Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 12. 2021,
15.47

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

45

Natisni članek

cepljenje omikron Izrael

Sreda, 22. 12. 2021, 15.47

2 leti, 4 mesece

Boj za preživetje: prvi na svetu s četrtim odmerkom cepiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

45

Izrael | V državi je polno cepljenih le 59 odstotkov od 9,4 milijona Izraelcev. Polna precepljenost v tem primeru pomeni, da so osebe prejele tri odmerke ali pa še ni minilo šest mesecev od drugega odmerka cepiva. | Foto Reuters

V državi je polno cepljenih le 59 odstotkov od 9,4 milijona Izraelcev. Polna precepljenost v tem primeru pomeni, da so osebe prejele tri odmerke ali pa še ni minilo šest mesecev od drugega odmerka cepiva.

Foto: Reuters

V Izraelu za osebe, starejše od 60 let, zdravstvene delavce in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom priporočajo cepljenje s četrtim odmerkom cepiva proti bolezni covid-19, so v torek sporočili iz urada premierja. Izrael je prva država na svetu, ki bo začela razdeljevati četrti odmerek cepiva proti covid-19. Premier Naftali Benet je vse upravičence pozval, naj se cepijo. Ob tem pa Svetovna zdravstvena organizacija meni, da so bogatejše države, ki nameravajo vse državljane cepiti s poživitvenimi odmerki, odgovorne za podaljševanje pandemije covid-19. O četrtem odmerku cepiva razmišljajo že tudi v Nemčiji. 

Po priporočilih strokovne skupine za covid-19 je izraelski premier naznanil, da bodo v državi z visoko precepljenostjo začeli cepiti s četrtim odmerkom. Oseba lahko četrti odmerek cepiva prejme štiri mesece po tretjem cepljenju, poroča CNN. Kot so še sporočili iz urada premierja, odločitev o priporočilu za cepljenje s četrtim odmerkom ni bila lahka. 

"Pravzaprav še nimamo podatkov o ravni imunosti, kot smo jih imeli, ko smo se odločili za tretji odmerek. Po drugi strani pa obstajajo res strašljivi podatki v preostalem svetu," je dejala profesorica Galia Rahav. Ob tem je dodala, da "v takšnem položaju, če ne ukrepaš takoj, zamudiš vlak".

Pfizer cepivo
Novice Odobrili cepivo za otroke, starejše od pet let
Izrael cepljenje
Novice Izraelske lekcije o "koroni" in cepljenju

V Izraelu nadaljujejo pionirstvo

Bennet državljane poziva k cepljenju. "Pozivam vse, ki izpolnjujejo kriterije, ki so jih določili člani komisije: pojdite in se cepite. Prevzemite odgovornost za zdravje in preživetje vseh nas. Cepiva rešujejo življenja," je dejal Benet. Dodal je, da gre za čudovito novico, ki bo ljudem pomagala premagati omikronski val, s katerim se spopada svet. Poudaril je, da so bili državljani Izraela prvi na svetu, ki so prejeli tretji odmerek cepiva proti covid-19, zdaj pa nadaljujejo pionirstvo tudi s četrtim odmerkom. 

V državi je polno cepljenih le 59 odstotkov od 9,4 milijona Izraelcev. Polna precepljenost v tem primeru pomeni, da so osebe prejele tri odmerke ali pa še ni minilo šest mesecev od drugega odmerka cepiva. Po navedbah ministrstva za zdravje okoli 32 odstotkov prebivalstva še ni prejelo niti prvega odmerka.

V Izraelu se je novembra končal četrti val okužb s koronavirusom, vendar v zadnjem obdobju število okužb znova narašča. Država se pripravlja na porast primerov, ki jih povzroča različica omikron, s katero je bilo doslej okuženih približno 200 Izraelcev, enako sumijo še za nekaj sto primerov.

Od danes veljajo omejitve potovanj

Izrael je pred tem sporočil, da je ZDA, Kanado, Nemčijo in več drugih držav dodal na svoj rdeči seznam, na katerem je približno 50 držav, v katere Izraelci začasno ne morejo potovati. Na seznamu so tudi Francija, Velika Britanija in večina afriških držav. Omejitve potovanj so začele veljati danes in bodo v veljavi vsaj do 29. decembra. 

Možnost četrtega odmerka tudi v Nemčiji 

Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je danes posvaril, da se Nemčija ne bo izognila primežu nove koronavirusne različice omikron, poroča STA. Zato je po njegovem mnenju treba okrepiti akcijo poživitvenih odmerkov. Glede na dosedanje trende pa novi minister domneva, da bo enkrat potreben tudi četrti odmerek cepiva, poročajo nemški mediji.

"Kot znanstvenik domnevam, da bo potreben tudi četrti odmerek," je povedal Lauterbach. Trenutno se kažejo trendi, da zaščita, pridobljena s cepivi, ni trajna, je dodal.

Minister je še dejal, da je Nemčija naročila tudi 80 milijonov odmerkov na omikron prilagojenega cepiva proizvajalca Pfizer. Prejeli jih bodo predvidoma v aprilu ali maju, je dodal. Kmalu pa pričakujejo tudi prve odmerke cepiva podjetja Novavax.

Trenutno se pripravljajo na peti val pandemije. Med najpomembnejšimi ukrepi je Lauterbach omenil prav poživitveni odmerek, ki sicer ne more preprečiti vala omikrona, "je pa največ, kar se lahko naredi, da se prepreči, da bi številni ljudje huje zboleli". Kot poudarja, so študije pokazale, da poživitveni odmerki dobro varujejo pred okužbo in težkim potekom bolezni.

Nemčija Covid-19, maske
Novice Scholz: Trenutno ni čas za zabave

WHO opozarja, da države s poživitvenimi odmerki za vse le še podaljšujejo pandemijo

Bogatejše države, ki nameravajo vse državljane cepiti s poživitvenimi odmerki, so po prepričanju Svetovne zdravstvene organizacije odgovorne za podaljševanje pandemije covid-19. Če bi te odmerke namenili revnejšim državam, bi lahko že jeseni v vseh državah preprečili hujše izbruhe, je danes menil prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Obširni programi deljenja poživitvenih odmerkov bodo pandemijo najverjetneje podaljšali, namesto da bi jo končali," je dodal. Glavni razlog je, da bodo večino odmerkov prejele države, kjer je že tako visoka stopnja precepljenosti. Ti odmerki nato manjkajo v revnejših državah, kar pa daje virusu priložnost, da se nenadzorovano širi in se razvija.

Omikron prevladujoča različica v številnih državah

Različica omikron je zdaj prevladujoča v številnih državah, vključno z ZDA, Dansko, Portugalsko in Združenim kraljestvom. Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal novo pobudo za distribucijo testov na domu in dejal, da lahko cepljeni Američani varno nadaljujejo načrte za počitnice, poroča CNN.

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije je medtem dejal, da bi pandemija lahko pomenila odpoved osebnih dogodkov. 

omikron
Novice Omikron je v ZDA že prevladujoča različica, Tajska uvaja karanteno za turiste

 

Ne spreglejte