SiolNET. Novice Slovenija
7,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V torek nov rekord okuženih, umrlo je 20 oseb #video

7,74

termometer

V Sloveniji so v torek po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob 10.571 PCR-testih potrdili 4.481 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 42,4 odstotka in je nekoliko nižji kot dan pred tem, ko je znašal 43,9 odstotka. V državi imamo 39.011 aktivnih primerov okužbe s sars-cov-2. 

Torkovo število okužb je drugi najslabši rezultat, odkar so v Sloveniji prvič razglasili epidemijo. 3. oktobra letos so v Sloveniji potrdili 4.515 okužb, včeraj 4.481 okužb.  

V bolnišnici zdravijo 889 bolnikov, 191 jih po podatkih vlade potrebuje intenzivno terapijo. Umrlo je še 20 oseb, skupaj od začetka epidemije že 4.875 ljudi.

Število okuženih in aktivnih primerov v državi narašča, zvišali sta se tudi sedemdnevna in štirinajstdnevna pojavnost okužb na sto tisoč prebivalcev, kar stroko zelo skrbi. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 3.322 (dan pred tem 3.178), število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev Slovenije v zadnjih štirinajstih dneh pa je naraslo na 1.849 (dan pred tem 1.785), še kažejo podatki NIJZ.

Poleg testiranj s PCR-testi so v ponedeljek opravili še 40.685 HAG-testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida praviloma preverijo še s PCR-testiranjem.

Kot je še razvidno iz podatkov NIJZ, je v državi z enim odmerkom cepiva proti covid-19 cepljenih 1.199.515 oseb ali 57 odstotkov vseh prebivalcev, z vsemi odmerki pa 1.126.531 oseb oziroma 53 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 1.166.766 ali 67 odstotkov prebivalcev, polno cepljenih pa je 1.097.232 oziroma 63 odstotkov prebivalcev, starejših od 18 let. 

V intenzivnih enotah večinoma necepljeni

V UKC Ljubljana je na današnji dan hospitaliziranih skupaj 239 bolnikov s covid-19, 71 jih potrebuje intenzivno terapijo. Povprečna starost na navadnih oddelkih je 70 let, na intenzivnih 61 let. Najmlajši bolnik je na navadnem oddelku star 24 let, na intenzivnem 32 let. Zdravijo tudi pet porodnic, okuženih s sars-cov-2, in tri otroke, dva stara 11 mesecev in enega starega dve leti. 

"Na intenzivnih oddelkih ni cepljenih skoraj 80 odstotkov posameznikov," je na današnji vladni novinarski konferenci poudaril vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb. "Razmere so dejansko kritične, če bi imeli boljšo precepljenost, se ne bi soočali s temi številkami in število bolnikov, ki bi potrebovali bolnišnično obravnavo, bi bilo po mojem trdnem prepričanju obvladljivo," je še izpostavil. 

V mariborskem UKC je danes hospitaliziranih 133 pacientov, so sporočili. Povprečna starost na akutnih oddelkih je 68,32 leta, v intenzivni terapiji 63 let. Polno cepljenih med vsemi bolniki v intenzivni terapiji je 15,15 odstotka, so še tvitnili iz UKC Maribor.

Vrh zasedenosti intenzivnih oddelkov čez štirinajst dni

"Epidemično stanje v državi je skrajno resno. Bolnišnice so na pragu zmogljivosti," je v torek opozoril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in dodal, da se bližamo skrajni zasedenosti bolniških postelj. 

"Razpoložljive zmogljivosti so 211 postelj na intenzivni negi, ki smo jih danes povečali za dve bolniški postelji," je še v torek dejal Vindišar. Vrh nas čaka okoli 24. novembra, ko bi bilo lahko zasedenih več kot 250 bolniških postelj," je še poudaril. 

Slovenija lahko po njegovih besedah skupno zagotovi 290 postelj za intenzivne covidne bolnike, ob tem, da morajo imeti nekaj postelj na voljo za necovidne bolnike, saj intenzivno zdravljenje potrebujejo tudi bolniki z drugimi bolezenskimi stanji.

Singapur Novice Ta država necepljenim ne bo več plačevala zdravljenja Bolnišnica, intenzivna nega Novice Spet laži proticepilcev: Na intenzivni terapiji v Mariboru je le toliko cepljenih Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT. Novice Zdravila za koronavirus v Ljubljani za več kot tisoč ljudi bolnišnica Novice Zdravniške organizacije: Pričakujemo, da bo v najkrajšem mogočem času razglašen rdeči alarm covid-19 Novice Skoraj 44 odstotkov testov pozitivnih, umrlo še dvanajst covidnih bolnikov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin