Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 11. 2021,
9.17

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

31

Natisni članek

rekord COVID-19 Koronavirus Nemčija

Četrtek, 11. 11. 2021, 9.17

2 leti, 5 mesecev

V Nemčiji in Avstriji dodatne omejitve za necepljene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

31

Hamburg | V Berlinu bo od ponedeljka ob vstopu na javna mesta, kot so bari in restavracije, telovadnice, gledališča in frizerski saloni, potrebno predložiti dokazilo o cepljenju ali prebolelosti covida-19. Gre za uvajanje sistema, ki ga v Nemčiji označujejo s kratico 2G, pri nas pa PC. | Foto Reuters

V Berlinu bo od ponedeljka ob vstopu na javna mesta, kot so bari in restavracije, telovadnice, gledališča in frizerski saloni, potrebno predložiti dokazilo o cepljenju ali prebolelosti covida-19. Gre za uvajanje sistema, ki ga v Nemčiji označujejo s kratico 2G, pri nas pa PC.

Foto: Reuters

Avstrijski kancler Alexander Schallenberg je danes ocenil, da bosta zima in božič za necepljene neudobna, saj trenutno vse kaže na to, da bo za njih veljalo zaprtje. Zaostritve ukrepov za necepljene bi lahko glede na epidemiološke trende sledile že prihodnji teden.

12:36

Bolgarija prosi za pomoč EU

10:41

Požar v covid bolnišnici

10:38

Na Hrvaškem 66 mrtvih

  • 12:36

    Bolgarija prosi za pomoč EU

    Bolgarska vlada je Evropsko unijo oziroma njene članice zaprosila za pomoč. Potrebujejo predvsem medicinsko opremo, kot so kisikove maske, ventilatorji in postelje za intenzivno nego. 

    Bolgarija ima med odraslimi le 30 odstotno precepljenost proti covidu-19. Dnevno beležijo tudi po več kot 5000 novih okužb, kar je sicer že nekoliko manj kot ob vrhuncu vala konec oktobra, medtem ko dnevno število smrti zaradi covida-19 ostaja na rekordnih ravneh. V začetku tedna so jih v 24 urah potrdili 334, kar je največ od začetka pandemije. V sredo so poročali o 199 mrtvih in 3853 na novo okuženih. 

    Ko se ena od držav članic unije sooči z nesrečo, za soočenje s katero nima zadostnih lastnih zmožnosti, lahko preko mehanizma zaprosi za pomoč drugih članic. Pomoč se nato usklajuje preko Evropske komisije, v mehanizmu pa sicer poleg članic unije sodelujejo še Islandija, Norveška, Severna Makedonija in Turčija, piše dpa.

  • 10:41

    Požar v covid bolnišnici

    V požaru v bolnišnici v Romuniji sta zgodaj davi umrla dva covidna bolnika, so sporočile pristojne oblasti. Gre za že četrti tovrsten požar v državi v letu dni, ki je terjal smrtne žrtve.

    Gre za zadnjega v nizu več požarov s smrtnimi žrtvami, ki so od začetka pandemije covida-19 izbruhnili v romunskih bolnišnicah. Oktobra je v požaru v mestu Constanta umrlo sedem covidnih bolnikov na intenzivnem oddelku, januarja pa je pet bolnikov umrlo v bolnišnici v Bukarešti. Že novembra lani je požar v bolnišnici v mestu Piatra Neamt terjal 15 življenj. Še trije covidni bolniki so aprila 2020 umrli zaradi napake v sistemu za oskrbo s kisikom v mobilni enoti intenzivne nege v Bukarešti.

  • 10:38

    Na Hrvaškem 66 mrtvih

    Na Hrvaškem so včeraj ob 16.500 testiranih osebah zabeležili 6.987 novih okužb s koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 2.008 bolnikov, od tega 257 na intenzivnih oddelkih. Umrlo je 66 bolnikov s covid-19, dan prej 50.

    Hrvaški premier Andrej Plenković je na seji vlade poudaril, da jih od 66 umrlih 55 oseb ni bilo cepljenih. Prav tako je opozoril, da od osmih umrlih starih od 48 do 59 let nihče ni bil cepljen. Prebivalce je zato znova pozval k cepljenju.

     

Kancler je ob tem zavrnil možnost zaprtja za cepljene. "Zame je jasno - za cepljene ne bo zaprtja samo zaradi solidarnosti do necepljenih," je poudaril avstrijski kancler.

Glede na epidemiološko sliko in predviden razvoj so v Avstriji samo še nekaj dni od tega, da bodo uvedli strožje ukrepe za necepljene. "Pred nami sta zima in božič pod pogojem PC," je dodal Schallenberg.

Priznava, da je to zelo strog ukrep, ampak bo očitno nujen. Po njegovem pa še niso izčrpali vseh možnosti, saj namerava razpravljati tudi o obveznem cepljenju za določene poklicne skupine. Znova je pozval državljane k cepljenju in poživitvenem odmerku.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili še 11.975 okužb, kar je znova rekord po sredi. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 ljudi je narasla na 751. V bolnišnicah se zdravi 2283 covidnih bolnikov, od tega jih je na intenzivni negi 432. Polno celjeni sta okoli dve tretjini prebivalstva.

Strokovna skupina za dodatne zaostritve ukrepov

Strokovna skupina je medtem danes zahtevala dodatne ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. Prepričani so, da je treba dodatno zaostriti ukrepe za necepljene. Tako bi necepljenim onemogočili dostop med drugim do nenujnih trgovin in muzejev. Se pa bojijo da tudi ti ukrepi, kot morebitno obvezno cepljenje za zdravstvene uslužbence, ne bodo zadostovali.

Po oceni strokovne skupine bi tako na najhuje prizadetih območjih, kot sta Zgornja Avstrija in Solnograško, uvedli še zaprtje, v okviru katerega bi omejili stike.

Glavar Zgornje Avstrije Thomas Stelzer je danes potrdil, da bo predvidoma od ponedeljka za deželo že veljala peta stopnja ukrepov, kar pomeni zaprtje za necepljene. Za tovrsten ukrep pa je potrebna še zelena luč vlade, ki mora potrditi pravno podlago za regionalna zaprtja, je pojasnil Stelzer (ÖVP).

V Nemčiji nov črn rekord

Nemčija je v minulih 24 urah potrdila več kot 50.000 novih okužb z novim koronavirusom, so danes sporočili z inštituta Roberta Kocha (RKI). To je ne le nov rekord od začetka pandemije covida-19, ampak je tudi za več kot 10.000 primerov višji od dosedanjega. Berlinski senat je medtem potrdil doslej najstrožje ukrepe za zajezitev pandemije.

Po podatkih RKI so v Nemčiji v minulem dnevu potrdili 50.196 novih okužb in 235 smrti zaradi covida-19. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je narasla na 249,1. Pred tem je RKI v sredo poročal o 39.676 novih primerih, kar je bil dotedanji rekord, a je bil že danes z velikim naskokom presežen.

Hitro naraščanje novih okužb je v Nemčiji prižgalo alarme tako med politiki kot predstavniki zdravstva. Nemški virolog Christian Drosten je po poročanju Deutsche Welle celo napovedal, da bi lahko bili priča več kot 100.000 novim smrtim zaradi covida-19, in pozval k nujnim ukrepom.

intenziva 3
Novice V torek nov rekord okuženih, umrlo je 20 oseb #video

Od ponedeljka v veljavi strožji ukrepi

Medtem ko nemška kanclerka Angela Merkel ministrske predsednike zveznih dežel poziva na sestanek, na katerem bi uskladili "hiter in enoten odziv" na krizo, nekatere zvezne dežele protikoronske ukrepe že zaostrujejo. Predvsem se krepi pritisk na necepljene. Precepljenost v Nemčiji je relativno nizka, polno cepljenih je trenutno dobrih 67 odstotkov Nemcev.

V Berlinu bo tako od ponedeljka ob vstopu na javna mesta, kot so bari in restavracije, telovadnice, gledališča in frizerski saloni, potrebno predložiti dokazilo o cepljenju ali prebolelosti covida-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za uvajanje sistema, ki ga v Nemčiji označujejo s kratico 2G, pri nas pa PC. Veljal bo tudi za dogodke na prostem z več kot 2.000 udeleženci. Negativen test bo po novem zadostoval le za osebe, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, in za mladoletne..

Kisik, Covid-19
Novice Slabe novice: po Evropi padajo rekordi

Gre za doslej najstrožje ukrepe za zajezitev pandemije v Berlinu in ene najstrožjih v vsej Nemčiji. Berlinski senat jih je potrdil spričo zaskrbljujočih podatkov, saj število na novo okuženih v zadnjih dneh redno podira rekorde, nevarno pa se že krepi tudi pritisk na bolnišnice.

Ne spreglejte