Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 11. 2022,
6.32

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

117

Natisni članek

oskrba elektrika civilisti orožje napad vojska vojna Rusija Ukrajina

Torek, 22. 11. 2022, 6.32

1 leto, 5 mesecev

300 tisoč mobiliziranih ruskih vojakov je ubitih, ranjenih, demoraliziranih. Vpoklicali bi novih 700 tisoč.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

117

ruski vojaki ruska vojska rusija | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

272. dan vojne v Ukrajini. Anton Geraščenko, svetovalec ukrajinskega notranjega ministra, trdi, da Rusija januarja pripravlja drugo mobilizacijo, pri čemer načrtuje rekrutacijo do 700 tisoč rezervistov. "Rusija se pripravlja na nov val mobilizacije v januarju. Načrt je rekrutirati od 500 tisoč do 700 tisoč ljudi. Tristo tisoč prej mobiliziranih je že ubitih, ranjenih ali demoraliziranih," je sporočil Geraščenko.

 Poudarki dneva: 

21.01 Trije mrtvi v eksplozijah v ruski regiji Belgorod
19.14 Ukrajina: Rusi načrtujejo novo mobilizacijo, vpoklicati želijo do 700 tisoč vojakov

16.13 Ukrajinski uradnik: Razmere v ruskih zaporih so slabše kot v Auschwitzu
13.50 Britanci Ukrajincem pošiljajo zmogljivejše rakete brimstone 
13.42 Ukrajina v pravoslavnem samostanu zaradi suma povezav z ruskimi agenti izvedla racijo
10.12 Prebivalci Hersona trdijo, da so Rusi zažgali svoje mrtve vojake
8.20 Ukrajina: To je bila ruska taktika, da ostanemo brez elektrike in zmrznemo

6.40 Novi napadi v Harkovu 
6.30 V Ukrajini primanjkuje elektrike

21.01 Trije mrtvi v eksplozijah v ruski regiji Belgorod

V dveh vaseh v ruski regiji Belgorod, ki meji na Ukrajino, so danes v eksplozijah umrli trije ljudje, je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. O domnevnih napadih poročajo tudi ruske oblasti na priključenem ukrajinskem Krimu, kjer so ruske sile v pripravljenosti.

Po navedbah proruskih oblasti na Krimu je bil polotok danes tarča napada z brezpilotnim letalnikom, medtem ko je rusko obrambno ministrstvo poročalo tudi o novem obstreljevanju jedrske elektrarne v Zaporožju.

V vasi Šebekino, približno sedem kilometrov od ukrajinske meje na jugu regije Belgorod, je bila po besedah Gladkova v ukrajinskem obstreljevanju ubita ženska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ko jo je eksplozija vrgla nazaj, je utrpela poškodbo glave," je sporočil prek Telegrama in dodal, da je ženska umrla med oživljanjem v reševalnem vozilu.

Pozneje je Gladkov sporočil še, da je bil v vasi Staroselje na zahodu regije ubit tudi zakonski par. Po njegovih besedah naj bi zakonca umrla zaradi eksplozije "neidentificirane vrste streliva". Regija Belgorod, vključno z istoimenskim mestom, je bila sicer v zadnjih mesecih večkrat tarča ukrajinskega obstreljevanja.

Medtem so proruske oblasti na Krimu sporočile, da je bil polotok danes tarča napada z brezpilotnim letalnikom in da so tamkajšnje ruske sile v pripravljenosti, navaja AFP.

19.14 Ukrajina: Rusi načrtujejo novo mobilizacijo, vpoklicati želijo do 700 tisoč vojakov

Anton Geraščenko, svetovalec ukrajinskega notranjega ministra, trdi, da Rusija januarja pripravlja drugo mobilizacijo, pri čemer načrtuje vpoklic do 700 tisoč rezervistov. Spomnimo, septembra in oktobra je Moskva za vojno v Ukrajini vpoklicala okoli 300 tisoč vojakov, zaradi česar je več sto tisoč Rusov zbežalo iz države, da bi se izognili mobilizaciji.

Ukrajinski uradnik je na Twitterju zatrdil, da je bilo teh 300 tisoč mobiliziranih že "ubitih, ranjenih ali demoraliziranih".

"Rusija se pripravlja na nov val mobilizacije v januarju. Načrt je vpoklicati od 500 tisoč do 700 tisoč ljudi. Tristo tisoč prej mobiliziranih je že ubitih, ranjenih ali demoraliziranih," je sporočil Geraščenko.

16.13 Ukrajinski uradnik: Razmere v ruskih zaporih so slabše kot v Auschwitzu

Ukrajinski župan Melitopola Ivan Fedorov ima podrobna poročila o dogajanju v njegovem mestu, ki je trenutno pod okupacijo ruskih sil.

Dejal je, da so bili prebivalci, ki so izražali podporo Ukrajini, ugrabljeni in mučeni, ujetniki pa so bili ob vrnitvi podhranjeni in ranjeni. "Pravkar so me obvestili o izpuščenem zaporniku iz Melitopola. Same kosti in koža", je povedal za Kyiv Post.

"Zlomili so mu lobanjo. Rekel je, da so bile razmere v ruskem ujetništvu slabše kot v Auschwitzu. V sosednji celici so zapornikom lomili roke in noge. Ves čas se je slišal njihov jok. Takrat se zaveš, da lahko vsak trenutek pridejo v tvojo celico in ti naredijo enako," je opisal.

Tudi Fedorova naj bi na začetku invazije ugrabile ruske sile, a so ga pozneje izpustili v zameno za devet ujetih ruskih vojaških obveznikov.

13.50 Britanci Ukrajincem pošiljajo zmogljivejše rakete brimstone 

Velika Britanija Ukrajincem pošilja še natančnejše, lasersko vodene rakete brimstone-2, ki imajo dvakrat večji doseg kot predhodni model, poroča The Telegraph. Koliko raket bo prejel Kijev, še ni znano.

13.42 Ukrajina v pravoslavnem samostanu zaradi suma povezav z ruskimi agenti izvedla racijo

Ukrajinska obveščevalna služba SBU je danes sporočila, da je v Kijevu izvedla racijo v zgodovinskem pravoslavnem samostanu Kijevsko-Pečerska lavra zaradi suma, da v objektu delujejo ruski agenti. Kremelj je racije že obsodil in opozoril, da je Ukrajina že dolgo v vojni z Rusko pravoslavno cerkvijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah SBU je bila racija izvedena "v okviru dela za preprečevanje subverzivnih dejavnosti ruskih varnostnih služb v Ukrajini". Namen je bil preprečiti, da bi samostan postal središče ruskega sveta, da bi se uporabljal za skrivanje obveščevalnih skupin ter za skladiščenje orožja, piše v izjavi SBU.

Oboroženi policisti so v jutranjih urah preverjali osebne dokumente in preiskovali torbe vseh vernikov, preden so jim dovolili vstop v samostan. SBU pa je pozneje v ločeni izjavi sporočila, da so danes podobne varnostne ukrepe izvedli tudi v dveh drugih samostanih in škofiji v regiji Rivne na severozahodu Ukrajine.

Rusija je racije že obsodila, tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je dejal, da to razumejo kot novo vojaško akcijo proti ruskemu pravoslavju. Racije je obsodil tudi tiskovni predstavnik Ruske pravoslavne cerkve Vladimir Legojda in opozoril, da gre pri tem predvsem za ustrahovanje ukrajinskih vernikov.

"Molimo za vernike, ki postajajo žrtve brezpravja, in pozivamo vse sočutne ljudi, naj storijo vse, kar je mogoče, da se to preganjanje ustavi," je zapisal na družbenih omrežjih.

Kijevsko-Pečerska lavra iz 11. stoletja je uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine in je sedež Ukrajinske pravoslavne cerkve. Leta 2018 sta se dve ukrajinski pravoslavni cerkvi odcepili od Moskve ter se združili v Ukrajinsko pravoslavno cerkev.

Maja pa je Ukrajinska pravoslavna cerkev pretrgala vezi z Rusko pravoslavno cerkvijo in razglasila popolno samostojnost in neodvisnost od Moskve, saj se ne strinja s stališčem moskovskega patriarha Kirila glede vojne v Ukrajini.

10.12 Prebivalci Hersona trdijo, da so Rusi zažgali svoje mrtve vojake

Več prebivalcev Hersona in delavcev, ki živijo v okolici lokalnega odlagališča smeti, trdi, da so ruske sile tam zažigale trupla svojih mrtvih vojakov.

Za The Guardian so povedali, da so med poletno okupacijo mesta videli ruske tovornjake, s katerimi so na lokacijo vozili črne vreče, ki so jih nato zažgali. S smetišča je zaudarjalo po zažganem mesu.

Viri verjamejo, da so ruske sile odstranjevale trupla svojih padlih vojakov. "Vsakič, ko je naša vojska tam obstreljevala Ruse, so posmrtne ostanke preselili na odlagališče in jih zažgali," je povedala Irina, prebivalka Hersona. Trditev ni bilo mogoče neodvisno preveriti, ukrajinske oblasti pa so sporočile, da ne morejo komentirati, ali oni obtožbe že preiskujejo.

8.20 Ukrajina: To je bila ruska taktika, da ostanemo brez elektrike in zmrznemo

Ukrajina bo evakuirala civiliste z nedavno osvobojenih območij v regiji Herson in Mikolajev. 

Prebivalcem obeh južnih regij so svetovali, naj se preselijo na varnejša območja v osrednjem in zahodnem delu države, saj se bojijo, da je škoda na infrastrukturi, ki je posledica vojne, prevelika, da bi ljudje lahko preživeli zimo.

V Kremlju pravijo, da so zaskrbljeni, kot trdijo, zaradi ukrajinskega obstreljevanja jedrske elektrarne Zaporožje, ki je pod ruskim nadzorom. Jurij Sak, svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra, trdi nasprotno: "Obstreljevanje elektrarne v Zaporožju je bila ruska taktika s ciljem prekinitve oskrbe z energijo, da bi Ukrajinci zmrznili." 

6.40 Novi napadi v Harkovu 

Ruske sile so sinoči izvedle napade na mesto Vovčansk v regiji Harkov, iz katere poročajo o ranjenima moškem in ženski. 

"V Vovčansku so bili v večernih napadih ranjeni domačini. Okupatorji so z večcevnimi metalci streljali na stanovanjsko naselje. Dve osebi sta bili ranjeni: 57-letnica in 60-letnik. Odpeljali so ju v bolnišnico. Imata poškodbe zaradi eksplozije in šrapnelske rane. Njuno zdravstveno stanje je po oceni zdravnikov srednje težko," je sporočil Oleg Sinehubov, vodja regije Harkov.

V večernem poročilu ukrajinskega generalštaba še navajajo, da so Rusi izvedli napade v bližini naselij Veterinarna, Strileča, Gliboka, Starišta, Ohirceve, Zarubinka, Ambarna in Dvorična v regiji Harkov.

6.05 V Ukrajini primanjkuje elektrike

"Delavci, ki skrbijo za električno oskrbo, so morali poleg stabilizacijskih izklopov izvajati tudi izredne izklope. To je posledica višje ravni porabe, kot jo lahko država zagotovi v tem trenutku," je sinoči dejal ukrajinski predsednik Zelenski.

Razmere so od ponedeljkovega večera posebej težke v Kijevu in regiji, pa tudi v regijah Vinica, Sumi, Ternopil, Čerkasi, Odesa in nekaterih drugih mestih in regijah, je še dejal Zelenski.

"Poskusite omejiti porabo električne energije, predvsem v urah konic porabe. Seveda naj bodo zelo varčni tudi na javnih mestih," je pozval predsednik. 

Ukrajina
Novice Ukrajinci se soočajo z "življenjsko nevarno zimo"
Novice Na Poljskem pokopali drugo žrtev padle rakete
Sergej Lavrov
Novice Poljska Lavrovu prepovedala udeležbo na ministrskem zasedanju Ovseja
Ukrajinske železnice
Novice Zaskrbljujoče ameriško poročilo: Med rusko okupacijo v Hersonu je ...
Ukrajina- Doneck
Novice Peskov: Ukrajinsko infrastrukturo napadamo, ker ne želijo privoliti v pogajanja
Ukrajina- Doneck
Novice Poljsko vas zadeli ruski raketi, umrli najmanj dve osebi
Ne spreglejte