SiolNET. Sportal Drugi športi
0,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Odštevamo do SP v športnem plezanju v Innsbrucku (1.)

Gregor Vezonik: bodoči kineziolog, ki tekmuje s svojimi vzorniki #intervju

0,73

termometer

Gregor Vezonik trening
Gregor Vezonik bo na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Innsbrucku eden od slovenskih adutov za uspeh na balvanski preizkušnji. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Čez natanko deset dni se bo v Innsbrucku v Avstriji začelo svetovno prvenstvo v športnem plezanju. Med plezalno elito bo številčna slovenska zasedba, v kateri bo tudi v Ljubljani živeč Ravenčan Gregor Vezonik, zmagovalec zadnje tekme v balvanskem plezanju v Münchnu in peti v skupnem seštevku posebne balvanske razvrstitve.

Jernej Kruder Janja Garnbret Meiringern Švica Sportal Norišnica v Münchnu: Garnbretova in Vezonik zmagala, svetovni pokal Kruderju!

To je bila krstna zmaga (pred 5.000 navijači) 23-letnega Gregorja Vezonika na tekmah svetovnega pokala in zato toliko dragocenejša.

Njeno vrednost je pokazal s čustvenim odzivom na zmagovalnem odru, kjer je med predvajanjem slovenske himne, ki je igrala tudi za drugouvrščenega na zadnji tekmi in skupnega zmagovalca v balvanskem plezanju Jerneja Krudra, solzam brez sramu pustil prosto pot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A message to the kid that answered “I will be a professional climber” to a question where do you see yourself in 10 years about ten years ago. Thank you! Thank you for looking up to the greats of the sport! Thank you for believing! Thank you for never giving up! Thank you for the years of training! Thank you for the vision! Yesterday I stood on the podium of a world cup with a gold medal around my neck. I WON A WORLD CUP! Is that crazy or what?? I once read a line “work until your idols become your rivals” and with a packed field of the strongest climbers in the world, yesterday this line became a reality. I’ve achieved my childhood dreams. And to the person laughing at my answer ten years ago.. “Haha, you were wrong”. One last thing. I cried like a baby infront of 5000 people, that’s a first too 😅 #dreams

A post shared by Gregor Vezonik (@gregorvezonik) on

Z Vezonikom, Vezijem za prijatelje, smo se pogovarjali na enem zadnjih skupnih treningov slovenske reprezentance v dvorani za balvansko plezanje Plus climbing v Kopru.

Že kot otrok ste sanjali, da boste nekoč stali na najvišji stopnički svetovnega pokala. Ste že analizirali, zakaj se je to zgodilo prav v letošnji sezoni, v kateri ste poleg krstne zmage dvakrat osvojili še tretje mesto?

Mislim, da take stvari zahtevajo svoj čas. Tudi prejšnja leta sem bil dobro pripravljen, a zelo redki so taki, ki so tako izvrstni, da že v prvem letu ali dveh prodrejo v sam vrh. Mogoče letos malo več treniram. Morda tudi zato, ker so se mi stvari v življenju tako zelo lepo uredile, pa tudi študij kineziologije sem že skoraj pripeljal do konca. Zdaj mi je lažje, imam eno skrb manj.

Gregor Vezonik trening Foto: Urban Urbanc/Sportida

Teden dni po tekmi sem si vzel čas zase, za svoje dekle, in premlel vse, kar se mi je dogajalo. Vesel sem, ker je moj rezultat razveselil tudi ljudi, ki me poznajo in spremljajo. Zanimivo je, da so ga nekateri doživeli ravno tako čustveno kot jaz.

Letošnji rezultati Gregorja Vezonika:

1. mesto v balvanskem plezanju – München (Nemčija)
3. mesto v balvanskem plezanju - Tai'an (Kitajska)
3. mesto v balvanskem plezanju - Moskva (Rusija)

Tudi sami ste bili zelo čustveni. Na zmagovalnem odru so vas ob predvajanju slovenske himne premagala čustva.

Da, stopničke so bile kar čustvene (nasmešek, op. p.).

Si upate napovedati, na kakšen rezultat merite na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, ali pričakovanja raje zadržite zase?

Napovedi so nehvaležne, krog tekmovalcev, ki se v balvanih (Vezonik bo nastopil samo na tekmi v balvanskem plezanju, op. p.) lahko uvrstijo v sam vrh, je izredno širok. Mislim, da nas kar 50 lahko kandidira za uvrstitev v polfinale. Cel kup dejavnikov je, ki bodo odločali o mestih pri vrhu. Verjamem, da sem, če se vse izide, lahko v finalu. Bom pa preživel tudi, če mi to ne uspe. Upam samo, da mi bo uspelo v prihodnjih dveh tednih do prvenstva ohraniti formo.

Gregor Vezonik trening Foto: Urban Urbanc/Sportida

Na Instagramu ste zapisali, da ste nekje zasledili stavek, da če človek gara, sčasoma pride do točke, ko ljudje, ki so bili nekoč njegovi vzorniki, postanejo tekmeci. Ste imeli koga v mislih?

Pravzaprav so vsi športni plezalci, ki so pred desetimi leti tekmovali v svetovnem pokalu, nekako moji vzorniki. To, da sem na zmagovalnem odru v Münchnu stal skupaj z Avstrijcem Jakobom Schubertom, mi je ogromno pomenilo. To, da plezam z ljudmi, ki sem jih občudoval, mi veliko pomeni. Lep občutek je.

Plezanje mi je od nekdaj blizu, izhajam iz plezalne družine, moji starši so se spoznali na plezališču. Motivacije imam dovolj še za nekaj let, vidim pa se še kje drugje. Dokler bom tako užival na treningih in tekmah, bom vztrajal.

Kako financirate svojo športno pot?

Do letošnjega leta nisem imel rezultatov, s kakršnimi bi lahko kandidiral za sponzorsko podporo, tako da sem poleg treningov in študija tudi delal. Občasno kot trener, delam pa tudi kot postavljavec plezalnih smeri. Nisem hotel obremenjevati staršev.

Tekma v Münchnu je bila zadnja v sezoni balvanskega plezanja. V skupnem seštevku so kar štirje Slovenci letošnji svetovni pokal v balvanih končali v najboljši deseterici. Kruder na prvem in na petem mestu v moški razvrstitvi sezone, na končni ženski lestvici v svetovnem pokalu v balvanih pa je Janja Garnbret s samo tremi nastopi od sedmih tekem skupno četrta, Katja Kadić pa je sezono končala kot skupno peta. V pokalu narodov v balvanih je Slovenija osvojila končno drugo mesto.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin