Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 12. 2021,
18.36

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

23

Natisni članek

Izrael Italija ukrepi cepljenje testiranje Evropska unija PCR test Češka

Ponedeljek, 27. 12. 2021, 18.36

2 leti, 4 mesece

Po Evropi s širjenjem omikrona novi rekordni porasti okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

23

cepljenje Italija | Če nameravate med prazniki potovati na Češko, potrebujete PCR-test. | Foto Reuters

Če nameravate med prazniki potovati na Češko, potrebujete PCR-test.

Foto: Reuters

Z Islandije, iz Danske in Grčije danes poročajo o rekordnih dnevnih porastih novih okužb z novim koronavirusom. Tako na Danskem kot na Islandiji so pred prihodom različice omikron beležili ene od najnižjih incidenc v Evropi, zdaj pa so se razmere povsem spremenile.

Po statistiki francoske tiskovne agencije AFP je Evropa v preteklem tednu dni zabeležila največ novih okužb in tudi največ smrti zaradi bolezni covid-19 doslej. Evropa je tako z omikronom znova postala epicenter pandemije.

Na Danskem s 5,8 milijona prebivalcev imajo trenutno najvišjo sedemdnevno incidenco na svetu, ki znaša 1.612 na 100 tisoč prebivalcev. V preteklih 24 urah so v državi potrdili 16.164 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, saj pred tem še nikoli niso presegli številke 15 tisoč. Na Islandiji, kjer do sredine decembra niso potrdili niti več kot 200 okužb na dan, so jih v preteklem dnevu potrdili 672.

švica covid-19 koronavirus
Novice Slovenija končno kot Švica: odkrili na tisoče ponarejenih PCT-potrdil

V Grčiji je medtem število na novo potrjenih okužb v 24 urah z nedelje na danes naraslo na 9.284, kar je za to državo rekord, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Oblasti so zato že napovedale zaostritev nekaterih zajezitvenih ukrepov, a šele s 3. januarjem.

O rekordnih dnevnih porastih okužb sicer te dni poročajo iz vrste držav, med drugim iz Francije in Italije, pa tudi iz Norveške, kjer je omikron ponekod že prevladujoča različica.

Italija: obstoječa pravila bodo paralizirala državo

V Italiji se je obenem odprla razprava, ki verjetno čaka še kar nekaj držav. Tamkajšnji zdravstveni strokovnjaki so namreč pristojne opozorili, da bodo obstoječa pravila, ki zahtevajo najmanj sedemdnevno karanteno za tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, kmalu postala neizvedljiva oziroma bodo paralizirala državo.

Omikron se namreč širi tako hitro, da bi lahko za covid-19 v Italiji v dveh tednih zbolelo milijon ljudi, to pa bi posledično pomenilo karanteno za pet ali deset milijonov ljudi. Že zdaj jih je v karanteni približno dva milijona. Jasno je, da moramo v tej fazi (...) razmisliti o spremembah načina, s katerim ukrepamo, sicer gremo v popolno karanteno," je bil jasen virolog Fabrizio Pregliasco. Vlada v Rimu po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že razmišlja o spremembah pravil, a bo na končno odločitev treba še počakati.

covid Italija
Novice V Italijo le še z obveznim negativnim testom, preostali v karanteno

Italija je konec preteklega tedna zabeležila več zaporednih rekordnih dnevnih porastov okužb z novim koronavirusom. Z zdajšnjih okoli 55 tisoč naj bi sicer dnevno število novih okužb po napovedih državnega sekretarja na italijanskem ministrstvu za zdravje Pierpaola Silerija že v kratkem naraslo na kar 100 tisoč.

Francija že nocoj v novo zaostrovanje ukrepov?

Francoski predsednik Emmanuel Macron naj bi medtem še danes napovedal novo zaostritev protikoronskih ukrepov, potem ko so v državi v soboto potrdili rekordnih 100 tisoč primerov. Pristojni se bojijo predvsem prevelikega pritiska na bolnišnice, saj je na intenzivnih oddelkih že zdaj okoli 3-300 covidnih bolnikov.

Na mizi naj bi bili po poročanju AFP zaostritev covidnega potrdila, ki bi v določenih primerih, na primer za vstop v restavracije in obisk kinematografov, veljalo le še za prebolevnike in cepljene, ne pa tudi za negativne na testiranju. Omenjajo se tudi policijska ura za silvestrovo in podaljšanje novoletnih šolskih počitnic ter obvezna nošnja zaščitnih mask na prostem.

Tudi v Španiji, kjer je polno cepljenih okoli 80 odstotkov prebivalstva, število novih okužb hitro narašča. Sedemdnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev tako v državi že znaša 563, medtem ko je bila na primer v sredini oktobra le 18.

Pozitivna na testu za novi koronavirus je bila tudi 48-letna predsednica španskega parlamenta Meritxell Batet, danes poročajo španski mediji in dodajajo, da je v samoizolaciji na svojem domu in da se dobro počuti, a od torka vseeno začasno ne bo vodila sej parlamenta.

Italija: poživitveni odmerek že po štirih mesecih

V Italiji bodo od 10. januarja razmik med drugim in poživitvenim odmerkom cepiva proti covid-19 zmanjšali iz šestih na štiri mesece, je danes sporočil državni komisar za izredne razmere v povezavi s covid-19 Francesco Paolo Figliuolo.

"To bo dalo nadaljnji zagon cepilni kampanji. Tekmujemo, da bi zajezili širjenje različice omikron," je dejal Francesco Paolo Figliuolo v cepilnem centru v Cuneu. "Še vedno sem zaskrbljen zaradi nekaj milijonov neodločenih ljudi, ki bi nam lahko pomagali pri zajezitvi širjenja virusa in zlasti te različice," je dodal.

"Omikron je veliko bolj nalezljiv od delte, nekateri pravijo tudi do petkrat. Na srečo za zdaj ni kliničnih dokazov o resnosti, vendar je jasno, da so tisti, ki so se polno cepili, in še posebej tisti, ki so prejeli poživitveni odmerek, zelo zaščiteni pred omikronom. Pri osebah, ki so prejele poživitveni odmerek, doslej nismo zabeležili hospitalizacij ali neželenih učinkov," je še povedal Figliuolo.

"Cepiva so rešila na tisoče življenj"

Po besedah zdravstvenega ministra Roberta Speranze so Italijani od 27. decembra lani, ko se je v Italiji začela kampanja cepljenja, prejeli več kot 108 milijonov odmerkov. "Kot pričajo podatki naših znanstvenikov, so cepiva rešila življenja na tisoče ljudi in omogočila ponovni zagon naši državi. Po tej poti moramo nadaljevati," je na družbenem omrežju Facebook sporočil Speranza.

V Italiji v zadnjih dneh beležijo nove rekorde okužb z novim koronavirusom. Po podatkih zdravstvenega ministrstva so v petek in soboto potrdili skoraj več kot 50 tisoč novih okužb dnevno, v nedeljo pa slabih 25 tisoč. Na oddelkih intenzivne nege v Italiji se zdravi skoraj 1.100 pacientov s covid-19.

Zaradi hitrega naraščanja števila okuženih je italijanska vlada v četrtek sprejela dodatne ukrepe, med drugim bodo s 1. februarjem omejili veljavnost potrdila o cepljenju na šest mesecev. Obvezna je tudi uporaba mask na prostem.

Češka uvedla nove ukrepe za potnike iz EU

Na Češkem so danes zaostrili pravila za vstop v državo. Državljani članic EU, tudi cepljeni in prebolevniki, za vstop potrebujejo test PCR. Tega ne potrebujejo le tisti, ki so že prejeli poživitveni odmerek cepiva proti covid-19, ter osebe, mlajše od 12 let.

Za osebe, mlajše od 18 let, zadostujeta dva odmerka cepiva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Testirati se ni treba češkim državljanom oziroma tistim z začasnim bivališčem na Češkem.

Na Češkem so sicer v noči na nedeljo ukinili izredne razmere zaradi koronavirusa, češki predsednik Miloš Zeman pa se je v novoletnem nagovoru zavzel za to, da bi bilo cepljenje proti covid-19 v državi obvezno.

V Izraelu proučujejo učinkovitost četrtega odmerka cepiva 

 V bolnišnici v bližini izraelskega Tel Aviva so danes začeli proučevati učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covid-19. V študiji sodeluje okoli 150 zdravstvenih delavcev, zaposlenih v bolnišnici. Po navedbah bolnišnice gre za prvo tovrstno študijo na svetu.

"V tej študiji bomo preverili, kakšen je vpliv četrtega cepljenja na število protiteles in na preprečevanje bolezni. Preverili bomo tudi varnost," je povedala direktorica oddelka bolnišnice za infekcijske bolezni Gili Regev-Johai po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V študiji sodeluje 150 zdravstvenih delavcev, zaposlenih v bolnišnici, ki so tretji odmerek cepiva proti covid-19 prejeli do 20. avgusta. Glede na serološke teste imajo vsi nizko raven protiteles proti novemu koronavirusu v krvi, in sicer pod 700. Zdaj jih bodo cepili s četrtim odmerkom.

V Izraelu se število novih okužb znova povečuje 

Izraelske oblasti so sicer zaradi širjenja nove koronavirusne različice omikron že pretekli teden priporočile cepljenje s četrtim odmerkom za starejše od 60 let, zdravstveno osebje in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

V Izraelu se je četrti val pandemije covid-19 že končal, a se število novih okužb v zadnjem času znova povečuje. V državi je polno cepljenih okoli 60 odstotkov od 9,4 milijona prebivalcev. Polna precepljenost pomeni, da so osebe prejele tri odmerke ali pa še ni minilo šest mesecev od drugega odmerka cepiva. Po navedbah ministrstva za zdravje okoli 31 odstotkov prebivalstva ni prejelo še niti prvega odmerka, pri devetih odstotkih pa se je veljavnost cepljenja iztekla.

Izrael
Novice Boj za preživetje: prvi na svetu s četrtim odmerkom cepiva

 

Ne spreglejte