Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 11. 2021,
13.29

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

56

Natisni članek

pediater Denis Baš COVID-19 testiranje otroci šola

Torek, 16. 11. 2021, 13.29

2 leti, 5 mesecev

Otročje lahek postopek, ki med nekaterimi starši povzroča paniko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

56

"Ne podcenjujmo otrok. V naših ambulantah prejemamo vprašanja, kako bo otrok v času pouka zdržal z masko, kako se bo samotestiral. Otroci se hitro privadijo. Maska ne povzroča nobenih težav s kisikom," je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 poudaril pediater Denis Baš. Ministrstvo je zvečer šolam poslalo dodatna pojasnila glede samotestiranja. V zgornjem videoposnetku si oglejte sedemletnika, ki prikaže potek samotestiranja. 

"Stanje je skrajno resno. Število otrok, ki so hospitalizirani, je zelo veliko," je povedal Baš in poudaril, da šol, če ne bo res nujno, ne bodo zapirali. Nekajtedensko šolanje na daljavo namreč prinese velike zdravstvene posledice pri otrocih.

K upoštevanju ukrepov poziva vse starše in odrasle

"Toliko pomembneje je, da odrasli naredimo domačo nalogo, da se cepimo, upoštevamo PCT in otroke spodbujamo k spoštovanju ukrepov," je povedal Baš in dodal, da se otroci hitro naučijo nositi maske, prav tako testirati. "Kirurška maska trikrat bolje ščiti otroka in ne povzroča nobenih posledic, kar so pokazale številne raziskave v tujini," je še pojasnil. 

Otroci bodo pred začetkom pouka opravil samotestiranje, kar ni nič strašnega glede na to, da si otroci v tej starosti dnevno vrtajo po nosu. Stvar je preprosta, neboleča, ne pušča posledic. S tem otroka, ki še nima znakov okužb, izločimo iz razreda in preprečimo širjenje okužb. 

Opozoril je, da ne smemo nikoli pozabiti, da so v šolah tudi otroci z zdravstvenimi težavami, ki bi jim bolezen lahko povzročila dodatne zaplete, številni otroci pa imajo doma družinske člane, ki so tudi lahko zdravstveno zelo ogroženi in lahko zaradi okužb resno zbolijo. "Pediatri podpiramo varno šolsko okolje in ti ukrepi so namenjeni temu. Imeli smo kar nekaj otrok, hospitaliziranih zaradi posledic po covidu." 

Baš: Otrokom dajmo pozitiven vzgled 

"Pediatri podpiramo varno šolsko okolje, zato vas še enkrat pozivamo, da svojim otrokom dajte pozitiven vzgled. Cepite se in otrokom ne ustvarjajte še dodatkih stisk. Predstavljajte si stisko otroka, ko mora njegov starš v bolnišnico, celo na intenzivno nego," je sklenil Baš. 

Ministrstvo šolam poslalo dodatna pojasnila

Ministrstvo za izobraževanje je pred začetkom obveznega samotestiranja učencev v šolah slednjim poslalo dodatna pojasnila. Ob tem so napovedali tudi pripravo posebne aplikacije, kamor bodo šole vnašale podatke o številu učencev, ki se bodo izobraževali na daljavo.

Samotestiranje je predvideno praviloma ob ponedeljkih, sredah in petkih. Organizacija samotestiranja glede časa in kraja pa je v pristojnosti šole, ki "naj izvedbo prilagodijo na način, ki bo zanje najbolj optimalen". Kot pa svetuje ministrstvo, bi bilo najbolje izvesti samotestiranje pred začetkom pouka oz. ob začetku pouka z namenom čim večje omejitve stikov s potencialno okuženimi učenci.

Odlok pri samotestiranju otrok v šoli ne predvideva sodelovanja staršev, in sicer ne glede na starost učencev. Kot pa v dodatnih pojasnilih navajajo na ministrstvu, lahko šola izjemoma dovoli sodelovanje staršev pri izvajanju samotestiranja učencev prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja.

Simona Kustec
Novice Kustečeva: Zaupajte stroki, da bodo otroci lahko obiskovali pouk v šolah

Šole zaradi samotestiranja ne vzpostavljajo nove evidence z osebnimi podatki učencev, ki se samotestirajo. Zaradi morebitnega inšpekcijskega nadzora pa mora šola zagotoviti podatek o številu samotestiranih na določen dan ter izkazati, na kakšen način šola sicer preverja izpolnjevanje pogoja PCT. Inšpektorat RS za šolstvo in šport namreč vse zavode seznanja, da bo na dnevni ravni izvajal redne nadzore v zvezi z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19.

Kaj če bodo otroci v šolo prišli brez soglasja staršev?

Ministrstvo je pojasnilo tudi, kako naj šole ravnajo v primerih, če bodo v šolo prišli otroci brez soglasja njihovih staršev za samotestiranje. Po navedbah ministrstva šola tudi tem učencem "zagotovi varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev", starše pa pozove, da nemudoma pridejo po svoje otroke. Šola o tem obvesti tudi center za socialno delo. Odgovornost staršev pa je, da organizirajo odhod otroka domov, so zapisali.

Če pa učenec pozabi prinesti podpisano soglasje staršev, lahko ti podajo tudi ustno soglasje, učenec pa naslednji dan prinese pisno soglasje.

Sicer pa šola starše, ki izrazijo nesoglasje, obvesti, da se njihov otrok do nadaljnjega izobražuje na daljavo, ker zanj velja prepoved zbiranja v prostorih šole. Če bo na šoli ugotovljeno, da je zaradi množičnega nestrinjanja z ukrepom obveznega samotestiranja nemogoče organizirati izvedbo pouka v prostorih šole, ravnatelj predlaga prehod na model BC2, torej na izobraževanje celotne šole na daljavo.

Pfizer cepivo
Novice Odobrili cepivo za otroke, starejše od pet let
Prehlad, bolezen
Trendi Kako ukrepati, ko je otrok prehlajen?
Cepljenje
Novice Obvezno cepljenje proti covid-19 za mlajše od 18 let bo v tej državi
Ne spreglejte