Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 11. 2021,
9.57

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

20

Natisni članek

Slovaška Nemčija COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 18. 11. 2021, 9.57

2 leti, 5 mesecev

Del Avstrije zapira javno življenje. Bo tako do božiča?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

20

Salzburg | V državi se sicer rast okužb močno razlikuje od ene zvezne dežele do druge. Največ jih je v deželah z najnižjim odstotkom cepljenih proti covid-19: na Saškem, v Turingiji in na vzhodu Bavarske. | Foto Thinkstock

V državi se sicer rast okužb močno razlikuje od ene zvezne dežele do druge. Največ jih je v deželah z najnižjim odstotkom cepljenih proti covid-19: na Saškem, v Turingiji in na vzhodu Bavarske.

Foto: Thinkstock

V dveh avstrijskih zveznih deželah, kjer so razmere zaradi pandemije covida-19 najslabše, v Zgornji Avstriji in na Solnograškem, bo od ponedeljka v veljavi zaprtje javnega življenja. Na Solnograškem bodo zaprli tudi šole. O ostrejših protikoronskih ukrepih razmišljajo tudi na Predarlskem in avstrijskem Koroškem.

Na Tirolskem in na avstrijskem Štajerskem zaostritvi ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom za zdaj še niso naklonjeni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Deželni glavar Zgornje Avstrije Thomas Stelzer je danes napovedal, da bo v njegovi zvezni deželi skupaj s sosednjo Solnograško od ponedeljka v veljavi zaprtje javnega življenja. Na Solnograškem bodo tudi zaprli šole. Oba deželna glavarja sta kljub pozivom iz bolnišnic dolgo časa nasprotovala zaostritvi ukrepov. Zaprtje naj bi bilo v veljavi do božiča. Danes sta oba deželna glavarja opozorila na veliko naraščanje števila novih okužb in polne bolnišnice.

Domovanje bodo lahko zapustili le za nakupe, pot k zdravniku, odhod na delo ali sprehoda

"Nimamo druge alternative kot zaprtje javnega življenja," je na novinarski konferenci v Salzburgu danes dejal Haslauer.

Na Solnograškem bo dovoljeno od ponedeljka domovanje zapustiti samo v primeru nujnih nakupov, obiska zdravnika, odhoda na delo ali sprehoda na prostem. Zaprli bodo večino trgovin in gostinskih lokalov. Šole bodo znova imele pouk na daljavo.

Po navedbah solnograškega deželnega glavarja je sedemdnevna incidenca v deželi na 100 tisoč oseb pri otrocih in mladostnikih, starih od pet do 15 let, 2.500. V vsej deželi je 1.700. V Zgornji Avstriji je sedemdnevna incidenca skoraj 1.600.

Obe zvezni deželi imata najnižji odstotek cepljenih v državi

Solnograška in Zgornja Avstrija imata sicer najnižji odstotek cepljenih proti covidu-19. Deželno zaprtje naj bi tako po besedah Haslauerja izkoristili tudi za to, da se to spremeni.

Posamezne avstrijske zvezne dežele sicer nimajo enotnega mnenja o morebitni zaostritvi protikoronskih ukrepov.

Deželni glavarji z različnimi pogledi na zaprtje

Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser je danes za APA menil, da bi morali zaradi dramatičnega porasta koronske statistike razmisliti o "splošnem, kratkem in strogem zaprtju". Ob tem se je zavzel za pospešitev cepljenja s prvim in poživitvenim odmerkom.

Zadržan do zaprtja javnega življenja je deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhöfer, ki sicer podpira uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19. Podobnega mnenja je tudi deželni glavar Tirolske Günther Platter, ki rešitev vidi predvsem v okrepitvi cepljenja proti covidu-19.

V Avstriji je na državni ravni ta ponedeljek začelo veljati zaprtje javnega življenja za necepljene. O morebitni dodatni zaostritvi protikoronskih ukrepov bodo odločali v petek na pogovorih med avstrijsko vlado ter deželnimi glavarji avstrijskih zveznih dežel.

V Nemčiji tako slabo ni bilo še nikoli

Število novih okužb z novim koronavirusom je v Nemčiji znova močno naraslo in prvič od začetka pandemije preseglo številko 60 tisoč. Pred natanko tednom dni so v državi, ki se spopada z velikim porastom okužb, na dnevni ravni prvič potrdili več kot 50 tisoč primerov.

V državi so glede na podatke inštituta Roberta Kocha (RKI) v zadnjem dnevu potrdili 65.371 okužb, največ do zdaj. Sedemdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev znaša 336,9. Po vsej državi so obenem v zadnjih 24 urah zabeležili 264 smrti med covidnimi bolniki. 

Število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, na sto tisoč prebivalcev v zadnjih sedmih dneh znaša 5,15. Do zdaj največ bolnikov je bilo v bolnišnicah okrog božiča lani, ko je ta faktor znašal 15,5.

Znotraj države se sicer rast okužb močno razlikuje od ene zvezne dežele do druge. Največ jih je v deželah z najnižjim odstotkom cepljenih proti covid-19: na Saškem, v Turingiji in na vzhodu Bavarske.

Zoran Milanović
Novice Hrvaški predsednik Milanović zakuhal mednarodni škandal

"Stanje je dramatično. Smo v resni stiski."

Predsednik RKI Lothar Wieler je stanje opisal kot dramatično. "Trenutno smo v resni stiski. Imeli bomo zares slabo praznovanje božiča, če ne sprejmemo ustreznih protiukrepov," je dejal v sredo zvečer v spletni razpravi s saškim ministrskim predsednikom Michaelom Kretschmerjem.

Premierji 16 nemških zveznih dežel bodo sicer prav danes s kanclerko Angelo Merkel, ta je v sredo razmere prav tako označila za dramatične, govorili o ukrepih za zajezitev hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom.

Koraki bi lahko vključevali strožje ukrepe nošenja mask in obveznosti predložitve potrdila o cepljenju ali prebolelosti za obisk določenih dogodkov in prostorov, kot so koncerti in restavracije. Tako imenovani pogoj PC že velja v Berlinu in na Bavarskem.

Še pred za popoldne predvidenim srečanjem o razmerah dopoldne razpravlja nemški parlament. Glasovali naj bi tudi o predlogih, ki so jih za zajezitev okužb predlagale tri stranke, ki naj bi po septembrskih volitvah nasledile odhajajočo koalicijo Merklove.

Socialdemokrati, Zeleni in liberalci (FDP) med drugim predlagajo, da bi morali potniki na javnem prevozu predložiti potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT in uvedbo strogih kazni z do petimi leti zapora za ponarejevalce covidnih potrdil. 

Nemška komisija priporoča poživitveni odmerek proti covidu-19 za vse odrasle

Nemška komisija za cepiva (STIKO) je priporočila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 za vse odrasle državljane, s čimer naj bi tudi zajezili četrti val pandemije v državi.

Komisija je sporočila, da je vsem 16 zveznim deželam in strokovnim telesom po državi v odobritev poslala osnutek sklepa o poživitvenem odmerku cepiva za vse osebe, stare 18 let in več.

Osnutek je še vedno mogoče spremeniti ob upoštevanju priporočil zveznih dežel, ki so v Nemčiji predvsem odgovorne za zdravstveno politiko. Šele po prejemu njihovega odziva bo nato sledilo končno priporočilo komisije.

Oktoberfest
Novice Bavarska necepljenim prepovedala vstop v gostilne in hotele
Novice Avstrija za necepljene zaprla javno življenje, v Berlinu le še pogoj PC

V Belgiji ob hitrem porastu okužb zaostrujejo ukrepe

V Belgiji ob hitrem porastu okužb z novim koronavirusom znova zaostrujejo ukrepe za zajezitev epidemije covid-19. Od ponedeljka bo tako obvezno delo od doma vsaj štiri dni na teden. Obveznost nošenja zaščitnih mask so razširili na vse javne prostore, covidno potrdilo pa bo med drugim obvezno na vseh javnih dogodkih.

Od ponedeljka bodo morali vsi zaposleni v zasebnem in javnem sektorju, ki to lahko, delati od doma vsaj štiri dni na teden, je po sredinem srečanju z vodji regij in skupnosti povedal belgijski premier Alexander De Croo.

Zaščitne maske obvezne povsod

Voditelji so se strinjali tudi o razširitvi obveznosti nošenja zaščitnih mask na vseh javnih krajih. Obvezno bo na sredstvih javnega potniškega prometa, v barih in restavracijah, gledališčih in kinematografih ter na javnih dogodkih, vključno z dogodki na prostem. Po novem jih bodo morali nositi vsi od 10. leta starosti naprej, ne več samo od 12. leta. 

Doslej mask v notranjosti kulturnih ustanov ni bilo treba nositi, če so ob vhodu preverjali covidno potrdilo, s katerim Belgijci dokazujejo, da so cepljeni proti covid-19, da so to bolezen preboleli ali pa da imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Uporabo tega potrdila so razširili na vse javne dogodke v zaprtih prostorih, ki se jih udeležuje več kot 50 ljudi, medtem ko trenutno to velja za dogodke z več kot 500 udeleženci, in na javne dogodke na prostem, ki se jih udeležuje več kot 100 ljudi. Covidno potrdilo bo obvezno tudi za vstop na božične sejme, poleg tega pa še za v kulturne ustanove, restavracije in bare, vključno z zasebnimi dogodki.

Gibraltar
Novice Kraj v Evropi, kjer so cepljeni skoraj vsi: živi dokaz, da cepiva delujejo

Minister za zdravje: Doživljamo eksplozijo okužb

"Zelo dobro razumem nezadovoljstvo (...). Pomembno je, da vsi skupaj ostanemo pozorni in preudarni, da bi zaščitili sami sebe in tiste, ki nas obkrožajo, da bi razmere ostale znosne za naše zdravstvene delavce," je pozval De Croo.

Zdravstveni minister Frank Vandenbroucke pa je poudaril, da te odločitve niso bile lahke, vendar pa so to minimalni ukrepi. "Doživljamo eksplozijo okužb," je dejal.

V tednu, ki se izteka, belgijske oblasti v povprečju beležijo po skoraj 10.300 novih okužb na dan. Virus se širi tako hitro, kot se ni že eno leto. V bolnišnicah pa je največ covidnih bolnikov od maja. Bolnišnično oskrbo potrebuje več kot dva tisoč ljudi, od tega jih je 25 odstotkov na intenzivni negi. V državi, ki ima 11,6 milijona prebivalcev, je v torek umrlo še 41 covidnih bolnikov.

V Bratislavi protesti proti ukrepom za zajezitev virusa

Na sredinih protestih proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa v slovaški prestolnici Bratislava sta bila v eksploziji pirotehničnih sredstev poškodovana dva policista. Policija je sporočila, da je pridržala devet protestnikov.

Španija koronavirus
Novice Evropski prvaki v cepljenju: ponosni smo, a pred vrati je zima ...
Pfizer cepivo
Novice Odobrili cepivo za otroke, starejše od pet let

Grčija zasebne zdravnike obvezala k delu v javnih bolnišnicah

Grška vlada je danes sprejela odločitev, ki zasebne zdravnike v državi obvezuje k delu v javnih bolnišnicah. Tako naj bi pomagali zaradi pandemije covida-19 preobremenjenim grškim zdravnikom v javnem zdravstvu. Kdor poziva ne bo upošteval, mu grozi do tri leta zapora. 

Grški minister za zdravje Tanos Plevris je za grške medije pojasnil, da bo ministrstvo za zdravje lahko poslej odločalo, katere zdravnike potrebujejo, in jih bo pisno poklicalo na delo v javne bolnišnice. V Grčiji trenutno potrebujejo predvsem anesteziologe in pnevmologe.

V Grčiji so zaradi četrtega vala pandemije že več tednov preobremenjene predvsem bolnišnice na severu države. Grška vlada je že v začetku novembra zasebne zdravnike pozvala, naj se prostovoljno javijo za pomoč javnemu zdravstvu. To je storilo zgolj 40 zdravnikov, potrebovali naj bi jih najmanj 150.

bolnišnica
Novice Lejko Zupančeva: Če se ne bomo precepili, se covida ne bomo rešili do maja #video

V Rusiji spet rekordno število smrti covidnih bolnikov

V Rusiji so v zadnjih 24 urah znova zabeležili rekordno število smrti covidnih bolnikov. V zadnjem dnevu je po uradnih podatkih umrlo 125 covidnih bolnikov, kar je največ od začetka pandemije covida-19. Rusija, ki je po površini največja država sveta, vse od poletja beleži rekordno črno statistiko.

Nekateri menijo, da so številke še višje

V Rusiji je doslej po uradnih navedbah skupno umrlo več kot 260 tisoč covidnih bolnikov. Številni sicer menijo, da so te številke v resnici še višje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Rusiji, kjer je na voljo pet različnih cepiv proti covidu-19, se je doslej proti bolezni cepilo skoraj 40 odstotkov prebivalcev. Število novih okužb je še vedno dramatično veliko, kljub temu da so pred dvema tednoma uvedli delno zaprtje javnega življenja v več regijah. Danes so potrdili več kot 37 tisoč novih okužb.

Na Češkem za številna področja od ponedeljka pogoj PC

Češka vlada je danes odločila, da bo v državi od ponedeljka za številna področja treba izpolnjevati pogoj PC, torej preboleli ali cepljeni proti covidu-19. Pogoj PC na Češkem uvajajo za gostinske lokale in hotele ter storitvene dejavnosti in večje prireditve. Prav tako bodo v podjetjih spet uvedli testiranje z antigentskimi testi.

"Zgledovali smo se po bavarskem modelu," je po seji vlade dejal češki premier, ki opravlja tekoče posle, Andrej Babiš, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Češkem so v sredo potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni, in sicer 22.511 okužb. Sedemdnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev je, vključujoč današnje podatke, 819. V državi z okoli 10,7 milijona prebivalci je polno proti covidu-19 cepljenih 6,2 milijona ljudi.

Češka vlada pod vodstvom premierja Babiša trenutno opravlja tekoče posle. Petr Fiala, vodja liberalne, konservativne Demokratske državljanske stranke, naj bi premierske posle predvidoma prevzel 26. novembra. Babiševi vladi Fiala očita, da ni spoštovala dogovorov, razmere državi pa so po njegovem mnenju katastrofalne.

Ne spreglejte