Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 11. 2021,
11.27

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

115

Natisni članek

Slovenija COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 18. 11. 2021, 11.27

2 leti, 5 mesecev

Lejko Zupančeva: Če se ne bomo precepili, se covida ne bomo rešili do maja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

115

"Stanje v UKC je resno že nekaj časa. Iz dneva v dan zagotavljamo potrebno število postelj. S premeščanjem kadra nam je uspelo zamašiti luknje na navadnih oddelkih, težave so na enotah intenzivne terapije. Če želimo širiti kapacitete, bomo potrebovali pomoč iz tujine. Naši zaposleni ne zmorejo več, ni več prostora za nadure, za dodatne vikende," je poudarila predstojnica infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. Ob tem je posvarila, da se bo ob nezadostni precepljenosti epidemija zamaknila vse tja do 1. maja prihodnje leto: "Že zdaj kaže, da se bo vrh epidemije raztegnil, in prepričana sem, da je to posledica slabe precepljenosti."

"Zavedati se moramo, da imamo v zdravstvu standarde in normative, ki zagotavljajo kvaliteto dela. Ti so zdaj pozabljeni, saj bolnikom ne zmoremo zagotavljati vsega, kar bi jim sicer pripadalo. Zdaj se le trudimo reševati življenja," je povedala Lejko Zupančeva.

Po njenih besedah se padec standardov najbolj pozna v intenzivni terapiji, zdaj sta na eno posteljo na voljo manj kot dve medicinski sestri. Prav tako se to pozna pri zdravljenju necovidnih bolnikov. 

Jereb: Uresničujejo se črne napovedi

Danes je na intenzivnih oddelkih UKC Ljubljana 80 kritično bolnih, ki so neposredno življenjsko ogroženi, od tega jih je 65 priključenih na aparate za mehansko predihavanje. Gre za najvišjo številko, s katero se soočajo tekom celotne epidemije. Dejstvo je, da smo glede intenzivnih postelj v UKC Ljubljana na robu, prav tako glede razpoložljivega kadra. V tem trenutku imamo pripravljenih sedem covidnih postelj, kar nekaj bolnikov pa je z eno nogo že na intenzivnem oddelku," je povedal vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb. Tudi on je poudaril, da so standardi obravnave daleč pod tistimi, kot bi morali biti. 

"Uresničujejo se najbolj črne napovedi, da bo do konca novembra v državi umrlo čez 400 bolnikov. Temu bi se lahko izognili s cepljenjem," je poudaril Jereb. 

"Na tej točki zdravstveni sistem pade"

Na intenzivne oddelke vsak dan sprejmejo od štiri do šest bolnikov. Ker je povprečna ležalna doba okrog 20 dni, je to po besedah Jereba "tista kritična točka, na kateri lahko zdravstveni sistem pade".

Kritični bolniki potrebujejo oskrbo vrhunskih intenzivistov, ki jih v Sloveniji že tako ni veliko, ter usposobljene medicinske sestre. "Tu rezerv praktično ni več," je opozoril. Trenutno je namreč v državi 87 intenzivistov z licenco za 12 covidnih bolnišnic, medtem ko bi za deset intenzivnih postelj potrebovali od štiri do šest specialistov.

V tem trenutku se jim še ni treba odločati, koga bodo sprejeli na intenzivni oddelek. Če pa presodijo, da posameznik nima nobene možnosti, da bi preživel, niti na intenzivnem oddelku, ga tja ne sprejmejo. Kot je pojasnil, gre za ustaljen postopek že pred covidom. 

krsta
Novice Smrtonosna epidemija: Slovenija dosegla grozljiv mejnik

Logarjeva: Vrh sprejemov v bolnišnice bo v prihodnjem tednu

"Smo nekje na stagnaciji. Nimamo nekega porasta, a število okužb je še vedno visoko. Po trenutnih projekcijah je vrh sprejemov v bolnišnice predviden v naslednjem tednu, nekaj dni kasneje v intenzivnih enotah. Vedeti moramo, da so to zgolj napovedi. Neko večje umiranje je predvideno po 10. decembru, normalizacijo, kar se tiče zdravja, pa lahko pričakujemo konec decembra oziroma v začetku januarja," je v izjavi za medije povedala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar

Ukrepi ostajajo enaki

Vlada bo na današnji seji znova razpravljala tudi o epidemioloških razmerah. Na mizi bodo predvidoma tudi predlogi o zaostritvah omejevalnih ukrepov. Med predlogi strokovne skupine sta tudi študij na daljavo in promocija dela od doma, je potrdila Logarjeva.

Tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je delodajalce ponovno pozval, naj izkoristijo možnost začasnega odrejanja opravljanja dela na domu.

Po njenih besedah je stanje alarmantno, ukrepi ostajajo takšni kot v prejšnjem tednu. "Nič takega se ne spreminja, ni bilo pričakovanj od ministrstev, da bi se kaj sproščalo. Trenutno je največji porast okužb med petimi in 14 leti, zato se odločamo, da so ukrepi v šolah nujno potrebni. Včeraj se je izkazalo, da otroci testiranje veliko bolje prenašajo kot njihovi starši," je pojasnila Logarjeva.

Spregovorila je tudi o pomoči, ki jo bo Slovenija prejela iz tujine. V boju proti covid-19 nam bo s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami pomagala sosednja Italija. 

Italijanska vojska
Novice V Slovenijo prihaja na pomoč italijanska vojska #video

Izredne razmere v zdravstvu

V sredo so v Sloveniji ob opravljenih 9.220 PCR-testih potrdili 3.662 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 39,7 odstotka. Včeraj je umrlo 23 ljudi, skupno do zdaj točno pet tisoč. V bolnišnicah zdravijo 1.104 bolnike, kar je osem več kot dan pred tem. Intenzivno oskrbo potrebuje 253 covidnih bolnikov.

V ponedeljek so v Ljubljani odprli nov covidni oddelek v prostorih Bolnišnice dr. Petra Držaja, kjer so za začetek zagotovili 37 dodatnih postelj. V torek so v slovenskih bolnišnicah vzpostavili še vseh 288 predvidenih kapacitet. "Ob zasedenosti intenzivnih postelj nad 288 v zdravstvu uvajamo skrajne izredne razmere. Pacienti bodo sicer obravnavani, vendar pa bo standard močno zmanjšan. To bo veljalo tako za necovidne kot covidne paciente," je pred dnevi na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar

Respirator ventilator
Novice V državi manj kot 50 respiratorjev za covidne bolnike, ki ne morejo več dihati
Robert Carotta
Novice Koordinator bolniških postelj: Covid ne izbira in najde lahko tudi tistega, ki bi me po goflji
Janez Poklukar
Novice Poklukar: Smo na maksimumu, ki ga še zmoremo. Komaj še rešujemo življenja. #video
Ne spreglejte