SiolNET. Planet TV Novosti
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Planet na obisku

Mesto drugega največjega rudnika živega srebra na svetu #video

0,42

termometer

V nedeljo ob 18.15 se je na Planet vrnila rubrika Planet na obisku. Eva Cimbola je tokrat obiskala Idrijo in vam predstavila ideje za aktiven oddih v mestu, kjer se vrti okoli ene stvari: živega srebra.

Vse odkar je leta 1490 škafar ob namakanju soda v studencu našel kapljice nenavadno težke in neznane svetlikajoče se snovi, se je življenje v Idriji vrtelo le okrog ene stvari – živega srebra. Idrija je mesto Unescove dediščine zaradi drugega največjega rudnika živega srebra na svetu.

Planet na obisku | Foto:

V oddaji se je Eva Cimbola odpravila v znameniti Antonijev rov. Sprehodila se je skozi rudnik, spoznala različne rudarske poklice in se nato odpravila še na lov na Perkmandlčkov zaklad, ki je izjemno doživetje za vso družino.

Planet na obisku | Foto:

Idrija je od nekdaj veljala tudi za pomembno središče klekljarskega znanja, od koder se je spretnost oblikovanja in izdelovanja čipkastih umetnin širila v širni svet. Ob tradicionalnem znanju se danes v Idriji razvijajo novi pristopi in inovativni izdelki, ki čipko umeščajo v sodobne tokove mode in umetnostne obrti.

Geografska označba Idrijska čipka jamči kakovost klekljane idrijske čipke s točno določenega območja, veščini klekljanja idrijske čipke pa je bila njena univerzalna vrednost priznana s skupnim vpisom enote "Klekljanje čipk v Sloveniji" na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. 

Planet na obisku | Foto:

Idrija je tudi mesto izvirne kulinarike. Zaščitni znak idrijske kuhinje so idrijski žlikrofi. Najbolj se jih boste najedli na avgustovskem Prazniku idrijskih žlikrofov. Po starodavnih receptih s ščepcem sodobne kreativnosti jih pripravljajo tudi v Kendovem dvorcu in Hotelu Jožef ter pri drugih lokalnih gostinskih ponudnikih.

V Idriji vam postrežejo tudi z lokalnim pivom. V oddaji se bomo tako odpravili na vodeno pivsko doživetje v kraft pivovarno Zajc in spoznali, kako ta nastaja žlahtni hmeljev napitek.

Z namenom povezovanja lokalnih ponudnikov in skupnega predstavljanja široke palete izdelkov, pridelkov in storitev Idrijskega je nastala tudi kolektivna blagovna znamka Idrija izbrano.

Planet na obisku | Foto:

Idrija je tudi mesto samosvoje tehniške, kulturne in naravne dediščine. Geološko izjemno zanimiv del Slovenije je povezan v UNESCO Globalni Geopark Idrija, ki vabi na aktivna doživetja v naravi, kjer lahko raziščete mrežo 22 tematskih pohodniških in kolesarskih poti, ki so raj za ljubitelje gibanja v naravi. Tam najdete tudi dinozavrove stopinje, odkrivate lepote soteske Gačnik in se podate do znamenitega Divjega jezera.

Zdaj je čas, da poiščete ideje za svoje počitnice. Moja Slovenija.

Rubrika Planet na obisku je v okviru informativne oddaje Planet 18 na sporedu vsako nedeljo ob 18.15 na Planetu. V vsaki oddaji in na naši strani na Facebooku gledalce čakajo nagradna vprašanja in privlačne nagrade.
Planet na obisku Planet TV Dežela edinstvenih vin in vrhunske kulinarike med Alpami in Jadranom #video Planet na obisku Planet TV Spoznajte prvo pravo t. i. Pastirsko akademijo v Sloveniji #video Planet na obisku Planet TV Delavnica za vse čokoholike #video Planet na obisku Planet TV Tako je videti večerja 160 metrov pod površjem #video  
Spremljajte nas na omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.  
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin