Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

orkester California Golden Bears Stanford Cardinal ameriški nogomet skok v športno preteklost

Nedelja, 27. 1. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

Skok v športno preteklost

Za zmagoviti "touchdown" se je moral prebiti skozi orkester #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

Univerzitetni moštvi Stanford Cardinal in California Golden Bears sta 20. novembra leta 1982 pripravili enega najbolj norih zaključkov tekme v ameriškem nogometu. Nogometaš Californie se je moral za odločilni zadetek t. i. "touchdown" za zmago v izdihljajih tekme prebiti mimo glasbenikov Stanfordskega orkestra, ki so na igrišču že praznovali zmago svoje ekipe.

"Orkester je na igrišču!," se je ves iz sebe drl komentator prenosa Joe Starky, ko se je nogometaš Univerze California Kevin Moen prebijal mimo članov Stanfordske pihalne godbe, ki so zasedli končno cono. V gneči in popolni zmedi je Moen enemu od glasbenikov iz rok izbil saksofon ter na tla podrl pozavnista Garyja Tyrrella in dosegel "touchdown", ki še danes velja za enega najosupljivejših.

Edini posnetek dogajanja na zagrizenem kalifornijskem univerzitetnem derbiju je eden najslavnejših in najbolj gledanih videozapisov ameriškega nogometa. Zadnja minuta tekme na domačem štadionu univerze California je bila nora. Gostje so na krilih slavnega podajalca Johna Elwayja, ki je igral svojo zadnjo univerzitetno tekmo, s poznim "touchdownom" tekmo izenačili na 19:19, nato pa po prostem strelu še povedli z 20:19 in na uri tekmecem pustili le še štiri sekunde.

Reši jih lahko le še čudež?

Nogometaši Stanforda so se že veselili zmage in zaradi nešportnega vedenja dobili kazen 15 jardov. "Medvede zdaj lahko reši le še čudež," je komentiral Starky, "kicker" Stanforda Mark Harmon pa je žogo tekmecem vrnil z nizko in kratko podajo. Žogo je ujel Kevin Moen, jo vrgel soigralcu Richardu Rodgersu, ta pa Dwightu Garnerju, ki je je stekel proti Stanfordovi končni coni. Po le nekaj jardih je naletel na obrambni zid, a žogo še vrnil Rodgersu.

V tem trenutku so bili nogometaši Stanforda prepričani, da je tekme konec, da se je Garner pri sprejemu žoge s kolenom že dotaknil tal in jo tako predal njim. Gostujoči navijači so se veselili, na igrišče je že stekel 144-članski Stanfordski orkester, a sodniške piščalke so ostale neme, zato so igralci Californie nadaljevali igro.

Zadnja podaja na slepo in že v gneči civilistov

Rodgers se je izmuznil branilcu, podal kolegu Marietu Fordu, ki se je ob prebijanju proti Stanfordovi končni coni že srečeval s "civilisti", preden so ga ustavili vse redkejši branilci Calofornie, je žogo prek rame vrgel na slepo. V gneči - v končni coni je bila v tem trenutku že množica zbeganih glasbenikov, navijačic, nekaj gledalcev, pa "vsaj 11 Stanfordovih rezervistov", ki med igro ne bi smeli stopiti na igrišče - jo je spet ujel Moen in dosegel "touchdown".

Sodniki so se pomenili na sredini igrišča, glavni Charles Moffet pa je navkljub glasnemu protestiranju Stanfordove klopi, priznal "touchdown" Californii in gledalcem na štadionu Californiam Memorial se je odtrgalo. "Kolege sem vprašal, ali je bilo vseh pet podaj legalnih. Vsi so mi odgovorili, da so bile. Vprašal sem jih, ali je kdo piskal. Rekli so ne. Nato pa mi je linijski sodnik Gordon Riese dejal: Charlie, fant je dosegel zadetek. Ob tem mi je odleglo, mirne vesti sem priznal zadetek in zmago Californie. Če 'touchdowna' ne bi dosegli sami, bi jim ga moral dosoditi jaz, saj je bil Stanford v prekršku, ker so bili na igrišču igralci, ki jih tam ne bi smelo biti," se je dogodka spomnil sodnik Moffet.

Tom Brady
Sportal Po kontroverzni sodniški odločitvi na super bowlu spopad LA Rams in New England Patriots

Na Stanfordu rezultata ne priznavajo

Na Univerzi Stanford izida te tekme še danes ne priznavajo, zaradi dogodka je njihov nogometni program v naslednjih letih trpel, njihov pihalni orkester pa je tudi zaslovel na način, na katerega raje ne bi. "Zaslovel sem na res trapast način," je razlagal pozavnist Tyrell, ki ga je v končni coni zbil Moet. Vse skupaj so skozi leta obrnili na šalo, vodja Stanfordske pihalne godbe zdaj svoje mesto nasledniku predaja štiri sekunde pred koncem vsakoletnega derbija z Univerzo California.

Od vseh vpletenih je kasneje slavno kariero naredil le podajalec (quarterback) poražene ekipe John Elway, ki je zaslovel v ligi NFL in z moštvom Denver Broncos osvojil dva Super Bowla in je danes v hramu slavnih tako lige NFL kot študentske NCAA. Takoj po svoji zadnji univerzitetni tekmi je bil močno jezen, danes pa pravi: "Ta dogodek je vsako leto malce bolj smešen."

Preberite še:

Ulrike Maier
Sportal Ko tragedija prepreči veselje ob krstni zmagi
Sportal Najpočasnejši olimpijec: Japonec za maraton potreboval skoraj 55 let
Jure Košir - Kranjska Gora 1999
Sportal Dvojni razlog za današnji nasmešek Jureta Koširja
Ronda Rousey
Sportal Po dveh brutalnih ponižanjih v ringu pristala na mehkem in udobnem #video
Eric esch
Sportal "Fižolček", ki je svoje nasprotnike spravljal v spanec
Ne spreglejte