Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 9. 2021,
9.04

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Planet na obisku Planet TV

Nedelja, 19. 9. 2021, 9.04

2 leti, 7 mesecev

Planet na obisku

Odkrijte skrivnostni svet Bele krajine #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Voditeljica Eva Cimbola nas je tokrat v rubriki Planet na obisku popeljala raziskovat Belo krajino in nabirala ideje za večdnevni aktivni oddih.

Planet na obisku
Planet TV Veste, kje v Sloveniji najdete pokopališče školjk? #video

Bela krajina, ki je stičišče kultur na skrajnem jugu Slovenije, ob legendarni mejni reki Kolpi navdušuje s podobami steljnikov, poraslimi z belimi brezami. Črnomelj, Metlika in Semič so kraji z ohranjeno folkloro in domačimi obrtmi. Tukaj lahko okušate izvrstne jedi in vrhunska vina.

V Krajinskem parku Kolpa lahko spoznate več obrazov Kolpe, od reke, ki se odpira proti poljem in zelenim razgledom, do brzic in ozkega kanjona z visokimi prepadnimi stenami. Zaradi počasnega toka najvarnejša slovenska reka obiskovalce razvaja s prijetno temperaturo.

Planet na obisku | Foto:

V Beli krajini najdemo tudi kraški izvir reke Krupe in Krajinski park Lahinja. Ob reki Lahinji lahko odkrivate zaščiteno območje zgornjega dela toka reke ter njene gozdove, močvirja, kraške travnike in skrivnostno podzemno jezero. 

Kulturna dediščina Bele krajine je preplet petih etničnih skupin in treh veroizpovedi na večtisočletni tradiciji preostalih kultur. Je dežela tradicije, kar se kaže tudi na različnih etnoloških festivalih. 

Planet na obisku | Foto:

Bela krajina je tudi dežela vina. Tradicionalni Belokranjec in Metliška črnina sta zaščitena z geografskim poreklom, nekaj posebnega pa je tudi mlado vino Portugalka, ki dozori dober mesec pred preostalimi vini. 

V oddaji smo obiskali vse tri občine Bele krajine. V Črnomlju je voditeljica Eva Cimbola obiskala družinsko avanturo Otonova pustolovščina v Krajinskem parku Lahinja. Tam je z reševanjem znamenitih ugank Otona Župančiča odkrivala skrivnosti kulturne in naravne dediščine.

Planet na obisku | Foto:

V Srednji vas pri Črmošnjicah v občini Semič je obiskala Divji potok, ki je na prevladujoči dolomitni kamninski podlagi ustvaril zelo razgibano in slikovito strugo, polno slapičev, tolmunov ter brzic. Tisti, željni bolj aktivnega doživetja, pa se lahko v Semiču odpravijo na kolesarjenje z električnimi kolesi. Kolesarska pot nas popelje na belokranjsko smučišče Gače nad Črmošnjicami, v objem kočevskih gozdov in svežega gorskega zraka.

V oddaji smo obiskali tudi Metliko. Starodavno mesto Bele krajine je iz zraka videti kot sestavljanka mestnih hiš in gradu v obliki srca sredi zelene narave. Metlika velja za rojstni kraj slovenskega gasilstva, tam pa se že desetletja odvija največji slovenski vinski festival. 

Planet na obisku | Foto:

V Metliki je Eva Cimbola zavila tudi v Hišo dobrot, ki je namenjena podpori lokalnim proizvajalcem in pridelovalcem. Celoten koncept Hiše dobrot Bele krajine je prepleten z ljudskim izročilom ter bogato tradicijo folklore, narodnih noš, belih brez in preostalih prepoznavnosti te zelene krajine. Voditeljica se je preizkusila tudi v peki tradicionalne Belokranjske pogače, ki je jed dobrodošlice in se postreže še topla. Je vrsta kruha, premazana z jajcem ter posuta s kumino in debelo soljo. 

Planet na obisku | Foto:

Po napornem dnevu si je Eva Cimbola razvajanje privoščila v Rezidenci Ana, ki nosi znak Slovenia Green Accommodation. To je skrbno urejena počitniška hiša v mirni belokranjski Boginji vasi, odmaknjena od mestnega vrveža in vsakodnevnih obveznosti. Odlična ideja za oddih s prijatelji ali družino. Bela krajina kliče na potep. Pridite po svojo merico belokranjske narave in kulture.

Zdaj je čas, da poiščete ideje za svoje počitnice. Moja Slovenija.

Rubrika Planet na obisku je v okviru informativne oddaje Planet 18 na sporedu vsako nedeljo ob 18.15 na Planetu. V vsaki oddaji in na naši strani na Facebooku gledalce čakajo nagradna vprašanja ter privlačne nagrade.
Planet na obisku
Planet TV Mesto drugega največjega rudnika živega srebra na svetu #video
Planet na obisku
Planet TV Tako je videti večerja 160 metrov pod površjem #video
Planet na obisku
Planet TV Delavnica za vse čokoholike #video
Planet na obisku
Planet TV Spoznajte prvo pravo t. i. Pastirsko akademijo v Sloveniji #video
Planet na obisku
Planet TV Dežela edinstvenih vin in vrhunske kulinarike med Alpami in Jadranom #video
Planet na obisku
Planet TV Grad, kjer lahko spoznate tudi prave viteze #video
 
Spremljajte nas na omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.    
Ne spreglejte