Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 8. 2022,
8.31

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

119

Natisni članek

vojska Rusija vojna Ukrajina

Nedelja, 28. 8. 2022, 8.31

1 mesec, 3 tedne

Grozljiv posnetek Rusa z lobanjo v rokah: Ta Ukrajinec naj gori v peklu. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

119

186. dan vojne v Ukrajini. Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega je na svojem profilu na Twitterju objavil posnetek Rusa, ki v roki drži lobanjo in trdi, da gre za ukrajinskega vojaka. Anton Geraščenko je zapisal, da je moški z lobanjo v roki ruski neonacist in da upa, da gre za lažno priznanje umora.

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov:

21.41 Nemška vlada sporočila spodbudne besede
21.29 Ukrajina: Uspelo nam je vrniti več kot 500 trupel ukrajinskih vojakov
20.07 Posnetek Rusa z lobanjo: trdi, da gre za ukrajinskega vojaka
17.47 Moskva in Kijev: Raven sevanja v Zaporožju ni povišana
16.24 Rusi svarijo državljane BiH, da so ZDA in Zahod pred propadom
15.35 Ruske granate zadele čredo krav
11.20 Britanski obveščevalci: Kako bo Putin povečal število borcev?  
8.15 Nemčija v nacionalizacijo hčerinske družbe Gazproma
7.30 Uradniku v Moskvi zažgala avto
21.38 Bojna vozila nekdanje JLA prispela v Ukrajino

21.41 Nemška vlada sporočila spodbudne besede

Nemčija oskrbo s plinom obnavlja hitreje, kot je bilo pričakovano, kljub drastičnemu zmanjšanju dobav iz Rusije, je sporočila nemška vlada. 

Prejšnji teden je nemški energetski regulator posvaril, da država verjetno ne bo dosegla svojih ciljev. Toda vlada je dejala, da so ukrepi za varčevanje z energijo v zadnjih tednih in nakupi plina v velikih količinah od drugih dobaviteljev občutno napredovali. "Kljub težkim okoliščinam se rezerve polnijo hitreje, kot je bilo pričakovano," je dejal minister za gospodarstvo in podnebje Robert Habeck.

21.29 Ukrajina: Uspelo nam je vrniti več kot 500 trupel ukrajinskih vojakov

V objavi na Facebook profilu državnega Centra za strateško komuniciranje in informacijsko varnost, je navedeno, da so ruske sile vrnile 541 trupel ukrajinskih vojakov, potem ko je Rdeči križ organiziral komunikacijo z Rusi.

"Pogajanja z agresorjem so težka, smo pa uspeli vrniti 541 ukrajinskih trupel. Od tega je bilo 428 trupel dostavljenih iz Marijupola, več kot 300 pa je pripadnikov Azova. Mrtve vračamo iz Donecka, Zaporožja, Hersona, Harkova in Luganska – od vsepovsod," je dejal Oleg Kotenko, pooblaščenec za pogrešane osebe v posebnih okoliščinah. 

20.07 Posnetek Rusa z lobanjo: trdi, da gre za ukrajinskega vojaka

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega je na svojem profilu na Twitterju objavil posnetek Rusa, ki v roki drži lobanjo in trdi, da gre za ukrajinskega vojaka. Anton Geraščenko je zapisal, da je moški z lobanjo v roki ruski neonacist in da upa, da gre za lažno priznanje umora.

"Mi smo živi, ta tip pa je že mrtev. Naj gori v peklu. Iz njegove lobanje bomo naredili skodelico," je rekel moški na posnetku, ki stoji na odru in drži lobanjo. V nadaljevanju je komentiral še vojno v Ukrajini in dejal, da se Rusija bori proti "ideji o Ukrajini kot proruski državi". "To je tragedija ukrajinskih vojakov. Ne zanima nas, koliko, moramo jih ubiti," je nadaljeval, preden je priznal, da je lobanja pripadala Ukrajincu, ki so ga ubile ruske sile. "To zagotovo ni civilist. Sami smo ga ubili," je dejal. 

"Ruski neonacist Igor Mangušev v rokah drži lobanjo. Trdi, da je pripadala enemu od zagovornikov Azovstava, in priznava umor. Upam, da gre za laž, vendar se vsi spomnimo posnetkov naših vojakov, ki jih ubijajo in jim glave natikajo na rešetke," je v objavi še zapisal Geraščenko.

17.47 Moskva in Kijev: Raven sevanja v Zaporožju ni povišana

Raven radioaktivnega sevanja tudi po zadnjem obstreljevanju v okolici jedrske elektrarne v Zaporožju ostaja normalna, so danes sporočile oblasti tako v Kijevu kot v Moskvi. Po navedbah Moskve je bila sicer nuklearka v zadnjem dnevu tarča še dveh artilerijskih napadov, medtem ko naj bi ruska vojska napadla ukrajinske zračne sile v Zaporožju.

Razmere glede uhajanja radioaktivnih snovi za zdaj ostajajo normalne, sta sporočila tako rusko obrambno ministrstvo kot ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom, ki je naznanil, da je bilo napajanje dveh reaktorjev ponovno vzpostavljeno, potem ko je bila jedrska elektrarna v četrtek prvič v svoji 40-letni zgodovini odklopljena iz ukrajinskega električnega omrežja.

Po navedbah ruskih oblasti sta bila sicer v zadnjem dnevu izvedena še dva artilerijska napada na nuklearko. En izstrelek naj bi padel v bližino reaktorja šest, drugi pa na črpališče, ki zagotavlja hlajenje.

Rusija je jedrsko elektrarno zasedla že kmalu po začetku invazije februarja, vendar se je strah pred jedrsko katastrofo povečal, potem ko so se v začetku tega meseca okoli elektrarne ponovno začeli spopadi. Obe strani se medsebojno obtožujeta obstreljevanja obsežnega kompleksa nuklearke. Ruska vojska je medtem danes potrdila napad na mesto Zaporožje z uporabo zelo natančnega orožja. Zadeta naj bi bila hala, v kateri so popravljali helikopterje ukrajinskih zračnih sil.

16.24 Rusi državljane BiH svarijo, da so ZDA in Zahod pred propadom

Ruski diplomati, pristojni za BiH, skušajo državljane te države prepričati, da so ZDA tik pred propadom in jih zato ne bodo mogle zaščititi. Gre za odziv na izjavo ameriškega veleposlanika v Sarajevu, ki je dejal, da njegova država "Bosne in Hercegovine ne bo predala Rusiji".

Na strani ruskega veleposlaništva v Sarajevu na Facebooku so objavili oceno, da so ZDA država, "katere temelji so razpolovljeni, razpoke pa se poglabljajo," kot dokaz za to pa so ponudili trditev, da ZDA niso sposobne zaščititi niti Evrope.

Ameriški veleposlanik v BiH Michael Murphy je v intervjuju za Radio Free Europe (RSE) v začetku tega tedna dejal, da bo Washington še naprej odločno podpiral ozemeljsko celovitost in suverenost BiH, vključno s pravico te države, da se sama odloči, ali bo postala članica Nata. "Želim vas spomniti na to, kar je rekel državni sekretar Anthony Blinken v svojem pričanju pred kongresom. Ne odhajamo, tukaj bomo ohranili našo mednarodno in vojaško prisotnost. Mislim, da je zelo pomembno, da se pri ocenjevanju varnosti upoštevajo razmere v Bosni in Hercegovini," je dejal.

Rusko veleposlaništvo je zdaj odgovorilo, da je ves svet videl, kaj so ZDA dosegle v Afganistanu, Iraku, Libiji in nekdanji Jugoslaviji ter kaj je iz tega nastalo. Pravijo, da je vse to posledica spodbujanja politike dominacije in segregacije, ki bo na koncu povzročila "propad zahodnega sveta". "ZDA zdaj aktivno 'branijo' Evropo, počasi, a zanesljivo. Pripeljali pa jo bodo v stanje, ne le politične, ampak tudi ekonomske nemoči," namigujejo v ruskem veleposlaništvu v Bosni in Hercegovini.

"Naš način vodenja pogovora za razliko od zahodnih držav predvideva umirjeno, jasno podajanje argumentov, pa tudi trezen, objektiven premislek o odgovorih. Na splošno opažamo prav takšen pristop," so zapisali ruski diplomati v BiH.

15.35 Ruske granate zadele čredo krav

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so ruske granate zadele čredo krav v severnem ukrajinskem mestu Černigov. Regionalna državna uprava Černigova je sporočila, da je do obstreljevanja prišlo malo po 12. uri. Dodajajo, da je zaradi požara poškodovana tudi hiša na obrobju obmejne vasi.

11.20 Britanski obveščevalci: Kako bo Putin povečal število borcev?   

Britanski obveščevalci so sporočili, da še ni jasno, kako namerava Rusija povečati svoje oborožene sile, kot trdijo, je pa malo verjetno, da bi kopičenje bistveno povečalo njeno bojno moč v Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden podpisal odlok o povečanju števila ruskih oboroženih sil z 1,9 na 2,04 milijona. 

Kako namerava to doseči, ni jasno, v svojem zadnjem poročilu navajajo pri britanskem obrabnem ministrstvu in se sprašujejo, ali bo Putin to dosegel z večjim številom prostovoljcev ali z več naborniki. Po njihovem pa to ne bo imelo večjega vpliva na vojno v Ukrajini, saj je "Rusija izgubila na desettisoče vojakov, zelo malo novih pogodbenih vojakov se rekrutira, nabornikom pa ni treba služiti zunaj ruskega ozemlja," so še sporočili z britanskega ministrstva. 

8.15 Nemčija v nacionalizacijo hčerinske družbe Gazproma

Nemška vlada je ustanovila holding za izvedbo morebitne nacionalizacije Gazprom Germanie, energetskega podjetja, iz katerega je ruski Gazprom izstopil aprila, poroča nemški časnik Welt am Sonntag, ki se sklicuje na vladni dokument.

7.30 Uradniku v Moskvi zažgala avto 

Po poročanju ruskih državnih medijev je neka ženska, ki nasprotuje ruski invaziji na Ukrajino, z bencinom zažgala avto Jevgenija Sekretarjeva, uradnika, odgovornega za cenzuro informacij o vojski in njenih operacijah.

Ženski so odvzeli prostost.

Novice Je 35 bojnih vozil nekdanje JLA končno prispelo v Ukrajino?

21.38 Bojna vozila nekdanje JLA prispela v Ukrajino

V Ukrajino naj bi vendarle prišli tanki, o dobavi katerih se je z Nemčijo, ki bi nam v zameno poslala oklepna vozila, dogovarjala že vlada Janeza Janše. Oblast je nato prevzela vlada Roberta Goloba, ki dogovora z Nemci še ni dosegla, Ukrajinci pa so bili še vedno brez nujno potrebnih tankov. 

Ob obisku Tanje Fajon v Kijevu jo je ukrajinski novinar vprašal, kje so obtičali obljubljeni tanki, ki jih nujno potrebujejo. Ta mu je odgovorila: "Moram vas popraviti. Imamo novo vlado. Ob prevzemu vlade nismo imeli ničesar na mizi. Imeli smo eno odločitev iz preteklosti, ki je bila izvedena v našem mandatu. To je bila dobava nekaterih vojaških vozil, ki jih je Ukrajina prejela pred kratkim. Trpimo z vami ter občudujemo vaš pogum in vašo sposobnost ter željo po odporu. Dokler bo Ukrajina potrebovala vojaško opremo in bo imela željo po odporu, ki jo popolnoma razumemo, jo mora Evropa enotno podpirati."

Je pa videti, da so tanki nekdanje JLA očitno končno prispeli v Ukrajino.

 
Ramzan Kadirov
Novice Bizarna prošnja čečenskega voditelja: to prosi Putina
Plin plinovod
Novice To podjetje bo slovenskim odjemalcem prekinilo dobavo plina
Ulica v Kijevu
Novice V Kijevu konec poveličevanja brutalne sovjetske preteklosti
Viktorija Azarenka
Sportal Azarenka zaradi pritožb Ukrajincev ne bo sodelovala na dobrodelnem turnirju
Novice Fajonova proti omejevanju turističnih vizumov za Ruse #video
Jedrska elektrarna
Novice Tudi Japonska razmišlja o vrnitvi k jedrski energiji

Ne spreglejte