SiolNET. Sportal Drugi športi
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger
koronavirus

Odpoved OI bi zavarovalnice močno udarila po žepu

0,18

termometer

olimpijske igre tokio 2020
Če bi prišlo do odpovedi OI, bi morale zavarovalnice globoko seči v žep, gre za milijonske vsote v trimestnih številkah. Foto: Reuters

Zaradi epidemije koronavirusa so povsod po svetu odpovedali številne športne dogodke, podobno grozi tudi olimpijskim igram v Tokiu. Če bi do tega prišlo, bi morale zavarovalnice globoko seči v žep, gre za milijonske vsote v trimestnih številkah.

Krogi vprašaj Sportal Grki pripravljajo olimpijsko plamenico, Japonci pa …

Japonska vlada Shinza Abeja je v prizadevanjih za zajezitev epidemije odredila odpoved številnih športnih prireditev, a je obljubila izvedbo olimpijskih iger, v katere je Japonska vložila približno 12 milijard dolarjev.

Na olimpijskih igrah med 24. julijem in 9. avgustom pričakujejo več kot 11.000 športnikov, še 4400 pa na paraolimpijskih igrah, ki bodo sledile. Tak je vsaj načrt. Vendar odpoved zaradi koronavirusa še ni izključena. Iz Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) so sporočili, da imajo za dokončno odločitev še dva do tri mesece časa.

Mok ne bo nasprotoval odločitvam Svetovne zdravstvene organizacije in vlad

"Prepričan sem, da Mok ne bo sprejel nobene odločitve, ki bi bila v nasprotju z odločitvami Svetovne zdravstvene organizacije in vlad. Vprašanje pandemije je veliko bolj pomembno kot izvedba določenega športnega dogodka, celo če gre za tako velikega, kot so olimpijske igre," je pred dnevi povedal podpredsednik Moka Richard Pound.

Tokio, olimpijski ogenj Sportal Zaradi koronavirusa okrnjen tudi sprejem olimpijskega ognja

Milijoni dolarjev

Mok po poročanju portala Insurance Journal za primer odpovedi vsake olimpijske igre zavaruje za približno 800 milijonov dolarjev, kar zadošča za pokritje večino njegovega približno eno milijardo dolarjev visokega vložka v vsakokratnega gostitelja prireditve. Zavarovalna premija se po ocenah strokovnjakov giblje med dvema in tremi odstotki, kar za olimpijske igre v Tokiu pomeni račun v višini približno 24 milijonov dolarjev.

Sicer ne vsa, vendar pa večina zavarovanj za primer odpovedi velikih prireditev predvideva tudi kritje za primer pandemije, so povedali pri nemški zavarovalnici Allianz, ki ima z Mokom sklenjeno pogodbo o zavarovanju olimpijskih iger v obdobju med letoma 2021 in 2028, ne pa še letošnjih v Tokiu.

Japonci so zaradi vojne leta 1940 odpovedali tako poletne kot zimske olimpijske igre. Japonci so zaradi vojne leta 1940 odpovedali tako poletne kot zimske olimpijske igre. Foto: Reuters

Japonci dvakrat odpovedali OI

Japonska je morala že dvakrat odpovedati olimpijske igre. Leta 1940 bi morala srečanje olimpijskih športnikov gostiti tako poleti kot pozimi, a sta jih tako Tokio (poletne) kot Sapporo (zimske) zaradi japonsko-kitajske vojne odpovedala. Kot nadomestni prizorišči so bili nato izbrani Helsinki (poletne) ter St. Moritz in Garmisch (zimske), a je organizatorjem načrte prekrižala druga svetovna vojna. Enako velja za igre leta 1944.

Morebitna odpoved bi prizadela tudi sponzorje. V Londonu leta 2012 so plačali milijardo evrov (brez televizijskih prenosov), v Tokiu naj bi ta številka dosegla tri milijarde evrov. Poleg tega je treba prišteti še zavarovalne police organizatorjev potovanj, hotelirjev, televizijskih postaj in proizvajalcev navijaških artiklov. Analitiki pri finančni družbi Jefferies ocenjujejo skupno zavarovalno vsoto v zvezi z olimpijskimi igrami 2020 na več kot dve milijardi dolarjev.

Preberite še:

Ilka Štuhec Sportal Za Ilko in tekmice konec sezone Jesenice - Olimpija Sportal Koronavirus: nič ne bo z napovedanim začetkom četrtfinala Alpske lige Luka Elsner Sportal Elsnerjeva četa do velike točke v Marseillu, koronavirus odpihnil tekmo v Strasbourgu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin