SiolNET. Novice Svet
1,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropski prvaki v cepljenju: ponosni smo, a pred vrati je zima ...

1,59

termometer

Španija koronavirus
Španija se je izognila večjemu številu okužb zaradi dobre precepljenosti v državi. A hladno vreme in druženje ljudi v zaprtih prostorih so lahko nov razlog za širjenje okužb, menijo strokovnjaki. Foto: Reuters

Španija se je z najvišjim odstotkom precepljenosti med večjimi evropskimi državami izognila četrtemu valu epidemije, ki se je razširil na večji del celine. A strokovnjaki kljub temu opozarjajo, da se tudi Španci ne bodo izognili novim okužbam s koronavirusom. 

V Španiji, ki je bila ob izbruhu pandemije med najbolj prizadetimi evropskimi državami, imajo trenutno eno najnižjih stopenj okužb v Evropi, le 63 primerov na sto tisoč prebivalcev v 14-dnevnem obdobju.

V Veliki Britaniji je stopnja okuženosti kar 12-krat, v Nemčiji in na Poljskem pa šestkrat višja. 

Španski premier Pedro Sanchez je v sredo dejal, da je potek pandemije v Španiji pozitiven. "Imamo več kot dovolj razlogov, da smo ponosni na to, kar smo dosegli," je dodal.

Dobra precepljenost predvsem med starejšimi 

Med španskim prebivalstvom je z vsemi odmerki cepljenih 80 odstotkov prebivalcev – za primerjavo, v Veliki Britaniji in Nemčiji je cepljenih 67 odstotkov ljudi.

Španija izstopa predvsem po cepljenju ranljivih, starejših starostnih skupin. Popolno cepljenih je več kot 99 odstotkov Špancev, starejših od 70 let. Glede cepiv nimajo zadržkov, program cepljenja so izvajali po starostnih skupinah, najprej pri najstarejših, kar je dalo dobre rezultate, je povedal Inaki Comas, raziskovalec z Biomedicinskega inštituta v Valencii.

Širjenje virusa, še navajajo, je pomagalo preprečiti tudi zmerno podnebje, saj se ljudje lahko po odpravi omejitev zbirajo na prostem. Obrazne maske so še obvezne v zaprtih prostorih. Širjenje virusa, še navajajo, je pomagalo preprečiti tudi zmerno podnebje, saj se ljudje lahko po odpravi omejitev zbirajo na prostem. Obrazne maske so še obvezne v zaprtih prostorih. Foto: Getty Images

Prihaja zima in gojišča za virus

A strokovnjaki že napovedujejo, da se bo – s prihodom hladnejšega vremena, ko bo zaščita, ki jo daje cepivo, sčasoma upadala, nove različice pa se bodo lažje širile – stopnja okužb verjetno povečala. "Ti trije dejavniki so gojišče za koronavirus," je po poročanju hrvaških medijev dejal Comas in dodal, da Španija vstopa v kritični trenutek.

Cesar Carballo, zdravnik na urgentnem oddelku bolnišnice Ramon y Cajal v Madridu, je prepričan, da se bo stopnja okužb s koronavirusom v državi povečala, saj se bodo ljudje zaradi hladnejšega vremena začeli družiti v zaprtih prostorih. "Španija je zdaj v dobrem položaju, kar pa ne pomeni, da smo na točki brez vrnitve," je dejal Salvador Macip, strokovnjak za zdravstvene vede na Katalonski univerzi.

sledilnik Novice Slovenija najslabša v Evropi Funpalast Dunaj erotika Novice V dunajskem erotičnem klubu cepljenje proti covid-19, zraven pa še bon #foto #video Singapur Novice Ta država necepljenim ne bo več plačevala zdravljenja NZ_Auckland Novice V novozelandskem Aucklandu so končali s koronskim zaprtjem potniki meja ZDA Novice ZDA odpirajo meje za cepljene potnike iz tujine Cepljenje otrok. Novice V Italiji decembra predvideno cepljenje mlajših otrok proti covid-19

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin