Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 8. 2018,
21.47

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,05

1

Jernej Kruder Janja Garnbret Janja Garnbret balvansko plezanje Katja Kadić Gregor Vezonik

Natisni članek

Sobota, 18. 8. 2018, 21.47

5 let, 10 mesecev

münchen, svetovni pokal v balvanskem plezanju

Norišnica v Münchnu: Garnbretova in Vezonik zmagala, svetovni pokal Kruderju!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,05

1

Janja Garnbret | Janja Garnbret je zmagovalka finalne tekme svetovnega pokala športnih plezalk v balvanskem plezanju v Münchnu.  | Foto Urban Urbanc/Sportida

Janja Garnbret je zmagovalka finalne tekme svetovnega pokala športnih plezalk v balvanskem plezanju v Münchnu.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Janja Garnbret je zmagovalka finalne tekme svetovnega pokala športnih plezalk v balvanskem plezanju v Münchnu. V moški konkurenci je zadnjo tekmo sezone na balvanih dobil Gregor Vezonik in s tem prišel do svoje premierne zmage v svetovnem pokalu, v skupnem seštevku tega pa je zmagal Jernej Kruder. 

Devetnajstletna Korošica je pokazala odlično formo, vodila je vse od kvalifikacij, v finalu pa je pokazala izjemno predstavo, saj je edina vse štiri finalne balvanske smeri osvojila v prvem poskusu. Druga slovenska finalistka Katja Kadić je osvojila peto mesto.

"Plezala sem brez pritiska, bila sem prepričana vase"

"Sem super srečna, je čudovito," je po zmagi v Münchnu dejala Janja Ganbret, ki ni vedela, kaj lahko pričakuje, saj je nazadnje v svetovnem pokalu v balvanih nastopila aprila v Moskvi, kjer je tudi zmagala.

"Vedela sem, da sta tako Miho (Nonaka) kot Akijo (Noguči) zadnji balvan osvojili na flash, v prvem poskusu. Zato sem v prvem poskusu morala zadnji balvan osvojiti tudi sama, če sem želela zmagati. Plezala sem brez pritiska, bila sem prepričana vase, počutila sem se dobro. Ko sem z obema rokama prijela vrh zadnjega balvana, sem bila zelo srečna, bilo je čudovito, tudi zaradi vseh navijačev, ki so se zbrali tukaj v Münchnu. Seveda, da se me je po dveh dnevih tekmovanja lotila utrujenost, vendar pa sem tukaj tako zelo želela zmagati, za zmago sem hotela dati vse, kar sem lahko," je občutke strnila Garnbretova.

"Na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku bom tekmovala za stopničke v balvanih in težavnosti. Čeprav nikoli ne veš, kako se lahko zadeve obrnejo, bom naredila vse, kar se bo dalo, da bom osvojila kolajno. Upam na podobno predstavo v Innsbrucku," je napovedala najboljša slovenska športna plezalka ta hip.

Zaradi šolskih obveznosti izpustila štiri tekme

Garnbretova je v Münchnu potrdila, da je trenutno najbolj vsestranska športna plezalka v svetovni karavani. | Foto: Luka Fonda Garnbretova je v Münchnu potrdila, da je trenutno najbolj vsestranska športna plezalka v svetovni karavani. Foto: Luka Fonda Garnbretova je letošnjo balvansko sezono začela z drugim mestom v Meiringenu, nato pa je v Moskvi stopila še eno stopničko višje. Po Moskvi si je vzela premor zaradi šolskih obveznosti in je izpustila naslednje štiri tekme. Po uspešno opravljeni maturi je kot dvakratna branilka skupne zmage zelo prepričljivo začela svetovni pokal v težavnosti ter julija vpisala sijajen niz stopničk s tremi zmagami in enim drugim mestom.

V Münchnu pa je zgolj potrdila, da je trenutno najbolj vsestranska športna plezalka v svetovni karavani, zelo samozavestna in prepričljiva na dolgih smereh in zelo močna na balvanih, kar je odlična popotnica in izhodišče za napad na svetovnem prvenstvu, ki bo od 6. do 16. septembra v Innsbrucku.

Japonski obračun za zmago v skupnem seštevku

Za prvo mesto v skupnem seštevku se je odvil povsem japonski obračun, v katerem je 21-letna Miho Nonaka v finalu premagala osem let starejšo veteranko Akijo Noguči. Garnbretova, Nonaka in Nogučijeva so bile tudi edine tri finalistke, ki so v finalu preplezale vse štiri balvane, a le Slovenka je vsako od smeri osvojila na flash, torej v enem poskusu.

Nonaka je osvojila drugo mesto, Nogučijeva je bila tretja. V skupnem seštevku je Nonaka slavila s 500 točkami, Nogučijeva je zbrala pet točk manj, danes četrta Francozinja Fanny Gibert (320) je v seštevku balvanske sezone končala na tretjem mestu. Garnbretova, ki je nastopila na treh balvanskih tekmah od sedmih, je glede na to dejstvo osvojila odlično četrto mesto (280), od kolajne v skupnem seštevku pa jo je ločilo le 40 točk. Lani je bila skupno druga. Kadićeva (246) je sezono sklenila na skupno petem mestu, kar je njen najboljši dosežek v skupnih razvrstitvah.

Kruder skupni zmagovalec svetovnega pokala, Vezonik prvič na najvišji stopnički

V moškem finalu sta nastopila dva Slovenca Gregor Vezonik in Jernej Kruder. Vezonik je prišel do svoje prve zmage v svetovnem pokalu, Kruder je z drugim mestom le potrdil skupno zmago v seštevku svetovnega pokala v balvanih.

Jernej Kruder je kot prvi Slovenec osvojil skupno zmago v seštevku svetovnega pokala v balvanih. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Jernej Kruder je kot prvi Slovenec osvojil skupno zmago v seštevku svetovnega pokala v balvanih. Foto: Urban Urbanc/Sportida

V skupnem seštevku so kar štirje Slovenci letošnji svetovni pokal v balvanih končali v najboljši deseterici. Kruder na prvem in Vezonik na petem mestu v moški razvrstitvi sezone, na končni ženski lestvici v svetovnem pokalu v balvanih pa je Garnbretova skupno četrta, Kadićeva pa skupno peta. V pokalu narodov je Slovenija osvojila končno drugo mesto.

"Zelo težko je opisati vsa čustva, res sem zelo vesel, da se je to zgodilo še pred finalom, s čimer mi je z ramen padel tudi precej veliki psihični pritisk, zato sem bil lahko v finalu bolj sproščen. Vesel sem tudi, da sem prišel v finale šestič letos in da sem znova na stopničkah, kar mi zelo veliko pomeni," je dejal Kruder.

Sezone v športnem plezanju še ni konec. Do konca oktobra so na sporedu še tri tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, vrhunec sezone pa bo septembra svetovno prvenstvo v težavnosti, balvanih in hitrosti v Innsbrucku.

V težavnostnem plezanju ima Slovenija zdaj pet skupnih zmagovalcev sezone, Majo Vidmar, Mino Markovič, Janjo Garnbret, Domna Škofica in Jerneja Krudra. Markovičeva in Garnbretova sta se okitili tudi z naslovom zmagovalke sezone svetovnega pokala v kombinaciji.

Vita Lukan
Sportal Lukanova mladinska svetovna prvakinja v težavnosti, Potočar podprvak
Urška Repušič
Sportal Slovenske plezalke blestijo na MSP v balvanih
Janja Garnbret
Sportal Janja Garnbret premagala urok Arca, odličen tudi Domen Škofic
Ne spreglejte