Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 12. 2021,
12.43

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

cepivo COVID-19 Koronavirus

Torek, 28. 12. 2021, 12.43

2 leti, 3 mesece

WHO: Cilj, 40-odstotna svetovna precepljenost, ne bo dosežen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Covid-19, cepivo, cepljenje | Po vsem svetu so do danes razdelili več kot 8,6 milijarde odmerkov cepiva proti covid-19. | Foto Unsplash

Po vsem svetu so do danes razdelili več kot 8,6 milijarde odmerkov cepiva proti covid-19.

Foto: Unsplash

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo zgrešila svoj cilj, da bi do konca leta proti covid-19 precepili 40 odstotkov prebivalstva v vsaki državi. Zaostanek je še posebej velik v Afriki. WHO krivdo pripisuje kopičenju cepiv v razvitih državah, kjer že cepijo s poživitvenimi odmerki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od 194 držav članic WHO jih približno polovica ne bo dosegla zastavljenega cilja. V okoli 40 državah ni bilo cepljenih niti deset odstotkov prebivalstva.

Po vsem svetu je bilo do danes razdeljenih več kot 8,6 milijarde odmerkov cepiva proti covid-19, vendar večinoma v razvitih državah, ki so imele dovolj sredstev za sklenitev lastnih pogodb s proizvajalci cepiv. Številni drugi pa so odvisni od zalog globalne pobude Covax, ki cepiva posreduje revnim državam.

Po navedbah WHO so v Nemčiji imeli približno 171 odmerkov na sto prebivalcev, na Madagaskarju okoli 2,7 odmerka, v Demokratični republiki Kongo pa le 0,32 odmerka cepiva na sto prebivalcev. V večini afriških držav odstotek največkrat dosega nizko dvomestno število.

Portugalska covid
Novice Omikron je že dominantna različica v tej evropski državi
SB Jesenice covid
Novice Nove okužbe, epidemija upada vse počasneje. Omikron se hitro širi.

Veliko neravnovesje med državami

Uspešne države so prejele veliko kritik, ker niso storile dovolj za podporo pobude Covax, a se je število pošiljk v okviru te sheme v zadnjih tednih povečalo. Do konca prejšnjega tedna je Covax po svetu dostavil 722 milijonov odmerkov cepiva proti covid-19.

V farmacevtski industriji so medtem prepričani, da za neravnovesje ni krivo pomanjkanje odmerkov. Po ocenah farmacevtskega združenja IFPMA je bilo samo decembra proizvedenih približno 1,4 milijarde odmerkov cepiva. Kot razloge navajajo velik dvom o cepljenju in težave z distribucijo cepiva na ravni posameznih držav. WHO odgovarja, da bi bile države na to pripravljene, če bi odmerke prejele organizirano in pravočasno.

Številne bogate države so skupaj obljubile donacijo več kot milijarde odmerkov. Vendar po navedbah WHO dobava pogosto traja dolgo. Nekateri odmerki imajo tako le še nekaj tednov do izteka roka uporabnosti, zaradi česar je distribucija v revnejših državah še dodatno zapletena.

cepljenje Italija
Novice Po Evropi s širjenjem omikrona novi rekordni porasti okužb
Avstrija cepljenje
Novice Tudi v Avstriji za četrti odmerek cepiva
Izrael
Novice Boj za preživetje: prvi na svetu s četrtim odmerkom cepiva

 

Ne spreglejte