Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 10. 2023,
4.00

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

na današnji dan Francija Pariz Bojan Prašnikar Željko Milinović Bode Miller

Četrtek, 12. 10. 2023, 4.00

3 mesece, 3 tedne

Na današnji dan (12. oktober) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Primož Roglič Lotto-Jumbo 2016 | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

... leta 2015 je Primož Roglič, nekdanji smučarski skakalec, ki se je v kratkem času prelevil v odličnega kolesarja, zapustil novomeško Adrio Mobil in se preselil v nizozemsko ekipo svetovne serije Lotto-Jumbo. Z ekipo, ki se je kasneje preimenovala v Jumbo-Vismo je osvojil 74 profesionalnih zmag, po koncu sezone 2023 pa je ekipo zapustil. 

... leta 2019 je nekdaj najhitrejši maratonec vseh časov Eliud Kipchoge na ekshibicijskem teku na Dunaju premagal čarobno mejo in 42.195 metrov kot prvi v zgodovini pretekel v manj kot dveh urah. Njegov čas 1;59:40  pa ni bil priznan kot uradni svetovni rekord. 

Ta mora biti namreč dosežen na uradni prireditvi, medtem ko pa je bil to "laboratorijski" preizkus človeških zmogljivosti. Kipchoge je imel namreč ob sebi narekovalce tempa, ki so se v skorajda vojaških formacijah stalno menjavali med seboj, pijačo je prejemal kar s kolesa, poleg tega pa so organizatorji z določitvijo dneva in ure teka odlašali vse do zadnjega trenutka, saj so čakali idealne vremenske razmere. 

"Vedel sem, da je mogoče. Hvala vsem, ki so mi pomagali. Skupaj smo se vpisali v zgodovino," je ob koncu dejal izjemni Kenijec.

... leta 2002 je slovenska nogometna reprezentanca s takratnim selektorjem Bojanom Prašnikarjem gostovala v Parizu, kjer je igrala tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2004. Francozi so zmagali s 5:0 in slovenskim nogometašem prizadejali najhujši poraz v zgodovini.

Slovenci so tekmo s francoskimi zvezdniki, ki jim je na igrišču poveljeval legendarni Zinedine Zidane, začeli plašno, domači pa so na krilih navijačev, ki so zapolnili tribune štadiona Stade de Francea, to hitro izkoristili.

Že v deveti minuti tekme sta Patrick Vieira in Steve Marlet odigrala lepo akcijo, Vieira se je sam znašel v slovenskem kazenskem prostoru, vratar Marko Simeunovič pa je bil brez moči.

Razpoloženi Marlet je zadel v 35. in 64. minuti. Slovence pa sta dokončno potopila Sylvain Wiltord (79.) in Sidney Govou (87.).


Zgodilo se je še:

Leta 1902 je madžarska nogometna reprezentanca odigrala prvo tekmo v zgodovini. Na Dunaju se je pomerila z Avstrijo in izgubila z 0:5.

Leta 1968 so se v Mexico Cityju odprle 19. poletne olimpijske igre.

Leta 1982 je Anglija na povratni tekmi finala evropskega nogometnega prvenstva do 21 let v Bremnu izgubila proti Zahodni Nemčiji z 2:3, kar je pomenilo, da je s skupnim izidom 5:4 osvojila naslov prvaka.

Leta 1991 je na prijateljski nogometni tekmi proti Luksemburgu v gosteh (1:1) prvič za Portugalsko nastopil legendarni Luis Figo, ki je v reprezentanci skupaj zbral rekordnih 127 tekem v portugalski izbrani vrsti. Zabil je 32 golov.

Leta 1997 je na 256 kilometrov dolgi cestni kolesarski dirki v San Sebastianu naslov svetovnega prvaka osvojil Francoz Laurent Brochard. To je bila zadnja francoska zmaga na cestnih dirkah svetovnih prvenstev.

Leta 1999 je umrl legendarni ameriški košarkar Wilt Chamberlain. Osupljiv je njegov dosežek z 2. marca 1962, ko je v dresu Philadelphie moštvu New York Knicks nasul sto točk. Chamberlain je še vedno edini košarkar, ki je v eni sezoni lige NBA dosegel štiri tisoč točk.

Leta 1996 je umrl francoski teniški igralec Jean Rene Lacoste. V karieri je dobil deset turnirjev za grand slam, šestkrat pa je bil finalist. Velja za enega najboljših francoskih igralcev vseh časov.

Leta 2003 je Nemec Michael Schumacher po dirki za VN Japonske v Suzuki osvojil svoj šesti naslov svetovnega prvaka. S tem je postal prvi voznik formule 1, ki mu je uspelo kaj takšnega. Prehitel je Argentinca Juana Manuela Fangia, ki si je privozil pet naslovov (1951, 1954–57).

Leta 2003 je na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu v Hamiltonu na cestni dirki zmagal Španec Igor Astarloa. Najboljši od štirih Slovencev je bil Tadej Valjavec na 19. mestu.

Leta 2005 je slovenska nogometna reprezentanca pod vodstvom Branka Oblaka igrala zadnjo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki ni odločala o ničemer. V Celju je pred devet tisoč navijači gostila Škotsko in izgubila z 0:3. Na tej tekmi je zadnjič v reprezentanci zaigral Ermin Šiljak (48 tekem/ 14 golov).

Leta 2008 se je ukrajinski boksar z vzdevkom "doktor železna pest", Vitalij Kličko,  po skoraj štiriletnem premoru nadvse uspešno vrnil v boksarski ring. S tehničnim knockoutom je v deveti rundi premagal Nigerijca Samuela Peterja. Tako je Kličko ubranil naslov svetovnega prvaka po verziji WBC v supertežki kategoriji.

Leta 2012 se je po novih odkritjih, povezanih z razširjeno zlorabo dopinga v kolesarstvu belgijski strokovnjak Johan Bruyneel poslovil kot vodja moštva RadioShack Nissan Trek. Ime nekdanjega športnega direktorja Astane in vodja prejšnjega moštva RadioShack se je namreč pojavilo v obremenilnih dokumentih ameriške protidopinške agencije (Usada). Ti so razkrili sistematično zlorabo dopinga v ameriškem moštvu US Postal, ko je zanj kolesaril nekdanji as Lance Armstrong, Bruyneel pa je bil v njem športni direktor.

Leta 2013 je slovenska športna plezalka Mina Markovič zmagala na peti tekmi svetovnega pokala v težavnosti v južnokorejskem Mokpoju.

Leta 2014 sta slovenska športna plezalca Mina Markovič in Domen Škofic na tekmi svetovnega pokala v južnokorejskem Mokpoju  stopila na zmagovalni oder. Markovičeva je zmagala, Škofic pa je bil drugi. 

Leta 2014 je španski motociklist Marc Marquez (Honda) z drugim mestom na dirki razreda MotoGP za veliko nagrado Japonske v Motegiju že privozil naslov svetovnega prvaka elitnega razreda. To je bnil njegov drugi zaporedni naslov prvaka.

Leta 2014 je maksijadrnica slovenskega poslovneža Igorja Simčiča, Esimit Europa 2, ki je tekmovala pod evropsko zastavo, njen krmar pa je bil sloviti nemški jadralec Jochen Schümann, zmagala na tradicionalni jadralski regati Barcolana. Jadrnica Esimit Europa je zmagala še petič po vrsti na tej regati, v svoji že 46. izvedbi.

Leta 2015 je norveški šahist Magnus Carlsen svojo kakovost potrdil tudi v hitropotezni različici. Na svetovnem prvenstvu v Berlinu je v 15 partijah zmagal z 11,5 točke in najbližjega zasledovalca prehitel za celo točko. Za 24-letnim Norvežanom je drugo mesto osvojil Rus Jan Nepomnijašči, tretji je bil Tejmur Radjabov iz Azerbajdžana.

Leta 2020 so košarkarji moštva Los Angeles Lakers osvojili naslov prvakov lige NBA. Na šesti tekmi finala so s 106:93 premagali moštvo Miami Heat in osvojili 17. naslov v zgodovini tekmovanja. S tem so se na večni lestvici na vrhu izenačili z Boston Celtics. Miamiju na šesti tekmi ni pomagala niti vrnitev slovenskega zvezdnika Gorana Dragića.


Rodili so se:

1964 nekdanji slovenski smučar prostega sloga Aleksander Peternel
1966
nekdanji argentinski nogometaš Roberto Nestor Sensini
1969
nekdanji slovenski nogometaš Željko Milinović
1971
nekdanji slovenski odbojkar, zdaj trener Gregor Rozman
1975
nekdanja ameriška atletinja Marion Jones
1975
nekdanji slovenski rokometaš Dušan Podpečan
1976
nekdanja švedska atletinja Kajsa Bergqvist
1977
nekdanji ameriški alpski smučar Bode Miller
1978
nekdanji slovenski hokejist Goran Petronijević
1980
nekdanji slovenski nogometaš Aleš Bagola
1986
slovenski nogometaš Tomaž Adlešič
1986 
urugvajski nogometaš Cristhian Stuani
1986 nogometaš iz Slonokoščene obale Abdoulaye Diarra
1991 
slovenski rokometaš Miha Zarabec
1994 slovenska nogometašica Pamela Begić
1994 ameriška plavalka Olivia Smoliga
1994 karateist iz BiH Ivan Klepić
1997 srbski nogometaš Nikola Milenković
2005 
slovenski odbojkar Jošt Kržič

Srečko Katanec
Sportal Na današnji dan (11. oktober) …
Tokio 1964 olimpijske igre
Sportal Na današnji dan (10. oktober) …
Sportal Na današnji dan (9. oktober) ...
Michael Schumacher - Ferrari 2000
Sportal Na današnji dan (8. oktober) ...
Jackie Stewart
Sportal Na današnji dan (7. oktober) ...
Ne spreglejte