Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 3. 2020,
13.22

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Tokio 2020

Petek, 6. 3. 2020, 13.22

4 leta, 1 mesec

Zaradi koronavirusa okrnjen tudi sprejem olimpijskega ognja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Tokio, olimpijski ogenj | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Prireditelji olimpijskih iger v Tokiu so sporočili, da bodo zaradi previdnostnih ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, skrajšali slovesnost ob prihodu olimpijskega ognja na Japonsko. Plamenica bo tja pripotovala 19. marca, teden dni prej pa bo v antični Olimpiji tradicionalni prižig ognja za letošnje igre.

Slovesnost ob prihodu plamenice z olimpijskim ognjem je na Japonskem načrtovana za 20. marec v Miyagiju. Yoshiro Mori, predsednik organizacijskega odbora iger, pa je danes sporočil, da jo bodo skrajšali in spremenili. Med drugim so zaradi varnosti opustili prvotno načrtovano pot 140 japonskih otrok v Grčijo, od koder naj bi potem spremljali plamenico nazaj v domovino.

"Odločitev je bila težka. Zaskrbljeni smo, a v sodelovanju z vlado si prizadevamo, da bi obvladali razmere. Mislim, da smo dovolj močni, da bomo na koncu zmagali," je o temi, ki je zadnje čase zasenčila vse športno dogajanje, dejal Mori.

Nekaj sprememb pa se obeta tudi na slovesnosti v Grčiji. Kot poročajo tamkajšnji mediji, so zaradi koronavirusa tudi v grškem olimpijskem komiteju prilagodili dejavnosti oziroma na prvo mesto postavili varnost in zdravje.

Za sam glavni dogodek 12. marca bodo močno omejili število akreditacij oziroma vstop na prizorišče

Ogenj bodo v antični Olimpiji prižgali 12. marca, dan prej bo potekala generalka. Ta bo tokrat zaprta za javnost, tudi za sam glavni dogodek 12. marca pa bodo močno omejili število akreditacij oziroma vstop na prizorišče. Za zdaj načrtovana sedemdnevna pot ognja po Grčiji še ni odpovedana, so pa prireditelji svetovali lokalnim oblastem v krajih, kjer bi se bakla morala ustaviti, naj ne pripravljajo večjih dogodkov z udeležbo gledalcev.

Po prihodu na Japonsko se bo pot plamenice začela 26. marca v prefekturi Fukushima, predvidoma bo obiskala vseh 47 prefektur in na olimpijski stadion v Tokiu po načrtih prispela 24. julija. Za zdaj Mori še ni potrdil, da bi zaradi koronavirusa razmišljali o spremembah trase.

Ne spreglejte