Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 12. 2021,
6.40

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

epidemija omikron turizem karantena testiranje PCT ukrepi italija

Četrtek, 16. 12. 2021, 6.40

2 leti, 4 mesece

V Italijo le še z obveznim negativnim testom, preostali v karanteno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
covid Italija | Italijanska vlada je v torek izredne razmere zaradi pandemije covid-19, ki veljajo od januarja lani, podaljšala do 31. marca prihodnje leto. Že v začetku preteklega tedna je zaostrila epidemiološke ukrepe in necepljenim onemogočila dostop do večine javnih prostorov, kot so restavracije, kulturne ustanove ali športna prizorišča. Dostop imajo le prebolevniki in cepljeni. Cepljenje proti covid-19 je od srede obvezno tudi za zaposlene v šolstvu, vojake, policiste in reševalce. | Foto Reuters

Italijanska vlada je v torek izredne razmere zaradi pandemije covid-19, ki veljajo od januarja lani, podaljšala do 31. marca prihodnje leto. Že v začetku preteklega tedna je zaostrila epidemiološke ukrepe in necepljenim onemogočila dostop do večine javnih prostorov, kot so restavracije, kulturne ustanove ali športna prizorišča. Dostop imajo le prebolevniki in cepljeni. Cepljenje proti covid-19 je od srede obvezno tudi za zaposlene v šolstvu, vojake, policiste in reševalce.

Foto: Reuters

Italija z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa zaostruje ukrepe na svojih mejah. Ob prihodu iz drugih držav EU bodo morali cepljeni proti covid-19 in preboleli predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus, drugi pa bodo morali poleg tega še v petdnevno karanteno. Za obmejne prebivalce in čezmejne delavce se ne spreminja nič.

Cepljeni in preboleli morajo po novem ob prihodu iz druge države članice EU v Italijo predložiti negativen izvid hitrega ali PCR-testiranja na novi koronavirus. Tisti, ki niso cepljeni in covida niso preboleli, pa morajo poleg negativnega izvida testiranja še v obvezno petdnevno karanteno. Ob koncu karantene bodo morali predložiti še en negativen test, je v torek odločil italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza. Veljavnost negativnega PCR-testa je 48 ur, hitrega pa 24 ur. Ukrep bo predvidoma veljal do 31. januarja.

Državni sekretar na italijanskem ministrstvu za zdravje Andrea Costa je v sredo pojasnil, da se za čezmejne delavce in obmejne prebivalce v pasu 60 kilometrov od meje ne spreminja nič. "Tistim, ki mejo prehajajo zaradi službenih ali drugih nujnih razlogov, je zagotovljena pravica, da to počnejo brez omejitev, tako kot do zdaj," je povedal po poročanju Primorskega dnevnika.

Z novimi italijanskimi ukrepi se tako znova postavlja pod vprašaj smiselnost enotnega evropskega covidnega potrdila, ki naj bi cepljenim Evropejcem omogočalo potovanje v Uniji tudi brez negativnega testa.

Kljub pomislekom strožji ukrepi ostajajo 

Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova je ob tem v torek poudarila, da takšne odločitve posameznih članic zmanjšujejo zaupanje ljudi v to, da obstajajo enaki pogoji povsod v Evropi, in v covidno potrdilo, ki je ena najbolj praktičnih skupnih rešitev EU v času pandemije.

Na njene besede se je v sredo odzval italijanski premier Mario Draghi. "Omikron se širi precej hitreje kot druge različice. Pri nas predstavlja 0,2 odstotka vseh okužb, v drugih državah pa je veliko bolj razširjen. Mislim, da glede tega ni treba prav veliko premišljevati," je povedal v parlamentu.

V italijanskem turističnem sektorju so bili medtem kritični do ukrepov. Bojijo se, da bo zaradi tega manj obiskovalcev iz tujine.

Italija
Novice Zaostrovanje pogojev v Franciji in Italiji, necepljeni bodo ostali brez plače
Italijanska policija
Novice V Italijo vsi le še z negativnim testom
Italija
Novice Pomembno dejstvo o proticepilcih in nasprotnikih ukrepov pri sosedih
Ne spreglejte