Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 11. 2021,
9.41

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,92

19

Natisni članek

Natisni članek

COVID-19 okužba Grčija Nemčija

Sreda, 10. 11. 2021, 9.41

2 leti, 11 mesecev

Slabe novice: po Evropi padajo rekordi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,92

19

Kisik, Covid-19 | Foto Guliver Image

Foto: Guliver Image

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 39.676 okužb in tako podrli dozdajšnji rekord pandemije, ko so v petek poročali o 37.120 okužbah. V Avstriji so potrdili rekordnih, skoraj 11.400 okužb. Tudi v Grčiji se epidemija ne umirja, v enem dnevu so imeli 50 smrti covidnih bolnikov.

12:53

V Rusiji rekord smrti

09:15

V Nemčiji znova rekordno

09:14

V Grčiji strm porast okužb

  • 12:53

    V Rusiji rekord smrti

    V Rusiji so v minulih 24 urah zabeležili nov rekord v številu smrti zaradi covida-19 v enem dnevu - 1.239. So pa zabeležili najmanj novih primerov okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 14 dneh - 38.058, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

    Skupno so doslej v Rusiji zabeležili 8.9 milijona okužb z novim koronavirusom. Pandemija covida-19 je v Rusiji od začetka lani spomladi skupno zahtevala že več kot četrt milijona življenj, natančneje 250.454. Od vseh potrjeno obolelih je stopnja smrtnosti tako 2,81-odstotna, je sporočil ruski krizni center za boj proti novemu koronavirusu.

    Uradne številke naj bi bile sicer precej podcenjene. Po podatkih ruskega statističnega urada Rosstat je samo v septembru v Rusiji zaradi covida umrlo 44.265 ljudi, kar je približno še enkrat toliko, kot kažejo uradne številke. Dejansko naj bi covid-19 v Rusiji odnesel skoraj 450.000 življenj, kar je največ v Evropi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

    Ruske oblasti sicer v boju proti novemu koronavirusu najbolj stavijo na cepiva, a se ljudje za cepljenje ne odločajo. Polno cepljenih je le 34 odstotkov prebivalstva, pa čeprav je imela Rusija svoje cepivo Sputnik V množično dostopno že decembra lani. Proizvajalci tega cepiva so zato ruske oblasti danes pozvali, naj uvedejo obvezno cepljenje, še poroča AFP.

    "Cepljenje bi moralo biti obvezno," se je zavzel Aleksander Gintsburg, direktor državnega raziskovalnega centra Gameleja, ki je razvil cepivo Sputnik V. Pandemijo bodo v državi obvladali šele, ko bodo v državi dosegli med 70- do 75-odstotno precepljenost, je dejal za časnik Rosiska Gazeta.

    Pozval je tudi k cepljenju otrok in k odločnejši informacijski kampanji. "Morali bi imeti plakate, ki pozivajo k cepljenju, tako kot jih imamo, da si je treba umivati roke in zobe, reči dober dan in na svidenje," je še dejal direktor Gameleje.

    Napovedal je še, da razvijajo cepivo v obliki pršila za nos, ki naj bi dopolnilo sedanje cepivo Sputnik V. Prav tako izvajajo testiranje cepiva za mlajše otroke, še povzema AFP.

  • 10:58

    Britanija: poživitveni odmerki

    V Veliki Britaniji so vrhunec okužb doživeli že konec oktobra, nekoliko prej kot v preostalem delu Evrope. Oblasti pozivajo starejše in ranljivejše, naj se odločijo za poživitveni odmerek - tega je prejelo že deset milijonov prebivalcev -, da bi omogočili praznovanje božiča brez omejitev.

    Od pomladi prihodnje leto bo cepljenje proti covidu-19 obvezno za zaposlene v zdravstvu.

  • 10:54

    Nizozemska: okužbe rastejo

    Na Nizozemskem je zaradi porasta okužb po novem spet obvezno nošenje zaščitne maske v vseh javnih prostorih, covidno potrdilo pa poleg restavracij in gledališč tudi na terasah lokalov in v muzejih.

  • 10:53

    Francija cepi v zdravstvu

    Okužbe naraščajo tudi v Franciji, kjer so že od poletja covidna potrdila obvezna za velik del storitev. Od sredine decembra bodo morali starejši od 65 let za veljavnost potrdila prejeti poživitveni odmerek cepiva.

    V celoti je cepljenih tri četrtine prebivalcev, od sredine septembra pa je cepljenje obvezno v zdravstvu.

  • 10:50

    Danska po tretji odmerek

    Danska manj kot dva meseca po odpravi znova uvaja obveznost covidnega potrdila za številne sfere javnega življenja, vključno z gostinskimi obrati in domovi za starejše.

    V državi z visoko precepljenostjo želijo vsem omogočiti tretji odmerek cepiva - cilj je, da bi ga vsi prejeli šest mesecev in pol po drugem.

  • 10:49

    Madžarska nazaj uvaja maske

    Okužbe naraščajo tudi na Madžarskem, kjer je zato od začetka meseca v javnem prometu ponovno obvezno nošenje mask. Trenutno v javnem življenju z izjemno množičnih dogodkov ni potrebno dokazilo o cepljenju ali testiranju. Je pa nedavno madžarska vlada delodajalcem dovolila, da od svojih zaposlenih zahtevajo cepljenje proti covidu-19.

    Madžarska je kot prva evropska država že 1. avgusta prebivalcem omogočila cepljenje s poživitvenim odmerkom.

  • 10:47

    Hrvaška omejuje zbiranja

    Spričo rekordnega porasta okužb in števila smrtnih žrtev obstoječe protikoronske ukrepe zaostruje tudi Hrvaška. S 15. novembrom bo tako obvezno izpolnjevanje pogoja PCT za uporabnike in uslužbence javnih in državnih služb, že s to soboto pa se dodatno omejujejo zbiranja.

  • 10:44

    V Italiji poživitveni odmerek

    V Italiji morajo že od sredine oktobra zaposleni tako v javnem kot zasebnem sektorju izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). V zdravstvu in domovih za starejše je cepljenje proti covidu-19 že od pomladi obvezno.

    Predvidoma od januarja prihodnje leto se bodo lahko vsi prebivalci cepili s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu.

  • 10:43

    Avstrija uvedla pravilo PC

    V Avstriji so s skoraj 10.000 novimi okužbami minuli konec tedna zabeležili dotlej najvišje število primerov na dnevni ravni. Od ponedeljka je pogoj za dostop do večine področij javnega življenja pravilo PC, kar pomeni le za prebolele ali cepljene. V državi opažajo znaten porast zanimanja za cepljenje.

    V Avstriji rekordno število novih okužb - skoraj 11.400

    V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih, kar 11.398 novih okužb z novim koronavirusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Tako je padel sobotni rekord, ko so potrdili 9.943 novih primerov okužbe. Umrlo je še 23 covidnih bolnikov. V avstrijskih bolnišnicah je več kot 2.237 bolnikov, od tega 413 na intenzivni negi.

    Avstrijske bolnišnice se tudi zelo hitro polnijo. V tednu dni se je število bolnikov, ki zaradi covida-19 potrebujejo intenzivno nego, povečalo kar za 80, navaja APA.

    Glede na sedemdnevno povprečje Avstrija beleži 9.110 novih okužb na dan. Skupno je po ocenah oblasti aktivno okuženih 85.600 ljudi, kar je okoli 6.300 več kot dan prej.

    Najhuje je trenutno v Zgornji Avstriji, kjer so v torek našteli 3.424 novih primerov okužbe. V Spodnji Avstriji so jih zabeležili 2.176, na Dunaju pa 1.587. V Sloveniji sosednji deželah avstrijski Štajerski in Koroški so jih potrdili 1.222 oziroma 574. Na Gradiščanskem, ki se edina izmed avstrijskih dežel lahko pohvali z več kot 70-odstotno precepljenostjo, so zabeležili le 214 primerov okužbe z novim koronavirusom.

    V Avstriji je stanje glede na sedemdnevno incidenco na 100.000 prebivalcev sicer nekoliko drugačno, saj je položaj najboljši na Dunaju (445,7), sledita Gradiščanska (476,3) in avstrijska Štajerska (579,8). Najhuje je v Zgornji Avstriji, kjer je incidenca 1173,5 okuženega na 100.000 prebivalcev. Za celotno Avstrijo ta stopnja znaša 713,9 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh.

    Pomembna je tudi stopnja pozitivnih testov. V Avstriji so v torek skupno izvedli 275.740 molekularnih testov (PCR) in delež pozitivnih znaša 4,1 odstotka. Tudi ta delež sicer raste, saj je prejšnji teden znašal 3,8 odstotka, še navaja APA.

    V Avstriji je od začetka pandemije lani spomladi umrlo 11.577 covidnih bolnikov. V torek so zabeležili 23 smrti, v tednu dni skupno 177. Stopnja smrtnosti zaradi covida je 129,6 na 100.000 prebivalcev.

  • 09:15

    V Nemčiji znova rekordno

    Še pred tednom dni so v Nemčiji poročali o nekaj več kot 20 tisoč okužbah. Vse višja je tudi sedemdnevna incidenca okužb na sto tisoč ljudi, ta trenutno znaša 232,1 in raste že več dni zapored, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    V zadnjem dnevu je v Nemčiji umrlo še 236 covidnih bolnikov.

    Sedemdnevna incidenca covidnih bolnikov v nemških bolnišnicah na sto tisoč prebivalcev je 4,3. V ponedeljek je bila 3,9.

    V Nemčiji mlajšim od 30 let priporočajo le Pfizerjevo cepivo

    Nemška komisija za cepljenje Stiko je danes izdala osnutek priporočila, da se mlajše od 30 let proti covidu-19 cepi s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Pri tem cepivu je za to starostno skupino namreč manjša verjetnost redkega stranskega pojava vnetja srčne mišice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Stiko je opravil analizo verjetnosti redkega stranskega pojava vnetja srčne mišice in ugotovil, da je pri mlajših od 30 let verjetnost tega pojava malenkost manjša pri Pfizerjevem cepivu kot pri Moderninem. Pri starejših ni razlike v tveganju. Priporočilo velja tudi za poživitvene odmerke.

    Nemška komisija je še sporočila, da naj se s Pfizerjevim cepivom cepi tudi nosečnice, ne glede na starost.

    Osnutek priporočila bodo sedaj posredovali nemškim deželam in drugim strokovnjakom v presojo in morebitno revizijo.

  • 09:14

    V Grčiji strm porast okužb

    Grčija se spoprijema s četrtim valom epidemije covid-19, je v torek posvaril premier Kiriakos Micotakis. V 24 urah so potrdili rekordnih 8.613 okužb z novim koronavirusom, s čimer se je število okužb v manj kot dveh tednih podvojilo. Umrlo je še 46 covidnih bolnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Micotakis je v torek zvečer opozoril, da bo četrti val vplival predvsem na necepljenje. Vlada se bo tako zavzemala za to, da spodbudi kampanjo cepljenja in sprejema ukrepe, med katerimi pa ne bo zaprtja družbe.

    Med najhuje prizadetimi deli je sever države, kjer je število cepljenih nižje v primerjavi z drugimi regiji. V Solunu so bolnišnice polne covidnih bolnikov.

    V Grčiji so sicer že obvezna covidna potrdila za restavracije in kavarne na prostem ter večino notranjih javnih prostorov. V notranjih prostorih so obvezne tudi maske. V več regijah pa ukrepov ne spoštujejo, predvsem to velja za nekatere grške pravoslavne cerkve, kjer je videti vernike brez zaščitnih mask, ki med drugim poljubljajo ikone.

    Tiskovni predstavnik Grške pravoslavne cerkve je v ponedeljek trdil, da "svete ikone ne prenašajo virusa ali bolezni".

Ne spreglejte