SiolNET. Sportal EP 2016
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Evropski nogometni prvaki

V portugalski vitrini po pariškem čudežu ni več pajčevine

0,60

termometer

Nogometaši Portugalske so uresničili dolgoletne sanje in se po zmagi nad Francijo (1:0) povzpeli na evropski vrh. To je njihov prvi naslov, na seznamu evropskih prvakov pa so se pridružili devetim državam. Francija ostaja pri dveh naslovih.

V nedeljo se je končalo 15. evropsko prvenstvo v nogometu. Izbranci Fernanda Santosa so v finalu na Stade de Franceu po podaljških premagali Francijo (1:0) in se vpisali v zgodovino, saj je to prvi naslov Portugalske na velikem tekmovanju.

Na večni lestvici evropskih prvakov ostajata s tremi lovorikami na vrhu Španija in Nemčija, ki je bila dvakrat najboljša kot Zvezna Republika Nemčija (ZRN). Francija ostaja pri dveh naslovih, po enkrat pa so bile najboljše Sovjetska zveza, Češkoslovaška (omenjenih držav ni več, njuni naslednici sta Rusija in Češka), Italija, Nizozemska, Danska in Grčija.

Prav Grki so bili tisti, ki so leta 2004 preprečili veselje Portugalcem. Takrat so Cristiano Ronaldo in druščina zaigrali doma in se prvič v zgodovini uvrstili v finale, dvanajst let pozneje pa so uresničili sanje in se povzpeli na najvišjo lovoriko. Portugalcem je uspelo kljub zgodnji poškodbi najboljšega igralca Ronalda, ki je moral igrišče zapustiti že po 25 minutah.

Gostitelj in leto Finale Prizorišče finala
Francija 1960 Sovjetska zveza : Jugoslavija 2:1 po podaljških Park princev, Pariz
Španija 1964 Španija : Sovjetska zveza 2:1 Santiago Bernabeu, Madrid
Italija 1968 Italija : Jugoslavija 2:0 (ponovljena tekma, prva 1:1) OIimpijski štadion, Rim
Belgija 1972 ZRN : Sovjetska zveza 3:1 Heysel, Bruselj
Jugoslavija 1976 Češkoslovaška : ZRN 7:5 po 11-m (2:2) Marakana, Beograd
Italija 1980 ZRN : Belgija 3:1 OIimpijski štadion, Rim
Francija 1984 Francija : Španija 2:0 Park princev, Pariz
ZRN 1988 Nizozemska : Sovjetska zveza 2:0 Olimpijski štadion, München
Švedska 1992 Danska : Nemčija 2:0 Ullevi, Göteborg
Anglija 1996 Nemčija : Češka 2:1, igrali so se podaljški (zlati gol) Wembley, London
Belgija/Nizozemska 2000 Francija : Italija 2:1, igrali so se podaljški (zlati gol) De Kuip, Rotterdam
Portugalska 2004 Grčija : Portugalska 1:0 Luz, Lizbona
Avstrija/Švica 2008 Španija : Nemčija 1:0 Ernst Happel Stadion, Dunaj
Poljska/Ukrajina 2012 Španija : Italija 4:0 Olimpijski štadion, Kijev
Francija 2016 Portugalska : Francija 1:0 po podaljških Stade de France, Pariz

Veselje Portugalcev po zadetku Ederja v 109. minuti. Veselje Portugalcev po zadetku Ederja v 109. minuti. Foto: Reuters V St. Denisu je bil 10. julija 2016 odigran prvi finale v zgodovini evropskih prvenstev, v katerem po rednem delu ni bilo zadetkov. Na prejšnjem finalu v Kijevu so padli kar štirje goli, vsi so končali v italijanski mreži, na Stade de France pa so strelci mirovali vse do 108. minute, ko je zlata vreden zadetek za Portugalsko dosegel rezervist Eder. Če bi Portugalska izgubila tudi v drugem finalu evropskega prvenstva, bi se na lestvici največjih poražencev izenačila z Jugoslavijo, ki se je v finalu Eura znašla na prvi in tretji izvedbi, a ostala brez naslova.

Če bi postala prvakinja Francija, bi osvojila tretjo evropsko krono, ponovno pa bi jo dočakala po 16 letih. Prvič je bila najboljša leta 1984 na domačem prizorišču, leta 2000 pa je zmagala v Belgiji in na Nizozemskem. Portugalska ji je preprečila, da bi ponovila zgodovino in se veselila nove evropske krone po 16 letih. Portugalska je postala deseta država, ki se lahko pohvali z evropskim prvakom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 88
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin