos imajo drugi bratje in sestre, ni to nič v primerjavi z nama. Ne moreva drug brez drugega," je močno vez z bratom opisal Jordan, ki ima tudi zanimivo pričesko, na katero je, kot sam pravi, zelo navezan.

"Lase si puščam rasti več kot deset let. Rad jih imam, saj me to naredi takega, kot sem v resnici. Včasih so malce skuštrani, a obenem zelo kul. To sem pač jaz," je sklenil mlajši od bratov Lukaku, ki bo danes skupaj z Romelujem z Belgijo lovil polfinale. 

Sloviti "dredlocksi" mlajšega od bratov Lukaku, ki ga še poudarijo in naredijo takega, kot je. | Foto: Sloviti "dredlocksi" mlajšega od bratov Lukaku, ki ga še poudarijo in naredijo takega, kot je.

Bomo nocoj priča novi lepi zgodbi?

Po poškodbi Jana Vertonghna bo na levi strani obrambe skoraj zagotovo Jordan. V primeru zmage nad Walesom in ob uvrstitvi med štiri najboljše bi bila to prav posebna zgodba. Če pa bi oba od bratov Lukaku sodelovala še pri zadetkih, še toliko bolj. Romelu je do zdaj za belgijsko reprezentanco dosegel 14 zadetkov, Jordan pa na štirih nastopih še nobenega. Bo prav danes tisti dan?

Ne spreglejte