Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 8. 2022,
6.53

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

141

Natisni članek

Volodimir Zelenski jedrska elektrarna Zaporožje Rusija vojna Ukrajina

Petek, 26. 8. 2022, 6.53

1 mesec, 3 tedne

Bizarna prošnja čečenskega voditelja: to prosi Putina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

141

Ramzan Kadirov | "Vrhovnega poveljnika prosim, naj nam da možnost, da brez odlašanja končamo specialno operacijo," je dejal Kadirov. | Foto Reuters

"Vrhovnega poveljnika prosim, naj nam da možnost, da brez odlašanja končamo specialno operacijo," je dejal Kadirov.

Foto: Reuters

184. dan vojne v Ukrajini. Čečenski vodja Ramzan Kadirov je ruskega predsednika Vladimirja Putina prosil, naj mu da možnost, da čim prej konča "posebno operacijo" v Ukrajini. "Če je 15 odstotkov svetovne javnosti proti nam, to ne pomeni, da je ves svet proti nam. Teh 15 odstotkov lahko hitro pomirimo," je dejal v zvočnem posnetku.

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov:

21.35 Rezultati ankete: Putinu zaupa kar 80 odstotkov Rusov
20.38 Bizarna prošnja čečenskega voditelja
19.17 Čečenski vodja in njegovi sodelavci obtoženi vojnih zločinov
19.02 V bližini jedrske elektrarne Zaporožje delijo jodove tablete
18.48 Nemška zunanja ministrica nakazala odprtost do prepovedi vstopa ruskim turistom v EU
17.17 Ruske službe napadle ključne informacijske sisteme v Črni gori
15.39 Rus, ki ima prepoved vstopiti v EU, nemškega kanclerja primerjal s Hitlerjem
14.52 Rusi vohunili za ukrajinskimi vojaki v Nemčiji in na poveljstvu Nata
14.24 Jedrska elektrarna Zaporožje znova priključena na omrežje
13.44 Ukrajinski dron odvrgel bombo in zbudil spečega ruskega vojaka
13.17 Ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju poskušajo znova priključiti na omrežje
11.36 "Osvobodite nas, naše mesto in našo jedrsko elektrarno"
10.19 V Latviji porušili sovjetski spomenik 
9.05 Kijev v spremembo ruskih in sovjetskih imen ulic
8.33 Ukrajinci pravijo, da so uničili komunikacijsko središče pri Hersonu
8.25 Zračni alarm: tekma v Ukrajini trajala več kot štiri ure
6.36 Zelenski: Rusija je Ukrajino in preostalo Evropo pripeljala na rob jedrske katastrofe
6.33 Putin povečuje ruske oborožene sile, imele bodo več kot dva milijona vojakov

21.35 Rezultati ankete: Putinu zaupa kar 80 odstotkov Rusov

Ruska prorežimska tiskovna agencija TASS je sporočila rezultate ankete, ki jo je objavil Vseruski center za raziskovanje javnega mnenja. Ugotovili so, da se je v zadnjem tednu zaupanje ruske javnosti predsedniku Putinu povečalo za 1,2 odstotne točke, kar skupno znaša 81,2 odstotka.

Anketo, v kateri je sodelovalo 1.600 anketirancev, starejših od 18 let, so izvedli v obdobju od 15. do 21. avgusta, poroča TASS. "Na vprašanje, ali zaupajo Putinu, je 81,2 odstotka anketiranih odgovorilo pritrdilno, kar je 1,2 odstotne točke več kot teden prej. Delež ljudi, ki odobravajo način, kako predsednik opravlja svoje delo, je 78,4-odstoten, kar je 0,6 odstotne točke več kot prejšnji teden," navaja center za raziskovanje.

20.38 Bizarna prošnja čečenskega voditelja

Čečenski vodja Ramzan Kadirov je ruskega predsednika Vladimirja Putina prosil, naj mu da možnost, da čim prej konča "posebno operacijo" v Ukrajini.

"Vrhovnega poveljnika prosim, naj nam da možnost, da brez odlašanja končamo specialno operacijo. Če je 15 odstotkov svetovne javnosti proti nam, to ne pomeni, da je ves svet proti nam. Teh 15 odstotkov lahko hitro pomirimo," je dejal v zvočnem posnetku in komentiral obtožbe Kijeva proti njemu. 

Ukrajinska varnostna služba je danes namreč sporočila, da je zbrala "nedvoumne dokaze o vojnih zločinih" Kadirova ter dveh njegovih zaveznikov, Danila Martinova in Huseina Mežidova.

19.17 Čečenski vodja in njegovi sodelavci obtoženi vojnih zločinov

Ukrajinska varnostna služba je na svoji uradni spletni strani objavila, da je zbrala "neizpodbitne dokaze o vojnih zločinih", ki so jih zagrešili čečenski voditelj Ramzan Kadirov in dva njegova tesna zaveznika, Danil Martinov in Husein Mezhidov. Obtožujejo jih ukazovanja in usmerjanja ruskih vojaških operacij, ki so vključevale nezakonito pridržanje ukrajinskih civilistov in njihovo uporabo kot živi ščit.

Po njihovih navedbah je Kadirov februarja in marca letos osebno vodil razvoj in načrtovanje nekaterih vojaških operacij čečenskih enot. Martinov naj bi vodil zaseg psihonevrološkega internata 5. marca v Borođanki v Kijevski regiji, ko so skoraj 500 pacientov in članov osebja vzeli za talce.

Mežidov je poveljeval zajetju in ujetju skoraj 200 civilistov v Hostomelu konec februarja in v začetku marca, Kadirova pa sumijo, da je pripravljal in sprožil agresivno vojno, izvajal dejanja za spremembo ukrajinskih meja in opravičeval rusko vojaško agresijo na Ukrajino. Martinov in Mežidov sta bila obtožena kršitve zakonov in običajev vojne.

19.02 V bližini jedrske elektrarne Zaporožje delijo jodove tablete

V bližini jedrske elektrarne Zaporožje delijo jodove tablete za primer uhajanja sevanja, je sporočila tiskovna agencija AP. Distribucija tablet se je začela dan po tem, ko je elektrarna začasno izgubila elektriko. Kot trdi Ukrajina, se je to zgodilo zaradi poškodbe nadzemnega vodovoda zaradi požara.

Obstaja strah pred morebitno nesrečo, obe strani pa druga drugo obtožujeta obstreljevanja v bližini elektrarne. Elektrarna potrebuje elektriko za hlajenje reaktorja, vendar ima kot rezervo sistem dizelskih generatorjev. Jodove tablete pomagajo blokirati absorpcijo radioaktivnega joda v ščitnici v primeru jedrske nesreče.

18.48 Nemška zunanja ministrica nakazala odprtost do prepovedi vstopa ruskim turistom v EU

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je danes nakazala pripravljenost na kompromis v razpravi o omejitvi vstopa ruskih turistov v Evropsko unijo, medtem ko nekatere članice povezave zaradi ruske invazije na Ukrajino pri tem vprašanju zahtevajo oster in enoten odgovor.

Na skupni novinarski konferenci z danskim kolegom Jeppejem Kofodom v Københavnu je Baerbockova dejala, da se urad nemškega kanclerja in nemško zunanje ministrstvo strinjata, "da lahko v Evropi skupaj najdemo rešitev, ki bo združila upravičene pomisleke", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Meni pa, da je pomembno, "da se tudi v razmerah brutalne in agresivne vojne 140 milijonom ljudi v Rusiji ne odrečemo za vedno".

Na ravni EU sicer še ni dogovora o morebitni prepovedi izdajanja turističnih in drugih vizumov za ruske državljane v okviru sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. Nekatere članice EU, kot so Estonija, Latvija in Litva in Češka, so že prekinile oziroma omejile izdajanje turističnih vizumov ruskim državljanom. Finska namerava izdajanje vizumov Rusom drastično omejiti s septembrom, podobno razmišljata tudi Poljska in Danska.

Nemški kancler Olaf Scholz je izrazil nasprotovanje prepovedi vstopa v EU za ruske državljane, pri čemer je navedel tiste, ki bežijo pred režimom ruskega predsednika Vladimirja Putina. V četrtek je v razpravi s prebivalci nemškega mesta Magdeburg stališče ponovil z besedami, da gre za "Putinovo vojno" in ne za Ruse, a dodal, da lahko razume stališče ruskih sosed.

Baerbockova je danes poudarila, da Scholz ni nikoli absolutno zavrnil ideje o omejitvi vstopa v EU za ruske državljane, da pa stališča, povzeta iz pogovorov in intervjujev, ne odražajo nujno vseh odtenkov njegovega dejanskega stališča. Dodala je, da je v Nemčijo prišlo razmeroma malo ruskih turistov, hkrati pa je bilo treba vizume izdati novinarjem ali znanstvenikom, ki so v Rusiji ogroženi. Interesi neposrednih sosed Rusije so različni. "Našla se bo rešitev, ki bo ponudila dovolj manevrskega prostora za različne položaje na ravni posameznih držav," je dejala.

17.17 Ruske službe napadle ključne informacijske sisteme v Črni gori

Agencija za nacionalno varnost je sporočila, da za kibernetskim napadom na črnogorske institucije stoji več ruskih služb, poročajo črnogorski mediji, ki ocenjujejo, da se morda bliža vrhunec hibridne vojne. Bojijo se, da vrhunec napada še ni dosežen in da bi lahko bila tarča vsa "ključna infrastruktura", kot sta elektroenergetski sistem ali vodovod. Navedli so še, da gre za napad, ki ni bil izveden nikjer drugje, in da je metodologija napada značilna za ruske službe.

Črnogorska vlada je pred tem sporočila, da je Črna gora od četrtka zvečer izpostavljena novi seriji organiziranih kibernetskih napadov na vladno informacijsko infrastrukturo. "Čeprav so nekatere storitve trenutno iz varnostnih razlogov začasno izključene, varnost državljanov in poslovnih subjektov ter njihovih podatkov ni ogrožena. Črna gora je mednarodne zaveznike obvestila o podrobnostih napadov, ki so zelo podobni tistim iz leta 2015 in 2016," so sporočili.

Črnogorski premier Dritan Abazović je zaradi kibernetskih napadov sklical sejo sveta za nacionalno varnost. V nagovoru medijem je ocenil, da so zadnji napadi na vladne strežnike politično motivirani, in potrdil, da gre za zelo resne napade. Navedel je še, da pristojne službe spremljajo dogajanje.

15.39 Rus, ki ima prepoved vstopiti v EU, nemškega kanclerja primerjal s Hitlerjem

Putinov propagandist Vladimir Solovjov, ki mu je Rusija za zasluge državi na različnih področjih podelila več medalj, je v svoji včerajšnji oddaji na ruski javni televiziji izvedel nor nastop. Solovjov, ki ima prepoved vstopiti v države EU in ki so mu zaplenili več nepremičnin, katerih vrednost je ocenjena na osem milijonov evrov, je nemškega kanclerja Olafa Scholza večkrat primerjal z Adolfom Hitlerjem in pri tem celo posnemal njegove geste.

"Ta človek je čisto znorel," je o Scholzu uvodoma povedal voditelj in nadaljeval: "Kaj se mu je zgodilo? Kako je lahko človek tako nor? Želi biti kot njegov idol Hitler. V vsakem gibu popolnoma sledi svojemu idolu." Na ekranu je kot "dokaz" prikazal primerjalne fotografije Scholza in Hitlerja, ki pozirata na tanku.

"Daj si kapo na glavo! Pustite brke," je zavpil razburjeni voditelj in vse v studiu začel spraševati: "Če vemo, da Nemci urijo ukrajinske vojake za uporabo nemškega orožja na njihovem ozemlju ... Zakaj bi čakali, da pridejo na naše meje? Zakaj jih takoj ne obravnavamo kot legitimne tarče? Zakaj jih ne udarimo z našimi izstrelki?"

Solovjev, ki namiguje, da bi Rusija mogla napasti Nemčijo, je Zahodu do zdaj grozil že približno 20-krat, a vse je ostalo le pri besedah.

14.52 Rusi vohunili za ukrajinskimi vojaki v Nemčiji in na poveljstvu Nata

Nemške varnostne sile imajo indice, da so ruske obveščevalne službe vohunile za ukrajinskimi vojaki, ki so se v Nemčiji usposabljali za uporabo zahodnega orožja, je danes poročal nemški tednik Der Spiegel. Več medijev je medtem razkrilo rusko vohunko na poveljstvu Nata v Neaplju v Italiji.

Der Spiegel, ki virov ni navedel, navaja, da je nemška vojska opazila sumljiva vozila pred dvema lokacijama, kjer so urili ukrajinske rekrute. Nad kraji usposabljanja so opazili tudi majhne brezpilotne letalnike, ki so hitro izginili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vohunjenje je potekalo v mestu Idar-Oberstein v zahodni nemški zvezni državi Porenje-Pfalško, kjer se ukrajinski vojaki usposabljajo za uporabo tankovske havbice 2000, in Grafenwöhr na Bavarskem, kjer ameriška vojska uči Ukrajince uporabljati zahodne topniške sisteme. Varnostni viri tudi menijo, da so ruski obveščevalci uporabljali skenerje za dostop do podatkov o mobilnih telefonih ukrajinskih vojakov.

V Nemčiji so sicer že sodili več osumljencem zaradi vohunjenja za Rusijo. Nekemu Nemcu trenutno sodijo zaradi domnevnega posredovanja informacij ruskim obveščevalnim službam, ko je bil rezervni častnik nemške vojske.

V preiskavi, ki jo je deset mesecev izvajal italijanski dnevnik La Repubblica skupaj s preiskovalnim medijem Bellingcat, nemškim tednikom Der Spiegel ter neodvisnim spletnim časnikom The Insider, pa so razkrili, da je ruska vohunka delovala tudi na poveljstvu zveze Nato v Neaplju.

Gre za 30-letno Mario Adelo Kuhfeldt Rivera, ki se je rodila v Peruju nemškemu očetu in so jo uvedli v družabne kroge v Neaplju, da bi lahko prišla do osebja oporišča Nata in šeste ameriške flote, poroča La Repubblica na svoji spletni strani.

V preiskavi sicer jim ni uspelo ugotoviti, katere informacije je pridobila ter ali ji je uspelo računalniške viruse vnesti v telefone in računalnike. "Vendar pa je prišla v stik s ključnimi osebnostmi Nata in ameriške mornarice. Nobenemu ruskemu agentu še ni uspelo prodreti tako globoko v vrh Severnoatlantskega zavezništva," še navaja časnik, ki ga povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Dejavnost vohunke so opredelili kot "najbolj senzacionalno obveščevalno operacijo" Rusije v Italiji.

14.24 Nuklearka Zaporožje znova priključena na omrežje

Ukrajinsko podjetje Energoatom je sporočilo, da je eden izmed reaktorjev v nuklearni elektrarni Zaporožje ponoven priključen na omrežje, poroča hrvaški Index. Spomnimo, največjo evropsko nuklearno elektrarno so včeraj prvič v zgodovini odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja.

13.44 Ukrajinski dron odvrgel bombo in zbudil spečega ruskega vojaka

Spečega ruskega vojaka je zbudila bomba, ki jo je ukrajinski dron odvrgel poleg njega. Videoposnetek, ki si ga lahko ogledate na spletni strani Daily Maila, prikazuje, kako ukrajinski dron odvrže bombo in ruskega vojaka požene v beg.

Vojakovo spanje prekine prelet drona, ki odvrže nekaj, kar je videti kot doma izdelana bomba. Čudežno vojak eksplozijo preživi, ​​medtem ko nanj padajo drobci, prah pa leti v zrak.

Nenadoma popolnoma prebujeni vojak zgrabi pištolo in spleza iz luknje, a si kmalu premisli in v paniki pusti orožje za seboj.

Po poročanju Daily Maila se je posnetek pojavil na kanalu Telegram.

13.17 Ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju poskušajo znova priključiti na omrežje

Osebje v ukrajinski jedrski elektrarni v Zaporožju, ki je pod ruskim nadzorom, si danes prizadeva znova priključiti še delujoča jedrska reaktorja na ukrajinsko električno omrežje. To je danes sporočil ukrajinski operater Energoatom. V četrtek poškodovane daljnovode so namreč že popravili.

11.36 "Osvobodite nas, naše mesto in našo jedrsko elektrarno"

"Okupatorji redno obstreljujejo ozemlje v okolici jedrske elektrarne v Zaporožju. Bojimo se najhujših posledic tega obstreljevanja. Prosimo, osvobodite nas, naše mesto in našo jedrsko elektrarno teroristov," v videoposnetku pozivajo zamaskirani Ukrajinci, da ne bi razkrili svoje identitete. Pristnost posnetka še ni neodvisno potrjena.

10.19 V Latviji porušili sovjetski spomenik 

Včeraj so v Parku zmage v Rigi porušili velik spomenik iz sovjetske dobe. Kot je sporočila policija, je bilo nekaj manjših incidentov.

Aretirali so štiri ljudi. Dva, ker nista ubogala ukaza policije, dva pa, ker sta javno vzklikala gesli, ki poveličujeta rusko agresijo na Ukrajino. Eno žensko so aretirali, ker je kljub opozorilom policije poskušala prestopiti ograjo parka.

9.05 Kijev v spremembo ruskih in sovjetskih imen ulic

Mestne oblasti v Kijevu so se odločile za spremembo imen 95 ulic in trgov, ki so bili do zdaj poimenovani z ruskimi ali sovjetskimi imeni, je sporočil župan Vitalij Kličko. Kot je dejal, gre za pomemben korak pri "preprečevanju lažnivih manipulacij Rusije in poskusov reinterpretacije naše zgodovine".

Ulicam v ukrajinski prestolnici, poimenovanim po ruskih pisateljih, kot so Aleksander Puškin, Lev Tolstoj, Anton Čehov, Ivan Turgenjev in Mihail Lermontov, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa spremenili imena.

Imena so spremenili 95 ulicam.  | Foto: Reuters Imena so spremenili 95 ulicam. Foto: Reuters Enako usodo so doživele ulice, poimenovane po Karlu Marxu in Friedrichu Engelsu, po katerih so sicer poimenovali številne ulice po vsej nekdanji Sovjetski zvezi. Prav tako so preimenovali ulice, poimenovane po sovjetskih vojaških voditeljih iz druge svetovne vojne in ruskih mestih.

Preimenovali so tudi ulico Mihaila Bulgakova, enega največjih pisateljev Sovjetske zveze, ki se je rodil v Kijevu.

Vseh 95 ulic in trgov bo zdaj dobilo ukrajinska imena. Ena od njih bo poimenovana po ukrajinskem nacionalističnem bataljonu Azov, ki je postal del redne ukrajinske vojske.

Spremembe so po poročanju dpa predstavili ob šestmesečni obletnici ruskega napada na Ukrajino in 31. obletnici neodvisnosti Ukrajine od Sovjetske zveze, ki so jo praznovali v četrtek.

8.33 Ukrajinci pravijo, da so uničili komunikacijsko središče pri Hersonu

Ukrajinske sile so uničile komunikacijska in logistična središča v regiji Herson, poroča Kyiv Independent, ki se sklicuje na vojaške oblasti.

Operativno poveljstvo je poročalo, da so ubili 20 ruskih vojakov in uničili dve oklepni vozili.

8.25 Zračni alarm: tekma v Ukrajini trajala več kot štiri ure

V Ukrajini so se kljub vojaški agresiji Rusije odločili, da izvedejo nogometno ligo. To so seveda odigrali pod posebnimi pogoji. Ob večkratnih alarmih zaradi morebitnih zračnih napadov je ena od prvih tekem tam trajala več kot štiri ure.

Tekma med Ruh Lvovom in Metalistom iz Harkova je v sredo trajala štiri ure in 25 minut, so poročale agencije, ki povzemajo ukrajinske medije.

V Lvovu, ki je bil gostitelj tekme, so v tem obdobju zračni alarmi v skupnem seštevku trajali kar 145 minut in s tem skoraj dve uri in pol.

Zmage z 2:1 so se na koncu veselili gostje, skupaj pa je bila to peta tekma prvenstva, ki se je začelo v sredo.

6.36 Zelenski: Rusija je Ukrajino in preostalo Evropo pripeljala na rob jedrske katastrofe

Zaporožje, največja evropska jedrska elektrarna, je v četrtek prvič, odkar so v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja začeli obratovati jedrski reaktorji, izgubila elektriko.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponoči dejal, da je Rusija Ukrajino in preostalo Evropo pripeljala na rob jedrske katastrofe.

"Evropa je bila na robu jedrske katastrofe, potem ko je bila jedrska elektrarna odklopljena od ukrajinskega električnega omrežja," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V četrtek so Rusi sporočili, da je ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje izgubila napajanje, za tem pa so se aktivirali varnostni sistemi. Proruska uprava Zaporožja trdi, da so za izpad električne energije odgovorni gozdni požari v bližini jedrske elektrarne, ki so jih povzročile ukrajinske rakete.

Zaporožje je največja jedrska elektrarna v Evropi in ena izmed desetih največjih na svetu. Stoji na jugovzhodu Ukrajine, v bližini Energodarja. Skupaj ima šest reaktorjev in prvi delujejo že od konca 80. let prejšnjega stoletja, zadnji pa je bil dodan leta 1995.

"Zahvaljujoč pomožnemu sistemu je jedrska elektrarna ponovno delovala. Če pomožni generatorji ne bi bili vklopljeni, bi se Evropa morala spoprijeti z radiacijsko katastrofo," je dodal Zelenski.

Pred kratkim je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba zapisal, da bi bila, če bi eksplodiralo, katastrofa desetkrat večja od tiste v Černobilu.

6.33 Putin povečuje ruske oborožene sile, imele bodo več kot dva milijona vojakov

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal sklep o povečanju ruskih oboroženih sil z 1,9 milijona na 2,04 milijona pripadnikov.

Plin plinovod
Novice To podjetje bo slovenskim odjemalcem prekinilo dobavo plina
Viktorija Azarenka
Sportal Azarenka zaradi pritožb Ukrajincev ne bo sodelovala na dobrodelnem turnirju
Novice Fajonova proti omejevanju turističnih vizumov za Ruse #video
Ne spreglejte