Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 11. 2021,
10.40

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

20

Natisni članek

COVID-19 ukrepi Nemčija PCT

Torek, 16. 11. 2021, 10.40

2 leti, 5 mesecev

Bavarska necepljenim prepovedala vstop v gostilne in hotele

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

20

Oktoberfest | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Potem ko so včeraj v Avstriji zaprli javno življenje za vse necepljene, danes strožji ukrepi začenjajo veljati še na Bavarskem. Pogoj prebolevnosti ali cepljenja bo po novem veljal za gostinske in nastanitvene storitve. Samo z opravljenim testom do teh storitev ni več mogoče priti. Skoraj vsepovsod je obvezna uporaba mask FFP2. 

V petih bavarskih okrožij je sedemdnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev nad 1000, v eni je celo 1362, kar je štirikrat več kot nacionalno povprečje. Zaradi tega so na Bavarskem za restavracije in hotele uvedli pogoj PC, torej je vstop dovoljen le cepljenim proti covidu-19 in prebolelim.

S testom bo še vedno mogoč obisk športnih aktivnosti, prav tako ta pogoj ostaja v veljavi za univerze, možnosti zunajšolskega izobraževanja, vključno s poklicnim usposabljanjem, stalnim izobraževanjem in dodatnim izobraževanjem ter za knjižnice in arhive.

Ministrski predsednik Markus Söder je ukrep PC sicer zahteval za celo državo. "Narobe je, da uvajamo krpanko ukrepov," je povedal. Vse cepljene osebe je pozval, naj gredo po petih mesecih od zadnjega odmerka po poživitveni odmerek cepiva. Zavzel se je tudi za obvezno cepljenje za določene poklice in obvezno nošenje zaščitnih mask v večini javnih prostorov.

Medtem so mestne oblasti v Münchnu preventivno odpovedale božični sejem. "Dramatične razmere v naših bolnišnicah in eksponentna rast števila okužb mi ne dajejo druge možnosti," je danes povedal münchenski župan Dieter Reiter.

V mestu bodo še vedno dovoljeni zasebni božični sejmi, če bodo omejili število udeležencev, in ob pogoju PC.

Berlin: pravilo PC uvedli na številnih področjih

V Berlinu je medtem od včeraj ob vstopu na javna mesta − kot so notranji prostori kavarn, barov in restavracij, zaprte telovadnice, savne in bazeni, gledališča, kinematografi, muzeji in galeriji ter frizerski in kozmetični saloni − treba predložiti dokazilo o cepljenju ali prebolelosti (2G). To velja tudi za dogodke na prostem z več kot dva tisoč udeleženci. Negativen test po novem zadostuje le za osebe, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, in za mladoletne.

Berlinski senat je odločitev o občutni razširitvi pogoja PC sprejel zaradi rekordno hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom. Berlinski župan Michael Müller opozarja, da je razvoj pandemije izredno skrb vzbujajoč, še posebej alarmantno je stanje v bolnišnicah, predvsem na intenzivnih oddelkih. Nova pravila so za zdaj predvidena do 28. novembra, a jih bodo, če se epidemiološki trendi ne bodo izboljšali, verjetno podaljšali, poročajo berlinski mediji.

Pravilo PC velja tudi za nočne klube in druge lokale s plesišči, a to ni novost, saj je zanje to veljalo že prej. To pravilo ne velja za hotele in penzione ter tudi za javni promet. Izjema so npr. turistične avtobusne vožnje ali vožnje po reki Spree s turističnimi ladjicami, ki so dovoljene le še za prebolele in cepljene. Za trgovine za zdaj ne velja pravilo PC in tudi ne pravilo PCT, so pa v vseh javnih zaprtih prostorih in sredstvih javnega prevoza načeloma obvezne kirurške zaščitne maske.

Stranke prihodnje koalicije načrtujejo zaprtje za necepljene

V vsej Nemčiji se sicer nadaljuje dramatično zaostrovanje četrtega vala pandemije covid-19. Včeraj je sedemdnevna pojavnost na sto tisoč prebivalcev prvič do zdaj presegla 300. Obenem se krepi pritisk na tri stranke, ki naj bi v prihodnjih tednih oblikovale novo koalicijsko vlado, naj sprejmejo ukrepe, ki bodo zajezili pandemijo.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, hitro širjenje okužb predstavlja velik pritisk na koalicijska pogajanja med socialdemokrati (SPD), Zelenimi in liberalci (FDP). Del pogajanj je tudi načrt nadaljnjega ukrepanja proti pandemiji, ki naj bi bilo od zdaj večinoma usmerjeno proti necepljenim.

Verjetni novi nemški kancler Olaf Scholz je včeraj, ko se je začela še zadnja faza koalicijskih pogajanj, v kateri vajeti iz rok delovnih skupin znova prevzemajo vodilni strankarski politiki, ponovno zatrdil, da bodo sprejeli vse odločitve, potrebne za zajezitev pandemije.

Glede na osnutek dogovora, ki ga je pridobila dpa, naj bi necepljeni za potovanja z avtobusi in vlaki po novem potrebovali negativen izid testa na novi koronavirus, enako naj bi veljalo tudi za delovna mesta. Mogoče so še omejitve stikov za necepljene, medtem ko o omejitvah potovanj, uvajanju policijske ure ali zapiranju lokalov za zdaj ne razpravljajo.

Poslanec SPD Dirk Wiese je za javno televizijo ZDF dejal, da stranke prihodnje koalicije načrtujejo de facto zaprtje za necepljene. Sprememba zakona o nalezljivih boleznih, ki so jo že vložili v bundestag in o kateri naj bi poslanci odločali še ta teden, bo poleg tega nemškim zveznim deželam omogočila potrjevanje strožjih ukrepov v skladu z epidemiološkimi razmerami, je še povedal in zatrdil, da se ne bojijo "sprejemanja nepriljubljenih odločitev".

Novice Avstrija za necepljene zaprla javno življenje, v Berlinu le še pogoj PC
Hamburg
Novice V Nemčiji in Avstriji dodatne omejitve za necepljene
Avstrija je včeraj kot prva država v EU za necepljene uvedla zaprtje javnega življenja. To pomeni, da lahko necepljeni svoj dom zapustijo le za nujne opravke, obisk pri zdravniku in odhod na delo ali v šolo. Omejitve, ki so ob najstrožjih ukrepih v pandemiji covid-19 ob prejšnjih zaostritvah veljale za vse, bodo zdaj torej veljale le za tiste, ki niso cepljeni proti koronavirusni bolezni, pa tudi za tiste, ki v zadnjih 180 dneh niso preboleli covida.

Novi ukrepi v avstrijskih šolah 

Nove ukrepe so sprejeli tudi v avstrijskih šolah, kjer bodo prihodnja dva tedna v skladu s strožjo, t. i. varnostno fazo testiranje vseh učencev, tudi cepljenih in prebolelih, izvajali najmanj trikrat tedensko, od tega mora biti vsaj en test PCR. V višjih razredih morajo učitelji in šolarji nositi zaščitne maske FFP2. Po 29. novembru bodo izvajali dva testa PCR tedensko, kar sicer že zdaj počnejo na Dunaju.

Zaradi alarmantnih epidemioloških razmer dodatno zaostrovanje ukrepov 

Epidemiološke razmere v Avstriji so alarmantne, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V državi so v minulem dnevu potrdili kar 61 smrti zaradi covida-19, od tega v najbolj prizadeti Zgornji Avstriji 22. Število covidnih bolnikov v bolnišnicah je medtem naraslo na 2568, od tega jih 458 potrebuje intenzivno nego, 17 več kot dan pred tem. Sedemdnevno povprečje novih primerov okužbe znaša 11.732.

Obvezna uporaba maske FFP2

Na Predarlskem naj bi bile tako zaščitne maske tipa FFP2 od petka obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih in na delovnih mestih. Na Tirolskem bo obveza maske FFP2 na delovnem mestu veljala že od srede. Na avstrijskem Koroškem so se medtem odločili, da s petkom obvezno uporabo teh mask med drugim razširijo na prireditvah, v lokalih in pri opravljanju storitev, ki predvidevajo bližnji stik.

Solnograške bolnišnice so na robu zmogljivosti

Kritično je med drugim stanje v bolnišnicah na Solnograškem, ki so že na robu svojih zmogljivosti. Vodstva bolnišnic pristojne deželne politike opozarjajo, da zaradi preobremenjenosti kmalu ne bodo mogla več zagotavljati oskrbe bolnikov v skladu z veljavnimi medicinskimi standardi in načeli.

Grozijo izredne razmere, v katerih bodo morali začeti izvajati triaže sprejema na intenzivno zdravljenje, je v dramatičnem pozivu politikom posvarilo vodstvo solnograških deželnih bolnišnic. Sestavljajo že posebne triažne ekipe, v katerih bodo zdravniki različnih strok in pravniki spričo prevelikega števila bolnikov odločali, komu pomagati na intenzivni negi in komu ne.
Rijeka, Reka
Novice Bizarna akcija hrvaških študentov, ki se nočejo cepiti ali testirati
Hrvaška koronavirus
Novice Na Hrvaškem veliko okužb in rekordno število mrtvih

Na Hrvaškem pogoj PCT obvezen za javni sektor

Na Hrvaškem so zaradi poslabšanega epidemiološkega stanja s polnočjo uveljavili izpolnjevanje pogoja PCT za javni sektor. Potrdilo o prebolelosti, cepljenju proti covid-19 ali testiranju na okužbo bodo morali imeti poleg zaposlenih tudi uporabniki storitev državnih in javnih ustanov. Odločitev velja tudi za pripadnike hrvaških oboroženih sil in zaposlene na hrvaških letališčih, so zapisali. Tisti, ki se nočejo cepiti ali niso prebolevniki, se bodo od zdaj morali testirati najmanj dvakrat tedensko pred prihodom na delovno mesto. Covidno potrdilo ali drugo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT bo obvezno tudi za vse, ki obiskujejo državne in javne ustanove. Tisti, ki ne bodo izpolnjevali pogojev ali bodo zavrnili predložitev potrdila, ne bodo upravičeni do storitev.

Podobne pogoje so na Hrvaškem že uveljavili za zaposlene v zdravstvu in javni oskrbi. Uveljavitev podobnih ukrepov priporočajo tudi zasebnim delodajalcem. 

Med izjemami obveznega pogoja PCT so uporabniki poštnih storitev, ki morajo prevzeti pošto, izjeme so tudi študenti na univerzah, razen če se posamezne fakultete ne odločijo drugače, učenci in dijaki, mlajši od 16 let, ter osebe, ki spremljajo otroka v vrtec in šolo. Pogoj PCT ne velja za vstop v lekarne.

Milanović: Uvajanje covidnih potrdil je "norenje brez kakršnihkoli argumentov"

Nasprotovanje novim ukrepom je že večkrat izrazil hrvaški predsednik Zoran Milanović. Državljane sicer poziva, naj se cepijo, a uvajanje covidnih potrdil je označil za "norenje brez kakršnihkoli argumentov". Tudi del parlamentarne opozicije je kritiziral zaostritev protikoronskih ukrepov, prav tako hrvaška škofovska konferenca, ki meni, da mora cepljenje ostati prostovoljno in brez pogojevanja.

V Zagrebu in Splitu so danes že potekali manjši protesti proti uvajanju novih ukrepov. Pred zagrebškim zaporom v Remetincu je protestiralo nekaj deset paznikov, ki pa niso nasprotovali cepljenju, temveč med drugim zahtevali, da naj bo testiranje obvezno tudi za cepljene. 

Ne spreglejte