SiolNET. Sportal Drugi športi
2,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Gregor Vezonik

Koroški meteor bi lahko obupal, zdaj pozna najboljši občutek na svetu

2,20

termometer

Kruder Vezonik
Gregor Vezonik, 23-letni plezalec iz Raven na Koroškem, je s 3. mestom na svetovnem prvenstvu v balvanih izpolnill svoje letošnje športne apetite. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pariz 2016 - 45. mesto. Innsbruck 2018 - 3. mesto. Ista disciplina, isti rang tekmovanja, isti plezalec: Gregor Vezonik, a povsem drugačna slika. Pot, ki jo je bodoči kineziolog iz plezalne družine prehodil v vmesnem obdobju natanko dveh let oziroma 730 dni, ni bila lahka, je bila pa očitno pravilno tlakovana, saj mu je prinesla bronasto odličje na svetovnem prvenstvu, po Janji Garnbret, Tanji Glušič in Gregorju Selaku že peto za Slovenijo.

Innsbruck pasica 2018

Gregor Vezonik se je s plezanjem začel ukvarjati, še preden je sploh lahko razmislil, kaj bi v življenju želel početi. "Moja starša sta plezalca, spoznala sta se v plezališču. Moj oče Brane Vezonik pleza že 40 let, tudi moj brat je plezalec (Ciril Vezonik, op. a.) in ni bilo druge, kot da v ta svet potegne še mene. Mislim, da sem imel dve ali tri leta, ko sem se začel ukvarjati s plezanjem," se je po prvih plezalnih korakih ozrl novi slovenski plezalni junak, ki je sinoči v Innsbrucku z odliko opravil svojo nalogo.

finale balvani Innsbruck 2018 moški Foto: Urban Urbanc/Sportida

Veselje z grenkim priokusom

Bil je edini slovenski predstavnik med najboljšo šesterico specialistov za balvansko plezanje, čeprav smo v njem pričakovali še enega Slovenca, Jerneja Kruderja, zmagovalca letošnje sezone svetovnega pokala v balvanih. To je tudi pri Veziju, kot ga kličejo prijatelji, vzbudilo mešane občutke.

"Tako kot sem bil vesel, da je meni uspelo, sem bil žalosten, ker Jerneju ni. Brez dvoma bi si tudi on zaslužil finala. Odlično je pripravljen, a se žal ni izšlo. Po polfinalu sva se srečala v apartmaju in zaželel mi je srečo. Bil je vesel zame."

Gregor Vezonik v finalu balvanov v Innsbrucku:

Presenečen, ker se je obdržal, šokiran, ker je padel

Podobno kot je bil Vezonik vesel po finalnem spektaklu v areni OlympiaWorld. "Finale je treba uživati in tako sem si tudi sam vzel finalno rundo tega svetovnega prvenstva. Vsak balvan sem začel kot neko novo zgodbo, bil sem zbran in na koncu se je super izteklo. Nekajkrat sem bil presenečen, ker sem se obdržal v steni, nekajkrat šokiran, ker sem padel," je razlagal v preddverju dvorane OlympiaWorld, kjer smo bili priča pravi balvanski poslastici s faktorjem presenečenja.

Fotogalerija: finale svetovnega prvenstva v balvanih (foto: Urban Urbanc/Sportida)

1 / 32
2 / 32
3 / 32
4 / 32
5 / 32
6 / 32
7 / 32
8 / 32
9 / 32
10 / 32
11 / 32
12 / 32
13 / 32
14 / 32
15 / 32
16 / 32
17 / 32
18 / 32
19 / 32
20 / 32
21 / 32
22 / 32
23 / 32
24 / 32
25 / 32
26 / 32
27 / 32
28 / 32
29 / 32
30 / 32
31 / 32
32 / 32

Kar nekaj velikih imen v svetu balvanskega plezanja je namreč ostalo pred vrati finala. Poleg Kruderja tudi Japonec Tomoa Narasaki, branilec naslova svetovnega prvaka iz Pariza 2016. Vezonik je bil s petim mestom seštevka letošnjih balvanskih preizkušenj (zmaga in dve 3. mesti) celo najvišje rangiran plezalec v finalu.

Gregor Vezonik finale balvani Innsbruck 2018 moški Foto: Urban Urbanc/Sportida

Azijska družba na zmagovalnem odru

Naslov svetovnega prvaka je s štirimi preplezanimi balvani pripadel komaj 19-letnemu Japoncu Kaiu Haradi, ki je zelo čustveno doživel svoj uspeh, drugo stopničko zmagovalnega odra pa je zasedel Korejec Jongwon Cong, ki je s svojimi sproščenimi gibi odlično koketiral z občinstvom, ki mu je jedlo iz roke. 22-letni Chon je tudi zmagovalec azijskih iger, z zmago pa se je menda izognil triletnemu služenju vojaškega roka.

Japonec Kai Harada je zelo čustveno doživljal svojo zmago na svetovnem prvenstvu. Japonec Kai Harada je zelo čustveno doživljal svojo zmago na svetovnem prvenstvu. Foto: Urban Urbanc/Sportida
Korejski zabavljač Chongwon Chon je novi svetovni podprvak v balvanskem plezanju. Korejski zabavljač Chongwon Chon je novi svetovni podprvak v balvanskem plezanju. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Najboljši občutek na svetu

Športnik iz Koroške, ta hip najbolj vroče plezalne regije v Sloveniji (Janja Garnbret, slepo-gluha Tanja Glušič, ki je na paraplezalnem SP osvojila bron in Vezonik, vsi prihajajo od tam, op. a.), pravi, da je občutek, ko dojameš, da ti je uspelo uresničiti cilj, nekaj najboljšega na svetu.

Gregor Vezonik Sportal Nov izjemen slovenski plezalni dan: Vezonik na zmagovalnem odru

Podobno kot Garnbretova, ki je v intervjuju za naš medij dejala, da ji precej več kot medalja pomenijo občutki, ki jih ima med plezanjem, in spomini, ki ostanejo, tudi Vezonik poudarja, da so več vredni trenutki, ko denimo odplezaš zadnji balvan in vidiš, kaj ti je uspelo, kot pa kovina, ki ti jo za nagrado ovesijo okrog vratu

Gregor Vezonik finale balvani Innsbruck 2018 moški Foto: Urban Urbanc/Sportida

Po letih garanja končno svetla luč na koncu predora: sanjska sezona

Njegova pot ni bila lahka, lani je že skoraj obupal, vsaj kar zadeva tekmovalno plezanje, nato pa so se začeli kazati prvi rezultatski prebliski. Uvrstitev v polfinale v Mumbaju v lanski sezoni in nato meteorski vzpon v letošnji sezoni, v kateri je nanizal dve 3. mesti in z zmago v Munchnu zašpilil zanj sanjsko sezono.

Gregor Vezonik finale balvani Innsbruck 2018 moški Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Mislim, da vrhunski rezultati v takšni konkurenci potrebujejo svoj čas. Na to vpliva cel kup dejavnikov in meni so se letos poklopili. Za mano je več treningov kot prejšnja leta, nabral sem si ogromno izkušenj, s študijem (kineziologije na Fakulteti za šport, op. a.) sem že povsem pri koncu, v zasebnem življenju mi gre dobro. Odkar sva skupaj z Nušo, se je moje življenje kar precej spremenilo," je nanizal razloge, ki jim pripisuje izdatno vlogo pri letošnji sanjski sezoni.

Ta bo tudi zaradi brona s svetovnega prvenstva zanj nepozabna. Ko smo se z Vezijem pred prvenstvom srečali v Kopru, je bil glede rezultatskih apetitov v Innsbrucku dokaj zadržan, sinoči je priznal, da je računal na odličje. "Vedel sem, da je medalja realna, in z njo sem dosegel svoje cilje," je dejal.

Gregor Vezonik trening Sportal Gregor Vezonik: bodoči kineziolog, ki tekmuje s svojimi vzorniki #intervju

Za zdaj ostaja pri negovanju zgolj ene plezalne discipline, balvanov, saj da je, kot pravi, za kakovosten razvoj preostalih dveh disciplin, težavnostnega in hitrostnega plezanja, s katerima bi imel možnost nastopa v novi olimpijski kombinaciji na olimpijskih igrah v Tokiu, že prepozno. "Morda kdaj v prihodnje," je dopustil možnost.

finale balvani Innsbruck 2018 moški Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kako Vezonikovo pot vidi Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju?

"Gregor je eden tistih plezalcev, ki mu prav nič ni bilo podarjeno. Vztrajal je,  vse je žrtvoval za plezanje. Šel je "all in", kot rečemo, in zdaj se mu vsi treningi, žrtvovanje in velika ljubezen do plezanja, ki jo je včasih gojil tudi v skali, zdaj jo je postavil na stran, vračajo. Res dobro, da se mu zdaj to obrestuje."

Jernej Kruder je bil v polfinalu dobro na poti, a se mu je zapletlo na zadnjem balvanu. Jernej Kruder je bil v polfinalu dobro na poti, a se mu je zapletlo na zadnjem balvanu. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Svetovno prvenstvo je končal na 8. mestu. Svetovno prvenstvo je končal na 8. mestu. Foto: Urban Urbanc/Sportida
Hren je priznal, da je vzpon Vezonika v tej sezoni presenetil tudi trenerski štab. "Če bi tudi letošnjo sezono dosegal mesta okrog 50, vprašanje, ali bi sploh še tekmoval."

Selektor je upal, da bo v finalu tudi Kruder. "Jernej je prve tri balvane odplezal popolno, žal se mu je zataknilo v četrtem. Škoda, res. Odlično je bil pripravljen."

Selektor Gorazd Hren, trener Urh Čehovin in fizioterapevt Peter Hribar so navdušeno spremljali predstavo Vezonika. Selektor Gorazd Hren, trener Urh Čehovin in fizioterapevt Peter Hribar so navdušeno spremljali predstavo Vezonika. Foto: Urban Urbanc/Sportida

finale balvani Innsbruck 2018 moški Foto: Urban Urbanc/Sportida

Preberite še:

Janja Garnbret Staša Gajo Sportal Japonski medijski naval na slovensko plezalno kraljično #foto #video Janja Garnbret Sportal Janja Garnbret svetovna prvakinja: uresničile so se mi sanje Tanja Glušič Sportal Gluho-slepa plezalka, ki na svet gleda kot skozi slamico, tik pred zagovorom diplomske naloge Hitrostno plezanje Innsbruck Sportal Iranski Usain Bolt v vertikali in hitrost, ki ji skušajo slediti tudi Slovenci Gregor Selak Innsbruck Sportal Dva brona za Slovenijo, eden v popolni tišini, drugi ob bučnem navijanju #foto

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 415
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin