Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 11. 2022,
8.24

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

47

Natisni članek

načrtovanje napad oprema vojaki vojna Ukrajina Rusija

Nedelja, 20. 11. 2022, 8.24

2 meseca, 2 tedna

Na Poljskem pokopali drugo žrtev padle rakete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

47

270. dan vojne v Ukrajini. Na Poljskem je danes potekal državni pogreb za drugo žrtev rakete, ki je v torek padla na skladišče žita blizu meje z Ukrajino. 60-letnega voznika traktorja so v vasici Przewodow na željo svojcev pokopali brez navzočnosti vojske, poroča poljska tiskovna agencija PAP. Prvo žrtev, 62-letnega uslužbenca skladišča, so v Przewodowu z vojaškimi častmi pokopali v soboto.

Poudarki dneva: 
19.04 Na Poljskem pokopali drugo žrtev padle rakete

13.15 IAEA: Na območju nuklearke Zaporožje odjeknile močne eksplozije
10.45 Sirene tulijo po vsej Ukrajini 
8.40 Oskrba z električno energijo v Ukrajini pod nadzorom 
8.20 Nova analiza Inštituta za vojne študije

19.04 Na Poljskem pokopali drugo žrtev padle rakete

Na Poljskem je danes potekal državni pogreb za drugo žrtev rakete, ki je v torek padla na skladišče žita blizu meje z Ukrajino. 60-letnega voznika traktorja so v vasici Przewodow na željo svojcev pokopali brez navzočnosti vojske, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Prvo žrtev, 62-letnega uslužbenca skladišča, so v Przewodowu z vojaškimi častmi pokopali v soboto.

V skladu s prošnjami svojcev sta pogreba obeh moških, prvih poljskih civilistov, ki sta umrla zaradi vojne v Ukrajini, v ožjem krogu.

Raketa je na Poljsko padla sredi intenzivnega ruskega obstreljevanja Ukrajine in sprva je bilo govora o ruski raketi. Trenutno pa Zahod domneva, da je šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe, s katero se je branila pred napadi ruske vojske.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dolgo vztrajal, da je šlo za rusko raketo, nazadnje pa dejal, da ni povsem prepričan, kaj je povzročilo padec rakete na Poljsko.

13.15 IAEA: Na območju nuklearke Zaporožje odjeknile močne eksplozije

Na območju nuklearke Zaporožje na jugu Ukrajine je znova odjeknilo več močnih eksplozij, a jedrska varnost za zdaj ni ogrožena, je danes sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Rusko obrambno ministrstvo medtem trdi, da ukrajinske sile od sobote silovito napadajo to jedrsko elektrarno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Strokovnjaki IAEA na terenu po navedbah organizacije poročajo o več deset silovitih eksplozijah, ki so v soboto in danes odjeknile v bližini in na ozemlju največje evropske nuklearke. Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je poudaril, da so eksplozije končale obdobje relativnega miru v jedrski elektrarni, ki je pod zasedbo ruske vojske.

Po navedbah vodstva elektrarne, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, so eksplozije povzročile škodo na nekaterih zgradbah, sistemih in napravah, jedrska varnost pa za zdaj ni ogrožena. V eksplozijah ni poškodovanih.

Rusko obrambno ministrstvo medtem trdi, da ukrajinske sile od sobote silovito obstreljujejo to jedrsko elektrarno. Zgolj davi naj bi na območje elektrarne izstrelili 12 izstrelkov velikega kalibra, je po poročanju ruskih tiskovnih agencij sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Osem izstrelkov naj bi padlo med dva reaktorja, je dodal. Ob tem je potrdil, da radioaktivno sevanje v okolici nuklearke ni povečano.

"Kdorkoli stoji za napadi, mora z njimi nemudoma prenehati," je poudaril Grossi. Ob tem je ponovil, da se napadalci igrajo z ognjem. Rusko in ukrajinsko stran pa je znova pozval, naj okoli nuklearke vzpostavita varno območje brez napadov in spopadov. Pogovori z obema stranema o tem doslej niso obrodili sadov.

Jedrska elektrarna v Zaporožju, največja nuklearka v Evropi, je od marca pod ruskim nadzorom, obstreljevanje v okolici objekta pa od takrat vzbuja strah pred jedrsko nesrečo. IAEA si prizadeva, da bi na območju jedrske elektrarne vzpostavili varno območje in s tem zmanjšali tveganje za jedrsko nesrečo.

10.45 Sirene tulijo po vsej Ukrajini 

Po vsej Ukrajini, v vseh regijah, so se oglasile alarmne sirene za preplah.

Sirene tulijo tudi v Kijevu, kjer so prebivalce napotili v zaklonišča.

8.40 Oskrba z električno energijo v Ukrajini pod nadzorom  

Oskrba z električno energijo v Ukrajini je kljub vrsti ruskih napadov na infrastrukturo za proizvodnjo električne energije pod nadzorom in ni potrebe za preplah, so sporočili z ministrstva za energijo.

Ob tem je vodja največje zasebne energetske družbe v državi DTEK dejal, da ni razloga, da bi ljudje zapustili Ukrajino. Ruski raketni napadi so onesposobili skoraj polovico ukrajinskega energetskega sistema, oblasti v Kijevu pa so v petek sporočile, da je mogoča popolna zaustavitev električnega omrežja v prestolnici.

"Zanikamo panične izjave, ki se širijo na družbenih omrežjih in spletu. Zagotavljamo vam, da so razmere z oskrbo z energijo težke, a pod nadzorom," so zapisali v soboto objavljenem sporočilu ministrstva za energijo.

Ukrajinski nacionalni operater omrežja Ukrenergo je sporočil, da čeprav bodo v nedeljo v vseh regijah načrtovani izpadi električne energije, ne predvideva nobenih nepričakovanih izpadov električne energije. "Še naprej si prizadevamo za ponovno vzpostavitev svetlobe Ukrajincem," so v družbi v soboto zapisali v izjavi na Telegramu.

8.20 Nova analiza Inštituta za vojne študije

Inštitut za vojne študije (ISW) je objavil novo poročilo dogajanja v Ukrajini. Ruske sile naj bi začele krepiti svoje položaje v okupiranih regijah Lugansk in Doneck ter v vzhodnem Zaporožju z vojaki iz regije Herson, pa tudi z mobiliziranci.

Ukrajinski generalštab je poročal o povečanem številu ruskega vojaškega osebja v mestu Lugansk in opozoril, da so ruske sile nastanile vojake v zapuščenih domovih v Krasneju in Simejkinu, približno 30 kilometrov jugovzhodno od Luganska, poroča BBC.

Vodja administracije Luganska Serhij Hajdaj je povedal, da ruske sile premeščajo ostanke ruskih desantnih enot z desnega (zahodnega) brega regije Herson v Lugansk, vojaška uprava regije Lugansk pa je dodala, da nekatere prerazporejene ruske enote prihajajo v Novoaidar, približno 55 kilometrov vzhodno od severa Donecka.

Svetovalec župana Mariupola Petro Andrušenko je prav tako opozoril na prihod prerazporejenih ruskih vojakov in vojaške opreme v Mariupol, pri čemer je dejal, da ruske sile nameščajo od 10 do 15 tisoč vojakov na širšem območju Mariupola. Andrušenko je izjavil, da so na novo mobilizirani verjetno prek Mariupola napoteni na fronto v zahodni regiji Donecka.

Ruske sile naj bi poskušale razpršiti sile z namestitvijo nekaterih elementov v smeri Huliaipole v zaporoški regiji. Rusija bo po poročanju ISW v naslednjih tednih verjetno napotila tudi dodatne mobilizirane sile, glede na to, da so mobilizirane enote ruske 2. motorizirane strelske divizije 1. tankovske armade zaključile svoje usposabljanje v regiji Brest v Belorusiji. Dodali so, da bodo ruske sile verjetno še naprej uporabljale mobilizirane in prerazporejene vojake za ponoven začetek ofenzivnih operacij v regiji Doneck in ohranjanje obrambnih položajev v regiji Lugansk.

Sergej Lavrov
Novice Poljska Lavrovu prepovedala udeležbo na ministrskem zasedanju Ovseja
Novice Ukrajina: To je ruska mučilnica, v kateri so uporabljali tudi elektrošoke #video
Ukrajinske železnice
Novice Zaskrbljujoče ameriško poročilo: Med rusko okupacijo v Hersonu je ...
Ukrajina- Doneck
Novice Peskov: Ukrajinsko infrastrukturo napadamo, ker ne želijo privoliti v pogajanja
Andrej Benedejčič
Novice Golobov svetovalec za nacionalno varnost: Ta incident kaže, v kako resnih časih živimo
Posledice eksplozije na Poljskem blizu meje z Ukrajino
Novice Še ena nepojasnjena smrt? V pisarni našli mrtvega ruskega polkovnika.
Ne spreglejte