Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 9. 2018,
5.59

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

1

Natisni članek

SP plezanje Innsbruck 2018 svetovno prvenstvo Jernej Kruder Janja Garnbret Janja Garnbret

Petek, 14. 9. 2018, 5.59

5 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju

Iranski Usain Bolt v vertikali in hitrost, ki ji skušajo slediti tudi Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

1

Hitrostno plezanje Innsbruck | Iranec Reza Alipourshena, za mnoge Usain Bolt hitrostnega plezanja, je novi svetovni prvak v hitrostnem plezanju. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Iranec Reza Alipourshena, za mnoge Usain Bolt hitrostnega plezanja, je novi svetovni prvak v hitrostnem plezanju.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Iranski mišičnjak Reza Alipourshena, svetovni rekorder v hitrostnem plezanju (5,48 sekunde), je naslovu svetovnega podprvaka iz Pariza po napaki Francoza Basse Mawema sinoči v Innsbrucku dodal naslov svetovnega prvaka. Standardizirano, 15 metrov visoko steno je preplezal v času 5,63 sekunde, kako blizu temu rezultatu so slovenski plezalci?

Innsbruck pasica 2018 | Foto:

Innsbruck
Sportal Dva brona za Slovenijo, eden v popolni tišini, drugi ob bučnem navijanju #foto

24-letni iranski gasilec Reza Alipourshena, za nekatere Usain Bolt hitrostnega plezanja, je svetovni rekorder in zdaj še svetovni prvak v športnoplezalni disciplini, ki ji slovenski plezalci do predlanske sezone niso posvečali prav nobene pozornosti. Pritegnila jih je šele zato, ker je pot do olimpijske medalje v športnem plezanju mogoča zgolj z nastopom v vseh treh disciplinah športnega plezanja: težavnostnem, balvanskem in hitrostnem.

Trener Urh Čehovin (na levi) priznava: Včasih smo na hitrostno plezanje gledali kot na nekakšno šalo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Trener Urh Čehovin (na levi) priznava: Včasih smo na hitrostno plezanje gledali kot na nekakšno šalo. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pred leti šala, danes sestavni del športnega plezanja

Urh Čehovin, eden od trenerjev v slovenski športnoplezalni reprezentanci, priznava, da so slovenski plezalci na tretjo plezalno disciplino dolga leta gledali kot na nekakšno šalo, šele zadnji dve leti, odkar je znano, da bo za uspeh in kolajno na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020, kjer bo športno plezanje prvič dobilo prostor pod olimpijskim soncem, treba nastopiti v vseh treh disciplinah, pa se ji posvečajo vse bolj resno.

Fotogalerija s preizkušnje v hitrostnem plezanju (foto: Urban Urbanc/Sportida)

Fotogalerija
1 / 33

"Prej tako ali tako nismo imeli stene za hitrost in nismo imeli kje trenirati. Odkar je stena za hitrostno plezanje v Celju, je lažje. Posvečamo se eksplozivnosti in hitrosti," je povedal.

Hitrostno plezanje Innsbruck | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Prvi resen hitrostni trening smo opravili šele v tej sezoni, v tujini in s posebnim trenerjem, ki nam je razložil sistem treninga za kombinatorce (tekmovalce, ki nastopajo v vseh plezalnih disciplinah, op. a.). To je bilo prvič, da smo se zares posvetili hitrosti," ga je dopolnil trener Luka Fonda.

V slovenski reprezentanci v hitrosti prednjačijo predvsem mladinci. Lastnik slovenskega rekorda v hitrostnem plezanju je 17-letni Maks Bogolin, ki je 15-metrsko steno na tekmi "pretekel" v času 7,09 sekunde. "Mlajši reprezentanti so hitrostno plezanje sprejeli prej kot preostali," je priznal Čehovin.

Svetovni rekord Reze Alipourshena:

Utrinek s finalne tekme v hitrostnem plezanju na SP v Innsbrucku. Poznejši zmagovalec in svetovni prvak Reza Alipourshena pleza na levi strani:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Speed climbing 😯😯😯 #ifscwch

A post shared by Alenka_TK (@alenka.teran) on

Garnbretova na 47. mestu, Kruder 64. v moški konkurenci

Slovenci v kvalifikacijah hitrostnega plezanja, ki je bilo na koledarju svetovnega prvenstva osmi tekmovalni dan, po pričakovanjih niso odigrali vidnejše vloge. Najvišje med Slovenci, na 47. mesto, je bila uvrščena Janja Garnbret med dekleti, medtem ko je Jernej Kruder, sicer tudi podprvak v tej disciplini v mladinskih kategorijah, zasedel 64. mesto v moški konkurenci.

Jernej Kruder, podprvak v hitrostnem plezanju v mladinskih kategorijah, je v kvalifikacijah hitrosti zasedel 64. mesto. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Jernej Kruder, podprvak v hitrostnem plezanju v mladinskih kategorijah, je v kvalifikacijah hitrosti zasedel 64. mesto. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pričakovano so mesta v ospredju hitrostnega plezanja rezervirana za plezalce iz Vzhodne Evrope (Rusije, Poljske) in Azije, na sam vrh pa se je zavihtel Iranec Alipourshena, svetovni rekorder v tej disciplini, ki standardizirano steno prepleza v času 5,48 sekunde. Za primerjavo, Garnbretova je v včerajšnjih kvalifikacijah steno preplezala v času 11,3 in 10,62 sekunde, Kruder pa 8,97 in 8,67 sekunde. Nismo še tam, a napredujemo, je slišati iz slovenskega tabora.

Standardizirana stena omogoča doseganje rekordov

Najdaljšo tradicijo ukvarjanja s hitrostnim plezanjem imajo prav Rusi, saj so tam organizirali prve mednarodne tekme v tej disciplini. Po besedah Čehovina je razlika med hitrostnim plezanjem nekoč in danes, poleg tega, da so časi bistveno boljši kot pred leti, predvsem v sami steni oz. smeri. "Na začetku razvoja hitrostnega plezanja so postavljavci vsakokrat postavili drugačno smer, leta 2005 pa so zakoličili enotno smer, ki ostaja v praksi še danes in omogoča tudi razvoj hitrostnih rekordov."

Hitrostno plezanje Innsbruck | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Zakaj je hitrostno plezanje tako pomembno?

Hitrostno plezanje je za športne plezalce pomembno predvsem zato, ker je sestavni del nove, umetno ustvarjene olimpijske discipline, t. i. olimpijske kombinacije, ki bo svojo generalko doživela prav na SP v Innsbrucku. Mnogim olimpijska formula ne ustreza, je pa dejstvo, da se bodo do medalj dokopali le najbolj raznovrstni plezalci.

Za finale kombinacije, ki bo na sporedu v nedeljo, zadnji dan prvenstva, se bodo potegovali samo tisti plezalci, ki bodo nastopali v vseh treh disciplinah.

"Pomnožili se bodo rezultati posameznih disciplin vseh tistih, ki bodo tekmovali v vseh treh disciplinah, šest najboljših v vsaki od disciplin, torej tisti, ki bodo imeli najnižji zmnožek, se bodo uvrstili v finale kombinacije. Tam bodo v enem dnevu odplezali hitrost, nato balvane in na koncu še težavnost. Njihov posamezni rezultat se bo spet pomnožil in tisti, ki bo imel najnižji zmnožek, bo zmagovalec kombinacije," je pojasnil selektor reprezentance Gorazd Hren.

Hitrostno plezanje Innsbruck | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Vstopnice za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu se bodo delile prihodnje leto na svetovnem prvenstvu v Tokiu, na igre pa se bodo uvrstili tudi celinski prvaki. Za zapolnitev kvote 20 mest na kategorijo bodo izvedli dodatno izbirno tekmo.

Finale kombinacije, ki bo na sporedu zadnji dan tega prvenstva, bo pokazal, kakšen je olimpijski domet slovenskih plezalcev, poudarja Hren.

Petkov spored je rezerviran za balvansko plezanje. Ob 13. uri je na sporedu polfinale, ob 19. uri pa finale. Janja Garnbret se iz kvalifikacij v nadaljevanje tekmovanja podaja s 1. mesta, Katja Kadić pa s petega.

Zmagovalna trojica hitrostne preizkušnje: zmagovalec Reza Alipourshena (na sredini), drugouvrščeni Francoz Bassa Mawem in tretji Rus Stanislav Kokorin. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Zmagovalna trojica hitrostne preizkušnje: zmagovalec Reza Alipourshena (na sredini), drugouvrščeni Francoz Bassa Mawem in tretji Rus Stanislav Kokorin. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Zmagovalka ženskega finala: Poljakinja Aleksandra Rudzinska. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Zmagovalka ženskega finala: Poljakinja Aleksandra Rudzinska. Foto: Urban Urbanc/Sportida

 

Hitrostno plezanje, SP Innsbruck 2018

Moški:

1. Reza Alipourshena (Iran) 5.630 - čas v finalu

2. Bassa Mawem         (Fra) padec v finalu, najboljši čas 5.638

3. Stanislav Kokorin (Rusija) 6.028 v malem finalu, najboljši čas 5.832

         ...

64. Jernej Kruder

93. Luka Potočar

102. Domen Škofic

 

Ženske:

1. Aleksandra Rudzinska      (Poljska) 7.560   - čas v finalu

2. Anna Brozek (Poljska) 7.910    - čas v finalu, najboljši čas 7.990

3. Mariia Krasavina (Rusija) - wildcard zaradi prezgodnjega štarta v malem finalu

...

47. Janja Garnbret

64. Urška Repušič

70. Mia Krampl

73. Vita Lukan

76. Katja Kadić

 

Ne spreglejte