Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 11. 2021,
11.59

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

71

Natisni članek

Janez Poklukar cepivo COVID-19 Slovenija Koronavirus

Torek, 16. 11. 2021, 11.59

2 leti, 5 mesecev

Poklukar: Smo na maksimumu, ki ga še zmoremo. Komaj še rešujemo življenja. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

71

"Z današnjim dnem vzpostavljamo vseh 288 predvidenih kapacitet. S tem prehajamo na maksimum obravnav, ki jih zmoremo, da je standard obravnave še minimalno zadovoljiv. Glede obravnav smo že zdaj v situaciji, ko po eni strani še komaj rešujemo življenja in po drugi strani zdravimo nujna in hitra stanja. Lahko bi rekli, da imamo v zdravstvu uveden 'zdravstveni lockdown', saj praktično nimamo druge izbire," je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

"Ob zasedenosti intenzivnih postelj nad 288 v zdravstvu uvajamo skrajne izredne razmere. Pacienti bodo sicer obravnavani, vendar pa bo standard močno zmanjšan. To bo veljalo tako za necovidne kot covidne paciente, " je še pojasnil minister Poklukar in opozoril, da če danes ne nehajo rasti številke pozitivnih v populaciji, se bodo intenzivne kapacitete polnile še prihodnjih 14 dni. Ob tem pa je poudaril, da tudi v nadaljevanju ne bodo opuščali programa onkologije, transplantacije, porodništva in pediatrije.

Poklukar poziva k pomoči celotne družbe

"Najbolj nam v tem trenutku primanjkuje medicinskih sester, ki so kadarkoli delale v enotah intenzivne terapije, pa tudi drugih, ki so kadarkoli delale v zdravstvu," je dejal Poklukar in ob tem vse usposobljene pozval, da pomagajo. 

Trenutno potekajo največja mobilizacija in premiki kadrov znotraj zdravstvenega sistema v zgodovini samostojne Slovenije. Med drugim je bilo iz necovidnih bolnišnic že v prvih dnevih premeščenih vsaj 18 zdravnikov in več kot 50 zaposlenih iz zdravstvenih domov. Še naprej potekajo pogovori za premestitev večjega števila zdravstvenega osebja.

Po njegovih besedah se je v prvem krogu na pozive odzvalo okoli 130 zasebnikov in koncesionarjev, za katere je Zdravniška zbornica pripravila posebno aplikacijo. 

"Imamo pozitivne odzive šolstva, kjer v sistemu že deluje 40 študentov medicine in vsaj 260 dijakov in študentov zdravstvenih srednjih šol in fakultet. Vojaška zdravstvena enota je zagotovila 20 zdravstvenih delavcev, Rdeči križ pa jih je dal na voljo 120. Na podlagi sklepa vlade za aktivacijo kadrovskih zmogljivosti civilne zaščite jih je v pripravljenosti 116," je pojasnil minister. 

Glede možnosti napotitve bolnikov v tujino oz. pomoči tujih kadrov v Slovenijo je pojasnil, da se z okoliškimi državami o tem pogovarjajo, a z nobeno niso sklenili kakšnega fiksnega dogovora. Prav tako je opozoril, da imajo zaostrene epidemiološke razmere tudi drugod.

Zagotavlja, da je zalog kisika in jeklenk v Sloveniji dovolj, prav tako je dovolj osebne varovalne opreme.

slovenska vojska
Novice Slovenska vojska bo pomagala pri negi covidnih bolnikov #video

Poklukar je ob tem opozoril, da pri izvajanju pogoja PCT še vedno nismo dosledni, prav tako je pozval delodajalce, da delo, kolikor je mogoče, organizirajo od doma.

Tako se je samotestiral ministrov osemletni sin

Poklukar je v odgovoru na enega izmed novinarskih vprašanj glede samotestiranja v šolah delil svojo osebno izkušnjo. "Sam imam doma osemletnega sina. V nedeljo sva se usedla za mizo, vzela sva test in razložil sem mu, da bo moral test zdaj v šoli opravljati sam. Najprej sva ga opravila skupaj, v drugo je vse naredil sam. Nato je vzel test in ga nesel v svojo šolsko torbo. Bil je nasmejan in vprašal sem ga, zakaj je tako vesel. Odvrnil mi je, da zato, ker lahko pomaga."

Novice Otročje lahek postopek, ki med nekaterimi starši povzroča paniko #video
HITRI TESTI
Novice Pomembna novost: preberite, če ste pozitivni na hitrem testu
Covid hitri test EO
Novice Starši, pozor: ne nasedajte pogosti laži o samotestiranju otrok!

 

"Slovenk in Slovencev ne bomo pustili na cedilu"

"Stanje je preresno. Epidemija je družbeni problem. Žal se največje breme družbene katastrofe odraža na zdravstvu. Edina stvar, ki me v tem trenutku navdaja z optimizmom, je odločnost zdravstva, da smo stopili skupaj, kot bi morala stopiti skupaj naša družba. Enotni smo, da Slovenk in Slovencev ne bomo pustili na cedilu in se bomo za njihovo zdravje borili," je dejal Poklukar. 

Ob vse bolj zaostrenih razmerah v bolnišnicah zaradi porasta števila covidnih bolnikov se je na Twitterju danes odzvala tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so včeraj v Sloveniji ob 7.643 opravljenih PCR-testih potrdili 3.763 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 49,2 odstotka in je nekoliko nižji kot dan pred tem, ko je znašal 53,1 odstotka. 

Za primerjavo: prejšnji ponedeljek so potrdili 3.344 okužb, delež pozitivnih testov je znašal 43,9 odstotka. Za nami je tako najslabši ponedeljek od začetka epidemije covid-19, saj število pozitivnih PCR-testov še nikoli ni bilo tako visoko. 

Novice Janša se je cepil s tretjim odmerkom
Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT.
Novice Koronavirus v Sloveniji: padel je nov rekord

Reševanje slovenskega zdravstvenega sistema

Pri zdravljenju in negi covidnih bolnikov bo s svojimi zmogljivostmi pomagala tudi Slovenska vojska. Ob naraščanju števila hospitaliziranih je namreč trenutno največja težava pomanjkanje kadra v zdravstvenem sistemu. 

Po podatkih vlade se v bolnišnicah zdravi 1.074 bolnikov, od tega 236 oseb potrebuje intenzivno nego. Najmlajši hospitaliziran na navadnih oddelkih je star 20 let, na intenzivni negi pa 18 let. Skupno je v bolnišnicah 66 covidnih bolnikov več kot dan prej. 

UKC Maribor: 85 odstotkov covidnih bolnikov na intenzivni terapiji necepljenih

V UKC Maribor spričo velikega priliva bolnikov s covidom-19 opozarjajo, da so razmere zelo resne, zato ponovno pozivajo ljudi k cepljenju proti tej bolezni. "Kar 85 odstotkov bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, ni cepljenih. Mlajši so čisto vsi necepljeni," je dejal namestnik vodje covidnega intenzivnega oddelka Matej Bernhardt.

Trenutno imajo hospitaliziranih 175 bolnikov s covidom-19, od tega 42 na intenzivni terapiji. "Samo od včeraj na danes je bilo sprejetih 30 novih covidnih bolnikov," je na današnji novinarski konferenci povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

V dosedanjih državnih načrtih je predvideno število bolnikov s covidom-19 v tem kliničnem centru 130 oseb v akutni obravnavi, kar so že presegli, ter 49 v intenzivni terapiji, čemur se hitro približujejo. V ponedeljek so odprli novo enoto za akutne bolnike v drugem nadstropju klinike za ginekologijo, kjer je prostora za še dodatnih 30 bolnikov, a jih bodo po ocenah Vogrina zasedli že v nekaj dneh.

Dodatne postelje iščejo tudi za bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego, a je to zaradi že velike obremenitve obstoječega kadra na tem področju zelo težko. Danes je prišlo v UKC Maribor na pomoč pet uslužbencev Slovenske vojske, ki so prinesli s seboj osem monitorjev in bodo pomagali v trenutno močno obremenjenem urgentnem centru. Pomagati je prišlo tudi osem medicinskih sester iz zdravstvenih domov, pomagajo tudi študenti in dijaki zdravstvene nege.

Med hospitaliziranimi otrok in porodnica

Iz novomeške bolnišnice so sporočili, da imajo trenutno hospitaliziranih 70 bolnikov, od tega 17 oseb potrebuje intenzivno oskrbo. "Med hospitaliziranimi v naši bolnišnici sta na covid pozitivna tudi en otrok, ki je bil v bolnišnico sprejet zaradi zdravljenja druge bolezni, in ena porodnica. Povprečna starost bolnikov na covid oddelku je 70 let, na intenzivi pa 62 let. Na pomoč pri delu s covidnimi bolniki nam je priskočilo pet pripadnikov Slovenske vojske, trije tehniki zdravstvene nege in dva bolničarja, saj so naši oddelki polni, kader pa zelo obremenjen," so sporočili iz SB Novo mesto. 

V SB Celje je hospitaliziranih 126 covidnih bolnikov, 31 jih potrebuje intenzivno terapijo. Skupno število smrti pacientov s covid-19 v tem valu je 65, so zapisali na Twitterju. 

Janez Poklukar
Novice Minister Poklukar oblekel zdravniško haljo in pomagal obolelim
Janez Poklukar
Novice Minister prosi za pomoč: "V bolnišnicah potrebujemo dijake in študente"
Ne spreglejte